Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ezekkel a tervekkel és elképzelésekkel vágnak neki a csíki önkormányzatok az évnek

Barabás Hajnal 2020. január 26., 21:16 utolsó módosítás: 2020. január 27., 09:17

Községi utak leaszfaltozása, kultúrházak felújítása, járdaépítés, sportpályák létesítése, gázhálózat kialakítása, iskolaépületek felújítása, közvilágítás modernizálása – többek között ezek azok a fejlesztési elképzelések, amelyeket különböző csíkszéki községekben erre az évre terveznek. A beruházások nagyobb részét európai uniós, illetve kormánytámogatásból, kisebb hányadát saját költségvetésből oldanák meg.

Számos kivitelezésre váró terv van a csíki községekben Fotó: Pinti Attila

Több beruházás is tervben van az idei évre Csíkszentgyörgy községben, ezek közül akadnak olyan projektek is, amelyek a korábbi években kezdődtek el és ebben az évben folytatják, vagy fejezik be. Ugyan még nincs erre az évre elfogadott költségvetése a községnek, György József polgármester ennek ellenére megosztott néhányat a 2020-as évre vonatkozó fejlesztési terveik közül. Az egyik legfontosabb beruházásnak tartja, hogy

az egykori bánkfalvi orvosi rendelő épületét felújítsák, amelyben többek között kulturális és ifjúsági programoknak adnának helyet.

A kivitelezésre már kiírták a közbeszerzést. Egy másik nagy tervük a sportterem építése, várhatóan még az idén elkezdődhetnek a munkálatok. Erre 3,5 millió lejt szántak. Ugyanakkor

a polgármesteri hivatal épülete előtt 20 parkolóhelyet alakítanak ki, amely nemcsak a hivatalt szolgálná ki, hanem a szomszédságában lévő óvodát is.

A község közvilágítását is modernizálnák 12,5 millió lejből, már decemberben meghirdették a munkát az országos elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP). A községvezető azt is elmondta, hogy 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvéd vezérőrnagy,

Gál Sándor emlékházának felújítását is szeretnék befejezni idén és bebútorozni korabeli bútorokkal, amelyre európai uniós forrásokat költenek.

Továbbá a legfontosabb tennivalónak tartja a község kataszteri nyilvántartásának véglegesítését, amint lesz nyertes kivitelező a közbeszerzésen elkezdhetik ezen a téren is a munkát. A polgármester reméli, három éven belül sikerül ezt befejezni.

Csíkszentsimonban a gázhálózat kiépítése a legfontosabb beruházás Fotó: Pinti Attila

Gázhálózat Szentsimonban

Kozma István, Csíkszentsimon polgármesterét is megkerestük, aki kiemelte,

az egyik legnagyobb fejlesztési tervük erre az évre a gázhálózat kiépítése, amelynek azután fognának hozzá, hogy a Transgaz Rt. kiépíti a nyomáscsökkentő állomást.

A községvezető azt is elmondta, hogy már van kivitelezési szerződésük egy műgyepes sportpálya kialakítására, amelyet 200 ezer euróból valósítanának meg. Ugyanakkor az orvosi rendelő felújítása is a terveik között szerepel, erre szintén megkötötték már a kivitelezési szerződést. A kultúrházak felújítását is megszeretnék oldani még az idén.

Szükség van a járdára

Csíkkozmáson a főút mentén végig járdát szeretnének kialakítani, ahol lehet mindkét oldalon.

Összesen három kilométernyi járdaszakasz építéséről lenne szó, amelyre 1,6 millió lejt szánnak.

Mint Szántó László polgármester elmondta, több helyre szeretnének pályázni, hogy tudják finanszírozni ezt a beruházást. Ugyanakkor ebben az évben hoznák létre a kulturális központot az egykori óvoda épületében, amelynek felújítását már tavaly megkezdték.

Szintén tervben van a község közvilágításának modernizálása, egy műgyepes sportpálya kiépítése, valamint a Boga Alajos Általános Iskola külső felújítása és újrafödése is.

„Ugyanakkor Lázárfalván van egy kis községházaként ismert épületünk, ezt szeretnénk felújítani és multifunkcionálissá alakítani, többek között családorvosi rendelő is kapna helyet benne” – magyarázta a községvezető. Hozzátette, ehhez a beruházáshoz szintén pénzforrást keresnek. Megtudtuk továbbá azt is, hogy

a község gázhálózatát is szeretnék bővíteni 3,5 kilométernyi szakasszal, ugyanakkor egy 5 kilométernyi útszakasz aszfaltozása is a fejlesztési tervek között szerepel.

Csíkkozmáson a főút mentén szeretnének végig járdát kiépíteni. Biztonságosabbá válhat a gyalogos közlekedés Fotó: Gábos Albin

A telekkönyvezés a legfontosabb

Gyimesfelsőlok polgármestere, Pap Imre szerint az egyik legfontosabb célkitűzésük az elkövetkező időszakra a telekkönyvezés, a kataszteri nyilvántartás rendezése, megoldása. Emellett

a szennyvízhálózat kiépítésének és a vízhálózat bővítésének fognának hozzá idén, ennek a beruházásnak az értéke 18 millió lej.

Szeretnék továbbá felújítani és bővíteni a komjáti iskola épületét, valamint kicserélni a nyíresalji iskola tetőzetét. A községvezetőtől megtudtuk azt is, hogy jelenleg kivitelezés alatt van a Wifi-hálózati hozzáférés kialakítása a község 10 pontján, a központban, valamint az önkormányzati épületek közelében.

Fedett uszodát szeretnének

Csíkszentdomokoson is számos fejlesztési tervvel készülnek. Karda Róbert polgármester szerint

többek között azzal növelnék a biztonságot, hogy az országút mentén járdát építenének.

Tavaly már egy kilométer elkészült, idén pedig folytatnák a település teljes hosszában, erre már van finanszírozási szerződésük 3,5 millió lej értékben, nemsokára elindítják a közbeszerzést tervezésre és kivitelezésre. Továbbá a napokban folytatják a múlt évben elkezdett közvilágítás korszerűsítését a községben.

A fejlesztési terveik között szerepel még egy óvoda építése.

A községvezető azt is elmondta, hogy a polgármesteri hivatal épületének hőszigetelését is szeretnék elvégeztetni idén. Ugyancsak fontosnak tartják az önkormányzat tulajdonában lévő, 1800-as években épült múzeumépület felújítását is, amely tájházként működhetne.

A legnagyobb álmuk egy 1000 négyzetméteres fedett uszoda építése lenne a régi fűrészüzem autószerelő műhelyének helyén.

A beruházás 10 millió lej értékű, amelyet remélik az Országos Beruházási Társaság (CNI) finanszíroz majd.

HIRDETÉS

A közbiztonságot erősítenék

Csíkdánfalván is több kormányzati és európai uniós támogatásból fogtak hozzá beruházásokhoz, amelyeket idén folytatnak, és szeretnének megvalósítani új elképzeléseket is. Bőjte Csongor Ernőtől megtudtuk,

összesen 10,6 kilométernyi útszakasz leaszfaltozását vállalták különböző projektek finanszírozásából, ezek közül néhány szakasz felújítását már tavaly elkezdték, idén pedig folytatják a munkálatokat.

Emellett van két nyertes pályázatuk, mindkettő 500 ezer euró értékű, egyik révén

a helyi szakközépiskola felújítása és tangazdaság kialakítása valósulhat meg, a másik pedig a kultúrotthon rendbetételét jelenti a községnek.

A kormány támogatásából pedig az 1-8 osztályos iskolát is felújítanák. Ugyancsak a 2020-as év teendői közé tartozik egy támfal építése a Gödörvíze-patak 800 méteres szakaszán, ugyanakkor tervezik még a községháza felújítását és az önkéntes tűzoltó alakulat számára egy garázs építését. A községvezető továbbá elmondta azt is, hogy idén a közbiztonság növelésére is szeretnének hangsúlyt fektetni, ezért 

harminc térfigyelő kamerát szerelnek fel a község különböző pontjain, a bejáratoknál, a központban és a forgalmasabb szakaszokon.

„Már megkötöttük a szerződést tervezésre és kivitelezésre, a beruházás értéke 150 ezer lej” – jegyezte meg. A polgármester ugyanakkor két hosszabb futamidejű fejlesztési elképzelését is megosztotta, az egyik a gázhálózat kiépítése, amelynek procedúráját már elindították, illetve Dugás-fürdőn egy balneológiai kezelőközpont létesítése, ez utóbbi esetében is hosszas az eljárás az ásványvíz gyógyvízzé való nyilvánításához.

Aszfaltozások Kászonban

András Zoltán, Kászonaltíz polgármestere megkeresésünkre elmondta,

a község falvaiban közel 7,5 kilométernyi útszakasz aszfaltozásához fogtak hozzá a tavaly, és ezt a munkálatot fogják befejezni idén.

Ugyanakkor ebben az évben végeztetnék el az új óvoda felépítését Kászonaltízen, amely a tavalyról azért maradt el, mert nem találtak kivitelezőt.

Idén a költségek kiigazítása mellett kiegészítették a munkálatot a kászonfeltízi iskolaépület felújításával, így remélik lesz építő cég, amely a munkálatokat elvégzi.

Ezen kívül a kászonjakabfalvi iskola rendbetétele is a terveik között szerepel. Kászonimpéren pedig 80 százalékban elkészült a Bornemisza-kápolna előtti tér rendezése, ezt fogják befejezni idén. Ugyanakkor a községvezető említést tett arról is, hogy saját költségvetés függvényében a kászonújfalvi kultúrotthon külső felújítását valósítanák még meg ebben az évben, hiszen a belső munkálatokat már elvégezték.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS