Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Elutasították a korondi polgármester által felsorakoztatott bizonyítékokat

Fülöp-Székely Botond 2019. július 01., 22:14

Elutasította a táblabíróság a korondi polgármester perújrafelvételi kérelmét a mintegy százezer eurós bírság ügyében, amit a Községháza felirat állítólagos el nem távolítása miatt szabtak ki rá. Noha a kerámiabetűket időben levették a polgármesteri hivatal homlokzatáról, a bíróságon azt állítják, hogy még most is ott van a megnevezés. Az RMDSZ udvarhelyszéki, valamint az MPP országos szervezete egyaránt borúlátó az ügyben, és ezért politikai nézettől független közösségi összefogást szorgalmaznak.

Elutasították a korondi polgármester által felsorakoztatott bizonyítékokat
galéria
Az ítélőtábla kifogásolta, hogy még most is olvasható a magyar felirat a korondi hivatal homlokzatán Fotó: Barabás Ákos

Hiába sorakoztatott fel a marosvásárhelyi táblabíróságon tanúkat és a médiában megjelent fotókat, videofelvételeket – amelyek a Községháza felirat eltávolítását igazolják –, az ítélőtábla elutasította Katona Mihály perújrafelvételi kérelmét a rá kiszabott közel százezer eurós bírság ügyében – fejtette ki egy hétfői sajtótájékoztatón a korondi elöljáró. Mint mondta, kérelme a legfelsőbb bíróságra került, de ennél többet ő sem tud. Azt azonban ismételten kijelentette,

nem tudja kifizetni a hatalmas bírságot, amennyiben erre kötelezni fogják.

Persze azt is megerősítette, hogy ő idejében eleget tett a magyarellenességéről híres Dan Tanasă bloggerrel folytatott per ítéletének, ezért is érzi igazságtalannak a döntést.

Legutóbb a táblabíróságon például azt hozták fel, hogy még most is olvasható az általuk helytelennek vélt magyar megnevezés. Katona rámutatott,

a kerámiabetűket leszedték az ítéletnek megfelelően, ám az azok által takart részt nem sütötte a nap, így valami körvonalak csakugyan láthatók, de az már nem ennek az ügynek a tárgya,

és nem is az ő hibája. „Ha a legfelső bíróságon elfogadják az általunk benyújtott bizonyítékokat, és a tanúkat is meghallgatják, akkor bízom benne, hogy győzni fog az igazság. Ha egyből nem is törlik el a bírságot, akkor legalább alapfoktól kezdődően tárgyalják újra az ügyet” – hangoztatta a polgármester, aki

úgy érzi, a rá kiszabott bírsággal az egész magyarságot akarják megfélemlíteni a szimbólumhasználatok miatt.

Hozzátette, köszöni azt a rengeteg támogatást, amit a kollégáitól, illetve a lakóktól kapott, hiszen ez adott neki erőt a munkája folytatásához.

Mintegy ezerötszáz támogatói aláírást gyűjtöttek Korondon a Stop Tanasă kezdeményezés mellett Fotó: Barabás Ákos

Egyébként Katona Mihályék is csatlakoztak az MPP Dan Tanasă ellen benyújtott Stop Tanasă elnevezésű kezdeményezéséhez, és mintegy ezerötszáz támogatói aláírást gyűjtöttek a községben. Arra kért mindenkit, csatlakozzon az akcióhoz pártszínezettől függetlenül, és aláírásával támogassa a kezdeményezőket, hiszen a cél a magyarellenes blogger, továbbá uszításának, gyűlöletkeltésének és felbujtásának megállítása, a magyar és székely szimbólumok üldözésének megszüntetése. A korondihoz hasonló esetek ugyanis bárhol megtörténhetnek, és már több példa is volt ezekre.

„Ez nemcsak egy ember és a mögé felsorakozott csapat megállításáról szól, hanem a magyarságot folyamatosan érő atrocitások megszüntetéséről is” – hangzott el az ülésen.

Eddig egyébként nagyjából ötezer támogatói aláírás gyűlt össze, de Katona szerint ennél jóval többre van szükség, hogy valódi összefogást mutasson a magyarság, ne csak valami szeparatista megmozdulásnak tűnjön a kezdeményezés.

Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke, Hargita Megye Tanácsának alelnöke rámutatott, nemrég a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontot is beperelte Dan Tanasă, amiért magyar szöveg is megjelenik a bélyegzőjén, illetve a levelezései fejlécében.

Hangsúlyozta, noha még „van pár fűszál, amibe kapaszkodhatnak” a korondi polgármester ügyében, korábban arról egyeztek meg az udvarhelyszéki polgármesterekkel, hogy mindenképp támogatni fogják a tisztségviselőt, amennyiben muszáj lesz kifizetnie a bírságot. Ő is úgy látja, hogy ebben és a hasonló ügyekben pártszínezettől függetlenül össze kell fogni, hiszen közös, a magyarságot érintő kérdésről van szó.

Az RMDSZ és az MPP is egyetért, hogy a teljes magyarságot érintik a Korondon történtek Fotó: Barabás Ákos

Egyébként már elindítottak egy pénzgyűjtési akciót a Katona Mihályt ért bírság kifizetése érdekében, attól tartva, hogy az ítélet után záros határidőn belül kell majd megtéríteni a büntetést. Erről a magyar kormányt is informálták, és már onnan is érkeztek támogatások. Az összegyűlt pénzalapnak mindenképp lesz haszna, hiszen a hasonló helyzetbe kerülő politikai tisztségviselők segítésére is felhasználhatják – tette hozzá Bíró.

„A hasonló esetek nemcsak a magyar vezetők igazságszolgáltatással való megfélemlítéséről szólnak, hanem a magyar közösség önrendelkezési ügyének korlátozását jelentik” – szögezte le, üdvözölve az MPP Stop Tanasă nevű kezdeményezését.

Méltatlannak, megérthetetlennek és megengedhetetlennek minősítette a táblabíróság elutasító döntését Mezei János. Az MPP elnöke emlékeztetett, még februárban letettek egy panaszt a gyergyószentmiklósi ügyészségen a magyarellenes blogger ellen – amelyhez a támogató aláírásokat is gyűjtik –, de azóta sincs semmilyen előrelépés az ügyben. Persze

ha Tanasă jelentget, akkor egyből lép az igazságszolgáltatás.

Ez esetben, akár csak az Úz-völgyi történéseket alapul véve, az összmagyarságot érintő kérdésekről van szó, ezért össze kell fogni – jelentette ki.

„Nem hiszem el, hogy zavarná a román államot, hogy egy többségében magyarok által lakott településen a kisebbség nyelvén is kifüggesztenek bizonyos megnevezéseket vagy éppen használják a szimbólumainkat” – fogalmazott. Hozzátette, pártjuk teljes mellszélességgel kiáll Katona Mihály mellett, és kedvezőtlen bírósági döntés esetén anyagilag is hajlandók támogatni őt a bírság kifizetése érdekében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat