HIRDETÉS

 

Együtt mulatott a székelyszentkirályi közösség

Fülöp-Székely Botond 2018. augusztus 19., 14:40
HIRDETÉS

Az üstök környékéről érkező jó illatok, zene és néptánc, valamint jó hideg sör várta azokat, akik ellátogattak a székelyszentkirályi falunapokra. Az ünnepség főszervezői a helyi fiatalok voltak, akik szerint az eseménynek közösségkovácsoló ereje van.

Fotó: Barabás Ákos

„Emlékszem, hogy gyerekkoromban mennyire jó érzés volt részt venni a falunapokon és együtt ünnepelni a közösséggel. Éppen ezért az volt a célom, hogy más is részesüljön ebben az élményben” – fejtette ki lapunknak Bálint Szilárd, az eseményt szervező Székelyszentkirályi Ifjúságért Egyesület elnöke. Rámutatott,

HIRDETÉS

a közös ünnepléseknek, szórakozásnak közösségkovácsoló szerepe van, ami nem csak községszinten, de annak minden egyes településén fontos.

„Ilyenkor még a külföldön dolgozók is hazajönnek, akárcsak azok, akik máshová költöztek” – fogalmazott. 

Népszerű volt a boxgép a gyerekek körében. Mindegyikük az erejét fitogtatta Fotó: Barabás Ákos

Egyébként a kétnapos ünnep részeként beer-pong bajnokságot, kocsmakvízt, főzőverseny és különböző ügyességi vetélkedőket – trabanthúzás, kötélhúzás, favágás stb. – tartottak.

Ezenkívül több néptánccsoport is fellépett, illetve a péntek és a szombat is bulival, illetve táncházzal zárult. Vasárnapra már nem szerveztek programot, hiszen akkor búcsú volt a faluban és azt szerették volna, hogy ki-ki lehetősége szerint elmenjen a templomba, illetve a családok együtt lehessenek – tette hozzá Bálint Szilárd.

Fotó: Barabás Ákos

Mi rotyogott az üstben?

Érkezésünkkor éppen a főzőverseny zajlott, amelyen lényegesen kevesebben vettek részt a tavalyhoz képest. A jelenlévők szerint ez

a jó idő miatt alakulhatott így, mert ezt kihasználva, sokan inkább a mezőgazdasági munkák elvégzése mellett döntöttek.

A helyi önkéntes tűzoltó csapat tagjaitól érdeklődtünk, hogy ők miért vettek részt a megmérettetésen. László Ernő, akit csak Fotósnak becéztek a tűzoltótársai rámutatott, ők általában minden közösségi rendezvényen igyekeznek részt venni és segíteni, ha szükség van rájuk. Ha a hétköznapok során történik baj akkor rögtön ott teremnek, de olykor a közös kikapcsolódásra is szükség van – magyarázta.

Nem mindig találkozunk egymással a szürke hétköznapokban, hiszen mindenki szalad, így jó hogy vannak hasonló rendezvények, ahol kikapcsolódhatunk

– jelentette ki. Tokány rotyogott a tűzoltók sátra mellett lévő üstben, amit a jól bevált, hagyományos módszer szerint főztek – közölte László. A hozzávalók egy részét a szervezők biztosították, de ehhez még a csapat is jócskán hozzátett, hogy minden éhes vendéget megkínálhassanak, aki a sátrukhoz látogat.

Fotó: Barabás Ákos

Aktív fiatalság

Szerencsére sok fiatal él Székelyszentkirályon, akik az idősebbekhez hasonlóan szívesen vállalnak közösségi munkát, így van jövője a településnek – magyarázta Bálint Szilárd, hozzátéve, hogy

utolsó éves egyetemi hallgatóként maga is szülőfalujában képzeli el a jövőjét a diplomázás után.

Hangsúlyozta, a falunapok megszervezéséhez idén is hamar kapott társakat, ám volt olyan év, amikor a helyiek anyagi támogatása nélkül elmaradt volna az ünnepség. „Az akkori támogatásokból is jól látszott, hogy mennyire összetartó a közösség.

Az emberek maguktól kerestek meg engem, azzal hogy segítenének

– így Bálint.

Egyébként megjegyezte, egyesületük másképp is igyekszik tenni a közösségért, vagyis különböző önkéntes munkákat vállalnak a falu fejlődése érdekében.

Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS