HIRDETÉS

Egyetemi kínálat Marosvásárhelyen, magyar nyelven

Antal Erika 2018. július 10., 13:32 utolsó módosítás: 2018. július 10., 13:34
HIRDETÉS

Marosvásárhelyen három felsőfokú intézménybe felvételizhetnek magyar nyelven a diákok. Az orosi egyetem (MOGYE), a Sapientia tudományegyetem és a művészeti egyetem a napokban nyitja meg kapuit a felvételi vizsgákra iratkozók előtt. A három-, illetve négyéves alapképzésen és mesterin meghirdetett tandíjmentes, költség-hozzájárulásos, valamint tandíjas szakokra lehet jelentkezni.

Diákok a MOGYE könyvtárában. Érdemes belehúzni a tanulásba Fotó: Beliczay László

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a 2018–2019-es tanévre 30 alapképzésre és 12 mesterképzésre hirdet felvételit. Marosvásárhelyen 12 szakon alapképzésre és 4 mesterire iratkozhatnak a diákok július 11. és 17. között. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen 7 szakra lehet alapképzésre és 6 magiszterire iratkozni július 16. és 21. között. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen július 16. és 20. között iratkozhatnak a július 25. felvételi vizsgára a diákok. 

Alap- és mesteri képzések a Sapientián

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karának alapképzésén az informatika szakra (3 év) 60 helyet hirdettek meg, amiből 25 tandíjmentes, 25 költség-hozzájárulásos, 10 teljes tandíjas. A mechatronika szakon 4 éves az alapképzés, a helyek száma 50, amiből 25 tandíjmentes, 25 költség-hozzájárulásos. A számítástechnika szakon szintén négyéves a képzés, és 45 (20 tandíjmentes és 25 költség-hozzájárulásos) helyre lehet felvételizni. Az automatika és alkalmazott informatika 40 (20 tandíjmentes és 20 költség-hozzájárulásos) helyet, az infokommunikációs hálózatok és rendszerek (távközlés) 4 éves nappali képzésen 40 (12 tandíjmentes, 15 költség-hozzájárulásos és 13 teljes tandíjas) helyet hirdet.

A gépészmérnöki 40 (15 tandíjmentes, 25 költség-hozzájárulásos), a kertészmérnöki 50 (15 tandíjmentes, 30 költség-hozzájárulásos, 5 teljes tandíjas), az agrármérnöki 30 (25 tandíjmentes, 5 költség-hozzájárulásos), a tájépítészmérnöki 40 (15 tandíjmentes, 20 költség-hozzájárulásos, 5 teljes tandíjas), a kommunikáció és közkapcsolatok 40 (15 tandíjmentes, 15 költség-hozzájárulásos, 10 tandíjas), a fordító és tolmács 50 (20 tandíjmentes, 30 teljes tandíjas), a közegészségügyi szolgáltatások és szakpolitikák szak 50 (15 tandíjmentes, 35 költség-hozzájárulásos) helyre várja a jelentkezőket.

HIRDETÉS

Mesteri képzésen a számítógépes irányítási rendszerek (15 tandíjmentes és 15 tandíjas), a növényorvosi (10 tandíjmentes és 5 költség-hozzájárulásos), a szoftverfejlesztés (15 tandíjmentes és 15 költség-hozzájárulásos) és a fejlett mechatronikai rendszerek (15 tandíjmentes és 15 tandíjas helyre) szakokra hirdetnek felvételit. A költség-hozzájárulásos és tandíjköteles helyek értékéről a különféle szakokon az egyetem honlapján lehet tájékozódni.

Helyek a művészetin

Július 16. és 21. között lehet iratkozni a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színművészet, bábművészet, rendezői, látványtervezői, audiovizuális kommunikáció: forgatókönyv-, reklámírás és média, teatrológia és zene szakokra alapképzésen. Mesteri képzés színművészet, bábművészet, a rendezés művészete, teatrológia és művelődésszervezés, korszerű zenei koncepciók, valamint művészetek és új média szakokon indul a 2018–2019-es tanévben.

A felvételi vizsgákra július 23. és 28. között kerül sor az előre elkészített beosztás szerint. Bővebb tudnivalók az egyetem honlapján.

Fotó: Beliczay László

MOGYE: próbafelvételi vasárnap

Július 16. és 21. között iratkozhatnak a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen meghirdetett felvételire a diákok. A felvételit 25-én tartják – mondta el lapunknak Marton László, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség elnöke, hozzátéve, hogy azt megelőzően, július 15-én

próbafelvételin mérhetik fel tudásukat azok, akik a MOGYE-re készülnek.

Akik részt vesznek a szimuláción, nem csupán azt ellenőrzik, hogy mennyire tudják a felvételi vizsga anyagát, de a rendszerrel is megismerkednek, az időbeosztást is gyakorolhatják – figyelmeztetett Marton László, aki szerint az ismeretek felmérése is fontos, hiszen a felvételiig hátralévő tíz napban még sokat lehet tanulni, be lehet hozni az esetleges lemaradásokat. 

A MOGYE idén is 600 tandíjmentes helyet hirdet és 490 tandíjkötelest. Az egyetem honlapján további információk is elérhetők.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS