Egyelőre kevesen pályáztak elektromosautó-töltőállomások kiépítésére Székelyföldön

Egyelőre kevesen pályáztak elektromosautó-töltőállomások kiépítésére Székelyföldön

Becslések szerint az elektromos töltőpontok száma megközelíti a 3000-et az országban. Tovább bővítenék a számukat

Fotó: Pinti Attila

Alacsony az érdeklődés Székelyföldön a Környezetvédelmi Alap elektromosautó-töltőállomások létrehozását célzó finanszírozási programja iránt. Van, ahol „életbevágóbb” fejlesztésekre koncentrálnak inkább az önkormányzatok, máshol elektromos autók hiányában még nincs igény töltőállomásokra, de olyan esetek is vannak, ahol más forrásokból igényeltek támogatást ezek létesítésére, vagy ezután terveznek lépni. Augusztus közepéig még élhetnek a lehetőséggel az önkormányzatok.

Székelyhon

2022. július 03., 19:302022. július 03., 19:30

2022. július 04., 12:142022. július 04., 12:14

Tavaly év végén indította el hiánypótló támogatási programját a Környezetvédelmi Alap elektromos autók töltőállomásainak létrehozására. Noha a hazai töltőállomás-hálózat meglehetősen hiányos, és nagy szükség lenne a bővítésére, a program 500 millió lejes költségvetése még mindig nem merült ki. A Kodok Márton informatikus, civil aktivista által kikért, és az electromobilitate.com oldalon közzétett lista szerint országszerte 600 település igényelte töltőállomások létrehozását a program által. Székelyföldön eddig nagyon alacsony volt az érdeklődés.

Növekszik az igény

A Gépkocsigyártók és Importőrök Egyesületének (APIA) adatai szerint 2021-ben megduplázódott a forgalomba helyezett zöld autók (100 százalékban elektromos és plug-in hibrid járművek), valamint a teljesen hibrid autók száma, és piaci részesedésük elérte a 15,5 százalékot, ami 2,2-szerese az előző évi aránynak.

Az idei év első négy hónapjában 36 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett zöld autók száma Romániában 2021 azonos időszakához mérten.

A környezetbarát autók esetében 131,1 százalékos növekedést könyveltek el, ami 19,7 százalékos piaci részesedésnek felel meg. Érdemes megjegyezni, hogy a 100 százalékban elektromos autók kategóriájában 487,4 százalékos, a plug-in hibridek esetében 159,5 százalékos növekedést regisztráltak tavalyhoz képest.

A környezetkímélő gépjárművek elterjedésével a hatóságok elkezdtek kidolgozni egy stratégiát az elektromos és plug-in hibrid autók töltőállomás-hálózatának létrehozására.

Ugyanakkor magáncégek is jelentős összegeket fektettek be az elektromos autók töltőpontjainak kiépítésébe. Az Európai Bizottság által február 9-én közzétett, Az elektromos járművek feltöltésének árazása Európában című jelentésből kiderül, hogy 2019-ben Romániában 376 nyilvános elektromosautó-töltőállomás működött. Új hivatalos statisztikák nincsenek a töltőállomások számáról, de a hatóságok legutóbbi becslése szerint az elektromos töltőpontok száma megközelíti a háromezret. Különböző támogatásokkal ugyanakkor tovább növelnék ezek számát, például az országos helyreállítási terv (PNRR) és a Környezetvédelmi Alap lehetőségei által.

Alacsony érdeklődés

A Környezetvédelmi Alap programjában egy töltőállomás létrehozására legtöbb 190 ezer lejt lehet igényelni, és újdonságnak számít, hogy a városok mellett községek is élhetnek a lehetőséggel. A program által olyan töltőállomások létrehozására lehet finanszírozást kérni, amelyek egy időben legalább két elektromos autó töltésére alkalmasak (egyenárammal ≥50 kilowatt és váltóárammal ≥22 kilowatt erősséggel).

A kezdeményezés költségvetése 500 millió lej, a keret viszont még nem merült ki, így augusztus 12-ig még léphetnek azok az önkormányzatok is, amelyek eddig nem tették meg.

A friss lista szerint eddig 600 település nyújtott be támogatási kérelmet, a legtöbben Bihar megyéből (59), majd Szucsáva (34) és Hunyad (33) következnek a sorban.

Székelyföldön kimondottan alacsony volt az érdeklődés, főként Hargita és Kovászna megyékben.

Maros megyében 23 település nyújtott be igénylést: Bala, Balavásár, Bátos, Székelybere, Koronka, Maroskeresztúr, Nagyernye, Vámosgálfalva, Marossárpatak, Görgényszentimre, Görgényhodák, Mezőmadaras, Mikefalva, Szásznádas, Mezőrücs, Marosoroszfalu, Marosszentkirály, Marosszentgyörgy, Küküllőszéplak, Mezőtóhát, Segesvár, Nyárádszereda és Nagysármás. Hargita megyében a megyei tanács mellett hét településen nyújtottak be támogatási kérelmet: Korondon, Csíkszentmihályon, Galambfalván, Madéfalván, Gyergyóújfaluban, Csíkszeredában és Szentegyházán. Kovászna megyében még ennél is kevesebb, mindössze három település élt a lehetőséggel: Kökös, Szitabodza és Bodzaforduló.

Szerteágazó okok

Mint kiderült, az alacsony érdeklődésnek szerteágazó okai vannak:

van, ahol „életbevágóbb” fejlesztésekre koncentrálnak inkább az önkormányzatok, máshol elektromos autók hiányában még nincs igény töltőállomásokra,

de olyan esetek is vannak, amikor más forrásokból igényeltek támogatást ezek létesítésére vagy ezután terveznek lépni.

Kászonaltízen például dönteniük kellett, hogy a rengeteg pályázati lehetőség közül melyekkel éljenek, hiszen önrészt is biztosítania kell az önkormányzatnak, és arra nincs anyagi fedezet, hogy mindegyikbe belevágjanak – mutatott rá megkeresésünkre András Zoltán polgármester. Mint részletezte,

jelenleg inkább infrastrukturális és oktatási fejlesztésekre koncentrálnak, amelyek a prioritási lista élén vannak. Ezzel szemben a töltőállomások csak ennek végén helyezkednek el, mivel egyelőre nagyon kevés a zöld autó a községben.

Ettől függetlenül a jövőre nézve fontosnak tartják és tervezik is töltőállomások kiépítését az elszigetelt községben.

Csíkszentdomokoson ezután tervezik a kérés benyújtását Karda Róbert polgármester szerint. Érdeklődésünkre rámutatott: a beruházásnak megfelelő áramerősséget kell biztosítani, eddig ennek megteremtésén dolgoztak, és hamarosan benyújtják az igénylést. Terveik szerint a helyi uszoda parkolójában kap majd helyet a töltőállomás, hogy könnyebb legyen eltölteni az időt, amíg feltöltődik a jármű. Arra is rámutatott, hogy egyre több a zöld autó a településen, így nő az igény a beruházás iránt. Tusnádfürdőn azért nem éltek a Környezetvédelmi Alap programja adta lehetőséggel, mert már pályáztak hat töltőállomás kiépítésére az országos helyreállítási terv (PNRR) által. Butyka Zsolt polgármester szerint a fejlesztés a helyiek és a fürdővárosba érkező turisták számára is segítséget jelent majd.

Még mérlegelnek

Noha tudnak a lehetőségről, eddig még nem adott le pályázatot a Környezetvédelmi Alaphoz elektromosautó-töltőállomások megépítése érdekében a zetelaki önkormányzat, mivel számos más munkát kellett elvégezzenek, amelyek prioritást élveztek – fejtette ki lapunknak Nagy Attila helyi polgármester. Hozzátette, ebbéli törekvéseiket az is hátráltatta, hogy korábban nem volt világos, hogy megyei szinten közösen, vagy egyenként helyileg kell pályázzanak a települések. Mint mondta, a költségvetési tételeik között ugyanakkor szerepel a projekt, már ki is jelöltek két helyszínt a majdani építkezésre – a községközpontban, illetve Zeteváralján. Az elöljáró közölte, azon fognak dolgozni, hogy még idén pályázhassanak a töltőállomásokért, de ha ez mégsem sikerül, akkor jövőre mindenképp megteszik ezt.

Zörgő Noémi, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának szóvivője rámutatott, több pályázati lehetőséget is kihasználva összesen tizennyolc elektromosautó-töltőállomás létrehozásáért igényeltek támogatást. A városvezetés egyelőre mérlegeli, hogy szükség van-e arra, hogy a Környezetvédelmi Alapnál is hasonló igénylést adjanak le. Kérdéses ugyanis, hogy a település villanyhálózata ki tudna szolgálni még több töltőállomást. Adott ugyanis, hogy például milyen típusú trafóházakhoz kell csatlakoztatni ezeket – a körülmények pedig nem mindenhol megfelelőek.

Másfelől azt is számításba kell vegyék, hogy egy elektromosautó-töltőállomás nagyjából három parkolóhelyet foglal el – ennyit kell hozzárendelni –, amelyekből jelenleg is hiány van a városban.

Már léptek

Maros megyében a lista szerint a pályázók közül hiányzik többek között Marosvásárhely, Szászrégen, Szováta és számos község a Nyárád-mentéről is. Hétfőn a marosvásárhelyi polgármesteri hivataltól megtudtuk, hogy időközben a pályázatot leadták, és a napokban meg is kapták a jóváhagyást rá. Szászrégenben is összeállították a pályázat iratcsomóját – tájékoztatott Gál Előd, a polgármesteri hivatal munkatársa, aki elmondta, az önkormányzatnak még tanácsi határozatot kell hoznia, a határozattervezetet éppen hétfőn nyújtották be. „Öt darabra pályázunk, de előbb a tanácsnak is jóvá kell ezt hagynia. A legközelebbi tanácsülésen napirendre tűzzük” – magyarázta a városháza munkatársa.

Csíkfalván Balogh István polgármester szerint azért nem használták ki a környezetvédelmi minisztérium nyújtotta lehetőséget, mert a helyi alapból már pályáztak egy töltőállomásra. „Ez az egy vidéki környezetben elég lesz, nem szándékszunk többre pályázni” – mondta az elöljáró.

Szovátán a helyreállítási tervben szerepel hat darab töltőállomás beszerzése

– részletezte lapunknak Fülöp László Zsolt. A polgármester hozzátette: három hete iktatták a pályázatot, a hat töltőállomás pedig bőven elégséges lesz Szováta számára.

A jövőnek szól

Gyergyószékről az igénylő önkormányzatokat felsoroló, pénteken közzétett listán még csak Gyergyóújfalu szerepelt, de mint megtudtuk, más térségbeli települések is pályáztak arra, hogy ebből a forrásból elektromos töltőállomásokat létesítsenek.

Borszék épp a lista megjelenésének napján nyújtotta be az igénylését

– mondta el Mik József polgármester. Hat helyszínen összesen kilenc csatlakozási pont állna majd az elektromos autók tulajdonosainak rendelkezésére. A polgármester hozzátette, hogy

ugyan a töltőállomások felállítását 100 százalékban finanszírozza az állam, de az önkormányzat feladata, hogy a nagy energiaigényű állomásokhoz kiépítse az ehhez szükséges hálózatot, transzformátorokat, ami nem kevés pénzbe fog kerülni.

Az ide érkező vendégek, átutazók és helyiek többek között a városházánál, a központban, a sípályánál, a kezelőközpontnál és a fürdőtelep bejáratánál is „tankolhatnak” majd, azaz a leglátogatottabb helyeken.

Gyergyóremete is nyújtott már be igényléseket két elektromos töltőpont létesítésére, és egy még előkészítés alatt van. A községi piac, az egészségház és az uszoda mellett állítanák fel ezeket – tudtuk meg Laczkó Albert Elemér polgármestertől. Hozzátette,

ez még nem a jelenlegi igényeknek szól, inkább a a jövőbelieknek. Tudomása szerint ugyanis a faluban egyetlen olyan autó van jelenleg, amely teljesen elektromos üzemmódú.

Hasonló a helyzet Kézdiszentléleken is, ahol azért nem pályáztak, mert nem prioritás jelenleg a töltőállomások kiépítése Balogh Tibor polgármester meglátása szerint, mivel mindössze egy elektromos autó található a településen. Ezért ehelyett fontosabb fejlesztésekre koncentrálnak.

Kovászna városa ugyanakkor azok a települések közé tartozik, amelyek azért nem pályáztak a Környezetvédelmi Alapnál töltőállomás kiépítésére, mert más forrásokból építenék ki azokat. Gyerő József polgármester elmondása szerint a PNRR-hez benyújtott, középületek hőszigetelésére és energetikai hatékonyságuk növelésére vonatkozó pályázatuk hat töltőállomás létesítését is tartalmazza, ami „bőségesen” fedezi a kisváros igényeit. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 06., szerda

Jogerős ítélet: a kászonaltízi polgármesternek is fizetnie kell

Noha büntetőjogilag az elévülés miatt nem vonták felelősségre, Kászonaltíz község polgármesterének is részt kell vállalnia annak a bíróság szerint jogtalanul igényelt mezőgazdasági támogatásnak a visszafizetéséből.

Jogerős ítélet: a kászonaltízi polgármesternek is fizetnie kell
2023. december 06., szerda

Két autó ütközött, egy kiskorú megsérült

Egy kiskorú sérült meg abban a balesetben, amely szerdán reggel történt a Kovászna megyei Aldoboly kijáratánál.

Két autó ütközött, egy kiskorú megsérült
2023. december 06., szerda

Fizetős parkolás Székelyföldön – mennyi az annyi?

Székelyföld nagyobb városaiban, akárcsak országszerte, vagy külföldön, fizetni kell több övezetben a közterületi parkolóhelyek használatáért. A díjak természetesen nem egyformák, mint ahogy a parkolóhelyek száma sem.

Fizetős parkolás Székelyföldön – mennyi az annyi?
2023. december 06., szerda

Gyalogátjárón ütöttek el egy nőt Kézdivásárhelyen

A gyalogátjárón szabályosan átkelő nőt ütött el egy autós hétfőn délután a Petőfi Sándor és a Nicolae Bălcescu utcák kereszteződésénél, Kézdivásárhelyen.

Gyalogátjárón ütöttek el egy nőt Kézdivásárhelyen
2023. december 06., szerda

Szalmonellával fertőzött fagyasztott csirkét hívnak vissza a forgalomból

Visszahívja a forgalomból a lengyel Cedrob vállalat az általuk kereskedelembe bocsátott fagyasztott csirkét, mert a húsban a Salmonella enteritidis baktériumot azonosították – közölte kedden az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság.

Szalmonellával fertőzött fagyasztott csirkét hívnak vissza a forgalomból
2023. december 06., szerda

Szent Miklós napja: ha eddig nem havazott, mától biztosra vehető

Szent Miklós kapcsán a legtöbb gyereknek, de inkább az őket meglepni kívánó felnőttnek a Mikulás jut elsőként az eszébe, holott a piros köpenyes, fehér szakállú, a hátán zsákot cipelő öregúr nem föltétlenül székely hagyományt testesít meg.

Szent Miklós napja: ha eddig nem havazott, mától biztosra vehető
2023. december 05., kedd

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota

Negyedik alkalommal rendezi meg Marosvásárhelyen a teljes Maros megyét mozgosító programsorozatot, a KULT Alternatív Kulturális Fesztivált a Kultúrpalotában péntek és vasárnap között.

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota
2023. december 05., kedd

„Bevették” Sepsiszentgyörgyöt a motoros Mikulások

Rénszarvasszán helyett díszes, csillogó-villogó vasparipákkal szállta meg a várost és a környékbeli falvakat december 5-én nagyjából ötven Mikulás. A motorosok idén a legkisebbeket és a legidősebbeket is meglepték.

„Bevették” Sepsiszentgyörgyöt a motoros Mikulások
2023. december 05., kedd

Nagylelkű támogatókat küldött az Úr Székelyvarságra

Megújult a székelyvarsági római katolikus templom, valamint a település Sólyomkő nevű részén lévő kápolna – ezért tartottak hálaadó szentmisét kedden délután az előbbi helyszínen, amelyen Soltész Miklós államtitkár is jelen volt.

Nagylelkű támogatókat küldött az Úr Székelyvarságra
2023. december 05., kedd

Csillogó szemű gyerekek fogadták a Mikulást Kézdivásárhelyen

Délelőtt az óvodásokat, délután a városi gyerekeket örvendeztette meg a Mikulás Kézdivásárhelyen. A nagyszakállú úgy látta, hogy minden gyerkőc jól viselkedett idén, hiszen virgácsot senkinek sem hozott.

Csillogó szemű gyerekek fogadták a Mikulást Kézdivásárhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM