Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Eddig több mint 140 ezer disznót pusztítottak el a sertéspestis miatt

Székelyhon 2018. szeptember 04., 10:22 utolsó módosítás: 2018. szeptember 13., 10:47
HIRDETÉS

Már több mint 140 ezer sertést elpusztítottak a hatóságok az afrikai sertéspestis miatt, és a folyamatnak még nincs vége – közölte Petre Daea mezőgazdasági miniszter hétfő este az Antena 3 televíziócsatorna műsorában.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

Daea arról beszélt, hogy Romániában jelenleg 4,5 millió sertést tartanak számon. 140 ezer állatot el kellett pusztítani az afrikai sertéspestis miatt, de „három hónap, három hét és három nap alatt” újra lehet telepíteni a farmokat – fogalmazott a miniszter az Agerpres tudósítása szerint.

Mint elmondta, a fertőzésnek jelenleg 11 megyében összesen 178 gócpontja van, de „nem szabad eldramatizálni” a helyzetet,

mert például Bihar megye településeinek mindössze 1,3 százaléka, Szatmár megye településeinek 1,1 százaléka érintett. Tulcea megye 184 települése közül viszont 74-ben kimutatták a sertéspestis jelenlétét, és Ialomiţa, valamint Konstanca megye 13 százaléka is érintett. (...) – mondta Daea az interjúban.

Leszögezte:

akármennyire is fájdalmas a tenyésztők számára, az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezésére nincs más megoldás, mint a disznóállomány elpusztítása, ha felütötte a fejét a kór.

A mezőgazdasági miniszter arról is tájékoztatott, hogy tizenkét ország nyújtott segítséget Romániának a sertéspestis megfékezésére, miután segítséget kértek Brüsszeltől. Ugyanakkor felidézte, hogy a betegség 16 országban végzett már pusztítást a sertésállaományban, többek közt Kínában, Portugáliában és Spanyolországban.

Portugália 13 év múltán szabadult meg a vírustól, Spanyolország 30 év után, de Szardínia még most, 41 év után sem. Nagyon veszélyes vírus, amire nincs ellenszer. Az állat pusztulása elkerülhetetlen.

Az emberre nincs hatással. Romániában 5 éve védekezünk megelőző intézkedésekkel ez ellen a vírus ellen. (...) Mi egyetlen megelőző intézkedésről sem mondtunk le” – jelentette ki Petre Daea.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS