Diakonia Keresztény Alapítvány: segítséget nyújtani a hátrahagyottaknak Pr-cikk

Diakonia Keresztény Alapítvány: segítséget nyújtani a hátrahagyottaknak

Tussay Szilárd, a Diakonia Keresztény Alapítvány országos koordinációs irodájának vezetője

Fotó: Kiss Gábor

Tussay Szilárd, a Diakonia Keresztény Alapítvány országos koordinációs irodájának vezetője már tíz éve tevékenykedik az egyházi, illetve négy éve a szociális szférában. Kezdetben az ifjúsági tevékenységekért volt felelős, és bevallása szerint szeretne visszaadni valamit abból a sok jóból, amit az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesületnél, valamint a Diakoniánál eltöltött évek adtak neki. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a diakóniai munka során valójában kiknek és milyen programokon keresztül nyújtanak segítséget, milyen élettörténetekkel találkoznak, és a hit hogyan lehet támasz a segítő szakemberek életében.

Támogatói tartalom

2024. június 18., 11:452024. június 18., 11:45

– Mi hívta életre a Diakonia Keresztény Alapítványt?

– A Diakonia a romániai református egyház szeretetszolgálata. Erdély-szerte kilenc fiókkal rendelkezünk. Helyszínileg Szatmárnémeti, Nagyvárad, Zilah, Brassó, Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Szászrégen és Sepsiszentgyörgy vonzáskörzetét fedjük le a tevékenységeink által.

Idézet
Köszönhetően a helyi önkormányzatokkal és gyülekezetekkel való szinergiának, több mint huszonkét városban, kétszáz településen vannak munkapontjaink.

Tevékenységeink közül talán elsőként az otthoni beteggondozást emelném ki. Sok más országhoz hasonlóan Romániai is egy elidősödő ország, az előrejelzések szerint 2030-ra 6 millió nyugdíjas fog itt élni, ugyanakkor a legfrissebb kutatások szerint a népesség 60 százaléka szegénységben él. Ez magában hordozza, hogy az ellátásra, segítségnyújtásra folyamatos az igény.

– Az otthoni betegellátáson túlmenően, számos más szociális programmal is foglalkozik az alapítvány. Mesélj ezekről!

– A betegellátás mellett szociális mosodákat működtetünk, és időszakos jelleggel szeretetcsomagokkal igyekszünk könnyebbé tenni a rászorulók életét.

Idézet
A fizikai és anyagi támasz mellett a lelki töltődést, a közösséghez való tartozás élményét is biztosítani szeretnénk, ezért a különböző településeken idősek klubját szervezük.

A digitális világban való boldogulás nem minden korosztály számára játszi könnyedségű, ezért három éve digitális oktatásra is lehetőséget biztosítunk. Ezeken a tanfolyamokon önkéntes fiatalok segítenek az idősebb generációnak abban, hogy online tudjanak számlát fizetni, vagy éppen a külföldön élő szeretteikkel kapcsolatot tarthassanak. A közösséghez való tartozás jegyében hat idősotthonba fogadjuk a jelentkezőket.

Mindezeken túlmenően a palliatív betegségekkel küzdő személyekkel is foglalkozunk. Hosszútávú terveink között szerepel egy központ létrehozása is.

Galéria

A digitális világban való boldogulás nem minden korosztály számára játszi könnyedségű, ezért három éve digitális oktatásra is lehetőséget biztosítunk

Fotó: Diakonia székelyudvarhelyi fiókszervezete

Az idősek mellett a fiatalokat is igyekszünk bevonni a tevékenységeinkbe.

Idézet
Afterschool néven 800 hátrányos helyzetű gyermek számára kínálunk lehetőséget arra, hogy fejleszthessék magukat.

A program célja, hogy az iskolaelhagyási rátát csökkentsük, ugyanakkor sarkalatos pont, hogy minden gyerek meleg ebédhez juthasson.

A fogyatékkal élő személyek számára különböző településeken csoportokat működtetünk. Például Sepsiszentgyörgyön, Szászrégenben, Nagyváradon nappali foglalkoztató csoport működik, de van olyan hely is, ahol kimondottan a Down-szindrómával küzdőknek nyújtunk támaszt.

Idézet
Programjaink között szerepel a hátrányos helyzetű személyek számára a munkaközvetítés.

Sőt, Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Sepsiszentgyörgyön olyan kávézókat hoztunk létre, ahol a sérült vagy különböző betegségekkel élők dolgozhatnak.

– Hány munkatárssal tudtok eleget tenni a folyamatosan növekvő ellátásért folyamodók kéréseinek?

– 2023-ban például körülbelül húszezer ellátással kapcsolatos igény érkezett hozzánk, amelyet összesen 180 kollégánk teljesít.

Idézet
A romániai törvénykezés szerint egy segítő szakember naponta hat ellátottért felelhet. A mi munkatársaink átlaga a napi nyolc ellátott.

A mi szakmánkban nincs arra opció, hogy egy ellátott szomszédját kihagyjuk, hogy csak az elvárt kvótát teljesítsük.

A teljes tevékenységünkben 500 munkatárs vesz részt, plusz nem mehetünk el szó nélkül az önkénteseink mellett sem, hiszen nagyon sok esetben kiegészítik a már amúgy is fáradt kollégáink munkáját.

– Milyen forrásokból fedezitek programjaitok költségeit?

– Az állami szubvenció költségeink körülbelül 60 százalékát fedezi. A fennmaradó 40 százalékot más forrásokból vagyunk kénytelenek előteremteni. Különböző pályázatok, segélyek hozzájárulnak a kiadások fedezéséhez, de mindig szükségünk van a civil, magán és vállalkozói szféra segítségnyújtására is.

Idézet
Mivel mindenki maga dönthet, hogy jövedelme 1 vagy 3,5 százalékát milyen szervezet számára ajánlja fel, ezért kampányok keretében kérjük a lakosságot, hogy gondoljanak ránk, és rajtunk keresztül arra a rengeteg emberre, akiknek igyekszünk szebbé tenni az életét.

Az év bármelyik szakában elfogadjuk az anyagi vagy tárgyi segítséget, ugyanakkor jelentkezhetnek hozzánk gyógyszertárak, élelmiszerboltok, egészségügyi segédeszközöket forgalmazó szaküzletek, hiszen állandó fogyóeszközökről lévén szó, bármilyen adomány jó helyre kerül. Amennyiben valaki úgy érzi, hogy anyagi szempontból nem tud segíteni, weboldalunkon jelentkezhet önkéntesnek, és vállalhat személyes segítségnyújtást is.

Galéria

A sepsiszentgyörgyi fiókszervezet idősek napi rendezvénye

Fotó: Albert Levente

– Nem könnyű belegondolni abba, hogy mi mindenen mennek keresztül az alapítványhoz forduló személyek. Ugyanakkor amellett sem mehetünk el, hogy milyen lelki terhet cipelnek a munkatársak. Hogyan lehet nem kiégni a segítő szakmában?

– A mi tevékenységünk egy szolgálat, nem lehet munkaként végezni. Csak azok számára való, akik belső késztetést éreznek arra, hogy segítséget nyújtsanak. Tisztában kell lenni azzal, hogy a segítő szakmák teljes embert kívánnak. Tudni kell azt is, hogy

Idézet
akik számára a Diakonia segítő kezet kínál, a társadalom perifériáján élő személyek, akiket gyakorlatilag hátra hagytak, és sok esetben már senki sincs, aki gondjukat viselné. Mégis annyi lélek, olyan szintű élni akarás van bennük, hogy bárki tanulhat a példájukból.

Mivel mély kötődésünk van a hittel, a református egyházzal, elengedhetetlen, hogy kollégáink számára állandó jelleggel képzéseket, tréningeket, lelki töltekezést tartalmazó alkalmakat szervezzünk. A lelkinapok, áhítatok az életünk szerves részeit képezik. A lelkünk belső ápolása nélkül nem lennénk képesek a külső kezelésre.

Idézet
Hiszünk abban, hogy közösséget építünk. Hiszünk abban, hogy igenis egy-egy idős, beteg személy számára a világot jelenti az, hogy valaki meghallgatja őket. Lelki támasz vagyunk sokak számára, és csak ez számít.

Szeretnéd támogatni a Diakonia Keresztény Alapítvány munkásságát? Vedd fel a kapcsolatot az alapítvánnyal a koordinacio@diakonia.ro e-mail-címen, vagy látogass el weboldalukra, válaszd ki a lakhelyedhez legközelebb eső fiókot, és jelentkezz önkéntesnek.

Köszönjük, hogy megosztod a cikket a saját online felületeiden, hogy minél több emberhez eljuthasson.

Maradjatok velünk a továbbiakban is, hiszen az elkövetkező időszakban olyan személyek élettörténetét mutatjuk be nektek, akiken ti magatok is segíthettek!

(X – fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 21., vasárnap

Eltűnt gyergyószentmiklósi nő keresésében kér segítséget a rendőrség

Önként hagyta el gyergyóújfalvi hétvégi házukat a gyergyószentmiklósi Bodó Julianna, azonban hollétéről azóta nem tudnak. Kérik, hogy aki bármilyen információt tud róla, értesítse a hatóságokat.

Eltűnt gyergyószentmiklósi nő keresésében kér segítséget a rendőrség
2024. július 20., szombat

Motoros vesztette életét egy Maksánál történt balesetben

Halálos kimenetelű motoros baleset történt a 11-es országúton, Maksánál szombaton délután, melynek nyomán egy kiskorú is megsérült. Néhány órával a tragédia előtt a közeli Kökösnél három autó ütközött össze.

Motoros vesztette életét egy Maksánál történt balesetben
2024. július 20., szombat

Focipályát avattak, a termálstrand helyzetéről beszéltek a Szentegyházi Napokon

Használható az új futballpálya Szentegyháza nagyfalusi részén, ahol hamarosan lelátókat is fognak építeni – derült ki a létesítmény avatóünnepségén szombaton, a Szentegyházi Napokon. A Szentegyháza Gyöngye termálfürdő további üzemeltetéséről is szó esett.

Focipályát avattak, a termálstrand helyzetéről beszéltek a Szentegyházi Napokon
2024. július 20., szombat

Tisztázta a rendőrség, hogy mikor indul eljárás a pozitív drogtesztet produkáló sofőrök ellen

Nem indul azonnal büntetőeljárás azok ellen a gépkocsivezetők ellen, akiknek pozitív lesz a drogtesztjük, erre csak azután kerül sor, hogy a vérvizsgálat eredménye igazolja a tiltott szer jelenlétét a szervezetükben – hangsúlyozta a Román Rendőrség.

Tisztázta a rendőrség, hogy mikor indul eljárás a pozitív drogtesztet produkáló sofőrök ellen
2024. július 20., szombat

Törvénytelenek a medvelesek a környezetvédelmi miniszter szerint

Törvénytelenek a Romániában található medvelesek, ahol turistáknak mutogatják a medvét, és sem a medvének, sem a román államnak nem használnak – mondta Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.

Törvénytelenek a medvelesek a környezetvédelmi miniszter szerint
2024. július 20., szombat

Ön hányat ismer Magyarország olimpiai bajnokai közül?

A július 26-án kezdődő párizsi nyári olimpiára hangolódva, a Magyarország színeiben olimpiai bajnoki címet szerző sportolókat gyűjtötte egybe látványos infografikák formájában az MTI.

Ön hányat ismer Magyarország olimpiai bajnokai közül?
2024. július 20., szombat

A Csomád-hegységgel kapcsolatos képeket és történeteket lehet megosztani

A Szent Anna-tó – Mohos tőzegláp védett terület értékeinek, múltjának jobb megismerése érdekében hívja „kincskeresésre” az érdeklődőket a Zöld SzékelyFöld Egyesület és a Pro Szent Anna Egyesület.

A Csomád-hegységgel kapcsolatos képeket és történeteket lehet megosztani
2024. július 20., szombat

Ismét elérhetők a Wizz Air online szolgáltatásai a globális üzemzavart követően

Ismét elérhetők a Wizz Air online szolgáltatásai – közölte péntek éjszaka a légitársaság.

Ismét elérhetők a Wizz Air online szolgáltatásai a globális üzemzavart követően
2024. július 20., szombat

Zivatarokra figyelmeztetnek Székelyföldön is

Esőre és viharokra figyelmeztető narancssárga és sárga jelzésű riasztásokat adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) összesen 21 megyére.

Zivatarokra figyelmeztetnek Székelyföldön is
2024. július 19., péntek

Egyelőre zárva tart a szécsenyi sportpark

Még mindig nem látogatható a szécsenyi sportpark, az állami szférát érintő alkalmazásstop hátráltatta, hogy új munkaerőt alkalmazzanak a létesítmény felügyeletére. Bors Béla alpolgármester szerint ez a gond július végéig megoldódhat.

Egyelőre zárva tart a szécsenyi sportpark
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!