Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Csíkszeredai Könyvvásár: rangos szerzők, jól szervezett rendezvény, elégedett résztvevők

Péter Beáta 2018. május 14., 10:53 utolsó módosítás: 2018. május 15., 10:14
HIRDETÉS

Fogytak a könyvek, az olvasók neves szerzőkkel találkozhattak, esti koncerten lazíthattak, a gyerekek pedig különböző foglalkozásokon kerülhettek közelebb a könyv csodálatos birodalmához. Csütörtökön nyitotta meg kapuit és vasárnap ért véget a pörgős, tartalmas, közel ötven programot kínáló kínáló 3. Csíkszeredai Könyvvásár.

A vásáron nagy volt az érdeklődés a gyerek- és ifjúsági irodalom iránt is Fotó: Gecse Noémi

Aki a négy nap alatt ellátogatott a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénába, bizonyára kedvet kapott beülni valamelyik könyvbemutatóra, meghallgatni egy pódiumbeszélgetést, szóba állni egy éppen ott sétáló szerzővel, és igen, könyvet is vásárolni.

Nagyon jó volt a hangulata a vásárnak. Igaz, érződött az is, hogy Csíkszereda kisváros. Az mindenképp egy nagy ajándék, hogy a város nekünk ezt adja, tényleg értékelendő, hogy ennyire felpártolja az ügyet. Olyanok jöttek be, akik egész héten nem érnek be a könyvesboltba, itt nézelődtek, beszélgettünk. A programok között rengeteg jó beszélgetés, könyvbemutató volt

– véli Ferencz Kornélia a Corvina Könyvesháztól. Hozzátette, egyedül azt kifogásolta az események során, hogy miért hívtak be iskolás csoportokat olyan előadásokra is, amely talán nem nekik valók voltak. Demeter Éva, a Csimota Kiadó részéről úgy véli, a standjuknál volt érdeklődő, vásároltak is, csak nem eleget. Inkább azokat a könyveket keresték, amelyiknek volt bemutatója. A Hungalibri kiadó standjánál, annak ellenére, hogy nem hoztak programot a vásárra, sok könyvet eladtak. Úgy gondolják, megérte eljönniük a rendezvényre, azt is felvetették, hogy

karácsony előtt is szükség lenne egy könyvvásárra.

HIRDETÉS

A marosvásárhelyi Lector Kiadó már az első vásáron is képviseltette magát, idén is mindenképp részt akartak venni, egyrészt mert az előző években is voltak, másrészt, mert szeretik a csíkiakat, harmadrészt pedig azért, mert erős a kapcsolatuk a csíkszeredai kiadókkal – tudtuk meg Gálfalvi Ágnestől, a kiadó vezetőjétől.

Nagyon professzionális módon szervezték meg a vásárt, a könyvvásár általános kívánalmait igyekeztek teljesíteni, tehát voltak nagy rendezvények, közönségcsalogató koncertek stb. Maximálisan odafigyeltek a szervezők minden egyes kiadó kívánságára, szükségletére. Amikor könyvbemutatónk volt például, egy szervező odajött a helyszínre, szétnézett, hogy minden rendben van-e, van-e elég szék. Érezhetően nagyobb volt a vásárlóközönség, mint a tavaly. Nem azt jelenti, hogy óriási volt az eladás, mert itt még a közönséget be kell szoktatni. De mindenféle szempontból nagyon jó volt.

A Pro Print Kiadó igazgatója, Burus Endre úgy látta, érdeklődő volt, viszont vásárló kevésbé. „Azzal van a gond, hogy nézelődni jönnek, nem vásárolni. A vásárlók meg kell szokták a vásárt, talán a reklám lehetne nagyobb. A helyszín mindenképp jobb, mint az első vásár helyszíne (Szakszervezetek Művelődési Háza), jól be lehetett járni.”

Fotó: Gecse Noémi

A Mozaik Kiadó standjánál – talán a digitális táblájuknak köszönhetően is – mindig megtalálható volt négy-öt gyerek. A szegedi kiadó oktatási kiadványai iránt ezúttal is nagy volt az érdeklődés.

Keresik a könyveinket, hála Istennek, más a tananyag ugyan, de kiegészítésként nagyon szeretik. Azt sajnáljuk, hogy tanárok nem jöttek nagyobb számban, mert olyan kiadványaink is vannak, amelyek kifejezetten tanároknak valók. A vásár mellett a programok is jók voltak, nagyon szeretünk idejárni

– magyarázta Nacsa Gyula.

A Gutenberg Kiadó és a Pallas-Akadémia Kiadó vezetője, Tőzsér László elmondta, könyveik nagy részét a marosvásárhelyi könyvvásárra szokták megjelentetni, és ezeknek a könyveknek a bemutatóját úgy időzítették, hogy a csíkszeredai könyvvásáron folytatják. Egy könyvüket direkt a csíki rendezvényre jelentették meg,

itt volt az ősbemutatója az Árdeli szép tánc című KAF-verseknek, amelyeket a Sebő-együttes zenésített meg.

A könyvbemutatókon, gyerekfoglalkozásokon kívül illusztrációs kiállítással is készültek, hogy szélesebb körben bemutassák azokat a képzőművészeti alkotásokat, amelyek bekerülnek a könyveikbe.

„Számunkra nagyon fontos, hogy hazai pályán tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minket megismerjenek, minél többen lássák azt, hogy hogyan gondolkodunk, miket tervezünk, miket csinálunk. Ennek a vásárnak nagyon örvendek, sokkal magasabb színvonalon volt szervezve idén, ez köszönhető Csíkszereda Polgármesteri Hivatala kulturális irodájának, amely rendkívül sokat tett azért, hogy a vásárnak a színvonala ilyen szintre emelkedjen. Az is nagyon jó érzéssel tölt el, hogy

perspektívában gondolkodnak, nem csak arról van szó, hogy ezt a vásárt megszervezték, hanem egy új útnak a kezdetén vagyunk, és meg vagyok győződve, hogy évről évre jobb lesz a vásár.

Apróságok vannak, amelyeket másképp kell csinálni, de biztos, hogy jövőre még jobb ötletekkel színesítik a vásárt. Elkészült a vásár programfüzete, amelyen jól látszik a rendezvény komolysága, és ösztönzi azokat a kiadókat, akik még bizonytalanok, hogy érdemes-e ide eljönni, hogy igenis vegyenek részt és hozzák el a színes programjaikat. Egy könyvvásárra akkor érdemes eljönni, ha részt tudsz venni kiadóként a vásár programjaiban. Azért is jönnek el az emberek, mert találkoznak a szerzőkkel, szerkesztőkkel, szakemberekkel” – hangsúlyozta Tőzsér László.

Fotó: Gecse Noémi

A Bookart Kiadó szerkesztője, Domokos Zsófia is elégedett a vásár színvonalával. „Egy élhető, levegős, tágas térben voltunk. A Bookart könyvei iránt érdeklődők is jól érezték magukat, oda tudtak férni a könyvekhez, nyugodtan nézegethették. Nagyon fontosnak és jó ötletnek tartottuk azt a minden kiállítóra érvényes szabályt, hogy egy bizonyos érték fölött vásárlóknak ingyen koncertjegyet adtak. Mindenképp a kiemelt meghívottjaink könyvei, illetve a bemutatott könyvek iránt magas volt az érdeklődés.”

A 25 éves Nap Kiadó első alkalommal érkezett Erdélybe.

Mivel Székelyföldről származó szerzők kiadványait jelentettük meg, úgy éreztük, őket feltétlenül el kell ide hozni. Nagyon szeretem Székelyföldet, sok könyvem van a csángókról, kiadtam Tánczos Vilmosnak a Csíksomlyóról szóló tanulmányait és még sorolhatnám

– magyarázta Sebestyén Ilona, a kiadó vezetője. Elmondta, sok vásáron vettek részt az évek során, és mindig viszik a szerzőiket, mert fontosnak tartják a közönségtalálkozókat. „Azt is tudom, hogy hány év kell ahhoz, hogy egy vásár igazán bejáratott legyen. Ez egy nagyon profi színvonalúan megrendezett, kellemes légkörű, csodálatos látókkal. Már az első nap jobb volt, mint általában máshol az első nap, a könyvbemutatóink napján pedig kifejezetten jól vásárolták a könyveinket. A szervezők nagyon törődtek mindenkivel.”

Fotó: Gecse Noémi

Szükség van-e könyvvásárra?

Az előadói, közreműködői, szerzői, kiállítói visszajelzések pozitívak – mutatott rá Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere. Mint mondta, a szervező polgármesteri hivatal a könyvvásár előtt azt fogalmazta meg kihívásnak, hogy a kulturált, nyitott és színes kínálattal az érdeklődő közönséget tudja megszólítani. Úgy látja, ez nagymértékben teljesült.

„A megnyitótól kezdve minden nap jelentős és mondhatni folyamatos volt a mozgás. A könyvvásár lényege az, hogy azon túl, hogy azok gyülekeznek össze, akik hisznek a könyvben, a szerzők munkássága a kiadóktól az olvasók kezébe kerüljön. Ebben a tekintetben is azt lehet mondani, hogy rendkívül jelentős volt az olvasó közönség által megvásárolt könyvek száma. Voltak olyan kiadók, akik nem voltak annyira bizakodóak mint mi, és vásár közben kellett feltöltsék a készletüket. Nagyon fontos az, hogy ha szerzőkkel, ha kiadókkal beszéltünk, mindenki úgy érezte, hogy nagy érdeklődésre bíró, jól szervezett, örömet sugárzó rendezvénynek volt a részese, ugyanezt jelezték a látogatók is.” Hozzátette, csupán alapvető finomhangolásokra lesz szükség a következő könyvvásáron. „Ameddig vannak a térségünkben szerzők, nyomdák és kiadók, amíg ennyire lelkes az olvasó közönség, a választ nem mi adjuk meg, hogy szükség van-e egy ilyen vásárra, mi csak tudomásul vesszük” – összegzett a polgármester.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS