Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tanulmányi ösztöndíjakat vettek át csángó egyetemisták

R. Kiss Edit 2013. április 05., 20:48 utolsó módosítás: 2013. április 07., 18:34

Kiosztotta pénteken Csíkszeredában a Jáki Sándor Teodóz atyáról elnevezett tanulmányi ösztöndíjait hat csángómagyar egyetemista fiatalnak a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

Első alkalommal adták át pénteken Csíkszeredában csángómagyar egyetemista fiataloknak a nemrég alapított, a csángómagyarok apostolaként is hívott, idén januárban elhunyt győri bencés szerzetesről, Jáki Sándor Teodózról elnevezett tanulmányi ösztöndíjat. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) az ösztöndíjjal a moldvai csángómagyar oktatási programból kikerült, magyar nyelven felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalokat kívánja jó eredményekre ösztönözni. „Szeretnénk megmutatni, hogy érdemes tanulni” – mondta el portálunknak az ösztöndíj céljáról Lászlófy Pál, az RMPSZ tiszteletbeli elnöke, aki átadta péntek reggel a díjakat az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában a fiataloknak. Hangsúlyozta, nem szociális ösztöndíjról van szó, azt kapnak a csángó egyetemista fiatalok a Domokos Pál Péter Alapítványtól, ezzel a támogatással kifejezetten a tanulást kívánják elősegíteni és ösztönözni.

Az RMPSZ az amerikai Pillangó Alapítvány támogatásából biztosítja a Jáki Sándor Teodóz-ösztöndíjakat a magyar nyelven felsőfokú tanulmányokat folytató csángómagyar fiataloknak. Az ösztöndíjat egy egyetemi félévre lehet elnyerni. Pénteken hat egyetemista kapta meg a 350, 400, illetve 450 lejes havi támogatást jelentő ösztöndíjakat. Ebben a félévben a csíkszeredai Louis Pasteur Egészségügyi Főiskolán tanuló Talaz Gabriela, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tagozatáról Ambarus Luiza, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem székelyudvarhelyi tagozatáról Citea Claudia, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai részlegén tanuló Beta Agneza, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem kolozsvári székhelyén tanuló Noghi Cretu Livia Ioana és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi tagozatáról Barbuta Iuliana kapta meg. Lászlófy Pál elmondta, a ösztöndíjat félévente újra meghirdetik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS