HIRDETÉS

Sürgősségi kórházhoz méltó szülészeti osztály

R. Kiss Edit 2012. május 19., 20:02 utolsó módosítás: 2012. május 20., 17:32

Akár a gyerekvállalási kedvet is fellendíthetik a csíkszeredai kórház szülészeti osztályán kialakított körülmények – vélte Tiboldi Bea, a Csíki Anyák Egyesületének elnöke az osztály szombati avatóünnepségén. Az egyik ott dolgozó szakorvos szerint most már megyei sürgősségi kórházhoz méltó az osztály.

Felavatták szombaton a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház felújított szülészeti osztályát. A már évek óta nagyon rossz állapotba került osztály avatóünnepségén a sajtó mellett a Csíki Anyák Egyesületének több tagja is részt vett. Borboly Csaba, a kórházat fenntartó Hargita megyei tanács elnöke felidézte, régóta javítani akarták a körülményeket a szülészeti osztályon, hisz sok kismama Székelyudvarhelyre járt szülni, azonban számos korábbi próbálkozásnak és ígéretnek nem volt eredménye. Az utóbbi két évben egy megnyert, kétmillió euró értékű világbanki pályázat állt elméletileg rendelkezésre a felújításra, azonban hiába volt az RMDSZ kormányon, a bürokrácia útvesztőjében valahol elveszett ez a pályázat – mutatott rá az elnök. Elmondta, miután hiába vártak a pályázat megvalósulására, úgy döntöttek, hogy megpróbálják más forrásból, és negyedmillió eurónyi összegből sikerült is megvalósítani a felújítást.

Demeter Ferenc, a kórház menedzsere elmondta, hogy már családorvosként is úgy gondolta, javítani kellene a szülészeten lévő körülményeket, menedzserként pedig az egyik első intézkedéseként megoldást keresett a felújításra.

Vitos Attila, a kórház orvosigazgatója hangsúlyozta, örül, hogy meghozták ezt a döntést, és az egészségügyi tárca, illetve a megyei tanács finanszírozásával felújították az osztályt.

Dr. Hompoth György, az osztályon dolgozó szülész-nőgyógyász szakorvos szerint az elvégzett munkálatok nemcsak ráncfelvarrást jelentenek, hanem alapos átalakulást az osztály számára, amely így megyei sürgősségi kórházhoz méltó körülményeket nyújt.

Kiss Gyöngyi főnővér felidézte, hogy mennyire rossz körülmények uralkodtak az utóbbi időben az osztályon, ahol nehéz volt a higiéniai szabályokat betartani, hisz például minden linóleumkocka körül tíz hiányzott, a plafon pedig esett a fejükre. „Most minden kórteremben fürdőszoba van, és megszűnt az a gettó, ami volt” – mondta a főnővér a régi mosdóra utalva, amelyből egyetlen volt az egész folyóson, rozsdás, csöpögő csapokkal, beázott falakkal, és amelyet sokan cigarettázó helyiségnek használtak.

A szülészeti osztályra a felújítás során új padló került, új ajtókon lehet bejutni, lefestették a falakat, korlát segíti a közlekedést a folyóson, minden kórteremben fürdőszoba van, új betegágyakat és kiságyakat helyeztek el. A kórtermekben a mosdókagylók mellett a kisbabák fürdetésére alkalmas kis kádak is találhatók. Két várandós kismama, akik a Csíki Anyák Egyesültének tagjai és mindketten szültek már a csíkszeredai kórházban, az egyik kórterembe benézve, elmondták, nagyon örülnek a változásoknak, így többek között annak is, hogy most nem rozsdás kiságyakba kell tenni a babákat, hogy nem a mosdókagyló fölött, a csap alatt kell lemosni őket, és hogy saját fürdőszobája van a kórteremnek.

Amint arról korábban beszámoltunk, a tervek szerint egy szinten helyezik el a szülészeti osztályt, az újszülöttosztályt és a szülőszobákat. Ennek érdekében bővítették az épületet. Amint Demeter Ferenc elmondta, a két osztály, a négy szülőszoba és a császármetszések elvégzésére alkalmas műtő május végére kerülhet mind egy helyre, addigra készül el ugyanis a műtő ventillációs rendszere, ami korábban kimaradt a tervekből. A négy szülőszoba közül egy alternatív szülési módokra ad lehetőséget, nemcsak apás szülést lehet igényelni, hanem számos újdonságot is be kívánnak vezetni.

Dr. Hompoth György Magyarországon több szülészeti osztályon megnézte az ottani gyakorlatot, és a látottak alapján itt is otthonosabbá akarják tenni a vajúdás idejére a körülményeket. A szakorvos elmondta, más vajúdóágy és más szülészeti segédeszközök lesznek ebben a szülőszobában. A szakorvos szerint, mire a többi szülőszoba leköltözik a szülészeti osztály mellé, addigra sikerül berendezni ezt az alternatív szülőszobát is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
15 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS