HIRDETÉS

Közel tízezer sofőrnek jár le nemsokára a gépjárművezetői engedélye

Barabás Hajnal 2017. január 05., 18:52 utolsó módosítás: 2017. január 05., 19:13

Az elkövetkező három hónapban jár le annak a közel tízezer Hargita megyei sofőrnek a gépjárművezetői engedélye, akik 2007 elején, Románia Európai Unióhoz való csatlakozásakor váltották ki uniós jogosítványukat. A dokumentum cseréjéhez szükséges orvosi vizsgálatokat biztosító egyik csíkszeredai klinika többek között hosszabbított programmal készült fel a fogadásukra.

Fotó: Barabás Ákos

Orbán Imre, a csíkszeredai Multimed klinika vezetője átiratban kért adatokat a Hargita Megyei Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó és Járműbejegyzési Közszolgálattól, hogy tíz évvel ezelőtt, hány jogosítványt állítottak ki. Az intézmény válaszából kiderült, hogy 2007 első három hónapjában, Románia uniós csatlakozásakor, a megszokottnál jóval többet, azaz 9047 gépjárművezetői engedélyt bocsátottak ki Hargita megyében, amelyeknek érvényessége, tíz év elteltével az elkövetkező hónapokban lejár. Cseréjükhöz pedig orvosi vizsgálatokat kell elvégeztetniük a járművezetőknek, amelyet bármely engedélyeztetett egészségügyi intézményben megtehetik.

A csíkszeredai Multimed klinika vezetője úgy becsülte, hogy Csíkszéken közel 5000 sofőr lehet érintett, és éppen ezért kereste fel a Csíki Hírlapot, hogy felhívja erre a járművezetők figyelmét. „Ezeknek a számoknak a tükrében számítunk arra, hogy sokan jönnek majd orvosi vizsgálatokat elvégeztetni, a január-március időszakban gyakorlatilag megháromszorozódhat az ügyfelek száma. Ezért az a kérésünk, hogy időben, egy-két héttel előtte telefonon kérjenek időpontot az orvosi vizsgálatokra, hogy ne legyen tülekedés” – fogalmazta meg kérését Orbán Imre. Ugyanakkor hozzátette, hogy felkészültek a „rohamra”, ugyanis jövő héttől kezdődően már heti két alkalommal, kedden és csütörtökön délutánonként 15-19 óra között fogadják a sofőröket. Továbbá szükség esetén meghosszabbítják az órarendet, és később februárban, márciusban, szintén ha igény van rá, még egy harmadik napon, azaz hétfőn is fogadni tudják majd az ügyfeleket. Erre az időszakra a rendelőket is átszervezték, hogy gyorsabban haladjon a rendelés.

„Csak az előjegyzett személyeket tudjuk fogadni, óránként 40 személyt, és átlagban egy óra alatt túl is lehetnek a vizsgálatokon, például, aki háromra jön, az négy órára végezhet” – jegyezte meg. A klinika vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy ezentúl a traktort vezetőknek is, mint hivatásos kategóriához tartozó sofőröknek, szélesebb körű orvosi vizsgálatot kell elvégeztetniük, ezért amikor előjegyeztetnek, akkor kérik tőlük, hogy még aznap délelőtt végeztessék el az EKG-vizsgálatot, így ezzel is rövidülhet délután a várakozási idő. Időpontot kérni a Multimed klinikán a 0266-320 616-os, 0746-624 141-es vagy a 0266 955-ös telefonszámokon lehet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
6 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS