HIRDETÉS

Ezek voltak idén a legnépszerűbb keresztnevek Csíkszeredában

Iszlai Katalin 2016. december 30., 10:24

Évről évre csökken a házasságkötések száma Csíkszeredában: míg 2014-ben 244, tavaly pedig 176, idén már csak 164 pár kelt egybe. Csütörtökig összesen 319 gyermeket anyakönyveztek a megyeszékhelyen.

A csíkszeredai városháza által rendelkezésünkre bocsátott anyakönyvi adatokból kiderült, 2016-ban (csütörtökig) 319 gyermek született, illetve november végéig 239 haláleset történt Csíkszeredában. A 164 házasságkötés közül a nevek alapján 116 magyarok között köttetett, 29 vegyes házasság volt, illetve 19 román felek között jött létre. A legtöbben, szám szerint 38 pár augusztusban házasodott össze, a másik véglet pedig január, akkor csupán egyetlen lakodalmat tartottak. Áprilisban iktatták a legtöbb születést, abban a hónapban 33 kisbabát anyakönyveztek.

Utánajártunk, hogy a keresztnevek közül melyek voltak a legnépszerűbbek a 2016-os évben. A fiúnevek közül idén legtöbben a Balázs keresztnevet választották, a lányok esetében pedig három név holtversenyben végzett az első helyen: a legtöbben az Alíz, Anna és Eszter neveket választották. A fiúk esetében továbbá a Dávid, Mátyás, Bence és Patrik nevek a legkedveltebbek, a lányoknál pedig a Krisztina, az Ágnes és a Boróka.

A román szülők által leginkább kedvelt fiúnév az Andrei, de népszerű a David és a Cristian is. A lánynevek közül a Ioana és a Sofia, utánuk pedig az Andreea és a Maria a legnépszerűbb.

Érdekességnek számít, hogy egyre kevesebben adják ugyanazokat a neveket gyermekeiknek, hiszen 210 különböző keresztnév szerepel a listán, de ezek közül 129-et csak egyetlen alkalommal választottak a szülők. Akadnak, akik a régi ősmagyar vagy a ritkábbnak számító neveket kedvelik, ezért keresztelték kisbabájukat Kende, Kund, Tas, Koppány, Villő és Vajk nevekre, de az Angyalka, a Bianka, a Flóra, a Lívia és a Kincs is előfordult az újszülöttek nevei között.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
40 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS