Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Az a jó, ha kevés a munkájuk

Kömény Kamilla 2014. július 10., 08:33 utolsó módosítás: 2014. július 10., 09:08

Ma már Csíkszék szinte minden falujában dolgoznak önkéntes tűzoltó-alakulatok. Munkájukat ingyen végzik, mert az a céljuk, hogy a nehéz helyzetbe került csíki embereken segítsenek. Nemcsak a bajbajutottak tartják fontosnak e civilek munkáját, hanem mi is, ezért hetente egy-egy tűzoltó-alakulat mindennapjaiba tekintünk be. Szerdán Csíkszentmártonban jártunk.

Fotó: Veres Nándor

A csíkszentmártoni önkéntes tűzoltó-alakulatnak jelenleg 27 tagja van, közülük négyen sofőrök. Egyelőre nem terveznek tagtoborzást, az összeszokott csapat meg tudja oldani a felmerülő problémákat. László Antallal, a csíkszentmártoni önkéntes tűzoltók kapitányával – Csíkszentmárton alpolgármesterével – beszélgettük, aki megjegyezte, amennyiben a jelenlegi tagokból valaki kiáll, a helyi ifjak közül válogatnak majd be újakat. A javarészt 35-45 év körüli tűzoltóknak ebben az évben mindössze két alkalommal kellett bevetésre menniük, mindkét esetben községi területen oltottak. 

Műszaki mentőt kapnak

Tűzoltóautójukat 2008-ban kapták, azóta nemcsak a helyi, hanem a szomszédos települések tűzeseteihez is riasztják őket. Korszerűen felszerelt tűzoltószertárukban minden, a tűzoltáshoz szükséges eszköz megtalálható, a védőruháktól, a sisakokon és tömlőkön keresztül a vízszivattyúig – sorolta László Antal. A tervek szerint július 31-én kapnak egy műszaki mentőautót is, amelynek működtetéséhez tíz önkéntes tűzoltó elvégzett egy elsősegélynyújtási tanfolyamot. Az autó használata által abban reménykednek, hogy ahogyan korábban a mentőszolgálatnak, úgy az önkéntes tűzoltóságnak is Szentmártonon lehetne az alcsíki központja. Emellett egy tavaly nyert pályázatuk révén még idén légzőkészülékeket és tűzálló ruhákat fognak vásárolni tűzoltóiknak – bocsátotta előre az illetékes.

Országos harmadikok is voltak

Most már kiképzéseket nem kell tartaniuk, mivel a hét éve újraszerveződött csapat tagjai összeszoktak, mindenki tudja, mi a teendője egy-egy tűzesetkor. Ettől eltekintve havonta egyszer találkoznak, beszélgetnek, fociznak. Ezt fontosnak tartják azért is, mert ezen alkalmakkor mindenki nyitottabb, jobban megismerhetik egymást, összeszokottabbá válhatnak – avatott be a tűzoltókapitány. Az önkéntes tűzoltó-alakulat megszervezése után rendszeresen részt vettek a tűzoltóversenyeken – legjobb eredményük az országos harmadik helyezés volt. Az utóbbi években azonban kihagyták a megmérettetéseket a megváltozott szabályzat pontatlansága miatt.


Tűz és árvíz esetén is segítenek

A tűzoltás mellett árvizek esetén is segíteni tudnak, hiszen autójuk és a rendelkezésre álló vízszivattyú által akár pincékből is kiszívathatják a vizet. Amikor megérkezik a műszaki mentő, akkor mentéssel is tudnak majd foglalkozni. Mivel a tűzoltók többsége a településen dolgozik, bejelentés esetén gyorsan tudnak reagálni, már az is kialakult, hogy ki melyik napszakban ér rá inkább, kire mikor lehet számítani – részletezte.

Nem akarnak egyesületet

„Amíg a helyi önkormányzat támogatását élvezzük, addig nem szeretnénk külön egyesületként bejegyeztetni magunkat. Hiszen több önkéntes tűzoltó-egyesületnek még az üzemanyag elszámolása is problémát okoz, mi viszont – a tanács segítségével – a nagyobb értékű előfinanszírozási pályázatainkat is ki tudjuk vitelezni” – mutatott rá. Az önkormányzat emellett minden önkéntes tűzoltónak balesetbiztosítást kötött, és egyikőjüknek sem kell éjjeli őrség- és tűzvédelmi adót fizetnie – tudtuk meg.

A hivatásos tűzoltóknak is segítettek

Egy alkalommal, miután a szentmártoni önkéntesek már három napja oltottak egy csíkbánkfalvi erdőtüzet, és fáradtan arra készültek, hogy elhagyják a helyszínt, a csíkszeredai hivatásos tűzoltók kérték a segítségüket. Mivel a hivatásos tűzoltók autójával nem tudtak elég közel menni, a szentmártoniak autójával oltották a tüzet a hegyoldalon, míg a másik autó „táplálta” őket vízzel – mesélte az emlékezetes esetet az önkéntes tűzoltókapitány.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS