Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Antropológiai tárlat váltja a Rippl-Rónai kiállítást

Szőcs Lóránt 2014. november 04., 17:50 utolsó módosítás: 2014. november 04., 17:59

Szerdán szállítják haza Kaposvárra a Rippl-Rónai tárlat anyagát, jövő héten pedig már a Magyar Természettudományi Múzeum izgalmas, arcrekonstrukciós kiállítását, a Szóra bírt csontjaink című vándortárlatot fogadja a Csíki Székely Múzeum.

Antropológiai tárlat váltja a Rippl-Rónai kiállítást
galéria
Fotó: Veres Nándor

Az elvárt látogatottsági számot mérték a Rippl-Rónai kiállításon, közel tizenhatezren voltak kíváncsiak az első modern magyar festő munkáira – értékelt honlapunknak Gyarmati Zsolt múzeumigazgató.

Háromféle látogató van

Gyarmati szerint három rétegre lehet osztani a tárlatlátogatókat. Említette elsősorban a hűséges múzeumba járókat. „Ők a magas szintű művészetet befogadó réteg, akiket könnyen lehet mozgósítani, nemcsak Csíkszeredából jönnek, hanem Brassóból, Sepsiszentgyörgyről is szervezett csoportokban szoktak érkezni” – hangsúlyozta az intézményvezető. Számukat négyezerre becsülte.

Erdélyi magyar diákok

Minden nagyobb szabású tárlat esetén az erdélyi magyar diákokat vetélkedőkkel toborozzák. Fontos számukra múzeumlátogatókat nevelni a felcseperedő nemzedékekből. Már most megpróbálják fogékonnyá tenni őket a művészetek és az értékek iránt. Említette egy temesvári magyar középiskola diákjait, akik minden évben élénken várják a pályázati kiírásokat, már előre megkeresik a soron következő tárlat ismeretanyagát és felkészülnek a megmérettetésre. Úgy vélte, hogy a szórványból érkezők számára identitás szempontjából is fontos az idelátogatás, ilyenkor ugyanis egy körutat tesznek Székelyföldön és megnézik a magyar vonatkozású emlékeket. Távolról közel 700 tanuló érkezett – mondta a múzeum igazgatója.

Kifejtette, hogy a környékbeli tanulókat múzeumpedagógiai foglalkozásokkal vonzzák be, játékosan hangolják rá a kiállításokra. Vakációban tábort szerveztek a Mikó-vár udvarán, avagy csatlakoztak A Nagy Rajzolás (The Big Draw) nemzetközi kezdeményezéshez, amely rajzolásra, alkotásra ösztönöz kicsiket és nagyokat világszerte. A Rippl-Rónai tárlatra több mint száz diákcsoportot fogadtak – emelte ki Gyarmati.

Akiket nehéz bevonzani

A harmadik múzeumlátogató réteget lehet szerinte a legnehezebben bevonzani. Őket ingyenes tárlatvezetéssel és a Múzeumok éjszakáján szervezett szórakoztató programokkal csalogatják. Idén újdonságnak számított, hogy közismert helyi személyek, színészek, énekesek, újságírók kalauzolták végig a kiállításon az érdeklődőket. „Egyre több, a kiállításokhoz köthető rendezvényt találunk ki, amellyel az érdeklődést életben tudjuk tartani” – összegzett Gyarmati.

Mit mondanak a csontok?

A múzeumigazgatótól megtudtuk, hamarosan nem mindennapi tárlat érkezik a Csíki Székely Múzeumba. „Embertani kiállítást fogadunk a jövő héten a Mikó-várban, amelyen ismert magyar személyiségek arcrekonstrukcióit láthatják az érdeklődők. A Magyar Természettudományi Múzeum Szóra bírt csontjaink című vándortárlata többek között magyar királyok vagy Janus Pannonius fejét, arcát rekonstruálja. Érdekes szakmát ismerhetnek meg a látogatók: az arcépítész munkáját” – ismertette röviden a november 14-étől látogatható tárlatot. Hozzáfűzte, hogy a kiállítás nemcsak az anyaországi múzeum anyagát ismerteti, hanem kiegészül a Székelyföldön utóbbi években végzett ásatások során felszínre hozott csontokból álló régészeti anyaggal. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS