Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A csángó közösség ajánlotta

R. Kiss Edit 2014. február 19., 15:15 utolsó módosítás: 2014. február 19., 15:34

Mivel betegség miatt nem tudott Budapestre utazni, a díjazó megbízásából az RMPSZ elnöke adta át szerdán Csíkszeredában Borbáth Erzsébetnek a Petrás Incze János-díjat.

Fotó: Veres Nándor

A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány (AMMOA) által alapított Petrás Incze János-díjat ettől az évtől azoknak osztják ki minden esztendőben, akik a moldvai csángómagyarok oktatása keretében fejtettek ki kimagasló tevékenységet. Az első díjazott Borbáth Erzsébet csíkszeredai nyugalmazott pedagógus, volt iskolaigazgató. Az elismerést a múlt hétvégén lezajlott Csángó Bálon adták volna át, a díjazott betegsége miatt azonban a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) közvetítésével jutott el az elismerés Csíkszeredába, és szerdán nyújtották át kis ünnepség keretében.

Méltó kezekbe került a díj

Burus Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke kiemelte, jó választás volt első alkalommal Borbáth Erzsébetnek adni a Petrás Incze Jánosról elnevezett díjat, hisz a kezdetektől részt vállalt a csángó fiatalság oktatásában. Önzetlenül végzett úttörő tevékenységének köszönhetően számos csángó gyerek tanulhatott tovább, megalapozva a csángó értelmiségi réteg kialakulását – mondta az RMPSZ elnöke, hozzátéve, Borbáth Erzsébet jelenleg is tagja az RMPSZ irányításával működtetett Csángómagyar Oktatási Program felügyelőbizottságának, és munkájára továbbra is számítanak.

Az oklevélből, Petrás Mária egy kerámiájából és pénzdíjból álló díj átadása után Lászlófy Pál, az RMPSZ tiszteletbeli elnöke idézte fel, Borbáth Erzsébet a csángók számára olyan volt, mint egy tyúkanyó, összegyűjtötte, védelmezte, nevelte a csibéket, és a csángó közösség tagjai, idősek és fiatalok egyaránt nagy szeretettel beszélnek róla. Lászlófy Pál rámutatott, Borbáth Erzsébet az elsők között vállalta fel a csángó gyerekek székelyföldi oktatását, amelynek nyomán később elindulhatott a szakszerű magyar nyelvoktatás Moldvában.

A köszönet szavai

Borbáth Erzsébet megtiszteltetésnek nevezte, hogy az általa a legnagyobb moldvai magyarnak tartott, lelkipásztorként, néprajzi gyűjtőként, tudósítóként népét szolgáló Petrás Incze János nevével fémjelzett díjat vehetett át. Örült ugyanakkor annak, hogy – mint megtudta – a csángómagyar közösség képviselői javasolták az elismerésre. Hangsúlyozta, egy pedagógus számára nem a díjak a fontosak, hanem az jelenti az örömet, ha munkája nyomán kivirágzanak a tehetségek. Ezekről szólva több volt tanítványa - köztük a Csángó Bálon a méltatását elvégző Iancu Laura - nevét felsorolta, és rámutatott, olyanok kerültek ki a \'89-es változás után beindult oktatás első generációiból, akik jelenleg a moldvai csángómagyar értelmiség derékhadát képviselik.

Munkája kapcsán Borbáth Erzsébet köszönettel emlegette az RMPSZ-t, kiemelte Beder Tibor volt főtanfelügyelő nevét, aki kezdeményezte a csángó gyerekek székelyföldi oktatását, és a József Attila Általános Iskola akkori munkaközösségét is, amely vele együtt felvállalta a csángó gyerekek tanítását, kezdve a magyar ábécétől egészen a középiskolai felvételire való felkészítésig.

Borbáth Erzsébet intézményvezetőként és magyartanárként 1990-től vállalta fel a moldvai csángó gyerekek oktatását a csíkszeredai József Attila Általános Iskolában, ahol 2000-ig, a szakszerű moldvai magyar oktatás beindulásáig az iskola felső tagozatán minden évben egy osztálynyi csángó fiatal kezdhette el a magyarul tanulást. A fakultatív magyarórák moldvai elindítása után, 2000-től 2004-ig a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének megbízásából szakirányítója volt a programnak, 2011-től pedig, mióta ismét az RMPSZ irányítja a Csángómagyar Oktatási Programot, a felügyelőbiztosság tagja.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS