Büntetésből nincs edzés? Hallani sem akarnak róla, inkább beviszik a sportot a matekórára

Büntetésből nincs edzés? Hallani sem akarnak róla, inkább beviszik a sportot a matekórára

Farkas Alpár és Simon Anett számára fontos a gyerekek fizikai síkon való fejlődése is

Fotó: Daczó-Hodor Barna

Összekötni a mozgást egyéb tantárgyakkal – ez a lényege annak az oktatási és testnevelési módszernek, amelyen évek óta dolgozik a kézdivásárhelyi pedagógus házaspár. Konkrét gyakorlatokat is bemutattak, illetve válaszoltak arra az örök kérdésre, hogy a tanulás rovására mehet-e az edzés – határozott véleményük van erről.

Daczó Hodor Barna

2023. május 06., 19:142023. május 06., 19:14

Simon Anett tanítónő és Farkas Alpár tornatanár Ablak a sportra címmel tartott előadást a kézdivásárhelyi KSE Sportnapok keretében pénteken a testmozgás prioritásként való kezeléséről és a mindennapokba történő beépítéséről. Az előadás előtt részletekbe menően beszélgettünk.

A házaspár évek óta dolgozik egy módszeren, amelynek keretében összekötik a mozgást és a testnevelést más területekkel, kompetenciákkal, tantárgyakkal. Beszéltek például arról, hogyan lehet a matematikát összekötni a mozgással egy tanóra keretében a fizikai, pszichikai és kognitív képességek egyazon időben történő fejlesztése céljából.

„Ha egy gyakorlat során ezek a képességek nem is egyformán fejlődnek, a cél az, hogy a gyerekek mozogjanak, a kognitív képességük fejlődjön, ugyanakkor a versenyhelyzet által arra ösztönözzük őket, hogy gyorsan végezzék el az adott feladatot, de élvezzék is.

Idézet
Érzelmileg pörögjenek, gondolkodjanak és mozogjanak is ugyanazon gyakorlat során”

– fejtették ki a módszer lényegét.

Gyerekolimpiától az osztályteremig

Farkas Alpár szerint a módszerük meglévő kutatásokon, módszereken, statisztikai adatokon alapul. „Nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, viszont

Idézet
a meglévő módszereket összeraktuk, és néhány kreatív gondolattal, ötlettel megspékeltük.

Gyakorlatokat találtunk ki, vagy már meglévőket illesztettünk össze az adott feladat keretében egy sikeresebb gyakorlat-, illetve mozgássorozat kialakítása céljából” – hangsúlyozta.

Simon Anett a módszer gyakorlatba ültetéséről szólt. „2017-ben indítottuk el, és akkor a gyerekolimpia keretében alkalmaztuk is. Nagyon sikeres rendezvény volt, a szülőktől is csupa pozitív visszajelzést kaptunk. Ezen felbuzdulva a mindennapjainkba is beágyaztuk ezeket a gyakorlatokat. Tanítói pályám első éveiben még finoman kísérleteztem a módszerrel, ám két éve folyamatosan használom ezeket a gyakorlatokat és bővítem a tananyag szerint, illetve a gyerekek aktuális fejlettségi szintjéhez igazítva. A gyerekek nagyon szeretik, és örömmel tapasztalom, hogy hatékony módszernek bizonyul.

Idézet
Akár harminc percen keresztül is tudnak figyelni egy ilyen mozgásos játékra, anélkül hogy bármelyiküket fegyelmezni kéne”

– ecsetelte a módszer hatékonyságát.

„Csak” mozgunk vagy sportolunk?

E játékszerű gyakorlatokat módszertanilag lehet egyszerűbbé vagy éppen bonyolultabbá tenni, a diákok korosztálya, fejlettségi szintje és a kitűzött cél függvényében. „Negyedik osztályban ugyanaz a gyakorlat másképpen néz ki, mint előkészítőben, hiszen a nagyobbak gyorsabban és bonyolultabb feladatokat képesek elvégezni” – jegyezték meg.

Légycsapó matekórán

Konkrét példákat is bemutattak, íme egy. Első osztályban matematika órán az összeadás és kivonás gyakorlására kiváló a Légycsapó nevű játék. „Safétaszerű játék, amelyben a gyerekeket két csoportra osztom, és mindkét csoportban az első gyerek egy-egy kék-, illetve piros krepp-papírt kap a kezébe. Mondok egy műveletet, mondjuk 5+4=? El kell szaladniuk a tábláig, amelyre fel vannak írva az eredmények, és a helyes választ a megfelelő színű papírral kell megérinteniük. A kék a páratlan, a piros a páros számokat szimbolizálja. Két dologra is kell figyelniük tehát, emellett a gyorsaság is számít, és ezt versenyszerűen alkalmazom. Nagyon szeretik a gyerekek” – hangsúlyozta Simon Anett.

Előadásukkal fel kívánják hívni a figyelmet arra, hogy a testmozgás jó dolog. „Sajnos ott tartunk, hogy erről kell egymást győzködnünk” – érveltek. A mozgás és sport közötti különbségekre is kitértek, megjegyezve:

mindenki mozog, aki sportol, de nem mindenki sportol, aki mozog.

„Mondják, nem kell nekem sport, megyek körbe a lakásban, s mosogatok egész nap. Ez ugyan mozgás, de nem sport, hiszen nem aktivál semmiféle izomcsoportot, mivel nem azzal az intenzitással, vagy nem annyi ideig végezzük, mint amikor sportolunk. Visszatérve a mosogatásra: akkor lehetne sport, ha egy halom mosatlant három perc alatt elmosogatnánk” – érveltek.

Mozgás a tanórákon

Ami a mozgás intenzitását illeti, a Borg-féle RPE-skáláról is szóltak mint olyan eszközről, amelynek segítségével eldönthetjük, mi minősül egyszerű mozgásnak, és mi sportnak. Ezen 1-től 10-ig vannak beosztva az egyes mozgásformák, aszerint hogy mennyire fárad el az adott testmozgással az egyén. Az 1-es szint olyan mozgásra vonatkozik, amit bármeddig képesek vagyunk végezni, míg a tízes szinten végkimerülésig dolgoztunk.

„A közepes intenzitású mozgás, amit a kezdő sportolóknak és a gyerekeknek kellene végezniük, az úgynevezett zsírégető zóna az 5–7-es szinten van. Tanórákon azonban, amikor a tantárgyakba integrálom a mozgást, egy szinttel lejjebb megyek, hogy ne kelljen levegőért kapkodni a kérdések megválaszolása, a gyakorlatok, feladatok elvégzése közben” – hangsúlyozta Simon Anett.

Pascal, pattanj! szintén matekkel

„Mindenik gyakorlatnak igyekszünk érdekes nevet adni, van például a Pascal, pattanj! nevű, amely azonnal felkelti az érdeklődést” – mondta el Farkas Alpár, ismertetve, mit takar a név. „Helyből távolugrás, távolságonként pedig műveletsorok vannak felírva, amelyeket meg kell oldani. Minél távolabb ugrik, annál több pontot ér az adott művelet eredménye. A megoldás után elszalad egy adott pontig, leírja az eredményt, visszaszalad, lepacsizik a következővel, aki ugyanezt végigcsinálja. A stafétagyakorlat végén a több pontot szerző csapat nyer.”

Ugyancsak fontos a flow-élmény a gyerekek számára. „Ők úgy kerülnek flow-élménybe, hogy megfelelően szintezzük a feladatot: ne legyen túl könnyű, de túlságosan nehéz sem. Legyen kihívás számára, és alakuljon ki a belső motiváció” – tette hozzá. Úgy vélik egyébként, hogy

ez a módszer hetente egy-két alkalommal alkalmazható.

„Fel kell vállalnunk, hogy lesz egy alapzaj az osztályban, hiszen versengésről van szó, a gyerekek drukkolnak egymásnak, emellett plusz rákészülést igényel a pedagógus részéről. Mi azért szeretjük ezt a módszert, mert a gyerekek ezáltal fizikai síkon is fejlődnek, és ez fontos számunkra. De emellett számos remek projektmódszer, csoportmunkák, tudományos kísérlet van, amelyeket szeretnek a gyerekek, és fontos, hogy minden pedagógus a számára legmegfelelőbbeket alkalmazva érje el a kitűzött célokat” – összegeztek.

Edzés vs. tanulás?

Az előadók arra az örök kérdésre is válaszoltak, hogy a tanulás rovására megy-e a sportolás. „Azok a szülők, akik így vélekednek a tanulás és az edzésre járás kapcsolatáról, két csoportba sorolhatók. Egy részük nem engedi a gyerekét edzésre a korábban említett ok miatt, másik részük noha engedi sportolni a gyerekét, azzal bünteti vagy fenyegeti, hogy nem mehet el egy edzésre, mert gyengébb jegyet kapott vagy egyéb hibát követett el a mindennapokban. Véleményem szerint ezek a szülők átverik a saját gyereküket. Hiszen ezzel mit tanít a gyereknek? »Hogy ne menj sportolni, mert ellenkező esetben buta leszel.« Vagy a második esetben azt, hogy »ha bármikor hibázol az életben, megvonunk tőled egy olyan dolgot, amiben jó vagy, merthogy az egy értéktelen valami.« Fordított mechanizmust indíthat el a gyerekben, aki egyéb butaságokat követ majd el, csak azért is, gondolván: »ha már úgysem mehetek sportolni, megmutatom, hogyan tudok igazán rossz lenni«” – jegyezte meg Farkas Alpár, hozzátéve, húszéves tornatanári és edzői pályafutása alatt nagyon sok efféle szülővel találkozott.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. május 06., szombat

Tehenet mentettek ki az Oltból a csíkszeredai tűzoltók

Állatmentéshez riasztották a csíkszeredai tűzoltókat szombaton délután két óra körül: egy tehenet kellett kimenteni az Oltból.

Tehenet mentettek ki az Oltból a csíkszeredai tűzoltók
2023. május 06., szombat

Még a helyiek közül is kevesen ismerik: a kézdivásárhelyi Patikamúzeum

A Patikamúzeum Kézdivásárhely „rejtett kincsei” közül való, hiszen még a helyiek közül is kevesen ismerik. A Visit Covasna azonban a hét legfőbb háromszéki vonzótényezőjének titulálta a létesítményt. Az ingatlant és a gyűjtemény történetét ismertetjük.

Még a helyiek közül is kevesen ismerik: a kézdivásárhelyi Patikamúzeum
2023. május 06., szombat

Lefestik, majd elszíneződik: folyamatosan javításokat kell végezni a felújított diákszállónál

Számos esetben kellett javításokat végezni a mindössze néhány éve felújított sóskúti diákszálló épületén, amelyet vendégei elszállásolására használ a székelykeresztúri önkormányzat.

Lefestik, majd elszíneződik: folyamatosan javításokat kell végezni a felújított diákszállónál
2023. május 05., péntek

Nehéz az ügyelet, kevés orvos akarja vállalni

Leállhat a csíkszeredai ügyeleti központ működése júniustól, amennyiben nem találnak olyan háziorvosokat, akik felvállalják ezt a feladatot. A jelenlegi központvezető orvos ugyanis jövő hónaptól visszalép, és ezt a szándékát jelezte egy kollégája is.

Nehéz az ügyelet, kevés orvos akarja vállalni
2023. május 05., péntek

Tűz tombol egy csarnokban, sűrű füst lepte el a környéket

Hatalmas lángok pusztítanak egy marosszentgyörgyi galvanizáló, horganyzó üzem csarnokában pénteken délután. A sűrű füst miatt Ro-Alert vészhelyzet üzenetben riasztották a lakosságot.

Tűz tombol egy csarnokban, sűrű füst lepte el a környéket
2023. május 05., péntek

Lábbal rugdosta a macskát, nyomoz utána a rendőrség

Nagy felháborodást keltett a közösségi médiában egy TikTok-videó, amelyben egy férfi lábbal rugdosott egy macskát. Az ügyben a Maros megyei állatvédelmi rendőrség indított vizsgálatot.

Lábbal rugdosta a macskát, nyomoz utána a rendőrség
2023. május 05., péntek

Tizennyolc pluszos probléma, amit naponta kénytelenek nézni

Egy hónapja nincs szemételszállítási szerződése Marosvásárhelynek, illetve tizennyolc más településnek, és bár voltak rendhagyó megoldások, a háztartási hulladék összegyűjtésének kérdése még mindig nagy gondot okoz.

Tizennyolc pluszos probléma, amit naponta kénytelenek nézni
2023. május 05., péntek

Este fél tíz, Csíkszereda: hazafelé tartott a kiskorú, de lefogták és elvettek tőle 150 lejt

Őrizetbe vettek egy balánbányai, 27 éves fiatalembert, miután – a gyanú szerint – erőszakkal kivett egy 15 éves tinédzser pénztárcájából 150 lejt Csíkszeredában szerdán. Nem egyedül tette, társa volt egy szintén 15 éves, Kovászna megyei fiatal.

Este fél tíz, Csíkszereda: hazafelé tartott a kiskorú, de lefogták és elvettek tőle 150 lejt
2023. május 05., péntek

Motoros baleset Újtusnádon

Motoros ütközött egy járműnek Újtusnádon pénteken, a férfi lábsérülést szenvedett –tájékoztatott érdeklődésünkre Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője.

Motoros baleset Újtusnádon
Motoros baleset Újtusnádon
2023. május 05., péntek

Motoros baleset Újtusnádon

2023. május 05., péntek

Eltűnt pásztort keresnek

Gyergyószárhegyi esztenáról tűnt el egy 57 éves, gyergyótölgyesi férfi akit az esztena tulajdonosa április 23-án, közel két hete látott utoljára. A férfi eltűnését csütörtökön jelezte a gyergyószentmiklósi rendőrségnek.

Eltűnt pásztort keresnek
Eltűnt pásztort keresnek
2023. május 05., péntek

Eltűnt pásztort keresnek

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM