Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Büntetés a március 15-i zászlók miatt Székelyudvarhely polgármesterének

Fülöp-Székely Botond 2019. március 19., 15:11 utolsó módosítás: 2019. március 19., 15:13

Ötezer lejes büntetéssel sújtotta Székelyudvarhely polgármesterét Hargita megye prefektusa, aki szerint a március 15-i ünnepség alkalmából nem tűztek román zászlót a kihelyezett magyar lobogók mellé.

Büntetés a március 15-i zászlók miatt Székelyudvarhely polgármesterének
galéria
A magyar zászló mellé a román is kikerült a Patkóban Fotó: Barabás Ákos

Kézhez kapta az ötezer lejes bírságról szóló értesítőt hétfőn Gálfi Árpád polgármester, akit azért büntetett meg a prefektus, mert szerinte a március 15-i ünnepségsorozat részeként több olyan magyar zászlót is kihelyeztek Székelyudvarhely központjában, amelyek mellé nem tűzték ki Románia hivatalos zászlóját – tudtuk meg Venczel Attilától, a polgármesteri hivatal jegyzőjétől. A tisztségviselő úgy tudja,

Gálfi fellebbezni fog az ügyben, hiszen a prefektúra indoklása nem felel meg a valóságnak.

Összesen két helyen volt kitűzve a magyar lobogó – a városházán, illetve a Márton Áron téren – az említett időpontban, amit azért tehettek meg, mert hivatalos küldöttség látogatott Székelyudvarhelyre Magyarországról. Egyébként ezeken a helyeken a román zászlót is kitűzték. Máshová nem tettek magyar zászlókat, csupán dísznek szánt piros, fehér és zöld szalagok voltak a zászlórudakon.

Piros, fehér, zöld szalagok a zászló helyett Fotó: Barabás Ákos

Folynak a tárgyalások

Venczel Attila azt is elmondta, egyelőre nincs eredmény a legutóbb, október 23-án kapott szintén ötezer lejes bírság miatt benyújtott fellebbezésük ügyében – folyamatban vannak a tárgyalások. Rámutatott, a bírósági per során hivatkozási alapként utalnak egy hasonló sepsiszentgyörgyi esetre, amelyben a büntetés ellen óvást benyújtó városvezető javára döntöttek.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat