„Sokkal gazdagabb közösségek fognak létrejönni a rövid ellátási láncoknak köszönhetően” Pr-cikk

„Sokkal gazdagabb közösségek fognak létrejönni a rövid ellátási láncoknak köszönhetően”

Smaranda Enachet, a Civitas Alapítvány vezetőségi kuratóriumi tagját kérdeztük a rövid ellátási láncok székelyföldi meghonosításáról, e filozófia célkitűzéseiről, és választ kaptunk arra is, hogy hol érdemes elkezdenie a kísérletezést annak, aki érdeklődik a helyi termékek iránt.

Támogatói tartalom

2024. június 21., 10:452024. június 21., 10:45

– Mikor találkozott első ízben a REL fogalmával?

– Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a múltban is léteztek lehetőségek, amelyek az innovatív projekteket támogatták. Korábban számos Európai Uniós országban elindították a rövid ellátási láncokat, mely filozófia az évek során bebizonyította a gazdaságra, valamint a helyi közösségek megerősítésére gyakorolt pozitív hatásait.

Idézet
A REL, azaz a rövid ellátási láncok legfontosabb célja, hogy önálló, fenntartható közösségeket építsen, és bátorítsa a közösségek tagjait arra, hogy szülőföldjükön maradjanak és tevékenykedjenek.

A Civitas Alapítványnak köszönhetően kapcsolódtam be ebbe a világba. A 2010–2011-es években számos külföldi úton volt szerencsém részt venni kollégáimmal, amely utak során számos jó példával találkoztunk a téma kapcsán. Eldöntöttük, hogy a megszerzett tudást és tapasztalatot szeretnénk itthon kamatoztatni, így elindítottuk a saját rövid ellátási láncokat támogató projektjeinket.

– Hol tartunk jelenleg: milyen eredmények születtek az elmúlt évtizedben?

– Az első lépéseken túl vagyunk, hiszen ma már majdnem minden városban léteznek különböző piacok, rendezvények, amelyek célja a helyi termelők termékeinek népszerűsítése. Ugyanakkor,

Idézet
az elmúlt években sikerült azt is elérni, hogy a kormány is felfigyeljen ezekre a kezdeményezésekre.

Úgy vélem, hogy jelenleg sikerült elérni egyfajta stabilitást, ugyanakkor ezzel párhuzamosan belső építkezés is zajlik, hiszen van munka bőven. Hiszünk abban, hogy sokkal gazdagabb közösségek fognak létrejönni a rövid ellátási láncoknak köszönhetően.

Galéria

Fotó: REL-kampány

– Milyen további lépéseket terveznek annak érdekében, hogy segítsék a helyi termelők munkáját, valamint érzékenyítsék a vásárlókat a helyi termékek iránt?

– Kétoldalú dologgal állunk szemben, hiszen feladatunk egyrészt segíteni a termelőket, ugyanakkor a fogyasztók figyelmét is rá kell irányítanunk a rövid ellátási láncok előnyeire. Bár egyre többen vannak azok, akik előszeretettel vásárolnak helyi termékeket, mégis sokan vannak, akik megszokták a szupermarketekben való vásárlást, és az azzal járó kényelmet. A mai rohanó világunkban

Idézet
sokan nem is fogjuk fel, hogy a bevásárlóközpontokban való vásárlással milyen mennyiségű energiafogyasztást támogatunk, mennyivel károsabb az egészségünkre nézve,

ha egy adott terméknek több ezer kilométert kell megtennie repülőn vagy hajón utazva, és mennyi tartósítószerre van szükség, hogy hónapokig frissen maradjon. Mint mindenben, a vásárlásainkban is meg kell találnunk az egészséges egyensúlyt. Nem kell lemondani az egzotikus élelmiszerekről, de vásárlási döntéseink bizonyos részében, ha tehetjük, akkor támogassuk a helyi termelőket.

A vásárlókon kívül, a rövid ellátási láncok másik alappillére a termelők, akiknek teret kell biztosítanunk arra, hogy meg tudják tartani a brandjüket, és minél több emberrel meg tudják ismertetni azt. Én magam is törekszem arra, hogy ha tehetem, akkor helyi terméket vásároljak.

Idézet
Kevés annál felüdítőbb érzés van, amikor falun csak átmegyek az utca túloldalára, és egy olyan személytől tudom megvenni a friss és ropogós zöldséget és gyümölcsöt, akit személyesen is ismerek. Ezek az értékek felbecsülhetetlenek.
Galéria

Fotó: REL-kampány

– Tudna jó példát mondani a REL működtetésére?

– Nagyon sok jó példa van. Az egyik közülük a székelyudvarhelyi Helyénvaló bolt, ahová mindenki nagy szeretettel látogat el, és egyre többen felismerik fontosságát. Csodálatos termékek találhatóak meg a boltban.

Idézet
Amit csak elképzelünk, mindenre van egy helyi termelő által kínált alternatívájuk.

Persze, a működő boltok mellett számos kisebb farm van Erdély-szerte, amelyeket esetleg nem ismerünk annyira, viszont egyre inkább az a tendencia, hogy a helyi rendezvényeken és piacokon képviseltetik magukat.

Ahol jó példa van, ott a rossz példa sem maradhat el. Például, ha a nagyon jó havasi mézhez valaki kávét, csokoládét tesz, az már egy hibrid terméknek számít. Ez a termék már nem a REL kategóriába tartozik, hanem egy hibrid filozófia része lesz. Ebben az esetben, már nem tudhatjuk száz százalékosan, hogy mennyire megbízható forrásból érkeznek az alapanyagok, milyen ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. A rövid ellátási láncok esetében minden sokkal átláthatóbb és lekövethetőbb.

– Miért jó rövid ellátási láncból vásárolni?

– Ha valaki a REL-t választja, az egy 90 százalékos garancia a jó minőségre. Ezeknek a termékeknek áttekinthető a létrejötte, a frissesség ott van minden darabban. A rövid láncnak köszönhetően nem szükséges tartósítószereket használni. Lehetőség teremtődik a személyes kapcsolatos létrejöttére, a közösségi kapcsolatok ápolására. A rövid ellátási láncból beszerzett termékekkel jót teszünk a saját egészségünknek és a környezetünknek is.

Galéria

Fotó: REL-kampány

– Milyen hosszú távú terveik vannak?

– A különböző tömegmédiás csatornák, mint a rádió, a televízió, de az online platformok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél több ember szemét felnyissuk a helyi termékek fogyasztásának fontosságára. Ugyanakkor továbbra is

Idézet
bátorítani szeretnénk a helyi termelőket az itthon maradásra. Számos eszközünk van arra, hogy különböző alapok lehívásával hozzájáruljunk a termelők gazdasági nehézségeinek megkönnyítéséhez.

A Civitas Alapítványnál mi nemcsak létrehozunk projekteket, majd azokat magára hagyjuk, hanem nyomon követjük a hozzánk forduló termelők mindennapjait. Az a célunk, hogy tudást adjunk át számukra, amelyet használhatnak a további fejlődésükhöz. Azt valljuk, hogyha valakiben van érdeklődés és tudásvágy, akkor mi minden stratégiát a kezébe adunk.

Hiszünk benne, hogy a kezdeményezéseink következtében a családok asztalára friss, tisztán megtermelt alapanyagok juthatnak, a helyi gazdaság és turizmus pedig magasabb szintre emelkedhet.

Ha Ön is fontosnak tartja támogatni a helyi termelőket, ha számít, hogy milyen élelmiszer kerül a családi asztalra, akkor támogassa a Civitas Alapítvány rövid ellátási láncok népszerűsítését megcélzó kampányát azzal, hogy megosztja ismerőseivel a cikket, hogy minél több emberhez eljuthasson. Ha szeretne helyi, zamatos, megbízható forrásból származó élelmiszereket vásárolni, akkor térjen be a székelyudvarhelyi Helyénvaló boltba (Székelyudvarhely, Solymossy utca 31. szám). Interjúinkat meghallgathatja a Rádió GaGa műsorában is, ahol további érdekességeket tudhat meg a REL-ről. További információk: helyenvalo.ro/REL

(X – fizetett hirdetés)

Galéria

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 21., péntek

Felújítják a székelykeresztúri műemléktemplomot és a közösségi házat

Nagyszabású felújításba kezdenek a székelykeresztúri Szent Kereszt Plébánián: korszerűsítik a közösségi házat és restaurálják a műemlékké nyilvánított Szent Kereszt felmagasztalása templomot.

Felújítják a székelykeresztúri műemléktemplomot és a közösségi házat
2024. június 21., péntek

Mezőgazdaság: a szélsőségek ellenére rég volt ilyen kedvező az időjárás

Az elmúlt időszakban viharos időjárásból, a mostani hőhullámban pedig kánikulából is jócskán kijutott Hargita megyének, a szélsőséges időjárási jelenségek ellenére azonban a mezőgazdaságban rég volt olyan kiegyensúlyozottan jó időszak, mint a mostani.

Mezőgazdaság: a szélsőségek ellenére rég volt ilyen kedvező az időjárás
2024. június 20., csütörtök

Több mint száz orvosis énekelt a város egyik legmagasabban fekvő kertjében

Húsz éve minden évben meghívja az orvosi egyetem magyar karának végzős diákjait és tanáraikat a Studium-Prospero Alapítvány egy olyan közös együttlétre, ahol nem kerülnek elő a sztetoszkópok és specifikus diagnosztikai vizsgálatokról sem esik túl sok szó.

Több mint száz orvosis énekelt a város egyik legmagasabban fekvő kertjében
2024. június 20., csütörtök

Háromszéken is korlátozzák a teherautó-forgalmat

A rendkívüli hőség miatt több megyében korlátozzák a következő napokban a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek forgalmát az autópályákon, gyorsforgalmi utakon és országutakon. A személyszállító járművekre nem vonatkozik az intézkedés.

Háromszéken is korlátozzák a teherautó-forgalmat
2024. június 20., csütörtök

Eltűnik a makktermés jó része az erdőkből

Jó pénzt lehet kapni a tölgymakkért Magyarországon – legalábbis ezt állítják a baconiak, akiktől megtudtuk, hogy néhány család évek óta teherautókkal hordja a határon túlra a tölgyesek termését. De honnan annyi makk, és mit csinálnak vele odaát?

Eltűnik a makktermés jó része az erdőkből
Eltűnik a makktermés jó része az erdőkből
2024. június 20., csütörtök

Eltűnik a makktermés jó része az erdőkből

2024. június 20., csütörtök

Péntektől lehet megmártózni a Medve-tó vizében

A közkedvelt szovátai Medve-tó strandja pénteken tíz órától fogadja a fürdőzőket.

Péntektől lehet megmártózni a Medve-tó vizében
2024. június 20., csütörtök

Változások jönnek a hulladékok elszállítása terén Gyergyóalfaluban

Új korszak kezdődik a gyergyóalfalvi hulladékgazdálkodásban. Ez első lépésként az újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésénél és elszállításának rendjében mutatkozik meg – havonta egyszer viszik majd el ezeket a kapuk elől.

Változások jönnek a hulladékok elszállítása terén Gyergyóalfaluban
2024. június 20., csütörtök

Keresik a tüdőgyógyászati klinika ideiglenes helyét

Megtörtént a második lépés a marosvásárhelyi tüdőgyógyászati klinika teljes körű felújítása érdekében. Azt viszont még nem tudni, hogy mikor kell elköltözzön az egészségügyi intézmény, és azt sem, hogy pontosan hová.

Keresik a tüdőgyógyászati klinika ideiglenes helyét
2024. június 20., csütörtök

Van még rá esély, hogy kíméletesen értékeljék a magyar diákok románérettségi-dolgozatait

Sürgősségi eljárással kérvényezett kivizsgálást a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) arra vonatkozóan, hogy a digitális értékelési rendszer hátrányos megkülönböztetésben részesíti-e a kisebbségi nyelven tanuló diákokat.

Van még rá esély, hogy kíméletesen értékeljék a magyar diákok románérettségi-dolgozatait
2024. június 20., csütörtök

Beszakadt a bögözi póthíd egy része egy teherautó alatt

Elakadt egy teherautó Bögözben, mivel a sofőr figyelmen kívül hagyta a 7,5 tonnás súlykorlátozást, és ráhajtott a falu központjában megépített póthídra, amelynek egy része beszakadt a súlyos jármű alatt.

Beszakadt a bögözi póthíd egy része egy teherautó alatt
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!