Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Bölcsőde- és óvodaépítés Szászrégenben magyarországi és EU-s támogatásból

Antal Erika 2019. december 10., 12:53

Folyamatos helyhiánnyal küzdenek a szászrégeni bölcsődék és óvodák, várólistákon szerepelnek a gyermekek, hogyha ürül egy hely, akkor az éppen soron következő tölthesse be. Ezt az áldatlan állapotot kívánják megoldani új bölcsődék és óvodák építésével – tudtuk meg Márk Endre alpolgármestertől.

Bölcsőde- és óvodaépítés Szászrégenben magyarországi és EU-s támogatásból
galéria
Most nem jut hely minden gyermeknek Fotó: Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség

Az egyik projekt egy régi, egykori iskolaépületben valósul meg a magyar kormány jóvoltából. Itt már a munka javával elkészültek, most a bútorzat beszerzése van folyamatban, és ha minden jól megy, akkor márciusban használatba is adják a tizenöt férőhelyes bölcsődét és ugyanekkora óvodát. A felújított, korszerűsített épület

egyik szárnyában az egyik, másik szárnyában a másik intézmény kap helyet közös udvarral.

Amennyiben szükség lesz rá, két-két hellyel még növelhető a befogadó képesség. Ha teljesen kész lesznek a bölcsődével és óvodával, az önkormányzaton lesz a sor, hogy működtesse, fenntartási költségét belefoglalja a városi büdzsébe.

Ugyancsak bölcsőde- és óvodaépítésre nyert több mint egymillió eurós európai uniós támogatást Szászrégen, amelyre a szerződést a napokban írta alá Maria Precup polgármester és Simion Creţu, a központi fejlesztési régió igazgatója.

A 3. számú, 140 férőhelyes napköziotthonba 161 gyermeket írattak be, az igények pedig egyre nőnek. Amint a polgármester a sajtónak elmondta, a jelenlegi épület már nem felel meg az elvárásoknak, az egészségügyi-higiéniai szabályokat egyre nehezebb betartani, a tűzvédelmi szempontok sem megfelelők, ezért is időszerű már a korszerűsítés, bővítés.

Az óvoda udvarát is felújítják Fotó: Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség

A tervek szerint az épületszerkezeti szempontokat is figyelembe véve kezdenek hozzá a munkálatokhoz, felújítják az elektromos hálózatot, a vizesblokkokat, és mozgássérültek számára is megközelíthetővé teszik a be- és feljáratokat. Napenergiát használva energetikai szempontból is gazdaságosabb lesz a felújított épület.

Ami a didaktikai eszközöket illeti, minden terembe okostévét szerelnek, modern és biztonságos játszóhelyeket alakítanak ki valamennyi csoport számára, ahogy az udvaron is korszerű és biztonságos játékok várják majd a gyermekeket. Mindennek a megvalósítását 2021. augusztus 31-ig tervezik befejezni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat