„Mire volt jó ez a feladat?” – szülői kedélyeket borzoló magyar képességvizsga-tétel

„Mire volt jó ez a feladat?” – szülői kedélyeket borzoló magyar képességvizsga-tétel

Nem a román, hanem a magyar vizsga okozott felháborodást

Fotó: Árvai Károly/MTI

Nagy port kavart a nyolcadikosok magyar nyelvű képességvizsgája: számos szülő felháborodottságának adott hangot a tételek miatt, főként egy pszichológiai, ismeretlen szöveg miatt, amelyhez a háborgók szerint pedig a kérdések nem voltak elég nyilvánvalóak. A panaszosok nemcsak a rossz magyar vizsgaeredményeket vetítik elő, de azt is, hogy ez hozzájárulhat ahhoz, hogy több diák inkább román nyelvű középiskolát választ majd.

Szász Cs. Emese

2022. június 21., 09:012022. június 21., 09:01

2022. június 21., 12:032022. június 21., 12:03

Egyre-másra jelentek meg a felháborodott szülői vélemények a nyolcadikosok pénteki magyar képességvizsgája után. A szülők értetlenkedésének fő célpontja a vizsgán kapott úgynevezett „ismeretlen szöveg” volt, amely egy pszichológiai jellegű szöveg volt a mindennapi feszültségek kezeléséről, a szöveg alapján pedig kérdések, feladatok vártak a diákokra.

Pszichológia az anyanyelv vizsgán?

 A Magyar Szülők Szövetségének Facebook-oldalán is megjelent egyik panaszos szülő például azt kifogásolja, hogy nem elég egyértelmű, hogy mi a feladat. „Mire kíváncsi tulajdonképpen a román oktatási rendszerben tevékenykedő magyar vizsgáztató bizottság? A gyermekeink szövegértésére, saját véleményére, amikor ezt kérdezi, »Hogyan vezetheted le a benned levő feszültséget? Írd ki a szövegből a feszültség levezetésének 4 módját!«.

Idézet
Mi az, hogy benned lévő feszültség, és mégis írd ki a szövegből? Most a gyerek magából írja ki a feszültséget, vagy a szövegből?

Hogyan jutottunk erre a szintre? Érzékenyíteni akarja a vizsgázókat, megleckéztetni, ha nem a visszaböfögött választ adják? Önálló vélemény érdekli őket, de mégis a szöveg alapján? Ha saját véleményt ír, netalán lepontozzák, mert nem értette a szöveget, hogy márpedig onnan kell kivenni a választ? Felháborító!” – sorolja a szülő, aki szerint

olyan szöveget kaptak a gyerekek, amelyet egyetemen kellene, ha pszichológiát tanulnának tovább.

Csalódottságát fejezi ki ugyanakkor a panaszos szülő amiatt, hogy „ahelyett, hogy ezek a gyerekek szeretnék az anyanyelvüket, helyesen beszélnék és írnák le azt, ismernék Petőfi néhány művét, Aranyt, Kosztolányit, betéve tudnák az igeragozást, módokat, határozószókat, és mindent, amit az általános iskolában általánosan meg kellene tanuljanak (…), mind ehelyett ilyen mértékben vegzálják, büntetik, megbélyegzik őket az alatt a két óra alatt, amíg ezzel a szöveggel vajúdnak”.

„Lottózni kellene a válaszok közt”

Amellett, hogy a düh és feszültség kérdését nem megfelelő témakörnek tartották egy anyanyelvi vizsgához, és hiányolták az irodalmi szöveget, többen a kérdések bonyolultságára is panaszkodtak. Az egyik szülő arra kérte a felnőtteket a legnagyobb közösségi oldalon, vallják be legalább saját maguknak, hányszor kellett elolvassák az egyik feladatot ahhoz, hogy érteni véljék, mit kell csinálni az adott kérdésnél.

Idézet
Majdnem minden magyar gyakorlótételben volt egy, a fent említett feladathoz hasonló, aminek a válaszában a magyartanárok sem voltak biztosak mindaddig, amíg a javítókulcsot nem tették közzé. De elvárjuk, hogy a diák tudja. Mire jó ez?

Ehhez hasonló feladatot magyarórákon nem is oldottak. Én úgy gondoltam, hogy a tanultak alapján kell tudni válaszolni a kérdésekre, nemhogy a kérdések milyensége után eldobtuk az egész négy éves irodalmat, a balladát, lírát, metaforát és lottózni kezdtünk az ilyen kérdések válaszai között” – hangzik a másik szülői panasz is. A szülők úgy vélik,

a hasonló vizsgakérdések miatt kisebb lesz a magyar vizsgajegyük a magyar diákoknak, és ez bizony akár ahhoz is vezethet, hogy a diák román nyelvű középiskolába iratkozik, mert ott nem veszik figyelembe majd a magyar vizsgajegyet.

Tanár: a szülők félreértették a feladatok

A Székelyhon által megkérdezett magyar szakos tanárnő, Kovács Enikő nem teljesen érti a szülők felháborodását. A marosszentgyörgyi Szent György Általános Iskola tanára úgy érzi, egyes szülők félreértették a vizsgafeladatot, mert a pszichológiai szöveget, mint ismeretlen szöveget kellett értelmezni. „Az első tétel mindig egy ismeretlen szöveg, nem irodalmi szöveg. Sokszor internetes szöveg, blogbejegyzés, de akár egy bevásárlólista is lehetett volna. A diákoknak pedig ebben el kell tudniuk igazodni.

Idézet
Nem arra kérdeztek rá a feladatlapon első körben, hogyan vezetik le a feszültséget a diákok, hanem hogy a szöveg alapján, hogyan lehet levezetni.

A szövegből kellett megkeresniük a helyes választ. Ezt a gyerekek pedig nagyon jól tudják, ehhez hasonló számtalan feladatot oldottunk a nyolcadikosainkkal az elmúlt hónapokban” – véli a magyar szakos tanárnő, aki idén nem volt javító bizottságban, de sokszor javított már érettségi vizsgadolgozatokat.

Kovács Enikő nem is érti, hogy a szülők egy ismeretlen szöveg esetén miért Petőfit és Aranyt hiányolják, hiszen ez a rész a nem irodalmi szöveg, amelyre aztán érkezik az irodalmi is, amely ebben az esetben Grecsó Krisztián Vera című művéből volt egy részlet. A pedagógus úgy véli, már tavaly is pont ilyen szerkezetű volt a vizsga, és már négy-öt éve nagyon hasonló, ezért nem idegen a diákoknak, akik már más rendszer szerint tanultak: sokkal nagyobb szabadsága van a magyar tanárnak, és adott témakörnél eldöntheti, hogy melyik szöveget, művet ismerteti meg a tanulókkal. Kovács Enikő úgy érzi, a nyelvtannal van amúgy is nagyobb bajuk a tanulóknak, akiket már teljesen más módszer szerint kell megtanítani az alapokra.

Idézet
Nem azt mondom, hogy ez volt a legkönnyebb vagy legvagányabb tételsor a képességvizsgán, de kaphattak volna sokkal nehezebbet a diákok, és ehhez hasonlót gyakoroltunk sokat év közben is

– szögezi le a pedagógus.

A panaszokkal Illés Ildikó, Maros megyei főtanfelügyelő-helyetteshez is fordultunk, aki miután egyeztetett a szaktanfelügyelővel és a minisztériummal, azt mondta, hogy „nem volt hiba a tételekben vagy a javítókulcsban” – ő legalábbis ezt a választ kapta.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 23., kedd

Nincs meglepetés: Tőke Ervin lesz az EMSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje

Harmadjára is bevállalja a polgármesterjelöltséget Tőke Ervin Csíkszeredában, aki idén is az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) színeiben indul a városvezetői pozícióért a júniusi helyhatósági választásokon. Gyűjti a lakossági aláírásokat a támogatásához.

Nincs meglepetés: Tőke Ervin lesz az EMSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje
2024. április 23., kedd

Csíkszeredába is elhozzák a híres akadályversenyt

Lehet jelentkezni a szeptemberben esedékes csíkszeredai Spartan Race-re. Az akadályverseny-sorozat csíkszeredai rendezvényén a városközpontot összekapcsolva Somlyó-hegyével alakítanak ki egy különböző akadályokból álló pályát.

Csíkszeredába is elhozzák a híres akadályversenyt
2024. április 23., kedd

Beiktatta választási iratcsomóit a gyergyószentmiklósi RMDSZ

Beiktatta kedden a körzeti választási irodánál a polgármesteri és önkormányzati képviselői jelöltjeinek iratcsomóit a gyergyószentmiklósi RMDSZ. A tanácsosi listán vannak változások az előválasztáson született sorrendhez képest.

Beiktatta választási iratcsomóit a gyergyószentmiklósi RMDSZ
2024. április 23., kedd

Mága Zoltán hegedűművész Marosvásárhelyen koncertezik

Mága Zoltán hegedűművész, Liszt Ferenc-díjas magyar zenész május 3-án, pénteken 19 órától marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében lép színpadra.

Mága Zoltán hegedűművész Marosvásárhelyen koncertezik
2024. április 23., kedd

Csapadék és szél: csütörtök reggelig az egész országban rossz idő várható

Jelentős csapadékra és a szél élénkülésére figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) tizenkét megyére.

Csapadék és szél: csütörtök reggelig az egész országban rossz idő várható
2024. április 23., kedd

Beszélik a román nyelvet a székelyföldi magyar diákok?

Romániában élünk, de nem igazán beszélünk románul – erre az örökös problémára hívja fel a figyelmet az április 23-án megrendezett román nyelvi kompetenciák verseny. A versenyt Hargita megyei magyar anyanyelvű 9–11. osztályos diákok számára szervezték meg.

Beszélik a román nyelvet a székelyföldi magyar diákok?
2024. április 23., kedd

Állatok vesztek oda a kápolnási tűzvészben

Porig égett egy gazdasági épület Kápolnásfaluban, a kedd hajnali tűzben számos baromfi és haszonállat elpusztult.

Állatok vesztek oda a kápolnási tűzvészben
2024. április 23., kedd

Életeket menthetnek a füst- és szén-monoxid-érzékelők

Hargita megyében is elkezdték hétfőn az Érzékelő az életért kampányban adományozott 500 füst- és szén-monoxid-érzékelő felszerelését a tűzoltóság munkatársai.

Életeket menthetnek a füst- és szén-monoxid-érzékelők
2024. április 23., kedd

Ősztől korszerű épületben tanulhatnak a Bányai János Szakközépiskola diákjai

Épül, szépül, újul a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola főépülete, mi is szemügyre vettük a kissé nehézkesen indult munkálatok jelenlegi állását.

Ősztől korszerű épületben tanulhatnak a Bányai János Szakközépiskola diákjai
2024. április 22., hétfő

Újra megszólal a csengettyű a szárhegyi felszegi iskolánál

Befejezéshez közeledik Gyergyószárhegy két meghatározó középületének felújítása, és más önkormányzati tulajdonú épületeknél is zajlik a munka. A felszegi iskolánál a régi arculat visszahozására is odafigyelnek.

Újra megszólal a csengettyű a szárhegyi felszegi iskolánál
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!