„Kiadós” iskolakezdés

„Kiadós” iskolakezdés

Tanévkezdés szeptember elején. Az iskolatáska az egyik legnagyobb költséget jelentheti. Archív

Fotó: Haáz Vince

Nem sietik el a tanszerek megvásárlását a szülők, ugyanis a legtöbb pedagógus az iskolakezdés után egyeztet arról, hogy mire lesz szükségük a gyermekeknek. Mindössze néhány nap van hátra a tanévkezdésig, ezért oktatókkal beszéltünk az iskolatáska tartalmáról, illetve különböző boltokban érdeklődtünk a tanszerárakról. Kétségkívül a legnagyobb kiadást a szülők számára az iskolatáska beszerzése jelenti.

Barabás Hajnal

Szász Cs. Emese

2022. szeptember 01., 09:062022. szeptember 01., 09:06

A hétfői tanévkezdéssel igencsak időszerűvé vált a tanfelszerelések beszerzése, azonban a legtöbb szülő kivárja, hogy mit javasol a pedagógus. Kiss Benedekkel, a csíkszeredai József Attila Általános Iskola tanítójával arról beszélgettünk, hogy melyek azok a tanszerek, amelyekre szükségük lehet az elemi iskolásoknak. Szerinte is ajánlatos a szülőknek megvárni az első szülőértekezletet, mielőtt beszereznék a tanszereket a gyermekeiknek.

„A tanítóknak ugyanis lehetnek egyéni elvárásaik, amelyeket a szülőkkel közösen megbeszélve javasolhatnak a tanévre attól függően, hogy milyen tantárgyaik vannak, milyen füzetekre, munkafüzetekre, egyéb taneszközökre lehet szükség” – jegyezte meg. Megtörténhet, hogy nem értekezlet formájában, hanem az online kommunikációs csatornák (Messenger, Facebook-csoport, Zoom) egyikén beszélik át a tudnivalókat, akár már a tanév kezdete előtt.

„Azért is fontos lehet megvárni az oktatók ajánlásait a bevásárlással, mert vannak osztályok, ahol például megegyeznek abban, hogy megvásárolnak néhány ceruzahegyezőt, amelyet közösen használnak majd, így nem kell minden diáknak külön ezt beszereznie, és így működhet ez más felszereléssel is” – hozott fel egy példát az oktató.

Az iskolatáska tartalma

A tanító elmondása szerint az előkészítő osztályosok számára általában a következőket kérik a pedagógusok:

egy felszerelt tolltartót, amely tartalmaz két HB-típusú grafitceruzát, amelynek keménysége írásra alkalmas, egy radírt, és jó, ha van még ceruzahegyező is benne. Fontosak még a színes ceruzák, adott esetben kérhetik a tanítók, hogy a tanulónak legyen vékony- és vastaghegyű színes ceruzája is.

Nekik még nincs szükségük filctollakra, azonban a pedagógusok kérhetnek olyan eszközöket, mint amilyen például a Pop it! színes, szilikonos játék, amely akár a matematikai műveletek elsajátításban is segíthet. Ezek mellett mappák beszerzését is javasolhatják, ahová rendszerezni tudják a különböző tematikájú feladatlapokat. Ugyanakkor munkafüzetek megvásárlását is ajánlhatják, amelyek segítik az oktatásban, mindezekről szintén előre egyeztetnek a szülőkkel.

A tolltartón kívül még tornafelszerelést is biztosítani kell a gyermekeknek, puha talpú tornacipőt, tréningnadrágot és felsőt.

Egy előkészítő osztályosnak továbbá jó, ha van kulacsa és tízórais doboza, és hasznos lehet még egy lezárható tejtartó is, ugyanis a tej-kifli program révén kapott tejet néha felborítják a nebulók. Akadnak pedagógusok, akik kérhetnek párnát, hogy arra üljenek körben a gyerekek, például mesehallgatás közben.

Az első osztályosok iskolatáskájának tartalma hasonló az előkészítősökéhez, annyi különbséggel, hogy a tolltartóba már kis vonalzónak is kell kerülnie. Továbbá szükségük lesz még füzetekre, füzetborítókra, tankönyvborítókra, címkékre és munkafüzetekre.

A másodikosoknak már 0,5-ös vagy 0,7-es hegyű töltött ceruzával, tollal, golyóstollal, illetve kiemelésre és javításra alkalmas piros és zöld filccel gazdagodhat ezek mellett a tanszerkészlete.

Galéria

A legtöbben egyelőre csak nézelődnek. Jövő héten indul az igazi roham

Fotó: Haáz Vince

Egyeztetés a szülőkkel

Dávid Zoltán, a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola igazgatója pedagógusként elmondta, az 5–8. osztályosok számára szükséges felszerelésekről és a követelményekről minden tanév előtt közösen egyeztetnek az adott osztály leendő osztályfőnöke és a tanárai, hogy osztályonként, személyre szabottan állapítsák meg, mire lesz szükség. Ezt követően a szülőkkel is felveszik a kapcsolatot, hogy átbeszéljék az elvárásokat, teendőket.

Megfelelő számú tankönyvvel rendelkezik az iskola, továbbá a szükséges tanfelszereléseket tudják biztosítani azoknak a tanulóknak, akik hátrányos helyzetben vannak, erre a célra a tanügyminisztériumi támogatást a megyei tanfelügyelőségeken keresztül kapják meg az iskolák.

Megvárják, mit kér a pedagógus

D. Ildikó székelyudvarhelyi édesanyának egy gyereke iskolás. Kérdésünkre elárulta, ő még semmit sem vásárolt a tanévkezdésre, mert még nem kaptak információkat a tanítónőtől arra vonatkozóan, hogy mit is kell majd megvenni.

„Ahogy tavaly sem volt mindegy, hogy milyen írásfüzetet vagy matekfüzetet veszünk, úgy most is valószínűleg meglesznek az elvárások, ezért csak jövő héten fogunk vásárolni. Ez azért rossz, mert

Idézet
ha tudnánk most, hogy mire van szükség, olcsóbban megvehetnénk mindent, hiszen a tavaly is iskolakezdés után drágultak meg a tanszerek”

– emlékeztetett az édesanya. Hozzátette, tavaly jó minőségű iskolatáskát és tolltartót sikerült beszereznie a gyerekének, így idén erre már nem kell költenie.

Hasonlóképp áll a vásárlással a marosvásárhelyi T. Eszter is: három gyermekét is érinti a jövő heti tanévkezdés, de iskolatáskát szerencsére egyiknek sem kell vennie, a többi tanfelszereléssel még vár jövő hétig. „Én inkább veszek egy-egy jó minőségű táskát a gyerekeknek, s az kitart több évig, így nem kell minden évben cserélni azt. A kicsinek az óvodai jó lesz előkészítőben is, első osztályra veszünk egy jó minőségűt, ami kibírja akár negyedikig is” – mondta az édesanya, aki úgy számolja, hogy pár száz lejt rá kell költeni jövő héten az iskolakezdésre; eddig csak cipőket vettek a gyerekeknek őszire. A füzetekről pedig jól tudja, hogy egyik gyerekének más írásfüzet kellett, mint a másiknak, így nem szabad elsietni ezek megvásárlását, még ha drágább is lesz majd jövő héten.

Néhány példa a tanszerárakról

Több marosvásárhelyi írószerboltban járva azt tapasztaltuk, hogy nincs zsúfoltság, egyelőre leginkább csak érdeklődnek a szülők; aki pedig vásárol, az a fontosabb dolgokat veszi meg, mint például a tolltartó vagy az iskolatáska. Utóbbi jelentheti az egyik legnagyobb költséget tanévkezdéskor, szerencsére nem kell minden évben megvenni; ugyanakkor ebből a termékből árban és választékban is széles skálát kínálnak az üzletek és a webshopok.

Az egyik papíráruboltban 140 lejbe került a legolcsóbb iskolatáska, a doboztáskákért 200 lej fölötti árat kértek.

Egy másik boltban hasonló, vagy még ennél is magasabb árért adták a táskákat, például az egyik, ergonomikus, szép, színes darab 466 (!) lejbe került. Aki olcsóbb táskát szeretne, annak érdemes inkább a nagyáruházakban szétnéznie, ott is árulnak 200–300 lejes márkás darabokat, de lehet találni 100 lej körüli áron ergonomikus táskát, ha pedig nem ragaszkodunk ehhez a kialakításhoz, akkor akár 50–60 lejből is megúszhatjuk.

A tolltartók ára is változatos: egyszerű cipzáros, „mindent bele” típust már lehet találni 20–35 lejért. Berendezett, emeletes tolltartókat is árulnak 60–85 lej közötti áron. De 200 lejt, vagy még többet is kóstálhat egy igényesen kialakított tolltartó.

Galéria

Színes, akár az ősz. Hamarosan kezdődik az iskola

Fotó: Veres Nándor

Széles választék füzetekből

A papíráruboltokban a füzetek széles skálája található: az A5-ös méretű vonalas, sima és kockás füzetek ára 2–2,70 lej között van, de 5 lejest is lehet választani. A biológia-, földrajz-, zenefüzet 2,7–3,3 lej közötti áron kapható, rajztömböt 4 lejért találtunk legolcsóbban, szószedetet pedig 1,70 lejért. Az A4-es méretű nagy füzetek valamivel drágábbak: 3,15–20 lej közötti árat is fizethetünk egyetlen füzetért, attól függően, hogy hány lapos és milyen kötésű. A füzet- és könyvborítók ára 1,5–2 lej körül mozog, a legolcsóbbak az átlátszó példányok; minél színesebbek, divatosabbak, annál jobban emelkedik az értékük.

A ceruzáért 1,2 lejt kértek, a legolcsóbb hatdarabos színes ceruza pedig 6,37 lejért volt kapható, de akár 14–25 lej közötti árat is fizethetünk a többdarabosért. Töltőtollat 9 lejért lehet venni már, de 43–75 lej közötti áron is lehet válogatni, mint ahogy a golyóstoll ára is változik 3 és 13 lej között.

Hasonló árak Csíkszeredában

Az árak hasonlók a csíkszeredai boltokban is: az elemi osztályosoknak ajánlott, keménykötésű iskolatáskák 250–300 lejes áron kaphatók, óvodásoknak, előkészítősöknek 54–210 lej közötti áron ajánlják a hátitáskákat, 5–8. osztályosoknak már olcsóbban, 64 lejért adták a táskát. Egy teljesen felszerelt, mesefigurás tolltartó vetekedett a táskák árával, hiszen 200 lej körüli áron volt kapható. Az egyszerű, üres tolltartó legolcsóbban 17 lejért volt megvásárolható. A vonalzó 2–2,5 lejbe, a vonalzószett 5,5 lejbe, a címke 2–3 lejbe, a HB-s ceruza darabja 0,8–1,5 lejbe került. Az egyik nagyáruházban 55 lejért lehetett a legolcsóbban iskolatáskához jutni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 06., szerda

Két autó ütközött, egy kiskorú megsérült

Egy kiskorú sérült meg abban a balesetben, amely szerdán reggel történt a Kovászna megyei Aldoboly kijáratánál.

Két autó ütközött, egy kiskorú megsérült
2023. december 06., szerda

Fizetős parkolás Székelyföldön – mennyi az annyi?

Székelyföld nagyobb városaiban, akárcsak országszerte, vagy külföldön, fizetni kell több övezetben a közterületi parkolóhelyek használatáért. A díjak természetesen nem egyformák, mint ahogy a parkolóhelyek száma sem.

Fizetős parkolás Székelyföldön – mennyi az annyi?
2023. december 06., szerda

Gyalogátjárón ütöttek el egy nőt Kézdivásárhelyen

A gyalogátjárón szabályosan átkelő nőt ütött el egy autós hétfőn délután a Petőfi Sándor és a Nicolae Bălcescu utcák kereszteződésénél, Kézdivásárhelyen.

Gyalogátjárón ütöttek el egy nőt Kézdivásárhelyen
2023. december 06., szerda

Szalmonellával fertőzött fagyasztott csirkét hívnak vissza a forgalomból

Visszahívja a forgalomból a lengyel Cedrob vállalat az általuk kereskedelembe bocsátott fagyasztott csirkét, mert a húsban a Salmonella enteritidis baktériumot azonosították – közölte kedden az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság.

Szalmonellával fertőzött fagyasztott csirkét hívnak vissza a forgalomból
2023. december 06., szerda

Szent Miklós napja: ha eddig nem havazott, mától biztosra vehető

Szent Miklós kapcsán a legtöbb gyereknek, de inkább az őket meglepni kívánó felnőttnek a Mikulás jut elsőként az eszébe, holott a piros köpenyes, fehér szakállú, a hátán zsákot cipelő öregúr nem föltétlenül székely hagyományt testesít meg.

Szent Miklós napja: ha eddig nem havazott, mától biztosra vehető
2023. december 05., kedd

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota

Negyedik alkalommal rendezi meg Marosvásárhelyen a teljes Maros megyét mozgosító programsorozatot, a KULT Alternatív Kulturális Fesztivált a Kultúrpalotában péntek és vasárnap között.

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota
2023. december 05., kedd

„Bevették” Sepsiszentgyörgyöt a motoros Mikulások

Rénszarvasszán helyett díszes, csillogó-villogó vasparipákkal szállta meg a várost és a környékbeli falvakat december 5-én nagyjából ötven Mikulás. A motorosok idén a legkisebbeket és a legidősebbeket is meglepték.

„Bevették” Sepsiszentgyörgyöt a motoros Mikulások
2023. december 05., kedd

Nagylelkű támogatókat küldött az Úr Székelyvarságra

Megújult a székelyvarsági római katolikus templom, valamint a település Sólyomkő nevű részén lévő kápolna – ezért tartottak hálaadó szentmisét kedden délután az előbbi helyszínen, amelyen Soltész Miklós államtitkár is jelen volt.

Nagylelkű támogatókat küldött az Úr Székelyvarságra
2023. december 05., kedd

Csillogó szemű gyerekek fogadták a Mikulást Kézdivásárhelyen

Délelőtt az óvodásokat, délután a városi gyerekeket örvendeztette meg a Mikulás Kézdivásárhelyen. A nagyszakállú úgy látta, hogy minden gyerkőc jól viselkedett idén, hiszen virgácsot senkinek sem hozott.

Csillogó szemű gyerekek fogadták a Mikulást Kézdivásárhelyen
2023. december 05., kedd

Felkapcsolták az ünnepi fényeket, elindult a Mikulás-busz Marosvásárhelyen

A hagyományoknak megfelelően december ötödikén este kapcsolták fel a díszvilágítást Marosvásárhelyen és idén fényjátékokkal is elkápráztatták a város főterén levő kicsiket és nagyokat. A karácsonyig tartó vásár megnyílt, a Mikulás-busz is elindult.

Felkapcsolták az ünnepi fényeket, elindult a Mikulás-busz Marosvásárhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM