Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

„Börtöntöltelékek” is főztek a parajdi töltött káposzta-fesztiválon

Fülöp-Székely Botond 2018. szeptember 23., 20:24

Több ezer embert vonzottak a hétvégén az üstökben készülő finom ételek Parajd központjába, ahol huszonharmadik alkalommal rendezték meg az immár nemzetközinek számító töltöttkáposzta-fesztivált. Az esemény célja az volt, hogy együtt szórakozhassanak a helyiek és a turisták. A főzőverseny részvevői is jó buliként fogták fel a rendezvényt, volt, aki kifejezetten viccesen közelítette meg a feladatot.

Fotó: Veres Nándor

Parajd nem számít káposztatermő vidéknek, ám a hagyományos székely-magyar ételt itt is nagyon szeretik, így a község vezetősége  még a kilencvenes években eldöntötte, hogy magyarországi mintára megszervezi a fesztivált – fejtette ki lapunknak Bokor Sándor polgármester.

Ha nem is sajátossága Parajdnak a káposztatermesztés, a vendégfogadás igen, aminek a konyha is szerves része

– fogalmazott a tisztségviselő, hozzátéve, hogy már az első fesztivál nagyon népszerűre sikerült, így „muszáj volt folytatni” a szervezést. Mint mondta, azóta

folyamatosan azon dolgoznak, hogy egyre tartalmasabb és jobb kikapcsolódási lehetőséget nyújtsanak a helyieknek, illetve az ide látogató turistáknak.

Fotó: Veres Nándor

„Nemcsak a hétköznapokban kell megállják a helyüket az emberek, hanem kell tudjanak közösen ünnepelni is. Úgy érzem, hogy sokakhoz eljut, ha a tűz melegén és a finom ételek illatán keresztül üzenünk. Így akik eljöttek, azok talán a későbbiekben is szívesen térnek vissza a településünkre” – fogalmazott. Megjegyezte, az is fontos, hogy a különböző nemzetek odalátogató tagjai jól érezzék magukat, és ha vannak is problémák, azokat egy jó étel mellett sikerüljön megbeszélni. Hozzátette, a fesztiválnak az esti koncertek, valamint a kulturális programok is fontos részét képezik.

Fő a szórakozás

Már nevéből is érezhető volt, hogy viccesre fogta a megmérettetést a Székelyudvarhelyről érkezett Börtöntöltelékesek csapata, melynek tagjai rabruhában gyújtottak be üstjük alá. Ők pontosan úgy szervezték meg a csapatot, mintha egy börtöncella lakói jöttek volna el, csupán annyi volt a különbség, hogy itt a legkisebb volt a szobafőnök, a legnagyobbak pedig a „csicskák”.

Náluk száz eurósok lógtak a fán, volt „fogpasztapálinka”, és egy cigarettáért lehetett „börtöntetkót” készíttetni. Utóbbit természetesen csak rárajzolták az érdeklődőkre.

Fotó: Veres Nándor

Kiss Ernő (Picinke), a csapat egyik tagja lapunknak elmondta, inkább a szórakozás volt fontos számukra, mintsem hogy helyezést érjenek el a versenyen: egyszerűen egy jót akartak bulizni. Szuperül is érezték magukat, és a szervezőkkel, illetve a programokkal is meg voltak elégedve, ugyanakkor némi kellemetlenséget okozott nekik, hogy a látogatók egy része a zsűri távozása után az összes töltelékes káposztát, valamint a két nagy csülköt is elkapkodta üstjükből.

Egyszerűen megrohamoztak, és egy szempillantás alatt kiürült az üst

– fogalmazott. Hangsúlyozta, szívesen megkínáltak volna bárkit, csak kérni kellett volna, ám ezt többen nem tették meg. A probléma az volt, hogy vendégeket is hívtak, ráadásul mások is segítettek nekik a főzésben, de nekik már nem jutott kóstoló.

Fotó: Veres Nándor

Kapcsolatteremtés

Szekszárdról érkezett csapatával Pegler István, aki elmondta, ők már tizenkét éve rendszeresen visszajárnak a parajdi ünnepségre, és mindig a szórakozás, valamint a kikapcsolódás a céljuk, ahogyan ez most is történt. Több helyi barátot is szereztek már, de arra is volt példa, hogy más magyarországi településen élőkkel alakítottak ki baráti kapcsolatot. Rámutatott, az általuk főzött töltött káposzták különlegessége, hogy paprikával készülnek. Ez ízlik is a helyieknek, így évről évre egyre nagyobb üsttel érkeznek a rendezvényre.

Színes programkínálat
A fesztivál első napja főként az iskolásokról és a gyerekekről szólt, hiszen a különböző előadások mellett ők is kipróbálhatták a töltöttkáposzta-készítést. Összesen huszonnégy csapat nevezett be a fiataloknak szervezett versenybe. Szombaton ugyanakkor a felnőttek főzőtudását értékelte a zsűri, vasárnap pedig megtartották a rezesbandák idei találkozóját, valamint a helyi időseket is köszöntötték.
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2018/04_szeptember/02/o_toltottkaposztafesztival-vn-013.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2018/04_szeptember/02/o_toltottkaposztafesztival-vn-011.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2018/04_szeptember/02/o_toltottkaposztafesztival-vn-010.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2018/04_szeptember/02/o_toltottkaposztafesztival-vn-007.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2018/04_szeptember/02/o_toltottkaposztafesztival-vn-006.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2018/04_szeptember/02/o_toltottkaposztafesztival-vn-004.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2018/04_szeptember/02/o_toltottkaposztafesztival-vn-003.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2018/04_szeptember/02/o_toltottkaposztafesztival-vn-002.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2018/04_szeptember/02/o_toltottkaposztafesztival-vn-001.jpg
Fotó: Veres Nándor
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat