„A siker kulcsa a több lábon állás” Pr-cikk

„A siker kulcsa a több lábon állás”

Takács Zoltán tulajdonos

Fotó: Netter System

Két évtizednyi munka magában hordozza mind a sikert, a gyümölcsöző együttműködéseket, mind a nehézségeket és elakadásokat. Sorsszerűségről, támogató közösségről és vállalkozói nevelésről beszélgettünk Takács Zoltánnal, a székelykeresztúri Netter System ügyvezető igazgatójával.

Székelyhon

2024. március 21., 10:002024. március 21., 10:00

– Mely célkitűzések mentén kezdték el felépíteni vállalkozásukat?

– Bár a vállalkozás indulásának kezdetén már csatlakoztam az alapítókhoz, valójában a 2003-as induláskor még nem voltam szerves része a csapatnak. Mivel viszonylag hamar, tehát 2005-ben társtulajdonos lettem, így elmondhatom, hogy kezdetben gyakorlatilag egy piaci rést szerettünk volna betölteni.

A 2000-es évek elején a mi kis keresztúri térségünkben még mondhatni szinte ismeretlen volt az internet fogalma.

Már akkor megláttuk a potenciált ebben az iparágban, és tudtuk, hogy ha a közösség megismeri az internet előnyeit, akkor egyre nagyobb teret fog hódítani, így előbb-utóbb egy sikeres vállalkozást tudhatunk magunkénak. Az alapító csapatba ketten is az IT-szektorból érkeztek, így nekik még nagyobb rálátásuk volt arra, külföldön milyen ütemben növekednek az internetszolgáltató vállalkozások.

Szerencsére a számításaink bejöttek, és rövid időn belül már a teljes térség számára biztosítottuk szolgáltatásainkat.

Ezen piac felkapottságát az is bizonyítja, hogy elég hamar megjelent a konkurencia is, amelynek köszönhetően megtapasztalhattuk az egészséges versenyszellemet. Népnevelői, felvilágosító célokat is teljesítenünk kellett, tehát annak felismerését volt szükséges elültetnünk az emberekben, hogy az internetnek mennyi pozitív hozadéka is van az ő életükre nézve.

Galéria

Zajlik a munka

Fotó: Netter System

A kezdeti célkitűzéseink között mindenképp meg kell említenem azt, hogy mi mindig is egy családias vállalkozást kívántunk felépíteni.

Bár számos területen célunk volt fejlődni és fejleszteni, a családias hangulatot mindvégig megőriztük a vállalaton belül.

Ez azt jelenti, hogy viszonylag kis létszámú munkaközösséggel működünk, hogy a klienseinket közvetlen módon, személyre szabottan, az igényeiknek megfelelően tudjuk kiszolgálni. Székelykeresztúr kisváros, gyakorlatilag mindenki ismer mindenkit, és szükség van arra, hogy az ügyfelekre egyénileg fókuszálhassunk.

Húsz év távlatából elmondhatom, mindezeket a célkitűzéseket sikerült abszolválni,

és jelen pillanatban kilenc alkalmazottunk van, és családias hangulatban zajlanak a mindennapok a munkahelyen.

– Milyen értékek határozzák meg a Netter System működését?

– Mindenekelőtt a tisztességesen elvégzett munka és az ügyfelekkel szembeni becsületesség jellemez bennünket. Ahogy említettem, nagy hangsúlyt fektetünk a családias légkör megtartására, ezért a munkatársak számára lehetőséget biztosítunk arra, hogy fejlesszék magukat és ezáltal a csapatot is.

Hiszünk abban, hogy a mi szakterületünkön elengedhetetlen az élethosszig tartó tanulás.

Sokan felteszik a kérdést, hogy miért éri meg ennyit befektetni egy alkalmazottba. Mi azonban kollégáinkkal hosszú távra tervezünk, és bízunk benne, hogy minden befektetés megtérül majd. Ugyanez igaz a kliensekkel szembeni hozzáállásunkra is, igyekszünk olyan szolgáltatást nyújtani, amely által a vásárló nem azt érzi, hogy átvertük, vagy csak az anyagi értékek begyűjtése volt a célunk. Számos eset van, amikor bizonyos problémákra térítésmentesen reagálunk pontosan azért, hogy a hosszú távú együttműködést megtartsuk.

Galéria

2018 óta működik a KVKA, azaz a keresztúri vállalkozói és közösségi alap, mely célja a térség fejlődésének felgyorsítása

Fotó: Netter System

– Az elmúlt két évtizedben milyen változásokkal, esetleges nehézségekkel kellett megküzdeniük?

– Mióta világ a világ minden folyamatos változáson megy keresztül. Ezzel lehet harcolni, de úgy gondolom, hogy jobb, ha elfogadjuk tényként.

A változások állandó jelleggel jelen vannak az életünkben, és csak hozzáállás kérdése, hogy ezekhez hogyan viszonyulunk.

Számos iparágról elmondható a gyors átalakulás. Ez alól mi sem vagyunk kivételek, hiszen az internetszolgáltatások területén gyakorlatilag egy-két évente minden eszközt cserélni kell, hogy tartani tudd a lépést, és a legjobbat nyújthasd a vásárlóid számára. Egy példával szemléltetném a gyors változást.

A legelső szerződéskötésünkkor 384 kilobit/szekundum, azaz az egy mega egyharmadával egyenlő internettel a teljes várost le tudtuk fedni, aminek az értéke akkor két-háromezer lej volt.

Az első években volt olyan eset, hogy éjszaka szerettem volna letölteni valamit az internetről, és a bátyám – szintén tulajdonos – rohant át hozzám, hogy azonnal hagyjam abba, mert másoknál miattam nem megy az internet. Ma már ezek a dolgok szinte elképzelhetetlenek.

Az üzleti stratégiánk, a marketinghez való viszonyulásunk is sokat alakult, hiszen az elején nem is nagyon hirdettük magunkat.

Be merem vallani, hogy volt olyan eset, hogy tíz év után is volt, aki nem is ismerte vállalkozásunkat.

A 2010-es évek elején volt is egy olyan érzésem, hogy hamarosan bekebeleznek majd a nagy cégek, de valahogyan mégis sikerült fennmaradnunk önállóan, köszönhetően, hogy kiterjesztettük a portfóliónkat. Ugyanakkor be kellett látnunk, hogy számunkra már túl nagy falat lenne a teljes eszközparkunk megújítása, így inkább a közösségi szellem jegyében segítettünk a Digi hálózatának terjesztésében, és így az ügyfelek is szélesebb körű szolgáltatást jobb áron tudtak igénybe venni.

Galéria

Családias légkör a Netter Systemnél

Fotó: Netter System

– Jelen pillanatban milyen iparágakkal foglalkoznak?

– 2005 óta a professzionális Mikrotik routerek forgalmazásával is foglalkozunk. Felismertük a piaci igényeket, és az elsők voltunk, akik importálták ezt a terméket az országba, és a mai napig is piacvezetők vagyunk az értékesítésében. Érdekességként elmondom, hogy a 2016–2017-es önkormányzati választások idején az általunk forgalmazott routerek segítették a szavazás gördülékeny menetét.

Azt tapasztaltam, hogy amit nagyon erőltettem az életem során, az sohasem jött össze, de az élet, a sors mégis mindig úgy alakította a szálakat, hogy a végén a legjobb legyen.

Így volt ez 2013–2014-ben is, amikor elkezdtünk kamerarendszerekkel foglalkozni. Legfőképpen önkormányzatok teszik ki a klienskörünk jelentős részét, de ugyanúgy cégek vagy magánszemélyek is igénybe vehetik ezt a fajta szolgáltatásunkat. A vállalkozás ezen részét a jövőben szeretnénk még inkább fejleszteni a magánszemélyek irányába.

2016-ban újabb pillére kezdett kiépülni vállalkozásunknak, mely a promóciós ruhák importját jelentette. Egyik közeli családtag – aki most már kollégánk –javaslatára kezdtünk el ezzel a területtel foglalkozni. Azóta sem bántuk meg, hisz az egyszerű „pólók” mindennapos használatnak örvendenek, és szerencsére mindig van egy új dizájn, amit rá lehet nyomtatni.

Ezenkívül a kezdetek óta működik számítástechnikai üzletünk, ami a mai napig is kiszolgálja ügyfeleinket.

Mindezekből látszik, hogy a mi cégpolitikánk a több lábon álláson nyugszik, hiszen minél több pilléren áll egy vállalkozás, annál könnyebb talpon maradni.

– Hogyan tud mindösszesen kilenc fő menedzselni egy ilyen sokrétű vállalkozást?

– Számunkra mindig is fontos volt, hogy a munkatársaink jól érezzék magukat a munkahelyükön. Mint mindenhol máshol, nálunk is vannak nézeteltérések, esetleges viták, sőt a korai években velem is előfordult, hogy nem megfelelően kommunikáltam az alkalmazottakkal, viszont időt és energiát fordítottam arra, hogy fejlesszem magam ezen a téren.

Próbáljuk minden egyes kollégának átadni azt a fajta szemléletet, hogy nehézségek, hibák mindig lesznek, de akkor vagyunk jobbak, ha túl tudjuk tenni magunkat a problémákon.

Bízom benne, hogy mindannyian érzik, hogy hosszú távon tervezünk együtt dolgozni velük, és a vállalatunknál megbecsülésben lesz részük.

Galéria

A munka mellett a csapatépítésre is jut idő

Fotó: Netter System

– A vállalkozás működtetése mellett jelentős szerepet vállalt fel a közösségépítésben is. Meséljen erről!

– 2018 óta néhány vállalkozóval együtt működtetjük a KVKA-t, azaz a keresztúri vállalkozói és közösségi alapot. Ebben a szervezetben minden tevékenység azt a célt szolgálná, hogy felgyorsítsuk a térség fejlődését. Egyrészt a vállalkozók fejlesztése által kívánjuk elérni célkitűzésünket, ezért állandó jelleggel tréningeket, előadásokat szervezünk.

Véleményünk szerint a vállalkozó szellemű fiatalokat fel kell karolni, viszont az idősebb generáció számára is biztosítani kell a fejlődési lehetőséget.

Másfelől pedig magánszemélyek és civil szervezetek részére pályázatokat hirdetünk meg. Hisszük, hogy mindkét irány hozzájárul a környék fejlődéséhez. Arra biztatjuk a térség vállalkozóit, hogy merjenek csatlakozni hozzánk, látogassanak el fórumainkra, hogy együtt tehessünk a környezetünkért.

– Hogyan látja a vállalkozás jövőjét?

– A közeljövőben szeretnénk portfóliónkat bővíteni a napelemes rendszerek értékesítésével is. Ugyanakkor a meglévő termékeinket és szolgáltatásainkat fejleszteni kívánjuk továbbra is.

A jövőben törekedni szeretnénk arra, hogy a különböző ágazatok kliensköreit még inkább szegmentáljuk, hogy a lehető legoptimálisabb szolgáltatásokat nyújthassuk számukra.

Ezen túlmenően szorosabbra kívánjuk fűzni a kapcsolatot az önkormányzatokkal is, hogy a kamerarendszereinkkel minél nagyobb térség számára biztosíthassunk biztonságos környezetet. Ezenkívül a jelenleg tulajdonunkban lévő kilencirodás ingatlant szeretnénk felújítani, bővíteni. Bízunk benne, hogy minden tervünkhöz lesz elég erőnk és kitartásunk.

Az itt olvasható tartalom először az „Akiket az idő igazol” 2023-as kiadványában jelent meg.

(X – fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 24., péntek

Túlhevült a kémény miatt kapott lángra egy családi ház tetőzete

Családi ház tetőszerkezete gyulladt ki péntek reggel Fenyéden, a tüzet túlhevült kémény okozta – tájékoztat a Hargita megyei tűzoltóság. Személyi sérülés nem történt.

Túlhevült a kémény miatt kapott lángra egy családi ház tetőzete
2024. május 24., péntek

Elfogadta a csendőrség az FK Csíkszereda kompromisszumos megoldását

A csíkszeredai stadionban 125 hely van a Dinamo szurkolói számára fenntartva, ők azonban több ezren érkeznének a meccsre. Az FK Csíkszereda ezért egy olyan ötlettel állt elő, amibe a biztonsági szervek is belementek.

Elfogadta a csendőrség az FK Csíkszereda kompromisszumos megoldását
2024. május 24., péntek

Se jogsi, se rendszám, mégis közútra ment

Rendszámtáblák nélküli autót vezető férfi bukott le csütörtökön reggel Gyergyóremetén egy rendőri ellenőrzés során. Mint kiderült, gépjárművezetői engedélye sem volt.

Se jogsi, se rendszám, mégis közútra ment
2024. május 24., péntek

Hétfőtől célzottan keresik a kóbor kutyákat Sepsiszentgyörgy utcáin

Sepsiszentgyörgy minden lakónegyedét sorra véve keresik a kóbor kutyákat május 27-től a szépmezői kutyamenhely munkatársai – jelentette be a menhelyet működtető Tega Rt. Arra kérik a lakosságot, jövő héten jelezzék, ha gazdátlan ebet látnak a városban.

Hétfőtől célzottan keresik a kóbor kutyákat Sepsiszentgyörgy utcáin
2024. május 24., péntek

Kezdődik a beiratkozás a csíkszeredai bölcsődébe

Jövő hétfőtől kezdődik a gyerekek beiratkozása a csíkszeredai bölcsődébe. A szükséges dokumentumokat május 27–31. között adhatják le a szülők.

Kezdődik a beiratkozás a csíkszeredai bölcsődébe
2024. május 24., péntek

Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR

„Bukarestben az erő a kommunikáció nyelve. Ezért is fontos, hány RMDSZ-re leadott szavazat lesz június 9-én az erdélyi, székelyföldi városokban és településeken.”

Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR
2024. május 24., péntek

Állomásozó busz kikerülése közben gázoltak el egy gyermeket Illyefalván

Úttesten megállt autóbuszt került ki járművével egy sofőr az Illyefalván áthaladó megyei úton szerdán, amikor egy kisfiú lépett az autó elé. A gyermeket, aki szabálytalanul, gyalogátjáró nélküli szakaszon kelt volna át, kórházba szállították.

Állomásozó busz kikerülése közben gázoltak el egy gyermeket Illyefalván
2024. május 23., csütörtök

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratainál

Kikerekedett az autósok szeme kedden reggel, amikor Szejkefürdőnél, a Székelyudvarhely felé vezető egyetlen, korlátozásoktól mentes útvonalon is dugó alakult ki. Utánajártunk, hogy még milyen forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratainál
2024. május 23., csütörtök

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe

Háromszázan dolgoznak a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér új utastermináljának építésén, amely előreláthatóan augusztusra készül el. Az infrastrukturális beruházások egyik fontos célja a repülőjáratok számának növelése.

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe
2024. május 23., csütörtök

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét

Három Fehér megyei gyanúsítottnál tartottak házkutatást a marosludasi ügyészség és rendőrség munkatársai: őrizetbe vettek két nőt, akiket Maros megyében elkövetett bolti lopásokkal gyanúsítanak.

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!