Azonnali büntetés a törvénytelen építkezés miatt

Azonnali büntetés a törvénytelen építkezés miatt

Ha nem törvényesítik utólag az építményeket, az Éltetőkút utcai telep házainak többségére bontás vár

Fotó: Erdély Bálint Előd

Városszerte állandó problémát jelentenek az illegális építkezések Székelyudvarhelyen. Vannak, akik a vonatkozó jogszabályok ismerete nélkül vágnak bele építkezésbe, mások városi legendának „ülnek fel”, és akadnak, akik megpróbálnak jogi kiskapukon keresztül „ügyeskedni”. A törvény azonban világosan fogalmaz: az engedélyek hiánya azonnali büntetéshez, idővel pedig akár kényszerbontáshoz vezethet – ez utóbbira várhatóan idén is lesz példa.

Kudelász Nóbel

2022. április 03., 11:062022. április 03., 11:06

2022. április 03., 13:072022. április 03., 13:07

Több bírósági ügy is folyamatban van jelenleg törvénytelenül végrehajtott építkezések miatt Székelyudvarhelyen, közölte lapunkkal Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal szóvivője. Van, ahol a bíróság már előírta a bontást, de a jogi folyamat még nem zárult le, ezért a konkrét beavatkozásra még nem került sor. Kérdésünkre, hogy milyen építményekről van szó, Zörgő Noémi elmondta: nemcsak garázsok és egyéb, kisebb kiegészítő épületek szerepelnek a listán, hanem

vannak családi házak is a felszámolásra váró ingatlanok között, Székelyudvarhely különböző pontjain.

„Illegális építkezésre sajnos még a városközpontban is van példa, holott műemlékvédelmi övezetben még az ingatlan újrafestése is engedélyköteles” – hangsúlyozta a sajtószóvivő. Kérdésünkre, hogy vannak-e kifejezetten problémás városrészek, a szóvivő elmondta, a legtöbb jogtalan építkezés talán az új lakónegyedekre jellemző, továbbá a Budvár-negyedben, a Termés utcában és az Éltetőkút utcákban is vannak hasonló gondok. Az utóbbi esetében például a legtöbb házra nincs érvényes építkezési engedély. Itt azonban amellett, hogy törvénytelen építkezések folytak, szociális gondok is vannak. Bontás volt a Budvár utcában, ahol engedély nélkül építettek garázsokat. Jogi eljárást nem indítottak, mert

a lakók önszántukból eltüntették a törvénytelen építményeket.

Simlizők és városilegenda-hívők

Sok esetben az építő tudatosan szegi meg a törvényt, vélekedett Zörgő Noémi. „Tisztában van azzal, hogy illegális, amit csinál, de azzal számol, hogy kifizeti a büntetést, és utólag törvényesíti az építkezést, mert – bár hosszas eljárás – bizonyos esetekben ez lehetséges” – fogalmazott a sajtószóvivő. Hozzátette, vannak az építkezési engedély kijátszásáról szóló városi legendák is, mint például az, amely szerint ha az ember nem önt alapot a háznak, hanem cölöpökre építi, akkor nem kell engedély – említette az egyik ilyen tévhitet Zörgő Noémi. Ennek semmiféle jogalapja nincs, tette hozzá, és azt is figyelembe kell venni, hogy

amennyiben egy ingatlan jogviszonya nem rendezett, akkor a villany-, víz- vagy gázvezetékek bekötése sem lehetséges.

Ezt Pálfi Attila, a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség építésfelügyeleti biztosa is megerősítette, aki elmondta, hogy építkezéseknél mindenekelőtt figyelembe kell venni az 1991-ből származó 50-es számú törvény előírásait, amelynek értelmében minden szerkezeti változással járó munkálat (például építkezés, bontás, újraépítés, átépítés, területrendezés, bővítés) engedélyköteles.

A közhiedelemmel ellentétben azon építményekre is kötelező engedélyt kiváltani, amelyek nem rendelkeznek alappal

– közölte a biztos.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Közel 350 ellenőrzés egy év alatt

Tavaly 342 ellenőrzést végeztek építkezéseknél a helyi rendőrök, amelyek során 46 kihágást észleltek; ténymegállapító, valamint büntető jegyzőkönyvet állítottak ki 223 ezer lej összértékben – közölte lapunkkal Pálfi Attila. Negyvenegy esetben nem volt érvényes építkezési engedély, további öt esetben pedig Székelyudvarhely műemlékvédelmi zónájában végeztek illegális építkezéseket. Ez utóbbiak már bűncselekménynek minősülnek, ezért a munkálatokat leállították, és továbbították az ügyet az állami rendőrségnek, hogy az érvényben lévő jogszabályok értelmében járjanak el. Pálfi Attilától megtudtuk azt is, hogy

van, aki kiváltja ugyan az engedélyt, de a munkafolyamat során eltér az abban foglaltaktól.

Ilyen építési helyszíneket is azonosítottak; a munkálatokat leállították, ténymegállapító és büntető jegyzőkönyveket állítottak ki összesen ötezer lej értékben, valamint előírták az építkezések „legalitásba lépésének elindítását”. Pálfi Attila továbbá elmondta: az idei építkezési szezon alig indult el, máris négy esetben találtak szabálytalanságokat, és tízezer lej összértékben állítottak ki jegyzőkönyveket.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Illegális lakótelepek

Szintén 2021-ben a város területén három, úgynevezett informális letelepülési helyszínt azonosítottak be és térképeztek fel a helyi rendőrök. Ezek jórészt a Termés és Éltetőkút utcákban, valamint a Budvár-negyedben az évek során létesült, összesen mintegy 600 hátrányos helyzetű személyt érintő, kiterjedtebb építkezések, közel 120 illegális épülettel. A helyszínek felszámolása és a problémamegoldás nagyon komplex és nehéz folyamat, ismerte el Pálfi, hiszen nemcsak jogi, hanem szociális kérdés is ezek jogviszonyának tisztázása. A folyamatban lévő illegális építkezéseket leállították, és – amennyiben utólag nem törvényesítik azokat –, le fogják bontani, tette hozzá az építésfelügyeleti biztos.

Engedélyek, büntetések

Az építkezések törvényes módon történő lebonyolításához az első lépés az urbanisztikai bizonylat kiváltása, amelyet Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának 130-as számú irodájában lehet igényelni. Ez az irat nem egyenértékű az építkezési engedéllyel, és önmagában nem jogosít fel a munkálatok megkezdésére. Pálfi Attila arra figyelmeztet, hogy

az építkezések megkezdése előtt érdeklődjenek a helyi rendőrségnél, vagy keressék fel az urbanisztikai osztályt a megfelelő és hiteles információkért.

Azok a természetes (magán-) vagy jogi személyek, akik nem az említett törvény előírásai szerint járnak el, kihágást követnek el, és ezertől százezer lejig terjedő pénzbírsággal büntethetők. Ugyanakkor az építkezési munkálatok leállítására számíthatnak, és azokat majd csak az építési munkálatok törvényesítését követően, az építési engedély kibocsátása után folytathatják.

Valóban van esetenként arra is megoldás, hogy utólag törvényes keretek közé kerüljön az adott építkezési folyamat, ellenben ilyenkor nemcsak ugyanazt a tervdokumentációt kell összeállítani, mint alapesetben, hanem tűzvédelmi és statikai szaktanulmányt is kell készíttetni az elvégzett munkálatokra, ami növeli az engedélyezési költségeket, valamint a dokumentáció elkészítéséhez szükséges időt is – részletezte Pálfi. Fontos tudni továbbá, hogy

törvénytelen építkezések esetében azonnal büntetnek, nem létezik figyelmeztetés

(felszólítás, románul avertisment). A kiszabott büntetést 15 napon belül ki kell fizetni, majd ezt követően elindítani a legalitásba lépési folyamatot – tette hozzá Pálfi Attila.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
2024. május 24., péntek

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek

Felborult egy autó Borszéknél pénteken délután, a baleset során két személy megsérült.

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek
2024. május 24., péntek

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt

Negyedszerre tartják meg Gyergyószentmiklóson az Egyfeszt összművészeti fesztivált. A szervezők az elmúlt hetekben sorozatban jelentették be egy-egy fellépő nevét.

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt
2024. május 24., péntek

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok

Csak úgy tombol a versenyszellem a kézdivásárhelyi diáknapokon, ahol a hét csapat színes zászlókkal, egyenpólókban, csapathimnuszt énekelve mutatkozott be pénteken.

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok
2024. május 24., péntek

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot

Mintegy hatszáz végzős középiskolás diák és tanáraik ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban pénteken délelőtt, egy 26 éves hagyományba illeszkedve.

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot
2024. május 24., péntek

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota

Habár egy ideje már használják, pénteken hivatalosan is bemutatták a csíkszeredai Napocska napközi otthont, amely 172 napközis gyereknek biztosítja a napi felügyeletet.

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota
2024. május 24., péntek

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni

Újra életre hívja közönségszavazását Az Utazó magazin, amelynek során a 2023-as év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet voksolni, köztük erdélyiekre is.

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni
2024. május 24., péntek

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban

Több háztartásban is áramszünet várható Csíkszentmihályon és Bögözben május utolsó két napján.

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban
2024. május 24., péntek

Újra Csíkszeredába látogat a nép ügyvédje

Újra fogadóórát tart a nép ügyvédje Csíkszeredában május 29-én, szerdán a megyeháza 14-es termében délelőtt fél 11 és délután 2 óra között.

Újra Csíkszeredába látogat a nép ügyvédje
2024. május 24., péntek

Akinek szombat délelőtt Székelyudvarhelyen lesz dolga, annak hosszas sorbanállással kell számolnia

Félsávos útlezárásra lehet számítani reggel 6 és délután 5 között Székelyudvarhelyen hétvégén, május 25-én és 26-án. A Bethlenfalvi úton folytatják a munkálatokat.

Akinek szombat délelőtt Székelyudvarhelyen lesz dolga, annak hosszas sorbanállással kell számolnia
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!