Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Jól haladnak a közösségi ház építésével Kápolnásfaluban

Fülöp-Székely Botond 2020. május 23., 16:06

Az idősek és a helyi civil szervezetek fogják birtokba venni a Kápolnásfaluban épülő közösségi házat, amely a tervek szerint idén nyáron elkészül. Más munkálatok is zajlanak a községben, hiszen utcákat térköveznek, lebontják a polgármesteri hivatal épületét és járda is fog épülni a főút mentén.

Jól haladnak a közösségi ház építésével Kápolnásfaluban
galéria
Többek között a civil szervezetek használhatják az új épületet Fotó: Erdély Bálint Előd

Két éve kezdődött el a közösségi ház építése Kápolnásfaluban, ám időközben a munkát le kellett állítani, hiszen nem megfelelően dolgozott a közbeszerzési eljáráson nyertes cég alvállalkozója – számolt be lapunknak Benedek László, Kápolnásfalu polgármestere. A hivatalos vizsgálatok után végül egy másik alvállalkozóra bízták a kivitelezést, amely jelenleg is dolgozik.

Nyáron elkészül

A tisztségviselő rámutatott, a vállalkozó jelenleg az építkezés nyolcvan százalékánál tart, ami azt jelenti, hogy egyebek mellett 

az épület külső és belső festése, a parkettázás a csempézés és a térrendezés van hátra.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A megkötött szerződés szerint még idén nyáron be kell fejeződjön a beruházás. A projekthez szükséges 1,4 millió lejért az Országos Vidékfejlesztési Programban (PNDL) pályázott sikeresen a helyi önkormányzat. Benedek László hangsúlyozta, az épületre nagy szükség van, hiszen

több civil szervezet működik a községben, számukra irodahelyiségeket szeretnének biztosítani.

Az idősek számára nappali foglalkozásokat, gyógytornát szerveznek, de beköltözhet a helyi ifjúsági társaság, a hagyományőrző csapat, a sportolók, a fúvószenekar, illetve a huszárok is. A kétszintes épületben egyébként összesen négy nagyobb terem van, többségük előtérrel, valamint kisebb irodákat is be lehet rendezni. Ezen kell megosztozniuk a civileknek.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Több munkaponton dolgoznak

Folyamatban van a polgármesteri hivatal korábbi székhelyének az elbontása is, helyére parkot szeretne létrehozni az önkormányzat. Emellett közel négy kilométernyi utca térkövezése is zajlik, amely PNDL-s pályázatból valósul meg.

Már korábban is alkalmaztuk ezt a megoldást, és azt kell mondjam, hogy bevált, ezért is döntöttünk a térkövezés mellett. Nemcsak az autentikus falukép marad meg, de a megterhelést is jól bírják az utak”

– jelentette ki Benedek. Hozzátette, további hét kilométernyi kisebb utca marad burkolat nélkül Kápolnásfaluban, de már készülnek a tervek, hogy azokat leaszfaltozhassák.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Arra is kitért, hogy szintén a vidékfejlesztési programban pályáztak sikeresen, hogy járdát építhessenek a 13A jelzésű országút mentén, legalább az egyik oldalon. Ez a munkálat is elkezdődik hamarosan.

Mindemellett folyamatban van a víz- és szennyvízhálózat bekötő vezetékeinek földbe helyezése, amelyet a porták bejáratáig fektetnek el.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat