Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Az új napközi és megifjodott öreg iskola ünnepe Lövétén

Molnár Melinda 2019. június 02., 22:32
HIRDETÉS

„Erdélyt, Székelyföldet úgy tarthatjuk meg magyarnak, ha a mi anyáink is sok gyereket fognak szülni” – hangzott el Isten szolgája, Márton Áron püspök örökérvényű mondása a lövétei új napközi és a felújított népiskola áldó és avató ünnepségén vasárnap. Lövéte közössége a jövőbe tekint: harminc gyermek számára biztosíthatnak meghosszabbított óvodai programot, a népiskola pedig új közösségi szerepeket kap.

Fotó: Barabás Ákos

Fél évszázad telt el, amióta új oktatási intézményt avattak ebben a községben. Az egyházi, valahai népiskolát pedig az 1990 után születettek már nem használhatták óvodaként sem. A megvalósításokért tartott hálaadó szentmisére olyan sokan érkeztek, hogy a Kisboldogasszony-templomnál kétszer nagyobb tér sem tudta volna befogadni az ünneplőket.

Fotó: Barabás Ákos

A szentmise elején László István helyi plébános köszöntötte a Magyarország kormánya képviseletében jelen lévő Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárt, Erdélyi Rudolf Zalánt, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatóját, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulját, Tóth Lászlót, valamint a közelebbről és távolabbról érkezett vendégeket. Az ünnepséget áthatotta Ferenc pápa előző napon Csíksomlyón tartott szentmiséjének öröme – a megszólalók egyként kiemelték buzdításából a jövőbe tekintést.

Fotó: Barabás Ákos

Sárai-Szabó Kelemen győri bencés kormányzó perjel homíliájában a kétezer éves kereszténység és az ezeréves magyar kereszténység megmaradásának titkaként Jézust emelte ki, aki megtartott és eggyé forraszt. De amint Jézusnak is imádkoznia kellett az egységért, úgy nekünk is imádkoznunk kell családjaink, közösségeink és több országba szétszakított népünk egységéért.

Fotó: Barabás Ákos

A továbbiakban elhangzott, az óvoda a felelős magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának százszázalékos támogatásával jött létre, a Zöld Erdély Egyesület által működtetett népiskola felújítását pedig 87 százalékban támogatta a magyar kormány. Kezdettől partnerük volt Hargita Megye Tanácsa, és lehetőségeik szerint segítettek a helybéliek, a közbirtokosság, illetve a cégek.

HIRDETÉS

„Itt Székelyföldön tudjuk és tapasztaljuk a legjobban, hogy amelyik nemzet óvodába, iskolába és közösségi életet szolgáló programokba fektet, az élni fog – hangzott el a köszöntésben – A magyar kormány jövőképének középpontjában a család áll, mert az erős családok, erős és versenyképes társadalmat hoznak létre. Mindkét létesítmény Lövétén a családokat erősíti meg és a jövőt.”

Fotó: Barabás Ákos

Soltész Miklós államtitkár személyes hangvételű beszédében kiemelte: jobban tudjuk értékelni azokat a megvalósulásokat, amelyek akadályokba ütköztek, és sikerült legyőznünk a felmerült nehézségeket, döccenőket. Példakánt a szentatya csíksomlyói látogatását megelőző nehézségeket említette. Óriási jelentőségűnek érzi Krisztus földi helytartójának csíksomlyói látogatását és azt a kimondhatatlan érzést, hogy a közösen elénekelt magyar és székely himnusszal tudtuk a szentatyát a csíksomlyói Szűzanyától útjára bocsátani.

Fotó: Barabás Ákos

Nagy megvalósulásnak érzi az államtitkár a lövétei napközit és a felújított népiskolát. Hálával említette az előző plébános, Györgydeák Lajos munkáját – egymáshoz kötődik László István plébános tevékenységével. Soltész Miklós azt kívánta, hogy sikerüljön megfordítani, bevonni a kétkedőket, és élettel tölteni meg mindkét házat.

Noha 192 millió forintot fordított a magyar kormány az óvodára és 187 milliót a népiskolára, van olyan, amit csak a közösség adhat hozzá.

Kérte a helybélieket, becsüljék meg a tervezők, mesterek munkáját, akik a létesítményeken dolgoztak: kapják meg ilyen szép állapotban a következő nemzedékek is az ingatlanokat.

Fotó: Barabás Ákos

A megvalósításokra a község szülötte, Fazakas Zoltán Márton csornai premontrei apát kért áldást, közösségünk vezetői nevében is remélve, hogy ezer év múlva is ugyanannyi magyar köszönti majd a pápát Csíksomlyón, mint most.

Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS