Az elmaradt lakodalmakat idén be lehet pótolni, de növelni kell a költségvetést

Az elmaradt lakodalmakat idén be lehet pótolni, de növelni kell a költségvetést

Ha nem lépnek életbe újból a korlátozások, ismét teljes szezonban lehet lakodalmakat tartani

Fotó: Gábos Albin

Bár a lazításoknak köszönhetően sok fiatal tervezi élete nagy napját, és ezáltal az esküvőszervezésben és -lebonyolításban érdekelt cégek is levegőhöz jutnak, a lapcsaládunknak nyilatkozó vállalkozók szerint továbbra is nagy a bizonytalanság. A drágítás pedig a legtöbb érintett szerint elkerülhetetlen.

Korpos Attila

2022. április 10., 18:422022. április 10., 18:42

2022. április 10., 18:432022. április 10., 18:43

Amikor bő két évvel ezelőtt a koronavírus-világjárvány begyűrűzése miatt gyakorlatilag leállt a lagziszezon, a legpesszimistábbak sem gondoltak arra, hogy 2022 tavaszáig kell várni arra, hogy a legutolsó olyan korlátozást is feloldják, amely a fiatal párok boldogító igenjének útjában állt.

Rövidebb-hosszabb időszakokra ugyan volt „feloldozás”, de nagyon sok pár nem élt azzal a lehetőséggel, hogy szigorú szabályok mellett, esetleg a rokonok, ismerősök egészségének a kockáztatásával bevállalja a nagy nap megszervezését. Miután sokan kivártak, hogy életük egyik legszebb pillanata olyan legyen, amilyennek megálmodták, vagy ahogyan a nagykönyvben meg van írva, joggal hihetik sokan azt, hogy a lazítások kihirdetése után berobbant az esküvőszervező ágazat, ám nem teljesen így történt. Bár érezhető, hogy megnőtt a fiatalok kedve a lagzizáshoz, még korántsem beszélhetünk arról, hogy visszatért a pandémia előtti hangulat. Sokaknak kedvét szegi az infláció, hiszen ma már lényegesen mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk a fiataloknak és/vagy szüleiknek, mint akár tavaly ilyenkor, és amiatt is aggódhatnak, hogy a vendégek közül sokan elvesztették állásukat, csökkent a fizetésük, vagy ha nem is zsugorodott, de ma már nem ér annyit, mint korábban.

Legnagyobb ellenség: drágulások

A szentegyházi Szépasszony rendezvénysátor üzemeltetője a Székelyhon megkeresésére elmondta,

foglalások terén majdnem teljesen le van fedve már az idei szezon, ami az ő esetükben április végétől október középéig tart a sátor kialakítás miatt.

„Péntek és szombat a keresettebb napok; azt tapasztaljuk, hogy a térségben továbbra is ez a két nap a divatos” – közölte. Megjegyezte, a tavaly nem vállaltak új lakodalmakat mindaddig, amíg az egy évvel korábbi foglalásokat be nem táblázták, így elsősorban a bepótolni kívánt alkalmaknak biztosítottak lehetőséget. „Függetlenül az általános drágulástól, az általunk kínált menücsomagok 10-15 százalékkal kerültek többe évente. Idén sajnos ez már a 20 százalékot is elérte az energiahordozók drágulása miatt, de ugyanakkor az alapanyagok közül a hús, a liszt vagy az olaj is szintén többe kerül. Emiatt eddig egyelőre egy pár mondta vissza a foglalást” – közölte a tulajdonos. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a minőségből nem szerettek volna engedni, így döntöttek a menüsorok drágítása mellett. „Soha nem volt még olyan, hogy csak két hónapra érvényes menüajánlatot tudjunk küldeni a foglalóknak, most ez is megtörtént. Sajnos, van esély rá, hogy a gazdasági helyzet tovább fog romlani, ám örülünk, hogy legalább tudunk dolgozni” – fűzte hozzá megemlítve, már 2024-re is van foglalásuk.

Menüdrágulás és munkaerőhiány

„Ha a 2018-as és 2019-es éveket veszem alapul, akkor idénre 30-40 százalékos a foglalásaink aránya” – ezt Nagy Levente, a székelyudvarhelyi Park Étterem működtetője közölte. A tavalyi évhez képest ez tíz százalékos növekedést jelent, reményeik szerint pedig idén a teljes esküvői szezonban dolgozni tudnak majd az áprilistól szeptember végéig tartó időtartamban. Vannak, akik idén a tavalyi foglalásukat pótolják, mások jövőre tették át, ám összességében visszaestek a foglalások száma.

Az üzemeltető is legalább 25 százalékos drágulásra számít a rendezvények tekintetében. Elsősorban az ételekre érvényes ez, hiszen az előállításukra és elkészítésükre szükséges az energiahasználat. Italok tekintetében talán tíz százalék körül lesz a drágulás.

Az általunk megkérdezett gyergyói rendezvényterem tulajdonosa szerint nincsenek jó kilátások az idei szezonra. „Ha valami pozitív dolgot lehet említeni, akkor az a korlátozások feloldása és az, hogy végre teljes kapacitással rendezhetünk eseményeket. Ugyanakkor nagy hátrány, hogy

Idézet
a drágulás miatt kénytelenek voltunk árakat emelni mi is, ami több foglalót is elriasztott.

Akinek nincs lehetősége emelni a költségvetést, az idén nem fogja megtartani a nagy alkalmat” – számolt be. Mint hozzátette, ő még a munkaerőhiánnyal is küzd, így jó esetben is csak beugrós személyekkel tudja lefedni az év első felében sorra kerülő rendezvényeket.

Dráguló alapanyagok

A csíkszeredai Hunguest Hotel Fenyőnél reményeik szerint telt házas lakodalmi szezon lehet az idei. „Rengeteg eseményünk van idénre, ezek között olyan rendezvények is vannak, amelyiket két éve folyamatosan újradátumozunk, már többedik alkalommal. Olyan is van, hogy időközben megszületett a kisbaba, így az esküvő a keresztelővel egyben lesz megtartva” – nyilatkozta lapunknak Tódor Etelka szállodaigazgató. Mint mondta, nagyrészt a pénteki és szombati napok vannak lefoglalva, esetenként azonban még vasárnaponként is rendezvényük lesz. Hozzátette, ugyan van még szabad időpontjuk idénre, de már csak nagyon kevés. Drágulás szempontjából elmondta, nyári időszakban a szálloda esetében az energiaárak növekedése valószínűleg nem okoz majd túlzott kiadásokat, ellenben az alapanyagok árainak növekedése miatt legalább 10-15 százalékot emelniük kellett a korábban megegyezett árakon.

Idézet
Nem történtek lemondások ennek következtében, hiszen az esküvői ajándékpénz valamelyest lefedi ezeket a többleteket. A bankettek, találkozók sokkal inkább ár-érzékenyek, hiszen ott nincs megtérülés

– összegezte az igazgató.

Kifizetett előlegek súlya

Egyfajta bizonytalanság még mindig jellemzi a házasodni vágyókat és a piaci szereplőket egyaránt, de már látszik a fény az alagút végén, szépen vannak foglalások, így él a remény, hogy minden visszatér a régi kerékvágásba. Szabó Tekla, a maroshévízi székhelyű Urmánczy Events tulajdonosa kérdésünkre arról számolt be, hogy a szolgáltatók szempontjából nagyon nehéz volt ez a két év, sokan léptek új pályára, vagy időleges pályaelhagyók lettek. Viszont a rövidebb-hosszabb lazítások idején – és mint kiderült, nem csak – igyekeztek a fiatal párokhoz hasonlóan minden lehetőséget megfogni.

Idézet
Azt lehet mondani, hogy bár korlátozva voltak, azért a pandémia idején is voltak esküvők. Ez főleg 2021 nyarára érvényes, de 2020 szeptembere is jó volt ilyen szempontból.

A pároknak a létszámkorlátozásokon kívül a fő gondot a pandémia előtt megkötött szerződések és a már kifizetett előlegek jelentették. Ezek mind komoly megkötésekkel jártak. Ilyen szempontból az újonnan és gyorsan megszervezett esküvők voltak a sikeresebbek. Azok a fiatalok, akik a teljes bizonytalanságra fittyet hányva, reménykedve a nyári lazításokban, vállalták az esetleges elmaradt esküvő kockázatát” – idézte fel a vállalkozó.

Hozzátette: „nem lehet elhallgatni azt sem, hogy 2021-ben már sok vendéglő nem tartotta be a korlátozásokat, például nem kértek koronavírus-igazolást, fű alatt voltak bőven rendezvények”. Ugyanakkor sokan még a megengedett keretek között szervezet esküvőtől is ódzkodtak, hogy nehogy ők okozzák valamelyik családtagjuk betegségét. A vállalkozó mérlege szerint megrendelések szempontjából 2021 nyara közepes volt, de

a 2022-es esztendő már a pandémia előtti forgalmat hozhatja.

„A megrendelések számának megugrása és a közeli háború viszont az árak drágulását eredményezte” – jegyezte meg Szabó Tekla. Mint mondta, a pillanatnyi állás szerint az idei nagyon zsúfolt év lesz, hiszen be kell pótolni az elmaradt esküvőket. „De ezek közül sokat már nem tartanak meg, hiszen a pandémia két éve alatt egy pár életében sok minden történhetett. Jó esetben már a keresztelő is megvolt” – jegyezte meg egyúttal.

A fiatal pároknak azt üzeni, még bőven van idő megszervezni az esküvőt, a tavalyi év tapasztalataiból elmondható, hogy a szervezésre egy hónap is elég, de ehhez rugalmasnak és kreatívnak kell lenni. „A beltéri rendezvényhelyszínek foglaltak, főleg a nagyvárosokban. Alternatív helyszínekben lehet gondolkodni. Ilyen megoldás lehet a például a kültéri sátras esküvő. Ebben tudunk mi segíteni. A pandémia megváltoztatta az esküvői ipart, sokan felfedezték a kis családias, lazább hangulatú esküvők szépségét és nem utolsó sorban a kültéri esküvők varázsát” – összegzett Szabó Tekla.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 29., szombat

Sportos, zenés Gyergyóújfalvi falunapok

Elkezdődik szombaton a Gyergyújfalvi falunapok négy napon át tartó eseménysora. A hétvégén sportrendezvények szerepelnek a programban, hétfőn kulturális és szórakoztató műsorra számíthatnak a résztvevők. Kedden a Bikini koncertje jelenti a csúcspontot.

Sportos, zenés Gyergyóújfalvi falunapok
Sportos, zenés Gyergyóújfalvi falunapok
2024. június 29., szombat

Sportos, zenés Gyergyóújfalvi falunapok

2024. június 29., szombat

Koncertre hív a marosvásárhelyi városháza!

A Marosvásárhelyi Napok 27. kiadása keretében minden este népszerű magyar és román énekesek és együttesek lépnek közönség elé.

Koncertre hív a marosvásárhelyi városháza!
2024. június 28., péntek

Ha rutinellenőrzéskor italos dobozokat lát a rendőr az ön autójában, akkor nagy valószínűséggel előkerül az alkoholteszt

Bizonyos sofőrökkel szemben a közlekedési rendőrök kötelesek alkohol- és drogtesztet alkalmazni - írja elő egy pénteken elfogadott sürgősségi rendelet.

Ha rutinellenőrzéskor italos dobozokat lát a rendőr az ön autójában, akkor nagy valószínűséggel előkerül az alkoholteszt
2024. június 28., péntek

Elbúcsúztak a nyolcadikosok az MCC tehetségprogramjától

Elbúcsúztatták a ballagó nyolcadikosokat a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjából pénteken délután Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében.

Elbúcsúztak a nyolcadikosok az MCC tehetségprogramjától
2024. június 28., péntek

Kifogásolt beépítési elképzelés a Székely Vértanúk emlékműve közelében

Rendelőket és orvoslakásokat tartalmazó egészségügyi központot építenének Marosvásárhelyen a Székely Vértanúk emlékműve közelében. A helyi EMSZ-esek attól tartanak, hogy így nem engedélyeznének ott tömegrendezvényeket, pl. a március 15-i ünnepséget sem.

Kifogásolt beépítési elképzelés a Székely Vértanúk emlékműve közelében
2024. június 28., péntek

Pezseg az élet Kézdivásárhely központjában

Ahogy a forróság enyhül, úgy népesül be a céhes város főtere is, ahol hivatalosan is kezdetét vette a Sokadalom hétvégéje.

Pezseg az élet Kézdivásárhely központjában
2024. június 28., péntek

Évadtervezés épületfelújítás árnyékában

Évadzáró sajtótájékoztatót tartott a Tomcsa Sándor Színháznál Nagy Pál és Barabás Árpád. Az elmúlt évad kiértékelése, illetve a következő évad darabjainak rövid bemutatása után szó esett a székelyhudvarhelyi művelődési ház tervezett felújításáról is.

Évadtervezés épületfelújítás árnyékában
2024. június 28., péntek

Író, irodalomkritikus Kézdivásárhely legújabb Pro Urbe díjasa

Kézdivásárhely önkormányzata húsz év szünet után, 2018-ban döntött a Pro Urbe díjak újbóli odaítélésről. Azóta a város tizenkét jeles személyisége részesült az elismerésben, péntek délután dr. Borcsa János író, irodalomkritikus vehette át a kitüntetést.

Író, irodalomkritikus Kézdivásárhely legújabb Pro Urbe díjasa
2024. június 28., péntek

Vakolatdarabok hullanak egy nyolcemeletes csíkszeredai tömbházról

Évek óta gond a málló vakolat egy csíkszeredai tömbháznál. A lakószövetség dolgozik azon, hogy orvosolja ideiglenesen a problémát, hosszútávon pedig a hőszigetelési munkálat fogja megoldani a helyzetet. Erre a munkára várnak már hosszú ideje.

Vakolatdarabok hullanak egy nyolcemeletes csíkszeredai tömbházról
2024. június 28., péntek

Háromgyerekes családanyát ölt meg a férje Maros megyében

Meghalt egy háromgyerekes családanya, aki hiába kért távolságtartási végzést bántalmazó férje ellen, mert az megölte – osztotta meg a megrázó hírt Csép Andrea, parlamenti képviselő a Facebook-oldalán.

Háromgyerekes családanyát ölt meg a férje Maros megyében
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!