Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Járványhelyzet Székelyföldön
Hargita megye
8 284
+1
Maros megye
23 965
+0
Kovászna megye
8 555
+0
Kattintson a napi összefoglalóért
Járványhelyzet Romániában
Frissítve: 2021. 06. 22.
Összes eset
1 080 323
+41
Elhunytak
33 465
+74
Gyógyultak
1 045 303
+96
Járványhelyzet számokban

Árliberalizáció: nem szabad félni a váltástól, de alaposan át kell nézni a szerződéseket

Iszlai Katalin 2021. január 12., 21:47

Az elmúlt hetekben egyre többet hallhattunk a hazai villamosenergia-piac liberalizációjáról, folyamatosan arra buzdítanak, hogy kössünk új szerződést, és folyton újabb és újabb ajánlatokkal találkozhatunk. De mit is jelent pontosan az árliberalizáció, honnan tudhatjuk, hogy melyik szolgáltatót érdemes választani, és mire érdemes odafigyelni az új szerződés megkötésekor?

Árliberalizáció: nem szabad félni a váltástól, de alaposan át kell nézni a szerződéseket
galéria
Nem mindegy, mennyit fizetünk az áramért. Tájékozódni kell, mielőtt új szerződés mellett döntünk Fotó: Barabás Ákos

Teljesen liberalizálták január elsejétől a romániai villamosenergia-piacot, ami azt jelenti, hogy a fogyasztóknak már nem az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) által rögzített árakat kell fizetniük, hanem amelyet a szabadpiacról választanak. Mivel a váltás gyorsan jött és felkészületlenül érte a fogyasztókat, egy jogszabályjavaslat értelmében március 31-ig tolnák ki azt a határidőt, amíg a lakossági fogyasztók szabadpiaci szerződést köthetnek a jelenlegi vagy egy új szolgáltatóval. Ez azért fontos, mert

a fogyasztók 13–26 százalékkal nagyobb villanyszámlára számíthatnak, ha nem kötnek új szerződést, és továbbra is az egyetemes szolgáltatási rendszerben maradnak.

A téma kapcsán viszont rengeteg a kérdés, és nehéz eldönteni, melyik szolgáltatót érdemes választani. A helyzet tisztázása érdekében egy csíkszeredai villamosmérnökkel beszélgettünk.

Hálózatműködtetők, szolgáltatók

Mint a szakember elöljáróban elmondta, az ANRE több módosítást is eszközölt a tavalyi év végén, amelyek a hálózatüzemeltetőket, a szolgáltatókat és a fogyasztókat is érintették.

Az utolsó percben hozott változtatások után elvárták, hogy egy éjszaka alatt mindenki tudja, mit kell csinálni. Elvárták, hogy 6,5–7 millió fogyasztó el tudja dönteni, kivel fog szerződni úgy, hogy jelentős különbségek vannak a különböző szolgáltatók között. Ez a kérdés nagyon összetett, és ahhoz, hogy jó döntést tudjunk hozni, ismernünk kell a rendszer működését

– mutatott rá. Hozzátette: minden a hálózatüzemeltetőkkel kezdődik. Ők azok, akik ki- és bekapcsolnak áramszünet esetén, ha valakinél bármilyen gond van, kimennek és elhárítják a hibát. Az, hogy hol ki a hálózatüzemeltető, régiónként változik.

A moldvai rész például az E.ON-nál van, a Bánság az Enelnél, az ország déli része pedig a CEZ-nél. A három Electrica Rt. (Észak- és Dél-Erdély, illetve Észak-Munténia) január elsejétől egyesült Distributie Energie Electrică România (DEER) néven, az ország közepe – beleértve Székelyföldet is – üzemeltetési szempontból az ő kezében van.

Fontos ugyanakkor, hogy

a különböző régiók eltérő díjszabással működnek.

Ennek oka, hogy a hálózat komplexitása változik: nem mindegy, hogy egy bukaresti hálózatról beszélünk, ahol több elosztóállomás és kábelhálózat van, vagy egy dél-erdélyi hálózatról, amely hegyvidéki, ezáltal sokkal több a légi hálózat és távolabb vannak az elosztóállomások. Hargita megyében például 13 elosztóállomás van, az elosztóhálózat java része viszont légi. A hálózatüzemeltetőket azonban nem szabad összetéveszteni a szolgáltatókkal. Utóbbiak azok, akik eladják a villanyt, és a számlát kiküldik. Külsős cégek, akik bárhol értékesíthetnek az országban.

Az áramtermelés menete

A szakember a továbbiakban betekintést nyújtott a háttérben lévő folyamatokba is. Mint elárulta, a Transelectrica villamosenergia-szállító országos társaság weboldalán valós időben lehet követni, mekkora a fogyasztás, a termelés és a kettő közötti különbség országos szinten. Ahhoz, hogy az energetikai rendszer működni tudjon, Románia össze van kötve a szomszédos országokkal – ha például Magyarországon ugrik meg a fogyasztás, akkor mi kell adjunk, ha viszont a hazai fogyasztás nagyobb mint a termelés, akkor mi kapunk energiát valamely szomszédos országtól. Ezen az oldalon azt is követni lehet, hogy a megtermelt energia közül milyen típusú (vízenergia, üzemanyag-alapú, atomerőművek, szén, szél, biomassza, nap stb.).

Fotó: Pinti Attila

A termelést folyamatosan a fogyasztáshoz kell igazítani, olyan ez, mint egy mérleg. Ha túltermelés van, az is gond, ha pedig nem tudnak eleget termelni, az is probléma. Az országos diszpécserek látják, hol csökken, hol nő a fogyasztás, hol kell egy-egy erőművet bekapcsolni vagy éppen kikapcsolni, hogy minden jól működjön.

A fogyasztás továbbá nagyon változik az egyes napszakokban, éjszaka értelemszerűen alacsonyabb a kereslet, nappal nagyobb, és van két csúcsidőszak, egy reggeli és egy esti.

Utóbbiakban a legmagasabb az energia ára, mert ilyenkor kell bekapcsolni a folyamatba olyan termelőket, akik gyorsan és viszonylag olcsón tudnak indulni, illetve leállni a csúcsidő végén. Éppen ezért a piacon kétféle termelő van: olyanok, akik folyamatosan termelnek, mások viszont csak csúcsidőben.

A különböző termelők ezért gyakran tömörülnek, egy vizes például csapatot alkot egy szelessel, egy biomasszással és egy napelemessel. Hónapokra előre meg kell mondják, hogy milyen mennyiséget tudnak majd termelni, és ha ezt a vállalást nem tudják biztosítani, büntetést kapnak, ha pedig többet termelnek, szintén zsebbe kell nyúlniuk. Itt kezdődik az a játék, amit úgy hívnak, hogy piac

– húzta alá a villamosmérnök.

Ajánlat-összehasonlító oldal

A szakember az alapok ismertetését követően áttért a szerződésekkel kapcsolatos tudnivalókra. Leszögezte:
minden szolgáltató maga határozza meg az energia árát, ehhez azonban hozzáadódnak különböző díjak, például szállítási, elosztási, működtetési díjak, illetve a kormány által kiszabottak, például a zöldkártyák vagy az újrahasznosítható energiatermeléshez való hozzájárulás. Ezáltal a szolgáltató által megszabott, például 0,25 banis energiaárból (kilowattóra) a különböző díjak hozzáadása után 0,54 banis ár lesz. Ezek a díjak ráadásul minden egyes elfogyasztott kilowattóra energiára rászámítódnak. Az említett díjak országos szinten érvényesek, tehát

minden szolgáltató ugyanazokat az értékeket kénytelen rátenni a saját maga által meghatározott energiaárra.

A számlákon egyébként mindez szerepel, ahogy az is, hogy mennyi áramot fogyasztunk, mert ez sem mindegy a megfelelő szerződés kiválasztásához. Ehhez első lépésként az ANRE weboldalán találunk egy listát, amelyen megtekinthetők a szolgáltatók és az ajánlatok, amelyek közül választhatunk. Ezt a Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice (ajánlat-összehasonlító) menüpontra kattintva érhetjük el. A tip client (ügyféltípus) menüpontnál a casnic (házi) lehetőséget kell kiválasztani, a tip ofertă-nál (ajánlattípus) pedig az oferte concurențiale-t, ez vonatkozik ugyanis a szabadpiaci árra.

Fotó: Pinti Attila

A megyét azért kell megadni, mert mint fentebb láttuk, a különböző régiókban eltérőek az elosztó-hálózati díjak. Az ár szempontjából (tip preț menüpont) standard és nappali-éjszakai díjazás közül választhatunk. Előbbi esetében a nap 24 órájában ugyanazok az árak, utóbbi esetében viszont már más a helyzet.

Ahhoz, hogy minél kevesebb erőművet kelljen ki- és bekapcsolni, ami költséggel jár, egyes termelők inkább nem állnak le, de éjszaka sokkal olcsóbban kínálják az áramot, mint nappal.

Ez jó választás lehet azoknak, akik késő este, éjszaka aktívabbak, vagy esetleges elektromos fűtést használnak, ilyen ajánlatból azonban nagyon kevés van.

Az oldalon ki lehet választani továbbá például, hogy hogyan és milyen gyakran küldjenek számlát, mekkora időszakra szeretnénk szerződést kötni, vagy szeretnénk-e megújuló energiaforrásokat használni. Az adatok beírását követően listázza a program az elérhető ajánlatokat az árak szerinti növekvő sorrendbe.

Mindenkit csak az összeg érdekel a számla végén, de nem mindig az a legfontosabb. Persze, az is nagyon lényeges, de vannak olyan szolgáltatók, akik látszólag olcsóbban adják az energiát, viszont ha elolvassuk a szerződés apró betűs részét is, nyilvánvalóvá válik, hogy nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb választás

– hívta fel a figyelmet a szakember.

A javítás nem a szolgáltatótól függ

Az ár szempontjából listavezető ajánlatok apró betűs részeinek átböngészése közben több buktatóra lettünk figyelmesek, egyik szolgáltató például 12 hónapig vagy 1000 kilowattóra elfogyasztásáig biztosítja az ígért alacsony árat. Itt láthatjuk, mennyire fontos tisztában lennünk a saját fogyasztásunkkal, mert egy garzonlakás esetében például nem fogják átlépni az ezres határértéket egy év alatt, egy háromszobás lakás esetében viszont havi 200 kilowattórás fogyasztás mellett már öt hónap alatt kimerítik a keretet, és utána nem tudni, milyen magas árakat lesznek kénytelenek kifizetni.

Olyan ajánlatokat is láttuk a legolcsóbbak között, hogy csak abban az esetben biztosítják az ígért alacsony árat, ha a gázt is az adott szolgáltatótól vásároljuk.

Azt is érdemes megnézni továbbá, mennyit kell ráfizetnünk, ha esetleg késünk néhány napot a számla befizetésével, mert lehet, hogy három nap késés annyiba kerül egyes szolgáltatóknál, mint a teljes havi fogyasztásunk. Mindennek az a tanulsága, hogy nagyon meg kell nézni, pontosan mit kínálnak, melyek a szerződés feltételei, mert könnyedén rosszul járhatunk egy elsőre jónak tűnő ajánlattal.

Fotó: Pinti Attila

Fontos kiemelni továbbá, hogy az esetleges hibajavításokat nem a szolgáltató, hanem a hálózatüzemeltető végzi, tehát Székelyföld esetében a DEER (Electrica) akkor is, ha más szolgáltatót választunk.

Ha leégett például a bekötő drótom vagy áramszünet van, nem számít, hogy melyik szolgáltatótól veszem az áramot, az esetleges gondokat, meghibásodásokat a DEER javítja ki azoknak a díjaknak egy részéért cserébe, amelyeket rátesznek a szolgáltató által kínált energiaárra. Sem emiatt, sem más miatt nem kell tartani a szolgáltatóváltástól, mert jobban is járhatunk, mint a jelenlegivel, de nagyon figyelmesen el kell olvasni az apró betűs részeket

– nyomatékosított még egyszer a szakember.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Videó

Videó
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
newsvote_ szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport