Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Járványhelyzet Székelyföldön
Hargita megye
13 862
+4
Maros megye
39 250
+26
Kovászna megye
12 850
+10
Kattintson a napi összefoglalóért
Járványhelyzet Romániában
Frissítve: 2021. 11. 29.
Összes eset
1 778 045
+1096
Elhunytak
56 382
+107
Gyógyultak
1 683 204
+3262
Járványhelyzet számokban

Ambrus Tibor: amikor egy új polgármester belép a hatalomba, azt hiszi, hogy a tudást is megkapta hozzá

Kozán István 2021. augusztus 21., 09:43

Óriási probléma Székelyföld-szerte, hogy a tisztséget nyert polgármesterek többsége azt hiszi, a frissen ráruházott hatalommal együtt tudást is kapott, holott ez koránt sincs így – véli Ambrus Tibor egyetemi oktató. Elgondolkodtató megállapítására szervezetfejlesztési szakemberként megoldási javaslatot is adott lapunknak.

Ambrus Tibor: amikor egy új polgármester belép a hatalomba, azt hiszi, hogy a tudást is megkapta hozzá
galéria
Ambrus Tibor: amikor a polgármester vagy alpolgármester első nap belép a hatalomba, vagyis a polgármesteri hivatalba, azt hiszi, hogy a tudást is megkapta hozzá Fotó: Veres Nándor

– Tizenöt esztendeje jár Magyarországról rendszeresen Székelyföldre, ahol szervezetfejlesztési tanácsokat ad. Hogyan került képbe Székelyföld?

– Engem küldtek. Amikor Székelyudvarhelyen megalakult a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának (MÜTF) kihelyezett tagozata, megkeresett a rektor, hogy jöjjek tanárokat betanítani; meg egyébként sincs itt menedzsment szakember, ezért jöjjek le, és ez legyen egyfajta hazafias kötelességem. Még emlékszem: Segesvárig vonattal utaztam (mindössze egy sporttáskányi csomaggal), oda pedig kijöttek értem. A székelyudvarhelyi főiskolán tanítottam, és megszerettem ezt a világot, így szép csendben abbahagytam a magyarországi és más európai programjaimat. Évi 180-200 napot töltök Székelyföldön. Foglalkozunk forprofit (nyereségorientált) és nonprofit szervezetekkel, például egyházakkal, önkormányzatokkal.

– Nem vitás, hogy 15 évvel ezelőtt a székelyföldi önkormányzatok és vállalatok jelentős részénél nem volt világos a szervezetfejlesztés fogalma. Mivel szembesült a kezdetekben?

– A fogalom valóban teljesen ismeretlen volt. Egy-két bukaresti cég jó pénzért elmondta, hogy mit kellene csinálni, majd hazamentek. Mi azonban más módszertant alkalmazunk – a módszertant egyébként Tankó László kollégám Románia területén levédte –, aminek a lényege:

nemcsak elmondjuk, hogy mit kellene tenni, hanem meg is csináljuk.

A jövedelmünk nagy része abból származik, hogy részesülünk az eredményből. Januárban tisztázzuk az érintett cégekkel, intézményekkel, hogy mi várható év végén a növekedésben, és a növekedés bizonyos százalékát kapjuk meg. Mondok egy példát: akár már hajnalban kint vagyunk a gazdáknál a fejésnél, vagy az üzemekben (például egy sajtkészítő üzemben); tehát nem csak a vezetéssel foglalkozunk, hanem mindent látunk a „legmélyén”, mert onnan lehet fölfelé haladni.

Ha ugyanis nem látjuk, hogy mi van egy cég mélyén, akkor nincs eredmény.

Fotó: Veres Nándor

– Akkor ugorjunk mi is a mélyébe. Mire emlékszik a kétezres évek közepéből az önkormányzatok szervezetfejlesztésével kapcsolatban?

– Egy időben egyszerre több önkormányzati munkánk is volt, még 2008 környékén: Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Kézdivásárhely, Kovászna Megye Tanácsa és mások. Néhány éves távlatban egyszerre dolgoztunk ezeknél az önkormányzatoknál, munkánk nagy részét le is födték. Fontos tudni, hogy

minket sosem érdekelt, hogy az adott polgármester milyen pártszínekben nyert választást, mi csak kimondottan az apparátusokkal dolgozunk, és célunk azok fejlesztése.

A tényleges szakmai munka egy szervezeti diagnózist követően a szervezetfejlesztéstől az egyablakos rendszer felállításán keresztül a projektalapú fejlesztésekig mindent magába foglalt.

A polgármestereknek nagyon nehéz a helyzetük, hiszen egyidőben kell politikusoknak lenniük – megfelelni a választói tömegnek –, és eközben a polgármesteri hivatal apparátusát (intézményét) is nagyon szigorú kézzel kell irányítaniuk, hogy teljesítsenek, a lakosság pedig meg legyen elégedve a közszolgáltatásokkal.

Az a baj, hogy tapasztalatom szerint a polgármesterek nagy része ezt nem is tudja szétválasztani. Nemrég beszéltem egy polgármesterrel, aki azt mondta nekem: ő városvezető akar lenni, az alpolgármester pedig vigye az apparátust. Ez egy nagyon helyes mondat, mert az alpolgármester(ek) felel(nek) a rendért, köztisztaságért, hóeltakarításért, kulturális munkáért stb., a polgármesternek pedig tartania kell a kapcsolatot a lakossággal, el kell járnia lakossági gyűlésekre. Ez azért fontos, hogy lássa a felmerülő problémákat, és adjon iránymutatást az alpolgármesterének vagy alpolgármestereinek vagy a városmenedzsernek, hogy a technikai fejlesztéseket milyen irányba vigyék el.

– Nyilván ez csak abban az esetben működhet, ha olyanok az alpolgármesterek.

– Hát, ismerek olyan elöljárót, aki nagyon fiatal alpolgármestereket és városmenedzsert választott maga mellé, mert bennük látta a dinamizmust. Nem mindenhol ilyen a helyzet, de hát ettől vagyunk színesek.

Itt a lényeg tulajdonképpen az, hogy szétválik-e vagy sem a fentebb említett két dolog, azaz az apparátus és a politika. A polgármesterek és a megyei tanácselnökök zöme ezt a kettőt nem tudják szétválasztani.  

– Tehát mondhatjuk, hogy a munkájában igenis vannak olyan kudarcok, amikor el kell fogadnia, hogy nem tud egy politikussal szintet lépni.

– Egy-két ilyen kudarcom valóban volt. De tapasztalatom szerint van olyan polgármester – és nem bántani akarok senkit –, aki fel sem fogja a pozícióját. Tehát nem jut el a tudatáig, hogy ő több ezer ember sorsáért felel. Mindössze a székét és a hatalmát nézi, és azt, hogy mindenki vigyázzban álljon, ahogy meglátja őt. Egy polgármester kérdezte is tőlem, hogy hogyan lehetne elkerülni a hajlongásokat? Azt válaszoltam, hogy az irodája ajtaján cserélje le a mostani táblát: a polgármesteri funkció ezentúl hatalmas betűkkel szerepeljen, a saját neve pedig egy kisebb betűméretű, fel- és lecsavarozható táblácskán álljon. A kérdés, hogy van-e alázat az adott polgármesternél vagy megyei tanácselnöknél. Mert ugye van az embereknek IQ-ja (értelmi képessége) és EQ-ja (érzelmi intelligenciája).

A polgármesternek vagy tanácselnöknek inkább magas EQ kellene, mintsem magas IQ.

Fotó: Veres Nándor

– Amúgy milyen típusú önkormányzataink vannak Székelyföldön?

– Nem lehet kategorizálni az önkormányzatainkat. A polgármesteri hivatalok vagy megyei tanácsok is úgy működnek, mint a cégek: az első ember, a vezető karakterétől függenek. Az intézmény és az adott település is azt a karaktert veszi át, amilyen az első emberé. Ezért nem mindegy, hogy ki az első ember, hogy szakmailag tényleg felkészült egy település vezetésére, vagy csak egy kalandor politikus!

– Na, de milyen első embereink vannak?

– Én kétféle polgármestert és alpolgármestert különböztetek meg: amelyik alázattal van a funkciója iránt és amelyik nincs alázattal. Ugyanakkor tapasztalatom szerint

semelyik párt nem készíti fel a polgármestereit vagy leendő polgármestereit és majdani tanácsosait arra, hogy az elnyerő funkciót jól ellássák.

A polgármesterek a legtöbb esetben attól szenvednek, hogy nincs meg a szakmai tudásuk az intézmény irányításához, de van egy elképzelésük, ami lehet, hogy szervezetileg semmilyen módon nem valósítható meg. Ugyanakkor a törvénykezés és az adott környezet sem támogatja, hogy azt meg tudják valósítani. Például a kezdő polgármesterek nem is látják, hogy egy döntés után akár évekbe is beletelhet egy PUZ (területrendezési terv) kiadása. Nem is beszélve a pályáztatásokról, európai uniós pénzek lehívásáról, közbeszerzések lebonyolításáról.

Sokszor egyik elöljáró elindítja a folyamatot, egy másik pedig végrehajtja, azaz learatja a babérokat. A legtöbb polgármester rövid távon gondolkodik; legalább hatvan polgármestert ismerek, és azok mindössze tíz százaléka gondolkodik hosszú távon.

Különben épp ez a különbség a politikus és az államférfi vagy ún. városvezető között, hogy a politikus csak azt nézi, hogy legközelebb is válasszák meg, az államférfi viszont azt, hogy a lakosságnak jó legyen. Az apparátus akkor szenved, ha a vezető csak a holnapot látja. De ha már problémákat nézünk, mindenképp meg kell azt is említenünk, hogy az új polgármesterek és alpolgármesterek nagy részének nem jut el a tudatáig, hogy ha hatalomba kerül, akkor a nép a hatalommal együtt nem ad tudást is neki. És

amikor a polgármester vagy alpolgármester első nap belép a hatalomba, vagyis a polgármesteri hivatalba, azt hiszi, hogy a tudást is megkapta hozzá. Ez a legnagyobb hiba.

Sok esetben nem mérik fel, hogy a hatalommal együtt nem jár tudás. Ezt a nagyon egyszerű logikát sokan nem értik meg. Én felsőoktatásban tanítok, és ha nekem adnának egy olyan jogot, hogy kínai nyelvből vizsgáztassak le embereket, akkor a hatalmam onnantól kezdve meg lenne hozzá, de nem volna hozzá tudásom. Valahol így látok sok polgármestert, aki – miután megválasztják – első munkanapján rájön arra, hogy neki ez az egész funkció kínai. Ez a helyzet a politikai pártok felelőssége.

Fotó: Veres Nándor

– Magyarán, oda kelletne figyelni a jelöltek kiválasztására és megmérettetésére?

– Pontosan. Mi például döntő helyzetben lévő pártvezetőknek javasoltuk háttérbeszélgetések alkalmával, hogy ne indítsanak olyan polgármester- vagy tanácsos jelölteket, akik náluk szakmailag nem vizsgáztak le. Tehát nem szabadna tudás nélkül hatalomba kerülniük. Javaslatunkkal mindeddig süket fülekre találtunk. Azonban egy jó hír, hogy az elmúlt évek önkormányzati tapasztalataiból munkatársaimmal

összeállítottunk egy szakmai kiadványt Erdélyi önkormányzatok működtetése címmel, amely könyv reményeink szerint nagy segítség lesz a közigazgatásba frissen bekerülő vezetőknek.

Ugyanakkor arra is oda kellene figyelni, hogy a polgármesterek, tanácselnökök úgy kommunikáljanak a lakossággal, hogy még igaznak is tűnjenek.

Egyébként a polgármesterek többsége abban szenved, hogy tele van a napja operatív teendőkkel, ezért nincs ideje és energiája távlatokkal, nagyobb ügyekkel foglalkozni. Csak annak a polgármesternek van víziója, aki úgy érzi, hogy van annyi tudása, hogy még végig tud vinni két-három ciklust.

Ezt a tudást azonban előre kell felszedni. Egy ilyen funkcióra nagyon fel kellene készülni, sokan azonban ezt a lépést kihagyják. Nekem a legnagyobb bajom ezzel kapcsolatban épp az, hogy ennek a károsultjai a magyar anyanyelvű lakosság: így vesztenek el jelentős részben magyarok lakta településeket.

Székelyudvarhelyen, bármit is csináljon a mindenkori polgármester, úgyis magyar polgármestert fognak választani, azonban egy etnikai szempontból billegő nagyvárosban (pl. Marosvásárhely) és egy billegő megyében azonban már nem így van.

Ezért határozottan állítom, ha nem indul el egy másabb típusú, tudásalapú gondolkodás, akkor előbb-utóbb probléma lesz Székelyföldön.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Videó

Videó
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
newsvote_ szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport