Akadályozzák a katolikus iskola újjáalapítását

Akadályozzák a katolikus iskola újjáalapítását

A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium újjáalakulása továbbra is kérdéses

Fotó: Haáz Vince

Szerda délután kellett volna döntenie a Maros Megyei Tanfelügyelőség vezetőségi tanácsának arról, hogy a 2023-2024-es tanévtől úgy módosuljon a marosvásárhelyi iskolahálózat, hogy abban külön szerepeljen a Bolyai Farkas Gimnázium és külön a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium. A döntést azonban elhalasztották.

Szász Cs. Emese

2022. szeptember 02., 09:162022. szeptember 02., 09:16

2022. szeptember 02., 13:182022. szeptember 02., 13:18

A marosvásárhelyi önkormányzat múlt heti tanácsülésén elfogadták a jelenlegi Bolyai Farkas Gimnázium megosztását és a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium beiktatását a 2023-2024-es tanévtől a marosvásárhelyi iskolahálózatba. Ez az első lépés volt az idén felszámolt felekezeti iskola újjáalapítására.

korábban írtuk

Megszavazták, hogy legyen külön a felekezeti oktatás, ismét a tanfelügyelőség térfelén a labda a katolikus iskola ügyében
Megszavazták, hogy legyen külön a felekezeti oktatás, ismét a tanfelügyelőség térfelén a labda a katolikus iskola ügyében

Elfogadta a marosvásárhelyi önkormányzat a jelenlegi Bolyai Farkas Gimnázium megosztását és a római katolikus felekezeti iskola beiktatását a 2023-2024-es tanévtől a marosvásárhelyi iskolahálózatba.

A következő lépésben a kérdés a tanfelügyelőség vezetőtanácsa elé került, ahonnan tovább kellett volna küldeniük a határozatot az oktatási minisztériumba azzal, hogy támogatják vagy elutasítják az önkormányzat javaslatát. Elutasítás esetén pedig meg kell indokolni, hogy miért nincs szükség egy magyar felekezeti iskolára Marosvásárhelyen. A tanfelügyelőség azonban nem döntött erről, inkább halasztották a kérdést – annak ellenére, hogy augusztus 31-e volt a határidő, hogy elküldjék Bukarestbe az iskolahálózatot módosító javaslatokat az oktatás minőségét ellenőrző felügyelőségnek (ARACIP).

korábban írtuk

A tanfelügyelőség halasztott a katolikus iskola ügyében
A tanfelügyelőség halasztott a katolikus iskola ügyében

Szerda délután kellett volna döntenie a tanfelügyelőségnek arról, hogy a 2023-2024-es tanévtől úgy módosuljon a marosvásárhelyi iskolahálózat, hogy abban külön szerepeljen a Bolyai Farkas Gimnázium és külön a római katolikus felekezeti gimnázium. 

Illés Ildikó: kifutnak az időből

Illés Ildikó Maros Megyei főtanfelügyelő-helyettes a Székelyhonnak elmondta: a szerda délutáni vezetőségi ülésen ő a halasztás ellen szavazott, és ezt jegyzőkönyvbe is vetette.

Idézet
Nem akartam, hogy kifussunk az augusztus végi határidőből, ezért a halasztás ellen szavaztam. Azt mondtam a többieknek is, hogy ez csak egy javaslat, nem döntés még. A többség azonban törvénytelennek találta az önkormányzat határozatát, a vezetőségi ülés előtt küldtek egy átiratot erről a minisztériumnak, és kérték, hogy véleményezze a kérdést. A minisztérium azonban nem válaszolt, ezért döntöttek a halasztás mellett

– magyarázta a főtanfelügyelő-helyettes.

Kallós bízik, hogy észszerű döntés születik

Kallós Zoltán, az RMDSZ oktatásügyi államtitkára a Székelyhonnak kiemelte, a marosvásárhelyi önkormányzat az egyház és a szülők kérésére alapozva kérte, hogy induljon el a katolikus iskola újjáalapítása. „Elsődleges lépésként augusztus 31-ével bezárólag az önkormányzatnak az iskolahálózat módosítási szándékát kell jeleznie. Ezt az önkormányzat tudomásom szerint meg is tette, elküldte az ARACIP-hez és a tanfelügyelőségnek a határozatot.

Innentől kezdve én nem nagyon értem, hogy miről beszél a tanfelügyelőség, mert egyelőre nekik nincsen semmi tisztségük ebben, hogy döntsenek bármit is.

Egyelőre az önkormányzat jelezte ezt a szándékát, hogy módosítani szeretné az iskolahálózatot a 2023-24-es tanévre, erről pedig döntés valamikor a decemberi hónap folyamán fog történni a módszertan szerint. Mindig akkor határozzák meg az iskolahálózatot a következő tanévre. És abban a pillanatban majd, hogy ha az önkormányzat javaslata nem kapja meg a tanfelügyelőség jóváhagyását, akkor valóban az ilyen helyzetekben a minisztérium dönt majd arról, hogy az iskolahálózat módosul vagy sem” – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, egyelőre most csak az előkészítési fázisban vannak, amikor az önkormányzat jelezte a szándékát, elküldték az ARACIP-hez, ők pedig majd ki kell szálljanak és külső ellenőrzést kell végezzenek ahhoz, hogy megállapítsák, hogy teljesülnek-e azok a feltételek, hogy iskolát lehessen alapítani.

A „hogyan tovább" kérdésünkre Kallós Zoltán azt mondta,

reméli, mindenki megérti azt, hogy mennyire fontos ez az ügy a marosvásárhelyi magyar közösségnek; illetve megértik azt is, hogy ez az iskolaalapítási törekvés nem valakik ellen irányul, hanem valami mellett kardosokodnak a marosvásárhelyi magyar közösség tagjai és képviselői.

„Én bízom benne, hogy végül éssszerű döntés fog megszületni ebben az ügyben” – jelentette ki a szaktárca államtitkára.

Kovács Mihály Levente: folytatják a harcot

Kovács Mihály Levente, a Maros Megyei Tanács alelnöke, az RDMSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a marosvásárhelyi önkormányzat szintjén a politikai akarat egyértelműen megmutatkozott, a képviselő-testületben közel kétharmados többséggel fogadták el az iskolahálózat módosítására vonatkozó javaslatot. „A helyi közösség, az egyház és a szülők mind a tanfelügyelőség, mind pedig az önkormányzat felé jelezték azt az igényt, hogy megalakuljon jogilag egy új oktatási intézmény – ezt a fajta erős közösségi akaratot senki nem vitathatja el.

Idézet
A tanfelügyelőség szerdai halasztása azonban arra enged következtetni, hogy valamilyen formában mégiscsak akasztanák a katolikus iskola megalakulásának a folyamatát. Viszont ez nem azt jelenti, hogy végérvényesen megakadályozták volna a létrehozását

– szögezte le Kovács. Rámutatott, nincsen lezárva semmi, az iskolaalapítás folyamatát folytatni fogják. A következő lépésben megtesznek mindent, amit a törvény és a módszertan előír. „Adott pillanatban a tanfelügyelőségnek úgyis állást kell foglalnia ebben a kérdésben. A következőkben az várható, hogy az ARACIP is eljár ebben a kérdésben. Információink szerint a tanfelügyelőség valamilyen átirattal fordult a minisztériumhoz, így bízunk abban, hogy a szaktárca is előbb-utóbb választ ad” – fogalmazott a Maros Megyei Tanács alelnöke.

{P2}

Mellébeszéléssel magyarázkodnak

Bármilyen formában kérdeztünk, egyetlen tiszta és határozott választ sem sikerült kicsikarni a Maros Megyei Prefektusi Hivatal és a Maros Megyei Tanfelügyelőség vezetőitől a római-katolikus gimnázium újjáalapítási kísérletét illetően.

Mind Mara Togănel kormánybiztos, mind Fănică Niţă tanfelügyelő kerülgették a témát azon a sajtótájékoztatón, amelyet csütörtökön délelőtt oktatásügyi kérdésekben a prefektúrán tartottak.

A prefektus elmosolyodott, amikor felvetettük, hogy egyik elődje, az azóta nacionalista politizálásra „szakosodott” Marius Paşcan felszólította, hogy kötelessége megtámadni azt az önkormányzati határozatot, amely az iskolaalapítás első lépésének számít. A Népi Mozgalom (PMP) szélsőséges nézeteket valló országos alelnöke szerint a marosvásárhelyi tanácsosok törvénytelenséget követtek el azzal, hogy egy, a bíróság által felszámolt iskolát próbáltak meg újraalapítani. „Léteznek bizonyos törvényes lépések, amelyeket be kell tartanunk. Elsősorban a polgármesteri hivataloknak tíz napon belül át kell küldeniük az önkormányzati határozatokat, ami meg is történt. Másodsorban a prefektúra jogi apparátusának hat hónap áll rendelkezésére, hogy megállapítsa, döntésével a tanács betartotta vagy sem a törvényes előírásokat. Jelen pillanatban nekem ezt nincs honnan tudnom” – jelentette ki Togănel. Mivel az iskola újjáalapításában meghatározó szerepet játszik a tanfelügyelőség is, arra lettünk volna kíváncsiak, hogy Fănică Niţă mennyire tartja jogosnak az egyház és általában a magyar közösség követelését. Válasz helyett a tanfelügyelő arról kezdett beszélni, hogy minden egyes intézmény alapítása többlépcsős folyamatot feltételez.

Hiába emlékeztettük, hogy a kérdés nem erre vonatkozott, Niţă azzal folytatta, hogy „jelenleg a katolikus iskola osztályai a Bolyai farkas Elméleti Líceum keretében működnek”.

„A lényeg, hogy egyetlen gyermek sem marad a rendszeren kívül” – toldotta meg Mara Togănel.

Előzmények

A bukaresti legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen. A per vádiratát a bíróság visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, és a kiegészítés azóta sem történt meg, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek. A tanintézet azért szálka a román nacionalista szervezetek szemében, mert a római katolikus egyház 2004-ben visszaperelte az egykor államosított marosvásárhelyi iskolaépületeit – emlékeztet az MTI. A katolikus gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik. Az elitiskola szülői és tanári közössége attól tart, hogy ha újraalakul a katolikus iskola, egy idő után igényt fog tartani egykori épületeire. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium az iskola régi épületében, és más egyházi épületekben kezdte meg működését.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. szeptember 01., csütörtök

Hosszas várakozás után helyezték vissza a helyére a kidöntött kőkeresztet

Újra eredeti helyén áll Gyergyószentmiklós egyik történelmi és vallási jelképe, a Szárhegyi (Nicolae Bălcescu) út és a Tűzoltó utca sarkán lévő kőkereszt, amit fél év után állítottak vissza, miután január elején egy balesetező autó kidöntötte.

Hosszas várakozás után helyezték vissza a helyére a kidöntött kőkeresztet
2022. szeptember 01., csütörtök

Három nap, három műszak: elkezdődött a gyárfesztivál Sepsiszentgyörgyön

Megnyitotta kapuit csütörtökön Sepsiszentgyörgyön Erdély legújabb városi fesztiválja. A Tabakó fesztiválon a gyári hangulathoz igazodva három műszakban zajlanak a rendezvények.

Három nap, három műszak: elkezdődött a gyárfesztivál Sepsiszentgyörgyön
2022. szeptember 01., csütörtök

Oroszhegyben avathatott Biztos kezdet-házat a Caritas

A negyedik Biztos kezdet-házát avatta fel Székelyföldön csütörtökön a Gyulafehérvári Caritas katolikus segélyszervezet– ezúttal Oroszhegyben –, amely a Norvég Alapnál pályázott a megvalósítás érdekében.

Oroszhegyben avathatott Biztos kezdet-házat a Caritas
Oroszhegyben avathatott Biztos kezdet-házat a Caritas
2022. szeptember 01., csütörtök

Oroszhegyben avathatott Biztos kezdet-házat a Caritas

2022. szeptember 01., csütörtök

Nem lesz hiány kerékpáros megmozdulásokból szeptemberben Marosvásárhelyen

A Marosszéki Közösségi Alapítvány őszi programjait ismertették csütörtökön: a kerékpáros reggelit, valamint az Európai Mobilitás Hete alkalmából szervezett biciklis felvonulást és adománygyűjtést.

Nem lesz hiány kerékpáros megmozdulásokból szeptemberben Marosvásárhelyen
2022. szeptember 01., csütörtök

Tűzoltónap és Fúvós fesztivál lesz Szentegyházán

Az önkéntes tűzoltók találkozóját tartják szombaton Szentegyházán, amely során a helyi egység újraalakulásának 101. évfordulóját ünnepli.

Tűzoltónap és Fúvós fesztivál lesz Szentegyházán
2022. szeptember 01., csütörtök

A korán kezdődő tanév nehezíti a felkészülést

Nem lesz könnyű az idei tanév, hiszen hamarabb kezdődik, mint a korábbi években, ez nehezíti a felkészülést, másrészt egy sor változással kell szembenézni – fogalmazta meg csütörtöki sajtótájékoztatóján Kiss Imre, Kovászna megyei főtanfelügyelő.

A korán kezdődő tanév nehezíti a felkészülést
A korán kezdődő tanév nehezíti a felkészülést
2022. szeptember 01., csütörtök

A korán kezdődő tanév nehezíti a felkészülést

2022. szeptember 01., csütörtök

Fesztivállal kezdődik az ősz Székelylengyelfalván

Első alkalommal lesz Őszköszöntő Fesztivál Székelylengyelfalván. A szervező Kézenfogva Egyesület a kulturális programokra helyez nagyobb hangsúlyt, ám számos szórakoztató tevékenység is kecsegteti a fesztiválra látogatókat.

Fesztivállal kezdődik az ősz Székelylengyelfalván
Fesztivállal kezdődik az ősz Székelylengyelfalván
2022. szeptember 01., csütörtök

Fesztivállal kezdődik az ősz Székelylengyelfalván

2022. szeptember 01., csütörtök

Töretlen népszerűség és jó hangulat: készülnek az Erdélyi Táncháztalálkozóra Székelyudvarhelyen

Újra a néptáncé és a népzenéé lesz a főszerep Székelyudvarhelyen szeptember második hétvégéjén: ez alkalommal is a város ad otthont az évek óta töretlen népszerűségnek örvendő Erdélyi Táncháztalálkozónak.

Töretlen népszerűség és jó hangulat: készülnek az Erdélyi Táncháztalálkozóra Székelyudvarhelyen
2022. szeptember 01., csütörtök

Tizenhét székelyföldi magyar iskola diákjai kapnak meleg ebédet ősztől

Újabb 150 tanintézménnyel bővül a Meleg ebéd pilot program, a székelyföldi megyékből eddig résztvevő nyolc, magyar nyelven oktató tanintézményhez idén ősztől újabb kilenc csatlakozik. 

Tizenhét székelyföldi magyar iskola diákjai kapnak meleg ebédet ősztől
2022. szeptember 01., csütörtök

Maros megyére narancs, Hargita és Kovászna megyékre sárga viharriasztás van érvényben

Zivatarokra és nagy mennyiségű esőre figyelmeztető narancssárga és sárga riasztásokat adott ki csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Maros megyére narancs, Hargita és Kovászna megyékre sárga viharriasztás van érvényben
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM