Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A vádemelésről az ügyészség dönt a Csíki Lázon történt tarvágás ügyében

Kovács Attila 2018. október 22., 14:05
HIRDETÉS

Közel öt éve nem történt vádemelés  a Hargitán, a Csíki Lázként ismert terület jelentős részén történt illetéktelenek tarvágás miatt, de a rendőrség elkészítette erre vonatkozó javaslatát, és átadta az ügyészségnek.

Tarvágás történt a Csíki Lázon, jelentős kár érte a tulajdonosokat Fotó: Kristó Róbert

Rövidesen öt éve lesz, hogy 2013 decemberében több csíksomlyói magánszemély területéről a Csíki Lázon törvénytelenül, engedély nélkül vágtak ki fákat – a károsultaknak a rendőrségre történt bejelentését követően a helyszíni vizsgálatok során összesen 2351 csutakot azonosítottak a hatóságok.

Noha az illetéktelen favágás elkövetői nem voltak ismeretlenek, a vizsgálat igen hosszúra nyúlt.

Most megtudtuk, hogy a rendőrség lezárta az eljárást és átadta vádemelési javaslatát az ügyészségnek. Erről a büntetőeljárást vezető ügyész dönt – ismertette nemrég történt megkeresésünkre az új információkat a Hargita Megyei Ügyészség.

HIRDETÉS

Az ügyészség korábbi megállapítása szerint a magát tulajdonosként beállító G. Z., illetve a fát felvásárló és kitermelő cég képviselői szándékosan és illetéktelenül vágatták ki a cég alkalmazottaival a jelentős famennyiséget. A történtek miatt nyomozás indult, a vállalkozó, illetve a kitermelő cég két képviselője, P. E. és P. T. ellen korábban illetéktelen fakivágásban való részvétel, később illetéktelen fakivágásra, illetve falopásra való felbujtás gyanújával folyt vizsgálat. G. Z.-t korábban azzal is meggyanúsították, hogy hamis okirat felhasználásával jutott jogosulatlan támogatáshoz az Európai Unió által biztosított alapokból, de ezt tavaly elvetették.

Nemcsak a vélt bűncselekmények besorolása, a gyanúsítottak száma változott az évek során, hanem a nyomozó hatóság is,

mivel idén januártól a Hargita Megyei Ügyészség vette át a rendőrség által folytatott bűnügyi eljárás irányítását a csíkszeredai ügyészségtől.

Több személy érintett

Az ügyészségtől kapott korábbi dokumentum szerint az eljárás során a P. A., B. A. és T. P. kezdőbetűkkel megjelölt személyeket illetéktelen fakivágásban és falopásban való részvétellel, több rendbeli hivatali visszaéléssel, és szintén több rendbeli okirat-hamisítás elkövetésével gyanúsították, L. N. és K. J. ellen falopás, S. A. ellen pedig illetéktelen fakivágásban és falopásban való részvétel, valamint hivatali visszaélés alapos gyanújával nyomoztak. Korábban a csíkszeredai ügyészség elutasította a nyomozást végző Hargita Megyei Rendőr-főkapitányságnak azt a javaslatát, hogy hivatali visszaéléssel és okirat-hamisítással gyanúsított erdészek ellen folytasson büntetőeljárást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS