Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

A román avatóünnepség helyett magyar nemzeti jelképeket helyeztek ki pénteken az úzvölgyi sírkertben

Iszlai Katalin 2019. május 17., 18:16
HIRDETÉS

A dormánfalvi polgármester ígéretének megfelelően nem avatták fel péntek délelőtt az úzvölgyi temetőben a román katonák törvénytelenül létrehozott emlékművét és parcelláját. Annak biztosítása érdekében, hogy az ünnepség valóban elmaradjon, a romániai magyar pártok és civil szervezetek képviselői virrasztottak az úzvölgyi katonatemető előtt csütörtök estétől, ezt pedig péntek éjfélig folytatják. Eközben a csíkszentmártoni önkormányzat illetékesei karbantartási munkálatokat végeztek a temetőben.

Fotó: Pinti Attila

Nem csitulnak a kedélyek az úzvölgyi katonatemető körül, az azonban már biztos, hogy a dormánfalvi önkormányzat által korábban péntek délelőttre tervezett, majd később elhalasztott avatóünnepséget nem tartották meg. Hogy az osztrák-magyar sírkertben román katonák tiszteletére törvénytelenül létrehozott emlékmű és parcella ünnepélyes felavatása valóban elmaradjon, a romániai magyar pártok és civil szervezetek képviselői már csütörtök este a helyszínre érkeztek, és

egész éjjel virrasztottak az úzvölgyi katonatemető előtt.

Péntek délelőtti ottjártunkkor Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke érdeklődésünkre elmondta, ötven-hatvan személy állt őrséget Hargita, Kovászna és Maros megyéből.

Fotó: Pinti Attila

„Noha előzetesen úgy terveztük, hogy felváltva állunk őrséget, végül szinte egész éjjel együtt voltunk, tüzet gyújtottunk és közösen láttuk el a feladatot” – mondta Mezei, majd hozzátette, hogy az RMDSZ és az MPP számos képviselője volt jelen, és

péntek éjfélig folytatják az akciót.

Kérdésünkre azt is elárulta, hogy amikor csütörtök este nyolc óra körül a helyszínre érkeztek, a keresztek már nem voltak nejlonzsákokkal letakarva. Mint ismert, szintén csütörtökön szemeteszsákokkal takarták le és körberagasztották a temetőben elhelyezett betonkereszteket, illetve az ortodox emlékművet önmagukat névtelen aktivistáknak nevező személyek.

A zsákokat azonban egy csoport civil eltávolította, közöttük volt a csíkszeredai Szöllősi Gábor is, akivel pénteken a temető előtt beszélgettünk. Mint mondta, azt is látták, hogy

egy nő és két férfi helyezte fel a zsákokat, majd miután végeztek, azonnal elhagyták a helyszínt.

Az ott lévők azonban úgy találták, nem érdemes olyan kétes eszközökkel visszavágni, mint amilyennel a másik fél támadt, hiszen

a provokációnak semmi értelme, ezért döntöttek a zsákok eltávolítása mellett.

Hozzátette, hárman-négyen láttak hozzá a munkához, de nem volt egyszerű dolguk a rengeteg ragasztószalag miatt. Végül azonban sikerrel jártak, az emlékművön lévő hatalmas nejlonterítő pedig jó szolgálatot tett, hiszen délelőtt azon aludtak a civil virrasztók.

HIRDETÉS

Péntek délelőtt egyébként az őrt állók mellett számos látogató is a helyszínre érkezett, dél körül pedig a csíkszentmártoni önkormányzat munkatársai is, hogy karbantartási munkálatokat végezzenek. Többek között újrafestették a székely kaput és a magyar katonák tiszteletére állított fakereszteket is, utóbbiakra pedig új piros-fehér-zöld nemzeti szalagokat helyeztek.

Fotó: Pinti Attila

A temető szépítgetése azonban nem csak a magyar fél számára volt fontos, hiszen a múlt hétvégén megtartott ökumenikus istentisztelet óta a dormánfalviak is dolgoztak a sírkertben.

Ottjártunkkor láthattuk, hogy az általuk felállított emlékműre egy emléktáblát is helyeztek, amelyen ez áll: a román, magyar, német, olasz, osztrák, orosz és szerb hősök emlékére; 1914–1918; 1944.

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS