Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A nyári napfordulóhoz fűződő szokásokkal ismerkedtek a remetei gyerekek

Pethő Melánia 2018. június 14., 18:10
HIRDETÉS

A tűzugrás ugyan már nem szokványos eseménye a nyári napforduló utáni ünnepnek vidékünkön, de a Szent Iván-napi rituáléhoz kötődően még vannak emlékeik az időseknek – derül ki abból a kérdőíves felmérésből, amelyet kisiskolások családtagjainak bevonásával készítettek Gyergyóremetén.

Fotó: Pethő Melánia

A jeles napokhoz fűződő népszokásokat gyűjtik egy csokorba a pedagógusok, így gazdagítva azt a foglalkozássorozatot, amelyet a Hagyományok Háza Erdélyi Hálózatának a kezdeményezésére és támogatásával valósítanak meg a remetei kisdiákok körében.

Már nem tartják, de ismerik a szokást

Második állomását tartották csütörtökön Gyergyóremetén annak a foglalkozássorozatnak, amellyel a jeles napokhoz kötődő népszokásokat elevenítik fel az elemisek az év folyamán.

Fotó: Pethő Melánia

Ezúttal a csutakfalvi iskolába gyűlt össze az öt különálló épületben tanuló mintegy 300 kisdiák, hogy megismerkedve a Szent Iván-napnak a régiek által tulajdonított jelentőségével, együtt készülhessenek a közelgő napfordulóra.

Akárcsak a pünkösdi mulatság alkalmával, ezúttal is a jellegzetesen remetei szokásokra, hiedelmekre kívántak fókuszálni a tanítónők, ezért ismét kérdőívek kitöltésére kérték a diákok családtagjait. A beérkezett válaszokból kiderült,

ha nincs is már Szent Iván-napi ünnepléshez kötődő személyes emlékük a szülőknek, nagyszülőknek, ismerik a pogány korra visszavezethető szokásokat, hiedelmeket.

HIRDETÉS

„A tűzbe dobott alma megvéd a csecsemőhaláltól”; „A Szent Iván-napi tűz megvéd a jégesőtől, a dögvésztől, a gonosztól, bő termést biztosít”; „Szent Iván-napi tűz: minden szomorúság elég ekkor”; „Az ekkor gyújtott tüzeket örömtüzeknek is nevezik, amelyeknek csodás erőt tulajdonítanak”; „Azért gyújtották a dombon, hogy elűzzék a gonosz szellemeket” – olvasható a válaszok között. A tűzugrás szokásairól többek között azt írják a remeteiek: „Nagy tüzet kell rakni, s azt átugrani. A legények átviszik a lányt a tűzön, megtisztulnak, s ha egybekelnek, akkor termékenyek lesznek. Párosító énekeket énekeltek a tűzugrás alatt. Innen származik a mondás: Hosszú, mint a szentiváni nóta”;

Keresztelő Szent János napján egyes fiatalok angyalnak csengettyűznek és királynőnek öltöznek. Így járnak végig, szerepelve a faluban, és a lakosok étellel kínálják őket.
Egyfajta beavatás

A csütörtöki foglalkozáson a Szent Iván-éji tűzugrás beavató szerepével ismerkedtek a gyerekek. Kiemelt korosztály volt a harmadikosoké, akik alig pár hete részesültek az elsőáldozás szentségében. Ők állták körül az iskolaudvaron az égő farakást, ők ugorhatták át elsőként a parazsat, amit aztán egy évvel idősebb társaik is megtehettek, lévén, hogy már ők is voltak elsőáldozók. Bár az elgondolás szerint a kisebbek ezúttal csak szemlélői lehettek volna az eseménynek, kérésüknek nem tudtak ellenállni az eseményt koordináló felnőttek és őket is átvezették a parázson.

A ceremóniamester szerepét betöltő Sándor Csaba néptáncoktató tájékoztatta a gyerekeket: a beavatások előtt szükséges a megtisztulás, amit ezúttal a Fehér liliomszál című népi gyermekjáték „mágikus erejével” értek el a szertartás főszereplői; fiúk és lányok a dal más-más változatát énekelték, játszották el.

Fotó: Pethő Melánia

Népi mesterségekbe kóstoltak bele

A tűzugrás csak egyike volt a nap eseményeinek, élőzenés táncház, kézműves foglalkozások voltak még programon.

Az előkészítősök a nemezelés technikájával ismerkedtek, az elsősök kötélverést, szövést tanultak, a másodikosok a gyapjúval való munkálatokat, a gyapjúfeldolgozás különböző módjait ismerték meg. A harmadikosok különböző fonási technikákat, fonalbábu-készítést, a negyedikesek pedig varrási technikákat tanultak.

A Jeles Napok Erdély-szerte program következő remetei állomása augusztusban lesz Kicsibükkben, ahol nyári tábort szerveznek a gyerekeknek és szüleiknek a pedagógusok. Ekkor az államalapító Szent István élete, illetve korának történelmi körülményei kerülnek középpontba – tájékoztatott Balázs Teréz tanítónő, az összesen hat jeles naphoz kapcsolódó, év végéig tartó program felelőse.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS