A Monturist és az „elveszett levél”

A Monturist és az „elveszett levél”

Fotó: Gergely Imre

Nem vették jó néven a gyergyószentmiklósi helyi tanácsosok, hogy bizonyos dokumentumokat a városháza nem oszt meg velük. A csütörtöki tanácsülésen azzal szembesültek, hogy fontos iratok megismeréséből zárták ki őket.

Gergely Imre

2022. szeptember 22., 20:452022. szeptember 22., 20:45

2022. szeptember 23., 10:002022. szeptember 23., 10:00

Az önkormányzati döntéshozó testület csütörtöki ülésén szereztek tudomást arról a gyergyószentmiklósi képviselők, hogy az Monturist Kft. augusztus 12-i közgyűlésén született egy jegyzőkönyv, amely azonban valahol egy fiókban fekszik a polgármesteri hivatalban. A város elöljárója ugyanis nem járult hozzá, hogy azt kiküldjék a képviselő-testület tagjainak is. Ebből „hárombetűs” ügy lehet – hangzott el.

Az augusztus 12-i Monturist közgyűlésre a testület három személyt delegált, Keresztes Zsombort, Csergő Ottót és Antal Szabolcsot.

Arra kaptak megbízatást, hogy a cég közgyűlésén (amelynek Gyergyószentmiklós önkormányzata a résztulajdonosa) terjesszék napirendre azokat a javaslatokat, amelyeket a városi testület nagy többséggel megszavazott a július 28-i ülésén.

Azonban ezt nem tehették meg, ugyanis Török Csaba cégvezető által a Monturist ügyvédjeként bemutatott személy azzal érvelt, hogy a javaslataikat nem terjesztették be időben, így azok nem kerülhetnek napirendre, csak azok, amelyeket a többségi tulajdonos Budapest V. kerülete már korábban elfogadott. Kérték ekkor a közgyűlés elhalasztását, hogy az általuk képviselt álláspontot hasznos időben megismerhesse a budapesti fél is, de ezt sem sikerült elérniük. Ezért a három gyergyószentmiklósi megbízott felállt és elhagyta a közgyűlést.

Erről számolt be a három megbízott képviselő röviden csütörtökön délután. Elhangzott ezzel kapcsolatban még, hogy az ügyvédnek nem is lett volna joga jelen lennie a közgyűlésen, nem is tudott felmutatni semmi erre vonatkozó hivatalos megbízatást, miközben a közgyűlésen csak azok vehettek volna részt, akiknek a tulajdonosok meghatalmazást adtak erre. Ezzel szemben az illető egyértelműen igyekezett nyomást gyakorolni a három gyergyószentmiklósi képviselőre, hogy azok elfogadják a Monturist cégvezetője által előkészített napirendet.

Abban szerepelt többek közt Török Csaba cégvezetői mandátumának meghosszabbítása öt évvel, és az is, hogy a közgyűlés nyugtázza a tényt, hogy a Török Csaba édesanyja nevére bejegyzett cég megvásárolta azt a 2,5 százalékos tulajdonrészt, amely korábban a város korábbi (jelenleg felszámolás alatt álló) közműszolgáltatójának tulajdonában volt.

A gyergyószentmiklósi testület delegáltjai számos más javaslatot is napirendre tűztek volna, például Török Csaba mandátumának azonnali felfüggesztését, és azt, hogy induljon el az eljárás a 2,5 százalékos tulajdonrész adásvételi szerződésének semmissé tételére.

A három tanácsos abban a tudatban hagyta el az augusztus 12-i Monturist-közgyűlést, hogy mivel a napirendről nem sikerült megegyezésre jutni, a közgyűlés érvénytelen volt. Várták azóta is, hogy kapjanak erről egy hivatalos értesítést, de ez nem érkezett meg azóta sem hozzájuk.

A levelek kiközléséről a polgármester dönt

Antal Szabolcs feltette a kérdést a csütörtöki ülésen Selyem-Hideg Norbert jegyzőnek, hogy miért csak július végén kapta meg a képviselő-testület azokat a napirendipont-javaslatokat, amelyeket a Monturist ügyvezetője jóval korábban elküldött a polgármesteri hivatalhoz és Budapestre is. A válasz komoly meghökkenést keltett: ez nem mulasztás. A tanácsosoknak azt közlik ki, amiről a polgármestert úgy gondolja, hogy ki kell közölni.     

Itt Bajkó László tanácsos rámutatott, hogy meglátása szerint a polgármester diverziót sző, csapdába csalta a testületet azzal, hogy nem küldte ki időben a közgyűlésről szóló napirendipont-tervezeteket, hogy azt megvitathassák, és módosítási javaslataikat időben megtegyék.  

Az igazi meghökkenés még csak ezután jött: Erős Levente megkérdezte a jegyzőt, hogy ha a tanács tagjai nem is kaptak semmilyen dokumentumot az augusztusi közgyűléssel kapcsolatban, van-e tudomása arról, hogy a városházára érkezett volna ilyen. A válasz ez volt: igen, megkapták a közgyűlés jegyzőkönyvét. Következő kérdés: és ezt mikor szeretné a tanács tudomására hozni? A válasz: majd megkérdezi erről a polgármestert.

Ezt követően számos felháborodott kijelentés elhangzott, hitetlenkedtek a képviselők, miután megtudták, hogy a testületnek címzett levelek csak akkor juthatnak el hozzájuk, ha azt Csergő Tibor jóváhagyja.

Selyem-Hideg Norbert jegyző még elmondta, ő beviszi a beérkező hivatalos aktát a polgármesterhez, aki eldönti: „doszározzuk”, vagy kiküldjük.  

Erős Levente kifakadásában leszögezte: bebizonyosodott, hogy a testület nincs időben tájékoztatva a város érdekeit érintő dolgokkal kapcsolatban. Valaki a város érdekei ellen dolgozva próbálja úgy alakítani a dolgokat, hogy amit a testület eldöntött, nehogy véletlenül úgy alakuljon.

Bajkó László még keményebb kijelentést tett: született egy jegyzőkönyv, amelynek létezéséről csak így elejtve szereznek tudomást. Az ilyen jegyzőkönyveket a bíróságon csak akkor lehet megtámadni, ha egy bizonyos határidőn belül történik. „Ha ki találunk futni a határidőből, akkor ebből hárombetűs ügy lesz (DNA – szerk. megj). Én fogok személyesen Marosvásárhelyre menni az iratokkal” – jelentette ki.    

Mivel a képviselő-testület ülésén Csergő Tibor (immár többedik alkalommal) nem volt jelen, Málnási Huba az RMDSZ-es kollégáinak tette fel a kérdést, hogy szerintük elfogadható-e az, hogy nincs jelen a kompetens személy, akitől kérdezni lehetne, hogy nincs jelen a közös bizottsági üléseken sem, és nem kapnak tájékoztatást a beruházásokról sem.

Idézet
A polgármester az önök pártjának színeiben lett megválasztva. Meddig kell ez még tűrni?

– tette hozzá.

Erős Levente frakcióvezetőként válaszolva elmondta, hogy ugyanezeket a kifogásokat ő is megfogalmazta a polgármesternek, ők sem tudják elfogadni ezt a helyzetet, nem tudják, nem értik, miért csinálja a polgármester amit csinál, ők sem kapnak információkat, válaszokat. Ez számukra sem elfogadható.

Egyébként a költői kérdés is elhangzott az ülésen: „van valami megoldás, vagy így marad még két évig?”

Frissítés

Pontosít a városházi jegyző: az a jegyzőkönyv nem az a jegyzőkönyv
Telefonon keresett meg pénteken reggel minket Selyem-Hideg Norbert, Gyergyószentmiklós jegyzője. Elmondta, sajnos tévedett, amikor azt közölte a képviselő-testülettel, hogy a polgármesteri hivatalba megérkezett az augusztus 12-i Monturist-közgyűlés jegyzőkönyve. Valóban érkezett szeptemberben egy jegyzőkönyv a városházára – amit a polgármesterrel folytatott egyeztetés után nem küldtek ki a képviselőknek – de ez nem az augusztusi ülésre vonatkozott, hanem egy korábbi, májusi közgyűlésről szólt.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 14., péntek

A számok is bizonyítják, szükség van a testnevelés tanárképző szakra

Székelyföldön hiánypótló felsőoktatási képzéssel jelentkezik a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara: a 2024/2025-ös tanévben elindítják a testnevelés tanárképző szakot. Ősszel tizenöt tandíjmentes és tíz tandíjas helyre lehet majd jelentkezni.

A számok is bizonyítják, szükség van a testnevelés tanárképző szakra
2024. június 14., péntek

Erdély elmagyarosításával riogatta nemzettársait a román nacionalista – videó

Súlyos kijelentéseket tett Úzvölgyében Mihai Tîrnoveanu, a Nép Útja (Calea Neamului) egyesület vezetője csütörtökön: párhuzamot vont Erdély és Besszarábia között, szerinte egyik helyen magyar, a másikon orosz agresszióval kell megküzdeniük a románoknak.

Erdély elmagyarosításával riogatta nemzettársait a román nacionalista – videó
2024. június 14., péntek

Nem mondhatjuk, hogy nincs családbarát szálláshely, étterem és program Hargita megyében

Idén harmincegy Hargita megyei szálláshelyet, éttermet, turisztikai programot, látványosságot, valamint rendezvényt ítéltek családbarátnak: a Visit Harghita – Family-friendly tanúsítványt Csíkvacsárcsiban adták át.

Nem mondhatjuk, hogy nincs családbarát szálláshely, étterem és program Hargita megyében
2024. június 14., péntek

EMSZ: Marosvásárhelyen helye van a versenynek

Amíg a nemzetárulózós RMDSZ-esek tisztségben vannak, Marosvásárhelyen mindig lesz politikai alternatíva – olvasható az EMSZ marosvásárhelyi szervezte által küldött közleményben.

EMSZ: Marosvásárhelyen helye van a versenynek
2024. június 14., péntek

Elered, eláll, elered, eláll az eső – így néz ki a péntek időjárási szempontból

Az ország 24 megyéjére és Bukarestre érvényes sárga jelzésű riasztást adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt.

Elered, eláll, elered, eláll az eső – így néz ki a péntek időjárási szempontból
2024. június 14., péntek

Lángok csaptak fel egy parajdi étterem konyhájában

Tűz ütött ki egy parajdi étterem konyhájában péntek délelőtt, a helyszínre hivatásos és önkéntes tűzoltók is kivonultak – adja hírül a Hargita megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Lángok csaptak fel egy parajdi étterem konyhájában
2024. június 14., péntek

Szombattól ismét látogatható lesz a parajdi sóbánya

Egyhónapos kényszerbezárás után szombaton, június 15-én újra kinyitják a parajdi sóbányát, a hétvégétől újra látogatható a föld alatti komplexum kezelőbázisa.

Szombattól ismét látogatható lesz a parajdi sóbánya
2024. június 14., péntek

Egy év alatt közel 14 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés Romániában

Idén áprilisban márciushoz képest 32 lejjel (0,6 százalékkal) 5217 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Egy év alatt közel 14 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés Romániában
2024. június 14., péntek

Így néz ki a mandátumok eloszlása Hargita megyében a végleges eredmények szerint

A június 9-ei választásokon az RMDSZ jelöltjei elnyerték a Hargita megyei polgármesteri tisztségek, megyei és helyi tanácsosi tisztségek többségét és a megyei tanácselnöki tisztséget is.

Így néz ki a mandátumok eloszlása Hargita megyében a végleges eredmények szerint
2024. június 14., péntek

Károkat okozott a vihar Maros megyében

Kifödött tetőzet, útra, házra és elektromos kábelekre dőlt fák a csütörtök esti vihar következményei Nagysármáson – tájékoztat a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Károkat okozott a vihar Maros megyében
Károkat okozott a vihar Maros megyében
2024. június 14., péntek

Károkat okozott a vihar Maros megyében

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!