Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

A marosvásárhelyi Városháza épületével ismerkedtek a kisiskolások

Antal Erika 2019. május 16., 14:44
HIRDETÉS

Mikor épült a Városháza, miért és kinek építtette Bernády György polgármester a 20. század elején, hogyan bútorozták be, milyen intézmények, hivatalok működtek benne és mi a mai funkciója a város és a megye életében? – többek között ezekre a kérdésekre válaszolt Lukács Katalin, a Maros megyei tanács szóvivője a csütörtökön szervezett Nyitott kapuk rendezvényen. Az is érdekelte a látogatókat, hogy  amikor tanácsülés van, hol ül az elnök, ki beszél a mikrofonba, illetve hogyan szavaznak?

Fotó: Haáz Vince

A Maros Megyei Önkormányzat, Nyitott kapuk nevet viselő rendezvényén csütörtökön hét vezetett sétát tartottak, amelyre előzetesen kétszázan jelentkeztek be. Reggel 9-kor román nyelven kezdődött a műemléképületben a túra, 10 órától pedig a magyar nyelvű érdeklődőket fogadta Lukács Katalin.

HIRDETÉS

Fiatalok és idősebbek járták végig azokat a helyszíneket, amelyek kialakítása, berendezése kiemelkedően szép és jelentős építészeti és művészei szempontból is, illetve ahol a legfontosabb események történnek.

Mint elhangzott, Bernády György polgármester kezdeményezését, miszerint épüljön meg az új városháza épülete, az akkori városi tanács azzal a feltétellel hagyta jóvá, hogy az építkezést és a berendezést helyi vállalkozókra bízza. Így épült fel Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti építészek tervei alapján 1905-1907 között a – Marosvásárhely egyik jelképévé vált – szecessziós stílusú Városháza. A kivitelezésre kiírt versenytárgyaláson, 1906 júliusában, Csiszár Lajos építész tervét fogadják el. A berendezést és famunkálatokat szintén helyi vállalkozás, a Mestitz Mihály és Fiai cég nyerte el.

Fotó: Haáz Vince

A történelmi háttér ismertetését követően Lukács Katalin az előcsarnokot, majd a lépcsőházat is bemutatta, illetve azok festett, ólomüveg ablakait, majd a díszterem következett, a leglátványosabb és legszebb terme a Városháza épületének. Felsorolta azokat az intézményeket, amelyek ott működtek és működnek. A hallgatóság megtudhatta, hogy

Bernády eredeti elképzelése szerint városházának, vagyis polgármesteri hivatalnak szánta az épületet.

Egészen 1962-ig az is működött benne, akkor a pártbizottság rendezkedett be oda és használta egészen a rendszerváltásig. Most a Maros megyei tanács és a prefektúra székhelye.

Fotó: Haáz Vince

Hogyan működik a megyei tanács, milyen alárendelt intézmények tartoznak hozzá? – minderre választ kaphattak a jelenlevők, akik kipróbálhatták a képviselők helyeit, beülhettek a tanácselnök székébe, kinézhettek az erkélyről is.

Jártam néhányszor a megyei tanácsnál, de ide, a díszterembe még nem jutottam el. A főteret sem láttam még ebből a szögből, innen a teraszról

– válaszolta érdeklődésünkre egy látogató. 

A túra csúcspontját a Városháza tornya jelentette, ahová mindenki felmehetett. Mint kiderült, bár a több mint kétszáz lépcsőjével nem könnyű bevenni, kárpótol az egyedi a kilátás a toronyból.

Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS