Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Járványhelyzet Székelyföldön
Hargita megye
6 378
+21
Maros megye
18 303
+42
Kovászna megye
6 068
+0
Kattintson a napi összefoglalóért
Járványhelyzet Romániában
Frissítve: 2021. 03. 07.
Összes eset
828 283
+3288
Elhunytak
20 900
+46
Gyógyultak
754 335
+0
Járványhelyzet számokban

A csíksomlyói tűzvészhez hasonló bármikor, bármelyik másik településen előfordulhat

Székelyhon 2021. január 14., 20:38

Tűzvédelem szempontjából fehér folt a legtöbb romatelep: a zömmel illegálisan, egymásra épített házak tűzvédelmi ellenőrzése nem tartozik a hivatásos tűzoltóságok hatáskörébe, de az építkezések rendezéséig a helyi hatóságok sem tehetnek többet, mint hogy tűzcsapokat helyeznek ki az érintett övezetekbe. Már ahová lehet. Nem alaptalan tehát kijelenteni: a csíkszeredai, Somlyó utcai tűzvészhez hasonló bármikor, bármelyik másik településen előfordulhat.

A csíksomlyói tűzvészhez hasonló bármikor, bármelyik másik településen előfordulhat
galéria
A Somlyó utcában lévő telep egy része éppen egy hete semmisült meg Fotó: Pinti Attila

A romatelepek tűzvédelmi szempontból történő ellenőrzése nem tartozik a Hargita megyei tűzoltóság hatáskörébe, ahogy egyéb magánlakásoké sem – jelezte megkeresésünkre a Székelyhonnak Alina Maria Ciobotariu. Amint a Hargita megyei tűzoltóság sajtószóvője kifejtette: ez az önkormányzatokhoz tartozó önkéntes tűzoltóalakulatok vagy sürgősségi bizottságok feladata.

A 22-es csapdája?

Ámde azokon a településeken, ahol működik hivatásos tűzoltó-alakulat, nem kötelező önkéntes alakulatot is létrehozni. Csíkszeredában sem működik ilyen, mi több, amióta négy évvel ezelőtt a korábbi tűzvédelmi felelős nyugdíjba vonult, nem alkalmaztak senkit a helyére.

Csak elméletileg van önkéntes csapatunk, gyakorlatilag nincsen, tulajdonképpen egyedül vagyok.

Az önkéntes alakulatnak tehát vezetője sincsen, pedig kellene legyen, ahogyan nincs tűzvédelmi felelős sem, ami azt is jelenti, hogy az sincs, aki elvégezze a tűzvédelmi ellenőrzéseket. Mielőtt négy évvel ezelőtt nyugdíjba vonult az akkori tűzvédelmi felelős, működtek az ellenőrzések mind a vízcsapok, mind a kémények esetében, a romatelepeken azonban tudomásom szerint akkor sem voltak ellenőrzések” – mondta el megkeresésünkre Roth László, a csíkszeredai önkormányzat katasztrófavédelmi felelőse.

A csíkszeredai romatelepeken, a Somlyó és Tavasz utcákban tehát hosszú évek óta nem tartottak tűzvédelmi ellenőrzéseket, pedig – amint a múlt heti eset is mutatja – nagy szükség lenne ezekre.

A katasztrófavédelmi felelős szerint ugyanis ezek a telepek igencsak balesetveszélyesek: a nem megfelelően és engedély nélkül bevezetett villamoshálózat miatt magas a rövidzárlatok kialakulásának kockázata, télen pedig az improvizált kályhacsövek miatt nagy a tűzesetek valószínűsége.

A csíkszeredai Tavasz utca. Hasonló körülmények, mint Csíksomlyón Fotó: Veres Nándor

A problémát pedig súlyosbítja, hogy a házak közelsége miatt gyorsan terjedhet a tűz. Hozzátette: a Tavasz utcában is ugyanez a helyzet, így elméletileg ott is bármikor bekövetkezne egy ahhoz hasonló szerencsétlenség, amilyen a Somlyó utcában történt. Roth László ugyanakkor azt is elismerte, hogy az ellenőrzések, a figyelmeztetések és az esetleges bírságok sem biztos, hogy célra vezetnének, mert aki lelkiismeretes, a saját biztonsága érdekében közbelépés nélkül is megteszi a szükséges lépéseket, ám ahol már figyelmeztetésre van szükség, ott általában úgysem lesz érdemi változás. 

Karbantartja a tűzcsapokat, ennyit tehet a városvezetés

Székelyudvarhely legnépesebb romatelepén, a Budvár utcai tömbházakban 600 főt tart nyilván a helyi polgármesteri hivatal: a valamikor kifejezetten szociális lakásként épített tömbházaknak már jóformán csak a váza maradt meg, az elégethető vagy értékesíthető épületelemek már régen eltűntek. Az elmúlt évtizedben azonban a Termés utca végében is több lakóház épült, legtöbbjük illegálisan, ott már bontásra is sor került, jelenleg kevesebb mint húsz épületet tartanak nyilván, amelyekben összesen mintegy 80-an laknak.

A székelyudvarhelyi Budvár negyedben is több százan laknak Fotó: Erdély Bálint Előd

„Minkét helyszínen vannak tűzcsapok, a Budvár utcában például utcai, valamint a hajléktalanszállónak is helyet adó tömbházban is van ilyen berendezés” – sorolta Zörgő Noémi. A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtószóvivője hozzátette:

a tűzcsapok kihelyezése a hivatal feladata, ezeket a lakosságsűrűség alapján, és nem etnikai alapon teszik.

Egyébként Székelyudvarhelyen tűzvédelmi szakembere is van a városházának. A Termés utcában 2019 őszén volt egy nagyobb tűzeset (akkor egy lakóházban és egy melléképületben keletkezett kár): mint azonban kiderült, szándékos gyújtogatás történt, és a lángok terjedését sikerült időben megfékezniük a tűzoltóknak. 

Kész csoda, hogy még nem történt tragédia

Marosvásárhelyen a Hidegvölgyben, egy októberi felmérés szerint 2500 személy él, többnyire romák. Az utca viszonylag egyszerűen megközelíthető és tűzcsap is van a közelben, de telepnek vannak olyan részei, ahova csak sikátorokon keresztül lehet eljutni; autóval, tűzoltóautóval semmiképp sem. Koreck Mária, a Divers Egyesület elnöke rendszeresen jár a roma lakta városrészeken és támogatja a nehéz helyzetben levőket. Kifejtette: Vásárhelyen nemcsak a Hidegvölgyben, hanem a Băneasa utcában, és a Maros parton is van több fából tákolt építmény, amelyekben sokgyerekes családok élnek, kis helyen több tízen. Kész csoda, hogy eddig sehol nem történt semmi szerencsétlenség.

A marosvásárhelyi romatelepen is embertelen körülmények uralkodnak Fotó: Haáz Vince

Pár éve a Hidegvölgyben volt egy nagyobb tűz, akkor egy idős nő esett áldozatul.

A legnagyobb gond az, hogy a háznak sem nevezhető tákolmányok építésekor nem tartottak be semmiféle előírást, legtöbb helyen a régi vaskályhákkal fűtenek, ahol pedig van kémény, ott sincsen szigetelve. Csupán azért nem történnek gyakrabban szerencsétlenségek, mert mindig van valaki otthon a házban,

így észreveszi, ha valami gond van. Az sem mellékes, hogy mindennel, ami kezük ügyében akad, fűtenek” – sorolta az önkéntes. 

Folyamatosan egyeztetnek  a cigány közösséggel

Portik Vilmos marosvásárhelyi alpolgármester érdeklődésünkre elmondta: nincsen pontos képe a városvezetésnek arról, hogy milyen körülmények uralkodnak a város romatelepein, ellenben mindenhol megfelelő tűzcsap áll a tűzoltók rendelkezésére, ha vészhelyzetbe közbe kell avatkozniuk. „A veszély fennáll, hiszen mindenki saját magának oldja meg a fűtését. Az RMDSZ-frakcióban van a roma közösségnek is képviselője, vele és a közösség többi vezetőjével is egyeztettünk, nemcsak ebben a kérdésben, hanem már a kampányban is. Tervezzük, hogy meg fogjuk látogatni a Hidegvölgyet és ahol bebocsáttatást kapunk, meg fogjuk nézni, hogy milyen problémák vannak, és a szociális igazgatóságon keresztül ezeket hogyan tudjuk orvosolni” – tette hozzá az alpolgármester. 

Gyergyószentmiklós sem kivétel

Gyergyószentmiklóson, a téglagyári cigánytelepen is bármikor történhet olyan tűzeset, mint amilyen a csíkszeredai Somlyó utcában volt. Az alaphelyzet ugyanaz: szorosan egymás mellé felépített, összetákolt építményekben él több száz ember, az alapvető tűzbiztonsági előírások betartása nélkül. Kibédi Szilárd, a helyi polgármesteri hivatal katasztrófavédelmi szakfelügyelője is azt mondta: a Téglagyárban lakásnak használt építményekben a kályhákból improvizált kéményeken távozik a füst, de

számos házban kémény sincs.

Tudják ezt attól függetlenül is, hogy konkrét tűzvédelmi ellenőrzések nem voltak a telepen az utóbbi időben. Figyelmeztetések azonban voltak, a katasztrófavédelem számos felszólítást küldött az ott élőknek, jelezve a tűzvédelmi előírások betartásának fontosságát, és kezükbe adtak egy tájékoztatót is az érvényes tűzvédelmi előírásokról – közölte Kibédi.

A téglagyári telep közvetlen szomszédságában működtet egy vállalkozást Lőrincz Mircea András, aki az elmúlt évek alatt számos lépést tett önerőből arra, hogy a cigánytelepen uralkodó állapotok némileg javuljanak. Ő is leszögezte: bármikor bekövetkezhet egy olyan pusztító tűzeset, mint amilyen Csíkszeredában volt. Néhány napja maga is látta, hogy az egyik kéményen vastagon ömlött a szikra rá a háztetőre és a szomszédok épületeire. Akkor szerencsére nem gyúlt meg semmi.

Nem lehet minden kályha mellé tűzoltót állítani

A készenléti felügyelőség csak a cégeknél, a közintézményeknél ellenőrzi a tűzvédelmi előírások betartását, magánszemélyeknél csak abban az esetben vizsgálódnak, ha bejelentés kapnak, mondta el megkeresésünkre Marius Tolvaj, a Kovászna megyei készenléti felügyelőség szóvivője. Kifejtette, az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, hogy önkéntes tűzoltó-alakulatokat létesítsenek, melynek tagjai felügyelik a magán háztartások tűzvédelmét.

Fotó: Bíró Blanka

Ellenben Tóth-Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester kifejtette lapunknak:

a Colectiv-tragédia óta a tűzoltóság abban jeleskedik, hogy tűzvédelem címen olyan szinten túlterveztetnek a közintézményeknél, hogy a terveket lehetetlen megvalósítani. A felelősséget az önkormányzatokra hárítják, ám például Sepsiszentgyörgyön nem kötelező az önkéntes tűzoltó-alakulat létrehozása, mert működik hivatásos.

A város önkormányzata megpróbálkozott ugyan ezzel, létrehozták a keretet, de nem akadt jelentkező. Tóth-Birtan Csaba arra is kitért, a mélyszegénységben élők esetében merülnek fel leggyakrabban problémák, hiszen a legtöbb esetben engedély nélkül épültek a házaik, de az önkormányzatnak mérlegelnie kell, hiszen ha lebontatja az ingatlanokat, fedél nélkül maradnak az ott lakók. Például a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben több mint kétezren élnek. A városrészen jelenleg tervezik a közművesítés kiépítését, ám amíg nincs vízhálózat, tűzcsapokat sem lehet kialakítani. A negyedben három közösségi kutat hozott létre az önkormányzat, ám ezek nem alkalmasak arra, hogy a tűzoltóautót rácsatlakoztassanak. Az esetleg túlhevült kályhákat nem lehet egyenként ellenőrzés alatt tartani, az egyetlen megoldás az Őrkő közművesítése, a vízvezeték kiépítése, szögezte le Tóth-Birtan Csaba.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Videó

Videó
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
newsvote_ szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport