A cél, hogy tavasztól őszig szépek legyenek a székelyföldi városok zöldövezetei

A cél, hogy tavasztól őszig szépek legyenek a székelyföldi városok zöldövezetei

A szemnek tetszetős, a lélek számára felemelő. Új virágkaspók a közterület díszítésére

Fotó: Veres Nándor

A változatosságra törekednek, és főként a hosszú ideig virágzó növényeket részesítik előnyben a zöldövezetek kialakításánál a székelyföldi városi önkormányzatok kertészei. A céljuk, hogy tavasztól őszig állandóan virágozzanak a köztéri ágyások.

Barabás Hajnal

2022. június 10., 21:452022. június 10., 21:45

2022. június 10., 23:202022. június 10., 23:20

Arra voltunk kíváncsiak, hogy idén az általunk megkeresett székelyföldi városok önkormányzatai, kertészeik révén, hogyan tervezik meg a zöldövezetek kialakítását a közterületeken, mi alapján választják ki a különböző növényeket, mennyit költenek virágokra, milyen újdonságokat vezetnek be ebben az évben. Rákérdeztünk arra is, hogy mekkora mértékű a rongálás, és emiatt mennyi fát, palántát kell pótolniuk.

Először ültettek császárkoronát

„Mindig törekszünk a változatosságra, emiatt ültetünk évelő és hagymás virágokat is. Az évelő virágok közé tartoznak a bazsarózsák, a szarkalábak, az árnyékliliomok, a léggömbvirágok, a sásliliomok és a harangvirágok, a hagymás virágokhoz pedig a tulipánok, a nárciszok, a jácintok, a krókuszok vagy az árvácskák. Évente nagyjából 25–35 ezer egynyárit, 15 ezer kétnyárit (ilyenek az árvácska, krizantém, a nefelejcs, és a csarab) és 8–10 ezer tulipánhagymát ültetünk el” – számolt be a csíkszeredai városi kertészet munkájáról Bors Béla alpolgármester, hozzátéve, hogy ma már könnyen és hozzáférhető áron elérhetők a fajtiszta, erős, egészséges virághagymák, azonban a kertészet is termeszt olyan virághagymákat, amelyek évek óta beválnak. Céljuk, hogy tavasztól őszig állandóan virágozzanak a köztéri ágyások. 

Az újdonságokról érdeklődve elmondta,

a városháza épülete előtti váza aljába idén olyan virágfajtát ültettek, amit még soha Csíkszeredában.

Ez a virágfajta a liliomfélék családjába tartozó császárkorona, amely több mint egy méter magasságot is eléri, és sárga, narancssárga színben pompáznak a virágai.

Idézet
További érdekességnek számít az is, hogy a város emblematikus helyszínein 10 nagy és 10 kicsi kézműves kaspót helyeztünk ki, megtöltve szebbnél szebb virágokkal. A Szabadság téren és a Majláth Gusztáv Károly Téren is vannak újdonságok, új virágtartó ládákat helyeztünk ki a térre

– osztotta meg. Idén 62,5 ezer lejt költöttek növényültetésre, ebből 32 ezer lejt faültetésre, virágmagra 500 lejt, fűmagra 2000 lejt. Nyolcszáz darab rózsatövet is vásároltak 4000 lejre, évelő virágokat, és apró palántákat pedig 24 ezer lejre. Az alpolgármester a rongálások kapcsán úgy nyilatkozott, hogy nem számottevőek már a fakitörések a városban. Az elmúlt évben nyolc facsemetét törtek ki, idén hat fa rongálódott, amelyeket már pótoltak is az elkövetők hozzájárulásával.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Szakcégek végzik a munkát

„Székelyudvarhely idei költségvetésében 645,5 ezer lej szerepel, amelyet különféle zöldövezeti tevékenységekre lehet fordítani, illetve van további 35 ezer lej az engedélyezett fakivágások elvégzésére. Idén két szerződésünk van szakcégekkel, akik a különféle zöldövezeti munkákat elvégzik. Az egészéves virágköltsége a városnak mintegy 200 ezer lej, további 60 ezer lejt pedig facsemeték és cserjék ültetésére fordítunk. A fennmaradó összegből végzi a műszaki igazgatóság, illetve a szerződött szakcég a karbantartási, kaszálási, metszési munkálatokat. Ez utóbbinak a költsége 70 ezer lej” – tájékoztatott Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi városháza sajtószóvivője.

Tőle tudjuk, hogy

Idézet
a köztéri virágágyásokba elsősorban olyan fajokat választanak, amelyek jól tűrik a meleget és a tűző napot, szárazságot, jól alkalmazkodnak a városi körülményekhez.

„Igyekszünk minden évben a betegségekre ellenálló növényeket választani. Minden évben újítunk mind az ágyások kialakítása, mind pedig a növények terén. Ebben az évben petúnia, begónia, muskátli, tölcsérjázmin, szalvia, büdöske, nebáncsvirág, kék bojtocska, carma virág, árvácska, levendula, hamvas árnyliliom, illetve tulipánhagyma kerül a székelyudvarhelyi közterekre” – sorolta.

Rongálás is előfordul a városban, idén nem volt jelentős a mértéke, évente legtöbb tíz facsemetét kell pótolniuk emiatt.

Új formában minden évben

Sepsiszentgyörgy önkormányzatának városgazdálkodási vezérigazgatósága alá tartozik a közterület-kezelő részleg és a városi kertészet. Munkatársaik az év során különböző díszfákat, díszcserjéket, rózsákat, sövényeket, előnevelt dísznövényeket, virághagymákat, virágokat, közvilágítási oszlopokra cserepes virágokat, gyepesítéshez fűmagot és gyepszőnyeget ültetnek ki.

Idézet
Minden évben arra törekednek, hogy változatosabbá, színesebbé, szebbé tegyék a város köztereit, utcáit és a virággruppokat. A lehetőségekhez mérten az új gruppokat úgy tervezik és alakítják, hogy azok mindig új formában tündököljenek

– magyarázta a sepsiszentgyörgyi városháza illetékese. Hozzátette, a fákat, cserjéket az adott utcákban a többségben jelen lévő fák fajtájához viszonyítva válogatják és ültetik, a parkokban, köztereken viszont fontos szempont a változatosság, szem előtt tartva az adott növények igényeit, fejlődési feltételeit.

A virágokat az adott terület adottságaihoz, lehetőségeihez igazítják színben, formában, méretben, figyelemmel kísérve az adott virág igényeit, optimális fejlődési feltételeit.

Ugyanakkor arra is figyelnek, hogy olyan idénynövényeket, virágokat válasszanak, amelyek a lehető leghosszabb ideig virágoznak.

Idézet
Folyamatos jelenség azonban a rongálás. A kiültetett fák, cserjék megközelítőleg 30 százalékát letörik, kihúzzák, a virággruppokba ültetett virágok 15-20 százalékát kitépik, elviszik

– jegyezte meg. A kitört, kiszáradt és beteg fákkal együtt idén mindeddig 102 facsemetét és 40 cserjét ültettek ki a közterületekre a városi kertészet munkatársai.

Több ezer virágot ültetnek

Folyamatban van a nyári virágok kiültetése a gyergyószentmiklósi közterületekre, idén a polgármesteri hivatal mellékgazdaságához tartozó kertészete 25 ezer lejt költött virágpalántákra. „Többek között muskátlit, szalviát, sárga kristályvirágot, begóniát, cineráriát ültetünk ki. Széles skálájú a felhozatal, az évelő növényekből kialakított virággruppokban pedig megnézzük miből mennyit kell pótolni” – sorolta Orosz Lóránt, a gyergyószentmiklósi városháza illetékese. Hozzátette,

új virágágyásokat is ki fognak alakítani idén, például a Szent Miklós-szobornál, a helyi múzeum előtt. 

„Jövőre szeretnénk, hogy saját magunk termeszthessük meg a különböző palántákat” – jegyezte meg. A faültetések kapcsán megtudtuk, hogy a különböző civil szervezetek több facsemetét is elültettek, ezért a kertészet idén nem ültetett fát, és pótolniuk sem kellett, mert rongálások, fakitörések nem jellemzőek a városban.

Öntözőrendszert építenének

Marosvásárhelyen ebben az évben 1375 fát metszettek meg, közel felét a villanyszolgáltató cég munkatársaival közösen, a villanyhálózat vezetékei alatt. Ugyanakkor 14 fát vágtak ki, többnyire azokat, amelyeket a vihar döntött ki – tudtuk meg Borsos Csabától, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal sajtófelelősétől.

A városban továbbá a kertészek 255 facsemetét, 680 cserjét, és több mint 120 ezer virágpalántát ültettek el idén.

A városszépítésre 12,7 millió lejt fordítanak a helyi költségvetésből, amelyből különböző beruházásokat is szeretnének megvalósítani, többek között a parkokban és más zöldövezetekben öntözőrendszert alakítanának ki, amely szárazság idején megkönnyítené a kertészek munkáját.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 28., kedd

Egy ritmusra dobbant több mint száz erdélyi néptáncos szíve

Még a nap is kisütött Sepsiszentgyörgy főterén, ahol több mint száz erdélyi hivatásos néptáncos ropta kedd délután. A villámcsődülettel vette kezdetét a péntekig tartó vándorfesztivál.

Egy ritmusra dobbant több mint száz erdélyi néptáncos szíve
2024. május 28., kedd

Hargita megyébe jórészt a szomszédos megyékből kerül be a kanyaró

Három, Hargita megyével szomszédos megye is az országos lista élén áll a kanyarós megbetegedések lakosságarányos számát tekintve, így, a viszonylag nagy átoltottsági arány ellenére növekszik a fertőzések száma Hargita megyében is.

Hargita megyébe jórészt a szomszédos megyékből kerül be a kanyaró
2024. május 28., kedd

Magunknak csak mi vagyunk fontosak, más nem érdekelt a mi sikereinkben

Csak magunknak vagyunk mi fontosak – fogalmazott Magyarország agrárminisztere egy keddi maksai gazdatalálkozón. Nagy István szerint az EU nem sok jót tartogat a magyar gazdáknak, de most történelmi esély nyílik egy másabb agrárpolitika kialakítására.

Magunknak csak mi vagyunk fontosak, más nem érdekelt a mi sikereinkben
2024. május 28., kedd

Ahol még az is eredménynek számít, hogy a tavalyi sportpályázati kiírás összegét idén megkapják

Összesen 90 ezer lejes keretösszegre pályázhatnak a Gyergyószentmiklósi VSK-nál a városi sportszervezetek. A remények szerint júniusban a tavaly elmaradt kifizetések is megtörténnek.

Ahol még az is eredménynek számít, hogy a tavalyi sportpályázati kiírás összegét idén megkapják
2024. május 28., kedd

Festészeti tárlat nyílik a Tarisznyás Márton Múzeumban

Darvay Tünde Helyi terek / Kozmopolita látomások című festészeti tárlatát nyitják meg szerdán 18 órától a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban.

Festészeti tárlat nyílik a Tarisznyás Márton Múzeumban
2024. május 28., kedd

Egy kis plusz: a homlokzaton levő motívum köszön vissza a virággruppból

Beültették Marosvásárhelyen, a Bolyai téri virágágyást – az elmúlt évek egyik legszebb alkotása látható benne. A nemrég felújított iskolaépület egyik díszítőelemét alakították ki több mint tízezer virágból.

Egy kis plusz: a homlokzaton levő motívum köszön vissza a virággruppból
2024. május 28., kedd

Bíró Barna Botond: sorsdöntő időkben csak egymásra számíthatunk

Június 9-én helyhatósági és európai parlamenti választásokra is sor kerül. Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának RMDSZ-es elnökjelöltje számára fontos, hogy a szövetség képviselve legyen, úgy véli az összefogás garantálni tudja a megye fejlesztését

Bíró Barna Botond: sorsdöntő időkben csak egymásra számíthatunk
2024. május 28., kedd

Több Bethlen-negyedi lakásban nem lesz áram Székelyudvarhelyen

Javítási munkálatok miatt nem lesz áram csütörtökön napközben Székelyudvarhelyen több Bethlen-negyedi háztartásban – tájékoztat a polgármesteri hivatal.

Több Bethlen-negyedi lakásban nem lesz áram Székelyudvarhelyen
2024. május 28., kedd

Kovács Mihály Levente: az Uniónak kell változnia, nem nekünk!

Június 9-én önkormányzati választásokon veszünk részt, illetve az európai parlamenti képviselőink megválasztásáról is döntünk. A marosvásárhelyiek pedig különleges helyzetben vannak, hiszen Vincze Loránt személyében saját képviselőt küldhetnek Brüsszelbe.

Kovács Mihály Levente: az Uniónak kell változnia, nem nekünk!
2024. május 28., kedd

Az olvasásnépszerűsítést célozta meg a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola

Több mint nyolcvan könyvvel gazdagodott a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola könyvtára Az élethosszig tartó tanulás kulcsa: az olvasás című projekt keretén belül – tájékoztat az oktatási intézmény közleményben.

Az olvasásnépszerűsítést célozta meg a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!