A cél, hogy tavasztól őszig szépek legyenek a székelyföldi városok zöldövezetei

A cél, hogy tavasztól őszig szépek legyenek a székelyföldi városok zöldövezetei

A szemnek tetszetős, a lélek számára felemelő. Új virágkaspók a közterület díszítésére

Fotó: Veres Nándor

A változatosságra törekednek, és főként a hosszú ideig virágzó növényeket részesítik előnyben a zöldövezetek kialakításánál a székelyföldi városi önkormányzatok kertészei. A céljuk, hogy tavasztól őszig állandóan virágozzanak a köztéri ágyások.

Barabás Hajnal

2022. június 10., 21:452022. június 10., 21:45

2022. június 10., 23:202022. június 10., 23:20

Arra voltunk kíváncsiak, hogy idén az általunk megkeresett székelyföldi városok önkormányzatai, kertészeik révén, hogyan tervezik meg a zöldövezetek kialakítását a közterületeken, mi alapján választják ki a különböző növényeket, mennyit költenek virágokra, milyen újdonságokat vezetnek be ebben az évben. Rákérdeztünk arra is, hogy mekkora mértékű a rongálás, és emiatt mennyi fát, palántát kell pótolniuk.

Először ültettek császárkoronát

„Mindig törekszünk a változatosságra, emiatt ültetünk évelő és hagymás virágokat is. Az évelő virágok közé tartoznak a bazsarózsák, a szarkalábak, az árnyékliliomok, a léggömbvirágok, a sásliliomok és a harangvirágok, a hagymás virágokhoz pedig a tulipánok, a nárciszok, a jácintok, a krókuszok vagy az árvácskák. Évente nagyjából 25–35 ezer egynyárit, 15 ezer kétnyárit (ilyenek az árvácska, krizantém, a nefelejcs, és a csarab) és 8–10 ezer tulipánhagymát ültetünk el” – számolt be a csíkszeredai városi kertészet munkájáról Bors Béla alpolgármester, hozzátéve, hogy ma már könnyen és hozzáférhető áron elérhetők a fajtiszta, erős, egészséges virághagymák, azonban a kertészet is termeszt olyan virághagymákat, amelyek évek óta beválnak. Céljuk, hogy tavasztól őszig állandóan virágozzanak a köztéri ágyások. 

Az újdonságokról érdeklődve elmondta,

a városháza épülete előtti váza aljába idén olyan virágfajtát ültettek, amit még soha Csíkszeredában.

Ez a virágfajta a liliomfélék családjába tartozó császárkorona, amely több mint egy méter magasságot is eléri, és sárga, narancssárga színben pompáznak a virágai.

Idézet
További érdekességnek számít az is, hogy a város emblematikus helyszínein 10 nagy és 10 kicsi kézműves kaspót helyeztünk ki, megtöltve szebbnél szebb virágokkal. A Szabadság téren és a Majláth Gusztáv Károly Téren is vannak újdonságok, új virágtartó ládákat helyeztünk ki a térre

– osztotta meg. Idén 62,5 ezer lejt költöttek növényültetésre, ebből 32 ezer lejt faültetésre, virágmagra 500 lejt, fűmagra 2000 lejt. Nyolcszáz darab rózsatövet is vásároltak 4000 lejre, évelő virágokat, és apró palántákat pedig 24 ezer lejre. Az alpolgármester a rongálások kapcsán úgy nyilatkozott, hogy nem számottevőek már a fakitörések a városban. Az elmúlt évben nyolc facsemetét törtek ki, idén hat fa rongálódott, amelyeket már pótoltak is az elkövetők hozzájárulásával.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Szakcégek végzik a munkát

„Székelyudvarhely idei költségvetésében 645,5 ezer lej szerepel, amelyet különféle zöldövezeti tevékenységekre lehet fordítani, illetve van további 35 ezer lej az engedélyezett fakivágások elvégzésére. Idén két szerződésünk van szakcégekkel, akik a különféle zöldövezeti munkákat elvégzik. Az egészéves virágköltsége a városnak mintegy 200 ezer lej, további 60 ezer lejt pedig facsemeték és cserjék ültetésére fordítunk. A fennmaradó összegből végzi a műszaki igazgatóság, illetve a szerződött szakcég a karbantartási, kaszálási, metszési munkálatokat. Ez utóbbinak a költsége 70 ezer lej” – tájékoztatott Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi városháza sajtószóvivője.

Tőle tudjuk, hogy

Idézet
a köztéri virágágyásokba elsősorban olyan fajokat választanak, amelyek jól tűrik a meleget és a tűző napot, szárazságot, jól alkalmazkodnak a városi körülményekhez.

„Igyekszünk minden évben a betegségekre ellenálló növényeket választani. Minden évben újítunk mind az ágyások kialakítása, mind pedig a növények terén. Ebben az évben petúnia, begónia, muskátli, tölcsérjázmin, szalvia, büdöske, nebáncsvirág, kék bojtocska, carma virág, árvácska, levendula, hamvas árnyliliom, illetve tulipánhagyma kerül a székelyudvarhelyi közterekre” – sorolta.

Rongálás is előfordul a városban, idén nem volt jelentős a mértéke, évente legtöbb tíz facsemetét kell pótolniuk emiatt.

Új formában minden évben

Sepsiszentgyörgy önkormányzatának városgazdálkodási vezérigazgatósága alá tartozik a közterület-kezelő részleg és a városi kertészet. Munkatársaik az év során különböző díszfákat, díszcserjéket, rózsákat, sövényeket, előnevelt dísznövényeket, virághagymákat, virágokat, közvilágítási oszlopokra cserepes virágokat, gyepesítéshez fűmagot és gyepszőnyeget ültetnek ki.

Idézet
Minden évben arra törekednek, hogy változatosabbá, színesebbé, szebbé tegyék a város köztereit, utcáit és a virággruppokat. A lehetőségekhez mérten az új gruppokat úgy tervezik és alakítják, hogy azok mindig új formában tündököljenek

– magyarázta a sepsiszentgyörgyi városháza illetékese. Hozzátette, a fákat, cserjéket az adott utcákban a többségben jelen lévő fák fajtájához viszonyítva válogatják és ültetik, a parkokban, köztereken viszont fontos szempont a változatosság, szem előtt tartva az adott növények igényeit, fejlődési feltételeit.

A virágokat az adott terület adottságaihoz, lehetőségeihez igazítják színben, formában, méretben, figyelemmel kísérve az adott virág igényeit, optimális fejlődési feltételeit.

Ugyanakkor arra is figyelnek, hogy olyan idénynövényeket, virágokat válasszanak, amelyek a lehető leghosszabb ideig virágoznak.

Idézet
Folyamatos jelenség azonban a rongálás. A kiültetett fák, cserjék megközelítőleg 30 százalékát letörik, kihúzzák, a virággruppokba ültetett virágok 15-20 százalékát kitépik, elviszik

– jegyezte meg. A kitört, kiszáradt és beteg fákkal együtt idén mindeddig 102 facsemetét és 40 cserjét ültettek ki a közterületekre a városi kertészet munkatársai.

Több ezer virágot ültetnek

Folyamatban van a nyári virágok kiültetése a gyergyószentmiklósi közterületekre, idén a polgármesteri hivatal mellékgazdaságához tartozó kertészete 25 ezer lejt költött virágpalántákra. „Többek között muskátlit, szalviát, sárga kristályvirágot, begóniát, cineráriát ültetünk ki. Széles skálájú a felhozatal, az évelő növényekből kialakított virággruppokban pedig megnézzük miből mennyit kell pótolni” – sorolta Orosz Lóránt, a gyergyószentmiklósi városháza illetékese. Hozzátette,

új virágágyásokat is ki fognak alakítani idén, például a Szent Miklós-szobornál, a helyi múzeum előtt. 

„Jövőre szeretnénk, hogy saját magunk termeszthessük meg a különböző palántákat” – jegyezte meg. A faültetések kapcsán megtudtuk, hogy a különböző civil szervezetek több facsemetét is elültettek, ezért a kertészet idén nem ültetett fát, és pótolniuk sem kellett, mert rongálások, fakitörések nem jellemzőek a városban.

Öntözőrendszert építenének

Marosvásárhelyen ebben az évben 1375 fát metszettek meg, közel felét a villanyszolgáltató cég munkatársaival közösen, a villanyhálózat vezetékei alatt. Ugyanakkor 14 fát vágtak ki, többnyire azokat, amelyeket a vihar döntött ki – tudtuk meg Borsos Csabától, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal sajtófelelősétől.

A városban továbbá a kertészek 255 facsemetét, 680 cserjét, és több mint 120 ezer virágpalántát ültettek el idén.

A városszépítésre 12,7 millió lejt fordítanak a helyi költségvetésből, amelyből különböző beruházásokat is szeretnének megvalósítani, többek között a parkokban és más zöldövezetekben öntözőrendszert alakítanának ki, amely szárazság idején megkönnyítené a kertészek munkáját.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 05., kedd

Melléképület gyulladt ki Csíkszereda határában

Tűz ütött ki egy melléképületben Csíkszereda határában kedden kora délután.

Melléképület gyulladt ki Csíkszereda határában
2023. december 05., kedd

Rendhagyó karácsonyfa borzolja a kedélyeket

Kézzel kötött sálakból összeállított karácsonyfa díszíti keddtől Marosvásárhely főterét. A cseppet sem hagyományos fa sok reakciót váltott ki; negatívat és pozitívat egyaránt.

Rendhagyó karácsonyfa borzolja a kedélyeket
2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

A 2004. decemberi népszavazásra emlékezett Potápi Árpád János és Szili Katalin. Akkor a választójoggal rendelkezők 37 százaléka voksolt, akiknek az 51 százaléka a kettős állampolgárság mellett szavazott, de ez nem volt elég az érvényességhez.

December 5. fájó emléke
December 5. fájó emléke
2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

2023. december 05., kedd

Kigyulladt egy lakóház pincéje Székelyudvarhelyen

Tűz ütött ki egy lakóház pincéjében Székelyudvarhelyen vasárnap este. A továbbterjedés veszélye miatt nagy erőkkel szálltak ki a helyszínre a tűzoltók.

Kigyulladt egy lakóház pincéje Székelyudvarhelyen
2023. december 05., kedd

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön

Idén is megtartották a magyar tudomány napját Erdélyben, több városban már lezajlottak az ehhez kapcsolódó rendezvények, míg Háromszéken pénteken szerveznek agrártudományi konferenciát a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karán.

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön
2023. december 05., kedd

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése

Méretes fúró jelzi Erdőszentgyörgyön, hogy nekifogtak a tanuszoda építésének. A munkálatok egy éves késéssel kezdődtek, mert a kivitelező csak újabb fúrások és talajvizsgálat után fogott neki az építkezésnek.

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése
2023. december 05., kedd

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon

A belügyi szervek 4113 bűncselekményt állapítottak meg a december elsejei hosszú hétvégén és több mint 36 800 bírságot róttak ki, összesen mintegy 15 millió lej értékben – közölte hétfőn a belügyminisztérium szóvivője.

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon
2023. december 05., kedd

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet Székelyföld-szerte az elmúlt éjszaka, de országszerte is csak alig néhány helyen nem volt mínusz tartományban a hőmérők higanyszála keddre virradóan.

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre
2023. december 05., kedd

Két tucat jogsit vontak be a hosszú hétvégén Háromszéken

Több mint ötszáz rendőr teljesített szolgálatot a hosszú hétvégén a közrend biztosítása, valamint a közutak biztonságának növelése érdekében Háromszéken – közölte a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Két tucat jogsit vontak be a hosszú hétvégén Háromszéken
2023. december 05., kedd

Bár rövidebb lesz idén a gyergyószentmiklósi városnap, a búcsús szentmise és a dísztanácsülés nem maradnak el

Idén a korábbi évekhez képest szerényebben lesz Gyergyószentmiklós városünnepe. Az önkormányzat a kormány megszorító intézkedéseire hivatkozva egynaposra szűkítette a programot.

Bár rövidebb lesz idén a gyergyószentmiklósi városnap, a búcsús szentmise és a dísztanácsülés nem maradnak el
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM