Belföld
Külföld

Védeni az őshonos közösségeket – egy éve dolgozik európai parlamenti képviselőként Vincze Loránt

Székelyhon 2020. augusztus 19., 09:07 utolsó módosítás: 2020. augusztus 19., 09:26

Kevéssel több mint egy éve vette át mandátumát Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, aki az őshonos nemzeti közösségek védelmében indult Minority Safe Pack polgári kezdeményezés mellett a nemzeti régiókért indult aláírásgyűjtésben is szerepet vállalt, és fontosnak tartja ezek sikerét. Az elmúlt egy év történéseiről, az új uniós költségvetésről, támogatási lehetőségekről beszélgettünk.

Védeni az őshonos közösségeket – egy éve dolgozik európai parlamenti képviselőként Vincze Loránt
galéria
Vincze Lóránt szerint az Európai Uniónak lépnie kell a polgári kezdeményezések nyomán Fotó: Mihály László

– Nem valószínű, hogy ilyen első évre számított, főként az utóbbi hónapokat tekintve...

– Nagyon atipikus év volt, azzal senki sem számolt, hogy a második fele a koronavírus-járvány miatt felborítja az összes tervet. Én magam sok olyan rendezvényt készítettem elő, ami pont ebben az időszakban lett volna megszervezve, például a Fekete Március 30. évfordulójára egy brüsszeli és marosvásárhelyi konferenciát szerveztünk volna, ezeket majd pótoljuk, amint lehet. Ezzel együtt azt gondolom, sikeres időszak volt, még a második része is, hiszen az Európai Tanács elfogadta az uniós költségvetést, és az Európai Néppárt képviselőcsoportjának nagyon markáns támogatása mellett sikerült azokon a területeken, amelyek a Székelyföld, az erdélyi magyarság számára fontosak, eredményeket elérni:

változatlan szinten megmaradnak a kohéziós alapok, növekednek a mezőgazdasági támogatások, és a kisebbségi érdekképviselet terén is léptünk előre.

Ezen túl az első év minden tisztségben az elhelyezkedéssel, a különböző befolyásolási körök kialakításával telik, ez így volt az esetemben is, az alkotmányos ügyek bizottságában, a petíciós bizottságban és az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi szakbizottságban dolgozom, a nevezetes LIBE-ben. Ezek mind olyan területek, amelyek kapcsolódnak a kisebbségvédelemhez, és az itthonról kapott feladatok továbbvitelét, európai képviseletét jelentik. Nekünk az a hosszú távú célunk, hogy az Európai Unió úgy alakuljon át, hogy annak része legyen az őshonos közösségek védelme. Vannak konkrét elemei is a brüsszeli jelenlétnek, amelyek különböző régiókhoz kapcsolódnak. Például a Székelyföld – Dél-Tirol együttműködés, a medvekérdés, az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának ügye, amely szintén a petíciós bizottságban van jelenleg. És van egy nemzeti, magyar együttműködési tér is, hiszen a fideszes kollégákkal együtt dolgozunk, a nemzeti ügyekben közös álláspontunk van. A Benes-dekrétumok ügyét kiemelném, de

az úzvölgyi ügy esetében is meg kell találnunk a módját annak, hogy az Európai Unió ráhasson Romániára.

Klaus Iohannis államelnök magyarokat megbélyegző, a magyar nyelvet kicsúfoló kijelentései, amelyeket nem lehet politikai támadás köntösébe öltöztetni, ahogy ők megpróbálták, ki is verték a biztosítékot Brüsszelben. Én több alkalommal felszólaltam az ügyben, és láthattuk, hogy ezúttal vezető német, osztrák svájci lapok elmarasztalták Iohannist, hogy ez túlmegy a demokratikus normákon. Én azt is mondom, hogy a jogállamiságot nem lehet kettős mércével vizsgálni, Magyarországot a balliberális oldal támadni próbálja, minden áron, és közben szemet hunynak afölött, hogy mi történik Romániában. Egy parlamenti plenáris felszólalásban is elmondtam, ez megengedhetetlen, ha erre halad az Európai Unió, az nem a jó irány. De bízom abban, hogy ezt sikerül kiigazítani a következőkben, és az unió azzal foglalkozik, ami a dolga, a tagállamok együttműködése, az egységes piac működtetése, és az európai értékek védelmében az őshonos közösségek jogainak támogatása.

– Az őshonos nemzeti közösségek és a nemzeti régiók ügyében két polgári kezdeményezés is folyamatban van. Hogyan tovább?

– A Minority SafePack kezdeményezés halad a maga útján. Én is szeretném, hogy gyorsabban haladjon, de ha arra gondolok, hogy nyolc évvel ezelőtt indítottuk útjára, akkor fontos lépéseket tettünk meg. De az európai uniós bürokrácia azért időt kér, el kellett halasztani a járvány miatt a közmeghallgatást, de biztosan sor kerül rá idén, és a bizottság is meghozza a döntést. A döntés után elkezdődhet a konkrét törvényalkotás, és az is két-három éves időszak, ezt tekintetbe kell venni.

A célunk az, hogy végre legyenek olyan uniós jogszabályok, amelyek védik az őshonos közösségeket, támogatják azok anyanyelvhasználati, oktatási, szimbólumhasználati jogait, a kisebbségi régiókat, de ott a sportközvetítések ügye és a további elemek.

Manfred Weber, az EPP képviselőcsoportjának elnöke és kollégáim a frakcióban támogatják a kisebbségek ügyét. A nemzeti régiók fejlesztéséről szóló kezdeményezés esetében megvan az egymillió aláírás, de csak három országból teljesült a minimális aláírásszám, legalább négy országot hozzá kell még tenni ahhoz, hogy sikeres legyen a kezdeményezés, és elinduljon ugyanazon az úton, mint a Minority SafePack. Az Európai Bizottságot arra kértem, hogy hosszabbítsuk meg az aláírásgyűjtést a koronavírus-járvány miatt, ezt sikerült, hat hónappal hosszabbították meg a határidőt, és abban bízom, hogy novemberig sikerül összegyűjteni. A következő lépésben mindent megteszünk, hogy meglegyen a szükséges számú aláírás, ehhez van egy jó kampánycsapat Pesty László vezetésével. Azt érzem, hogy szeptember-októberben fog felpörögni ez a kampány is, és akkor lesz két sikeres kezdeményezés kisebbségügyben, ami még inkább nyomás alá helyezi az Európai Uniót, hogy lépjen ezekben a kérdésekben. Hiszen kétmillió aláírás, több mint egymillió, ezért érdemes volt ezeket innen Székelyföldről támogatnunk.

– Milyen lehetőségek vannak a számokon túl Románia számára az Európai Unió nemrég elfogadott költségvetésében?

– A közel 80 milliárd euró, amit Románia kap, két részre oszlik, van a helyreállítási költségvetés a gazdaság támogatására, a másik rész pedig a szokásos hétéves pénzügyi keret. A helyreállítási költségvetés fele hitelkeret, ezt a részét a mi gyerekeink fogják visszafizetni, de valószínűleg más mód nem volt arra, hogy tőkeinjekciót kapjon az európai gazdaság. Ebből fontos beruházásokat lehet megvalósítani egészségügy, infrastruktúra, vállalkozásfejlesztés terén, munkahelyeket lehet létrehozni. Nem méltányos az, hogy az itteni gazdák kevesebb pénzt kapnak, mint a nyugat-európaiak, és sikerült elfogadtatni az Európai Néppárt képviselőcsoportjának támogatásával, hogy a következő hét évben évről évre fokozatosan növekedjen a mezőgazdasági támogatások értéke. A vidékfejlesztési támogatások csökkennek, ez Románia esetében 25 százalékot jelent, de a helyreállítási költségvetés keretéből, és az operatív programokból is lehet olyan projekteket kidolgozni, amelyek a vidéket segítik, fejlődési lehetőséget biztosítva.

– Milyen változásokra lehet számítani uniós támogatások felhasználást illetően?

– Románia esetében nem is az a kérdés, hogy mennyi pénz jön Brüsszelből, hanem, hogy el tudja-e költeni azt a pénzt. Örvendek annak, hogy a következő időszakban a fejlesztési régiók hatásköröket kapnak a pénz felhasználására és ez különösen előnyös a Székelyföld számára, hogy a megyeitanács-elnökök ott lesznek Gyulafehérváron és a Központi Régiót illetően sok döntést ott hoznak meg.

Minden operatív programnak lesz olyan része, amit a fejlesztési régiók szintjén döntenek el, ez hatalmas lehetőséget jelent, hiszen közelebb kerül a döntés a polgárokhoz, az önkormányzatokhoz.

Nem kell Bukarestben házalni és könyörögni, nézni azt a tökéletlenséget, ami ott van. Bízom abban, hogy az Európai Bizottságnak a bürokrácia csökkentése, az átláthatóság érdekében tett lépéseit megszívleli Románia, és valamilyen kényszer hatására változtat is, hiszen itt a bürokrácia a pályázatok esetében több köbméter papírt jelent, amit le kell adni. Ezt nem Brüsszel követeli így, a bonyolult eljárásokat Romániában alkották meg, mert félnek a köztisztviselők, és egy engedély kiadása előtt kérnek három másikat. Az önkormányzati vezetők tudják, hogy visszadobnak pályázatokat egy elírt adat miatt ahelyett, hogy automatikusan javítanák, vagy minden online rendszerben lenne, mint más országokban.

– Mi a gyakorlati haszna annak, ha az erdélyi magyar közösség európai parlamenti képviselettel rendelkezik?

– A brüsszeli döntéshozatal kiteljesíti az önkormányzatokban kezdődő munkát és az országos szintű döntéseket. És ezt a minden szinten erős RMDSZ-es képviseletet segíti brüsszeli jelenlétünk az Európai Parlamentben. Nagyon sok szabályzat érkezik az uniótól, a gazdasági döntések több mint 70 százaléka Brüsszelben születik. Kicsit távolinak tűnik, de nagyon fontos területekről beszélünk. Annak az esélyét is biztosítja, hogy Brüsszelből nyomást gyakoroljunk Romániára, hogy számon kérje Brüsszel Romániát azokban a kérdésekben, amelyekben nem teljesít jól. Nem csupán kisebbségi, hanem környezetvédelmi ügyekre is gondolok, de ilyen az uniós pénzek felhasználása is.

Ott tartunk ma, hogy Romániában kb. 70 százaléka lesz felhasználva az uniós alapoknak, és nem a vállalkozók, nem az önkormányzatok, nem a gazdák miatt, hanem az állam hibájából,

amely a nagyberuházásokat kellett volna menedzselje, autópályák, regionális kórházak építését, és sok esetben még szerződést sem kötöttek. Három éves kiegészítést kap az ország, még három évig lehet számlákat benyújtani a korábbi időszakra, ez Brüsszel jóindulatától függ, mert közben kezdődik az új támogatási időszak. De az Európai Uniónak nem érdeke, hogy nála maradjon az a pénz, ami Romániának jár, mert úgyis el kell költeni.

Az interjú elkészítését az Európai Néppárt képviselőcsoportja támogatta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
newsvote_ szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.