Színházi Olimpia: kezet nyújtani egymás felé

Színházi Olimpia: kezet nyújtani egymás felé

Fotó: Steirer Máté

Magyarországon szervezik 2023-ban a 10. Színházi Olimpiát. Közel ötven ország kétszáz társulatának előadásai szerepelnek a programban, köztük erdélyi színházak produkciói is. Az április 1. és július 1. között zajló rangos színházi eseményről tartottak sajtótájékoztatót kedden Budapesten, a Nemzeti Színházban.

Péter Beáta

2022. december 13., 20:022022. december 13., 20:02

A Színházi Olimpia elnevezésű színházi találkozót a hagyomány és a korszerűség jegyében, illetve az ókori olimpiák szellemében hívták életre 1995-ben Görögországban neves rendezők és drámaírók, görög, japán, amerikai, spanyol, angol, orosz német és brazil alkotók. A világszínház egyik legnagyobb és legrangosabb eseménye időről időre egy-egy városban, országban talál otthonra.

A 2023-as magyarországi olimpia a Színházi Olimpiák történetének 10. eseménye.

A 2023-as budapesti, illetve magyarországi események szervezésével a bizottság Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezetőjét bízta meg. A 10. Színházi Olimpia keretében 70 helyszínen 550 előadás várja a közönséget, és a világ színházi életének olyan meghatározó alkotóinak előadásai láthatók, mint Theodórosz Terzopulosz, Tadashi Suzuki, Romeo Castellucci, Krystian Lupa, Szlava Polunyin, Heiner Goebbels, Silviu Purcărete, Eugenio Barba, Tiago Rodrigues, Alessandro Serra, Christoph Marthaler, Liu Libin, Declan Donnellan vagy éppen Ivan von Hove. Ugyanakkor tánc-, báb- és utcaszínházi előadások, összesen mintegy háromszáz program várja az érdeklődőket.

Az olimpia központi eseményei a szervező budapesti Nemzeti Színházban, a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében láthatók. Az olimpia mottója: „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!” (Madách Imre: Az ember tragédiája).

Igazi öröm és meghatódottság is van a szívemben, lelkemben, hogy itt tartunk. Köszönet mindenkinek, aki részt vesz a munkában

– fogalmazott Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője. Hozzátette, a közel egy évtizede működő MITEM fesztivál sikeressége komoly érv volt, hogy megkaphatták az olimpia szervezésének a jogát.

Galéria

Fotó: Steirer Máté

„A program 95 százalékban kész van, mert még ömlenek be információk, és már lassan 50 országnál tartunk, több mint száz partnerintézménnyel. Soha ilyen jelentős színházi eseményt nem rendezett még Magyarország. Biztos, hogy a ’23-as év legjelentősebb színházi eseménye lesz a Színházi Olimpia itt Magyarországon, és az elmúlt évtizedek legjelentősebb színházi eseménye világviszonylatban.”

Pataki András, művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár rámutatott, 2023-ban a világszínház történelme a Kárpát-medencében íródik. „Akkor, amikor Európa keresi az identitását és helyenként nem találja, mi lehet más kapaszkodó, mint például a művészet?

A művészet, ami terápia is, ami felemel, ami valójában lehetővé teszi számunkra, hogy egy kicsit felemelkedjünk, hogy a katarzist átélve, más kultúrákat megismerve, gondolkodásunkat, világunkat sokirányúvá tegyük.

Azoknak a fiataloknak, akik be fognak kapcsolódni a felnőtt közönség mellett ennek a programfolyamnak a keretében, hatalmas lehetőség ez a találkozások sorozata. Meggyőződésem, hogy a demokráciát és annak intézményeit használni tudó új generáció felnövekedéséhez szervesen hozzá fog járulni ennek a Színházi Olimpiának az átélhetősége.” Mint mondta, a kulturális kormányzat négymillió forinttal támogatja a rendezvényt.

Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapítójának, az olimpia nemzetközi bizottsága elnökének az üzenetét Kulcsár Edit, a Nemzeti Színház dramaturgja, külkapcsolati referense olvasta fel. „A Színházi Olimpia egy olyan nemzetközi fórum, amely jelentős színházi alkotók munkásságát mutatja be a világ minden tájáról. Különböző országokból származó kiváló alkotók és tehetséges fiatalok arra hivatottak, hogy újrafogalmazzák a színház egyetemes és időtlen értékeit. Újraértékeljék múltját és jövőjét egy kreatív párbeszéd keretein belül. Ez a találkozás, valamint a kreatív ötletek és javaslatok megismerése előmozdíthatja a művészet jövőjét.”

Az olimpia alapítója üzenetében kiemelte, a Színházi Olimpia egy csereplatform. A diákok és tanárok találkozóhelye, amely az esetleges ideológiai, kulturális és nyelvi különbségeken túl a szabad hang megszólaltatására ösztönöz.

„Egy olyan kezdeményezés, amely hangsúlyozza a múlt, a jelen és a jövő összekapcsolásának fontosságát. A modern globalizált környezetben, a világjárványok, a gazdasági és politikai viszonyok nem csak szűkítették és tönkretették a művészet alapelveit és értékeit, hanem nagyon megnehezítették az alkotók tartalmas találkozását, amelynek keretén belül rögzítésre kerülhetnek a különbségek és hasonlóságok, a hagyományok, az iskolák és a modern irányzatok között. Hiszünk abban, hogy a színházművészet hozzájárulhat a megbékéléshez és az új humanizmus kibontakozásához.”

Galéria

Fotó: Steirer Máté

A továbbiakban Alessandro Serra (IT), a IX. MITEM vendégelőadásának rendezője, Aurora Cano (MX) – a IX. MITEM vendégelőadásának rendezője, Heiner Goebbels (DE) – a IX. MITEM vendégelőadásának rendezője osztotta meg gondolatait élő videóbejelentkezésen az olimpiával kapcsolatban, illetve a jelenlevő Asbóth Anikó, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke, Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója, Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Kiss B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Inkubátorház vezetője és Tóth Zoltán, az Országos Diákszínjátszó Egyesület elnöke beszélt arról, hogy hogyan kapcsolódnak be az általuk vezetett intézmények a Színházi Olimpia programjába.

Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója videóüzenetében elmondta, öröm számukra, hogy több előadással is részt vehetnek a 10. Színházi Olimpián. „Az, hogy egy ilyen nagy nemzetközi rendezvényen annyi nemzet színháza annyi nyelven szólal meg, igazából az európai kultúra egységét hivatott bizonyítani, azt a fajta párbeszédet, amit nézeteinktől függetlenül folytatnunk kell. Egymást kell tisztelnünk, mert a színház elsősorban a másik elismerése, a színház elsősorban a találkozás egy közös térben, és ebben a közös térben igenis helye van minden irányzatnak, nézetnek. A legfontosabb összekötő kapocs a minőség.” Úgy véli, az, hogy határon túli előadások, közöttük magyar színházak előadásai is láthatóak, nagyon fontos, hiszen ez számukra ugródeszka lehet a nemzetköziség felé.

Azt remélem, hogy sokakkal találkozhatunk, hogy egymás előadásait láthatjuk, és ez alkalom arra, hogy kezet nyújtsunk egymás felé, egymás szemébe nézhessünk. Ha vitatkozunk is, ha nem mindenben is értünk egyet, akár művészileg, akár másképpen, az olimpia erre a legjobb fórum, hogy megmutassuk ezeket a különbségeket is

– fogalmazott.

Kulcsár Edit a Székelyhonnal megosztotta, az olimpiához az ugródeszka a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó volt. „Már a MITEM-nek is egy alapkoncepciója volt, hogy a nemzetközi előadások mellett a határon túli színházak legjobb előadásai közül mindig válogattunk egyet-kettőt-hármat. Úgy gondoltuk, hogy nagyon fontos, hogy a határon túli színházak legjobb előadásai a nemzetközi válogatásban benne legyenek. És ezt a gondolatmenetet folytatva Vidnyánszky Attila úgy határozta meg a magyarországi színházpolitikának a szerkezetét, hogy nemcsak a Nemzeti Színház – amely tulajdonképpen ennek a rendezésnek a jogát megkapja – szervezze a Színházi Olimpiát, hanem minden magyarországi színház. Mindenkinek felajánlotta ezt a lehetőséget, hogy úgy vegyenek részt az olimpián, hogy hívnak külföldi előadást, és legalább egy határon túli előadást vendégül látnak ebben a három hónapban. Mindenki saját maga döntötte el, hogy kit hív külföldről, határon túlról, és nagyon örülünk, mert azt látjuk, hogy tulajdonképpen minden határon túli magyar színházat hívtak. Ebből az is látszik, hogy

hála Istennek a rendszerváltás után harminc évvel ezek a kapcsolatok, az anyaországi és határon túli színházak között szorosak, megvannak, működnek, figyelnek egymásra.

Az, hogy nem kellett senkit sem noszogatni, hogy mindenki megtalálta a partnerét a magyarországi színházak közül a határon túli színházakban, nagy örömmel töltött el. És ilyen módon szeretnénk felmutatni nemzetközi érdeklődők számára is, hogy nem csak Magyarországon van magyar színház, hanem egy nagyon különleges színházi nyelv alakult ki a környező országokban, talán még progresszívebb is sokszor, mint a magyarországi területen. Szent meggyőződésem, hogy érdemesek a nemzetközi figyelemre és a színvonalát növelik a fesztiválnak.”

Galéria

Fotó: Steirer Máté

A Színházi Olimpia programjairól bővebben a szinhaz.org oldalon lehet tájékozódni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 13., kedd

Magas szinten űzik az osztrák bankok elhagyását

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) és a szállításügyi minisztérium alárendeltségében működő más vállalatok is bejelentették, hogy az osztrák bankokból a CEC-be helyezik át számláikat – közölte kedden Sorin Grindeanu tárcavezető.

Magas szinten űzik az osztrák bankok elhagyását
2022. december 13., kedd

Nő a Covid-esetek száma, de az egészségügyi miniszter szerint nincs ok aggodalomra

A többi európai országhoz hasonlóan Romániában is nő a Covid-esetek száma, de nincs ok aggodalomra, a megbetegedések nagy része ugyanis könnyű lefolyású – írja az Agerpres hírügynökség.

Nő a Covid-esetek száma, de az egészségügyi miniszter szerint nincs ok aggodalomra
2022. december 12., hétfő

Ezek az értékek jellemzik az előttünk álló két hét időjárását

Jelentős lesz a hőingadozás a következő két hétben, csapadékra inkább ezen a héten van kilátás.

Ezek az értékek jellemzik az előttünk álló két hét időjárását
2022. december 11., vasárnap

Az elmúlt több mint száz évben 12 madárfaj tűnt el az országból, most újabbak kerültek veszélybe

Románia több mint negyven madárfaját fenyegeti a kihalás, további csaknem harminc pedig mérsékelten fenyegetettnek minősül, de az elmúlt száz évben 12 madárfaj el is tűnt az országból.

Az elmúlt több mint száz évben 12 madárfaj tűnt el az országból, most újabbak kerültek veszélybe
2022. december 10., szombat

Figyelemre intik a vásárlókat: a luxuscikként árult termékek esetenként hamisítványok lehetnek

Figyelemre inti a vásárlókat a fogyasztóvédelmi hatóság elnöke az ajándékozás hónapjában, hangsúlyozva, hogy a luxuscikként árult termékek esetenként hamisítványok lehetnek.

Figyelemre intik a vásárlókat: a luxuscikként árult termékek esetenként hamisítványok lehetnek
2022. december 10., szombat

Egy nap alatt több mint kétmillió lej értékben rótt ki bírságot a rendőrség és csendőrség

Az elmúlt 24 órában 4021 bevetésük volt a belügyi szerveknek, 2644 esetben a közbiztonság és a közrend védelmében volt szükség a beavatkozásukra, 1377 esetben vészhelyzet miatt riasztották őket – írja az Agerpres hírügynökség.

Egy nap alatt több mint kétmillió lej értékben rótt ki bírságot a rendőrség és csendőrség
2022. december 09., péntek

Felmérés: sokan töltik inkább otthon a karácsonyt a drágulások miatt

Az emelkedő közüzemi, élelmiszer- és üzemanyagárak miatt szűkülő pénzkeret arra készteti a romániaiakat, hogy inkább otthon töltsék idén az ünnepeket – derül ki a CEC Bank és a FinZoom.ro felméréséből.

Felmérés: sokan töltik inkább otthon a karácsonyt a drágulások miatt
2022. december 08., csütörtök

Megemelték a jövedelemhatárt, többen fogják megkapni az élelmiszerre költhető támogatást

A kormány csütörtöki döntése értelmében jövőre is folyósítják a rászorulóknak a 250 lej értékű támogatást, amelyből kizárólag alapélelmiszereket és meleg ételt vásárolhatnak.

Megemelték a jövedelemhatárt, többen fogják megkapni az élelmiszerre költhető támogatást
2022. december 08., csütörtök

Elfogadták: nőni fog a minimálbér

Határozatot fogadott el csütörtöki ülésén a kormány arról, hogy 2023. január elsejétől a jelenlegi 2550 lejről 3000 lejre nő az országos bruttó minimálbér.

Elfogadták: nőni fog a minimálbér
Elfogadták: nőni fog a minimálbér
2022. december 08., csütörtök

Elfogadták: nőni fog a minimálbér

2022. december 07., szerda

Már csak a képviselőházon múlik, hogy munkaszüneti nap legyen vízkereszt napja is

Hallgatólagosan elfogadta szerdán a szenátus azt a törvénytervezetet, amely hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánítaná Romániában január 6-át és 7-ét, azaz vízkereszt napját és a keleti kereszténység karácsonyát.

Már csak a képviselőházon múlik, hogy munkaszüneti nap legyen vízkereszt napja is
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM