Orbán Viktor: háború vagy béke?

Orbán Viktor: háború vagy béke?

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Háború vagy béke, brüsszeli járszalag vagy a magyar szabadság között kell dönteni a június 9-i európai választáson – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából rendezett állami díszünnepségen a Múzeumkertben. Több tízezres hallgatósága előtt kijelentette: ha meg akarjuk őrizni Magyarország szabadságát és szuverenitását, „el kell foglalnunk Brüsszelt”, változást kell elérnünk az Európai Unióban.

MTI

2024. március 15., 15:102024. március 15., 15:10

A kormányfő ünnepi beszédében azt mondta: Petőfiék óta minden magyar nemzedék és minden magyar fiatal számára eljön az idő, amikor dönteni kell. „Az igazság oldalán állsz vagy a globális bégetők nyájához kérsz bebocsátást?

Idézet
El kell dönteni, a magyar igazság ösvényén indulsz el vagy a Soros-birodalom sugárútja felé kanyarodsz;

követ törsz vagy katedrálist építesz. Brüsszeli járszalag vagy magyar szabadság, háború vagy béke.(...) Nem bújhatsz el, döntened kell: kiállsz a hazádért vagy inkább idegenek kenyerét eszed?” – fogalmazott.

Felidézte, Brüsszel nem az első birodalom, amelyik szemet vetett Magyarországra, de az elmúlt ötszáz évben minden birodalom belátta előbb vagy utóbb, hogy elnyomással, zsarolással, erőszakkal, Bach-huszárokkal, pufajkásokkal nem megy velünk semmire.

Idézet
Elfogyott a félhold, elkopott a kétfejű sas karma és elvásott a vörös csillag is

– fogalmazott, hozzátéve: mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül Góliát. Magunkkal rántottuk a lófarkas zászlót Nándorfehérvárnál, március 15-én egyetlen nap alatt kifordítottuk a világot a sarkaiból Pesten, '56-ban meglékeltük a világkommunizmust, és '89-ben kiütöttük az első téglát a berlini falból. Sztambulban, Berlinben, Moszkvában és Bécsben is rájöttek,

mindenki azzal jár jól, ha békén hagy bennünket

– összegzett Orbán Viktor. Hozzátette ugyanakkor: a kiegyezéssel pedig megmutattuk, hogy ha megkapjuk a tiszteletet, mi is megadjuk, ami jár. Értékelése szerint egyedül Brüsszel nem akarja megérteni ezt. „Ezért, ha meg akarjuk őrizni Magyarország szabadságát és szuverenitását, nincs más választásunk, el kell foglalnunk Brüsszelt” – közölte. Hozzáfűzte: 1848-ban megálltunk Schwechatnál, most nem tesszük, most

Brüsszelig fogunk menetelni, és mi magunk fogjuk megcsinálni a változást az Európai Unióban.

„Itt az ideje, hogy a helytartótanács Brüsszelben is reszketni méltóztassék” – fogalmazott. Hangsúlyozta azt is: nem fogadjuk el, hogy Brüsszel magára hagyta az európaiakat, sőt szembefordult velük. Nem tűrjük el, hogy tönkretegyék a gazdákat, kisemmizzék a középosztályt, földre vigyék az európai vállalatokat, elsinkófálják a nemzetek jogait, adósrabszolgává tegyék a gyerekeinket, és háborúba vigyék egész Európát – fűzte hozzá.

Galéria

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A kormányfő kiemelte: „mi itt, Budapesten ismerjük a háborút. Halottak százezrei, hadirokkantak, özvegyek árvák, lerombolt hidak, bombatölcsérek, földönfutóvá tett emberek tízezrei; egy emberöltő és egy nemzedék élete ment rá az utolsó háborúra” – mondta. Kijelentette: Magyarország csak a békével járhat jól, nem kérünk a háborúból.

Értékelése szerint azonban a magyarok Brüsszelből béke helyett háborút, biztonság helyett jogállami hercehurcát, jólét helyett pénzügyi zsarolást kaptak. Becsaptak bennünket, de ideje, hogy fellázadjunk és helyreállítsuk az európai emberek önérzetét és önbecsülését – tette hozzá.

Galéria

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Azt mondta, a magyarok nincsenek egyedül, mert a lengyeleket ugyan elsodorta „a Soros-féle baloldal szökőárja”, de a szlovákok lábra kaptak, a csehek ébredeznek, az osztrákok készülődnek, az olaszok lassan irányba állnak, a hollandok már talpon, és fellázadtak az amerikaiak is.

Orbán Viktor várakozásai szerint sorsfordító év lesz az idei.

Az év elején még egyedül voltunk, az év végére pedig mi leszünk a többség a nyugati világban, nagy esélyek nyílnak meg előttünk

– jelentette ki. Értékelése szerint szuverenista fordulat előtt állnak Amerikában és Európában is, „helyreállhat a normális élet”, s megnyithatják a nyugati nemzetek új nagy korszakát, amelyben mindenki megtalálhatja a maga számítását.

Galéria

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Kivéve azok – folytatta – akik „kiírták magukat a történelemből”, „megszegték a nemzet szolgálatára tett esküjüket”, „hitszegő módon hátba támadták a hazájukat”, akik „aknamunkát folytatnak Brüsszelben, hogy elvegyék a tanárok és az óvónők pénzét”, akik kinyitnák a kapukat a migránsok előtt, „akik harminc brüsszeli ezüstért eszement genderaktivisták kezére adnák a gyermekeinket”, akik „eladták magukat és megvették őket kilóra, hogy hatalomra kerüljenek”. Nekik az árulók sorsa jut majd – mondta, majd Szabó Magdát idézve hozzátette: az „árulót elfelejtjük, az áruló nincs, meghalt, nem is ismertük soha”.

A kormányfő a magyar forradalmat jellemezve azt mondta: az nem romboló, hanem építő, nem tagadó, hanem alkotó, igaz és szép, és a végén nem halál, hanem élet sarjad belőle.

Felidézte: 1848 márciusában Európa lángokban állt, vér folyt a fővárosok utcáin, Bécsben barikádokon harcoltak, mi magyarok „verset írtunk, 12 pontot szerkesztettünk, átsétáltunk Pestről Budára”. „Ez volt az első békemenetünk” – jegyezte meg. Hozzátette: a magyarok puskalövés nélkül kiszabadították a politikai foglyokat, színházba mentek, nemzeti darabot néztek, a szünetben Nemzeti dalt énekeltek és estére győztek, napra pontosan kilenc hónapra rá pedig megszületett Petőfi Zoltán. Ilyen a forradalom, ha magyar fiatalok csinálják – hangsúlyozta. Kijelentette:

nem az a kérdés, hogy milyen világot hagyunk a gyerekeinkre, hanem az, hogy milyen gyerekeket hagyunk a világra, valójában ezen múlik minden.

Úgy fogalmazott: a márciusi ifjak szülei tudták, hogy haza csak addig van, amíg van, aki szeresse.

Galéria

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Orbán Viktor rámutatott, a nyugati világban ma emberek millió gondolják azt és élnek úgy, mint aki a semmiből jön és a semmibe megy, ezért nincsenek tekintettel, és meggyőződésük szerint nem is kell tekintettel lenni semmire és senkire. Háborúkat robbantanak ki, világokat rombolnak le, országhatárokat rajzolnak át és „sáska módjára legelnek le mindent” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: semmibe veszik a holtakat, és megfosztják jogaiktól a meg sem születetteket.

„Mi magyarok másképpen élünk és másképpen is akarunk élni. Mi jövünk valahonnan és tartunk valahová” – mondta. Hozzáfűzte: mindent, amink van, az elődeinktől kaptuk, és vele a küldetést is, hogy fenntartsuk és tovább adjuk, ez a magyar szabadság veleje. Nálunk a szabadság nem öröm vagy szenvedés, a magyar nem tartja magát szabadnak, csak mert nem éhes vagy nem gyötri lelki nyavalya. Bennünket nem tesz szabaddá, ha mindenki azt csinál, amihez kedve van. Ez nekünk kevés – fejtette ki Orbán Viktor.

Galéria

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Úgy folytatta: nekünk a szabadság az, ha olyan hazát építhetünk magunknak, ahol nincs a fejünk fölött semmiféle háziúr. Ezért rajtunk kívül senkinek sem fontos, hogy fennmaradjon a világban az, ami magyar. Mi tudjuk, hogy a létezés magyar minősége az emberi élet különleges, semmihez nem fogható, magasrendű formája, és a legnagyobb dolog, ami megtörténhet velünk, hogy magyarnak születünk – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: a nyugati világban azt képzelik, hogy az ember csak úgy van magában, kizárólag az ő szabad választásán múlik, hogy melyik államnak lesz a polgára, ő dönti el, hogy fiú lesz-e vagy lány, a család az, amit kitalál magának, a haza pedig csak működési terület.

Mi, magyarok tudjuk, ha egyedül állsz a világban, nem szabad vagy, hanem magányos.

A március 15-i fiatalok azt kiáltották világgá, hogy „mi, magyarok társak vagyunk. Nemcsak a barátságban és a családban, de társak vagyunk a hazában is: honfitársak” – jelentette ki. Megjegyezte: sőt, társam az is, aki előttem járt, és az is, aki utánam jön. Mert a magyarok élete folyamatos láncolat Szent Istvántól Mátyás királyon és Petőfin át az 56-os magyarokon keresztül egészen hozzánk és tovább.

Galéria

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A miniszterelnök egy példázattal világította meg az európai, benne a magyar baloldal és a jobboldal közti különbséget: egy utazó lát egy embert az út szélén, aki követ tör egy kalapáccsal. A kérdésére, hogy mit csinál, az ember így felel, „nem látod? Követ török, ez a munkám”. Lát egy másik embert, aki szintén követ tör, és amikor őt is megkérdezi, hogy mit csinál ő így felel: „Nem látod? Katedrálist építek”. Az európai, benne a magyar baloldal ma követ tör – mondta. Ez az ő életük, múlttól és jövőtől megfosztott, önmagáért való robot. Mi katedrálist építünk. Ez a mi életünk – közölte a kormányfő.

Negyven nemzedék építőköveiből emelkedik a „Magyarország katedrális” – folytatta. Szent István megalapította, Mátyás király naggyá tette, a labancok lerombolták, a reformkor újjáépítette, Kossuth és Széchenyi, Petőfi és Jókai, Deák és Batthyány, Klapka és Görgei harcoltak érte – sorolta. Rámutatott: a

'48-as hősök látták a katedrálist. Látták a hazát a magasban, ami a hétköznapok felett áll, és magasabb rendű értelmet ad véges életünknek.

Ezért bátran cselekedtek akkor is, amikor az életük forgott kockán, és akkor is, amikor esély sem volt a győzelemre.

Galéria

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A kormányfő szólt arról is: Európa népei ma Brüsszeltől féltik a szabadságukat, éppúgy, mint Petőfiék idejében. Olyasmit akarnak ránk kényszeríteni, ami a „magyar szellem számára kárhozatos”, ami „idegen a magyar élettől” – mondta. Úgy fogalmazott: „be akarnak bennünket préselni egy háborúba, migránsokat akarnak a nyakunkba sózni, és át akarják nevelni a gyerekeinket, de mi nem megyünk háborúba, nem engedjük be a migránsokat, és nem adjuk oda a gyerekeinket sem”.

Ez olyan egyszerű, mint az egyszeregy, és olyan világos, mint a Nap, mert Magyarország szabad és szuverén ország, és az is marad – szögezte le Orbán Viktor.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 18., szombat

Fico elleni merénylet: vizsgálati fogságba helyezték a gyanúsítottat

Vizsgálati fogságba helyezte szombaton a bazini (Pezinok) székhelyű speciális bíróság a Robert Fico miniszterelnök ellen szerdán elkövetett fegyveres merénylettel gyanúsított és a támadást követően a helyszínen őrizetbe vett, lévai illetőségi Juraj C.-t.

Fico elleni merénylet: vizsgálati fogságba helyezték a gyanúsítottat
2024. május 18., szombat

Elsüllyedt egy hajó a Fekete-tengerben, nyolc embert kimentettek, hármat még keresnek

Elsüllyedt egy tanzániai zászló alatt közlekedő hajó szombat reggel a Fekete-tengeren, 26 tengeri mérföldre a Tulcea megyei Szent György kikötőtől – közölte a Román Tengerészeti Hatóság.

Elsüllyedt egy hajó a Fekete-tengerben, nyolc embert kimentettek, hármat még keresnek
2024. május 16., csütörtök

Közösen hívják fel a figyelmet az EP-képviselet fontosságára a külhoni magyar szervezetek

„Az összmagyarság érdeke minél több, a nemzeti ügyért elkötelezett határon túli magyar és magyarországi képviselő mandátumszerzése” – áll a határon túli magyar szervezetek közös nyilatkozatában.

Közösen hívják fel a figyelmet az EP-képviselet fontosságára a külhoni magyar szervezetek
2024. május 15., szerda

Meglőtték Robert Ficót, Szlovákia miniszterelnökét

A szlovák kormány nyitrabányai kormányülését követően meglőtték Robert Ficó miniszterelnököt, a helyi kutúrház előtt – számol be a szlovák Denník N portál alapján a hvg.hu. A kormányfőt a gyomrán és a mellkasán érte találat.

Meglőtték Robert Ficót, Szlovákia miniszterelnökét
2024. május 15., szerda

Kérésekkel fordultak az uniós ügyekért felelős miniszterhez

Bóka János magyar európai uniós ügyekért felelős miniszterrel és Zsigmond Barna Pál miniszterhelyettessel találkoztak az RMDSZ európai parlamenti listavezetői szerdán – számolt be közleményben Vincze Loránt EP-képviselő.

Kérésekkel fordultak az uniós ügyekért felelős miniszterhez
2024. május 14., kedd

3700 lejre emelné a minimálbért Ciolacu

A kormány „eltökélt szándéka” 3700 lejre emelni a minimálbért – jelentette ki kedden Marcel Ciolacu, Románia miniszterelnöke.

3700 lejre emelné a minimálbért Ciolacu
2024. május 13., hétfő

Három napja volt jogosítványa, halálos balesetet okozott

Meghalt egy 17 éves lány hétfőre virradóra a Temesvár és Berekszó között bekövetkezett közúti balesetben, miután az autó, amelyben utazott felborult.

Három napja volt jogosítványa, halálos balesetet okozott
2024. május 12., vasárnap

Bortúra a szkipetárok földjén

Igen, az albánok így nevezik magukat, és ősidők óta íratlan törvények révén helyezik maguk számára mindenek fölé a vendég segítésének, védelmének, megbecsülésének szentségét. Egy erdélyi báró hosszú éveket töltött körükben.

Bortúra a szkipetárok földjén
Bortúra a szkipetárok földjén
2024. május 12., vasárnap

Bortúra a szkipetárok földjén

2024. május 11., szombat

Gyorsan hajtott, nem állt meg a rendőrök jelzésére, szabálytalanul előzött és még a forgalommal is szembement

Háromszáz napra bevonták a jogosítványát egy 67 éves gépkocsivezetőnek, miután 139 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott, nem állt meg a rendőrök jelzéseire, majd menekülés közben autójával nekiment egy másik gépkocsinak.

Gyorsan hajtott, nem állt meg a rendőrök jelzésére, szabálytalanul előzött és még a forgalommal is szembement
2024. május 11., szombat

Közel 600 sofőr maradt egy időre jogosítvány nélkül

Több mint 560 gépkocsivezetőnek vonták be a jogosítványát az elmúlt 24 órában a közúti közlekedési szabályok megszegése miatt.

Közel 600 sofőr maradt egy időre jogosítvány nélkül
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!