Megtapasztalt mélyszegénység – Kelemen József magyar katonaként szolgált fél éven át Afganisztánban

Megtapasztalt mélyszegénység – Kelemen József magyar katonaként szolgált fél éven át Afganisztánban

Kelemen József, a Magyar Honvédség katonájaként 2010 első felében teljesített szolgálatot Afganisztánban

Fotó: Kelemen József

Kelemen József  2010 első felében fél éven át teljesített külszolgálatot Afganisztán északi részén, Pul-e Homriban. A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) összekötő csoportparancsnokaként Baglan tartomány három járásában infrastrukturális projektek ellenőrzése és járőrözés volt a feladata. Tíz éve szerelt le, már nincs hivatásos állományban, jelenleg külföldön él családjával. A Székelyhon megkeresésére számolt be saját afganisztáni tapasztalatairól, illetve arról, hogyan látja ő, volt-e értelme az elmúlt húsz évnyi nyugati katonai jelenlétnek Afganisztánban.

Hajnal Csilla

2021. augusztus 29., 11:132021. augusztus 29., 11:13

– Mi volt a dolga a magyar katonáknak 2010-ben Afganisztánban, amikor ön ott külszolgálatot teljesített a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport összekötő csoportparancsnokaként?

– A hollandoktól vettünk át egy területet mi, magyarok 2006-ban, vagyis egy Tartományi Újjáépítési Csoportnak az irányítását. Ez 2013-ig tartott, én fél évig voltam ott Baglan tartományban, Észak-Afganisztánban.

Az infrastrukturális újjáépítési munka volt a fő feladatunk, illetve az, hogy stabilizáljuk a térséget, de humanitárius segítséget is nyújtottunk, iskolákba és orvosi rendelőkbe vittünk alapanyagokat.

A tartományon belüli infrastrukturális projekteket kellett kivitelezni a helyieknek, ezt kellett koordinálnunk, illetve a biztonságot kellett megteremtenünk. Az én felelősségi területem az iskolaépítés és orvosi rendelők építése volt. Összekötő csoportparancsnok voltam, így az én dolgom az volt, hogy a három területre osztott tartománynak az egyik területét kellett ellenőriznem, új projekteket kellett találni és leszervezni.

A helyi vezetőkkel való egyeztetés is a mi dolgunk volt, illetve az, hogy biztonságos legyen a helyi afgán alvállalkozók munkája az építkezések során.

– Kik ezek a helyi vezetők?

– Több fajta vezető van ott. A 2010-es Afganisztán egy demokratikus köztársaság volt, azaz próbált lenni, Afganisztáni Iszlám Köztársaság volt a neve még pár nappal ezelőttig. Az ország tartományokból áll, a tartományok járásokból, és ezeknek van tartományi-, illetve járási vezetőik, és rendőrfőnökük is. Voltak választások is természetesen, ahogy az egy demokráciában lenni szokott,

de általában azokat jelölték, akik erővel vagy pénzzel rendelkeztek.

De az államhatalmon kívül minden közösségben van egy úgynevezett shura vagy jirga is, azaz tanács. Ezekben a tanácsokban jelen lévő öregek/bölcsek is valamilyen szinten vezetők voltak. Volt olyan helyzet is, hogy a járási vezetőnek más volt a prioritása, ami nem biztos, hogy megegyezett a shura, azaz a nép által kiválasztott vezetők prioritásaival.

Fotó: Kelemen József

Afganisztán vidéki része nagyon szegény és fejletlen, az áram és a vezetékes víz nagy luxusnak számít ott. A világ legszegényebb országai közé tartozik, például vízért napi öt-tíz kilométereket gyalogolnak a lányok és az asszonyok.

Ha a helyiekkel beszéltél, akkor természetesen ők a falu infrastrukturális fejlődésére fektették a hangsúlyt, a járási vezető pedig a saját falujába kért volna valami fejlesztést. Voltak kiemelt területek, amelyekre hangsúlyt fektettünk, ezért olyan fejlesztéseket helyeztünk előtérbe, amelyekkel több embernek segíthettünk, viszonylag olcsóbb beruházással, hiszen végesek voltak az eszközeink.

– Hogyan fogadták a katonákat a helyi lakosok?

– A legtöbb helyen pozitív volt a fogadtatás, de ez kulturálisan kódolt viselkedés, mert náluk a vendéglátás is vallási/törzsi kulturális alapon működik. Kötelezővé teszi számukra azt, hogy vendégül lássanak, vendégszeretők legyenek. Az ottani viselkedéskód azt követeli meg, hogy még az ellenségedet is vendégként fogadd, tehát ha bejön a faludba, vendégül lásd, ha kimegy onnan, majd lerendezheted vele a dolgokat. Ezért nehéz volt megmondani, hogy ki volt az, aki igazából szívesen fogadott. Amit az egyenruháinkon láttak, az egy zöld ISAF (International Security Assistance Force) feliratú pajzs volt, ezért amíg nem kezdtél el beszélgetni velük, addig amerikainak gondoltak. Persze, egy idő után már megismerték a magyar zászlót a járműveinken.

Miután megismertek minket, viszonylag kedvesek voltak, és elmondták, hogy mire lenne szükségük. Ha megkérdeztük őket arról, hogy milyen a biztonsági helyzet, vannak-e ellenállók, akkor azt felelték, hogy dehogy, nincs semmi gond, lövöldöznek néha, de minden rendben van.

Egyrészt azért is, mert az volt az érdekük, hogy éreztessék, ott béke van, és a saját területük biztonságosnak tűnjön, hogy továbbra is folytatódjanak a beruházásaink. Viszont sok helyi csoport van, nem csak a tálibok, például a hadurak csapatai, a hadurakkal kapcsolatban álló drogtermesztők csapatai, tehát sok kisebb csoport, akik ellenségesen léphettek fel.

Fotó: Kelemen József

– Hol voltak akkor a tálibok, amikor önök ott állomásoztak?

– Nehéz megmondani, hogy akkor éppen hol voltak és hol nem. Az ország és ez a tartomány egy hatalmas területet foglal magába pár kisebb vagy nagyobb várossal, és nagyon sok apró faluval. A tálibok és a többi ellenálló a vidék gyermekei – a vidék tartja el őket –, és nagyon jól bele tudtak olvadni az ottani lakosságba.

Mivel ugyanazt a ruhát viselték, mint a helyi lakosság, lehetetlen volt megmondani, hogy ki a tálib és ki nem az.

Amit mi tudtunk az az, hogy a tálibok és ellenállók jelenléte a mi tartományunkban 2010 tavaszán növekedett meg a déli területeken megindított szövetséges hadműveletek hatására.

– Milyen volt a nők helyzete akkor, egyáltalán láthatóak voltak a nők?

– Fontos megemlíteni, hogy ahol a mi bázisunk volt Pul-e Homriban (magyar kiejtéssel: Puli Humri), nagyvárosnak számít Afganisztánban (lakossága mintegy hatvanezer fő – szerk. megj.). Volt ott egy cementgyár, sajtgyár, a város egy jelentős mezőgazdasági centrumnak számít, de van egyetemük is, akkor járhattak nők is erre az egyetemre. De van egy másik véglet, a vidékiek helyzete, ahol abszolút semmi nincs, csak völgybeli kis falvak, egy iskolával, ahol jobb esetben volt egy sátor vagy kisebb épület, ahol a lányok is járhattak iskolába, de nem mindenhol. Mindenkinek volt mobiltelefonja ugyan, de internet nem volt, akkor még a 3G meg 4G sem volt.

Mobiltelefonja tehát mindenkinek volt, de vízvezeték és áramellátás nem volt, csak egy-két benzinnel működő generátor.

Ez volt az egyik véglet, a másik a felszabadultabb életet élő nagyvárosiak, ahol a nők nagy része csadorban ugyan, de járkált az utcán, járt egyetemre, dolgozott, és még a politikai életben is aktívak voltak. Néhány nő a városban burka nélkül is járkált. Ha például átadtunk valamilyen beruházást, ami nem konkrétan nőknek volt célozva, amilyen például egy lányiskola, hanem mondjuk egy másfajta iskolát, akkor a nők nem voltak láthatók, nem hívták el oda a nőket. A régi fényképeimet elnézve ezeken a ceremóniákon egyiken sem látható egyetlen nő sem a helyi lakosságból.

Fotó: Kelemen József

A falvakban megvan a régi rend, a nő nem hagyhatja el a házat kísérő nélkül, nekik otthon van a helyük, míg a városokban sokkal demokratikusabb volt a szemlélet.

A helyi tolmácsok néha mesélték nekünk, hogy a nagyvárosban is úgy néz ki egy lakodalom, hogy külön vannak a nők és külön a férfiak, nem koedukált módon zajlik, de legalább járhattak a nők is társaságba. A nagy kérdés, hogy ez folytatódhat-e most vagy sem.

– Hogy látja, volt-e értelme az elmúlt húsz évnek, amíg próbálkoztak demokratikus elveket exportálni Afganisztánba? Megérte?

– Ha onnan közelítjük meg, hogy, hány ember halt meg, hány helyi lakos, gyerek sebesült meg, hány katona veszett oda, vagy mennyi pénz ment bele ebbe az elmúlt húsz évben, akkor nehéz gondolkodás nélkül azt mondani, hogy megérte.

Lehet, hogy nagyon nagy volt az ár, amit fizettünk, de hiszem, hogy volt értelme.

Az egésznek az volt a célja 2001. szeptember 11-e után, hogy az al-Kaida terrorista csoportosulást felszámolják, és meggátolják azt, hogy Afganisztán egy olyan hely legyen, ahol különböző terrorista csoportok képezhessék az embereket, akik aztán a nyugati világra támadnak. Ez volt a célja a beavatkozásnak, ha ez nem történik meg, és nem vagyunk ott húsz évig szövetségesek, akkor sokkal rosszabb is lehetne ma. Nehéz megmondani, hogy mi lett volna, ha nem avatkoznak bele a nyugati hatalmak. Nem egyszerű a válasz erre kérdésre, ugyanis elvesztettem/elvesztettünk ott katonatársakat, barátokat, és sokáig távol voltunk a családjainktól is. De látom az értelmét, mert

sok ember életét tettük jobbá, sokszor könnyítettük meg a mindennapjaikat például beteg gyerekek orvosi ellátásával, de növeltük az életszínvonalukat is, valamennyire kibillentettük őket a mélyszegénységből is.

Fotó: Kelemen József

Fejlődött az online világra való nyitottságuk is azóta, főleg a városokban, sokkal több ember jutott hozzá az internethez. A falvakban ugyanakkor pletykaalapon terjednek a hírek még ma is. A kétezres évek elején születettek már hozzászoktak az internethez, megtudják szerezni az információt maguknak, nem függenek annyira másoktól, önállóbbak, és ez a kisebb vidéki városokra is jellemző már. A tálib rezsimnek ez lesz a kihívása, hogy megnyerjék maguknak ezeket a fiatalokat, akik nem akarnak beállni a sorba, akárcsak a világ többi részén élő fiatalok. Ha a tálibok meg akarják tartani a hatalmat, akkor nekik is meg kell újulniuk. Az elmúlt napokban több sajtótájékoztatót is tartottak, amin azt mondták, hogy mehetnek a nők is dolgozni, de ők megmondják, hogy milyen szektorban dolgozhatnak.

Az egészhez azért tudni kell azt is, hogy a tálib mozgalomnak is több vonala van, hiszen vannak radikálisabbak, és valamennyire demokratikusabbak, tehát kihívás lesz az is, hogy ők maguk közt mennyire tudnak kiegyezni, és mennyire tudják a fiatalabb generációt megnyerni maguknak.

– Hogy történhetett meg, hogy a képzett afgán kormánycsapatok megadták magukat a táliboknak egy-két nap alatt, egyetlen puskalövés nélkül?

– Több oka van annak, hogy egy 180 ezres hadsereg, fejlett haditechnikával, sok belefektetett pénzzel és jó kiképzéssel pár nap alatt felmorzsolódott és eltűnt. Egyrészt morálisan morzsolódtak fel ezek a csapatok.

A tálibok a vidék falvaiban vannak jelen, ott szerveződnek, az afgán kormánycsapatok pedig a nagyvárosokban voltak, nem állomásoztak a kisebb falvakban, így ott nyugodtan tudott állomásozni ez az árnyék-kormány, tudták maguknak toborozni a tagokat.

Fotó: Kelemen József

2020-ban egyezséget kötöttek az Amerikai Egyesült Államok és a tálibok, hogy az amerikai csapatok elhagyják Afganisztánt. Ennek fejében a tálibok megígértek, hogy az amerikai csapatoknak nem fog bántódásuk esni a kivonulásig, és még az afgán nemzeti hadsereg elleni támadásokat is minimalizálni fogják. A másik, amit megígértek a tálibok, hogy ha az amerikaiak kivonulnak, nem fogják megengedni, hogy a különböző terrorista-csoportok ott tevékenykedjenek, kiképzéseket hajtsanak végre.

Amint a felek megegyeztek a kivonulásról, több helyen a helyi törzsi vezetők a tálibok segítségével elkezdtek propagandát folytatni a fiatalok felé, hogy az ügy elveszett, tegyétek le a fegyvert, és mi megbocsátunk nektek.

Az afgán nemzeti hadsereg az egész ország területéről szedett össze embereket annak idején, nem csak egy törzsből, hanem mindenhonnan jöttek emberek a katonaságba. Ezeket a katonákat kezdték el győzködni, amikor haza mentek szabadságra a falvakba, hogy tegyék le a fegyvert, mert vége mindennek, és a helyi tálib vezető megígérte, hogy nem fogja őket bántani. Ezeknek a katonáknak a nagy része vissza se ment, tehát dezertált. Az afgán nemzeti hadseregben is voltak etnikai feszültségek, hiszen sok különböző népcsoport és törzs volt ott, de

voltak olyan katonai vezetők is, akik nem voltak példamutatók, a felső vezetés elég sok pénzt eltüntetett az utolsó hónapokban, saját maguknak tették el a katonáik zsoldját.

A rendőrségen és a hadseregen belül is egy-két hónapja nem kaptak már fizetést, és ez még jobban csökkentette a harci kedvüket. Afganisztán amúgy is egy viszonylag új állam, és az afgánok számára nem az országhoz való tartozás a legfontosabb szempont.

A személy a legfontosabb számukra, aztán jön a szűk, majd a tág család, később a törzs egysége, a népcsoport és csak a végén lesz esetleg szempont az, hogy valaki az afgán köztársaságért harcoljon.

Kissé sarkítva ugyan, de úgy gondolom, hogy ezt egy magyarországinak nehezebb megélnie, de valószínű, hogy egy erdélyi magyarnak könnyebb ezt a fajta gondolkodást megértenie.

Fotó: Kelemen József

– Mit nem sikerült felépíteni ott az elmúlt húsz évben, és mire számíthat ön szerint Afganisztán a közeljövőben?

– Sajnos egyáltalán nem sikerült elérni, hogy legyen összefogás, ne legyen korrupció, és hogy olyan értékeket tegyenek magukévá, amelyek például az európaiak számára fontosak. Magáért az Afganisztáni Iszlám Köztársaságért már nem valószínű, hogy bárki harcolni fog, hanem inkább a területi harcok lesznek a jellemzők. A Pandzsír-völgy – ami a tálib-ellenes erők központja volt – még tarja magát. Ez a főként tádzsikok lakta terület mindig is egy ellenálló erő volt, és annak idején a szovjet csapatok sem tudták elfoglalni. Elég nagy az esélye annak, hogy ők ezután is az ellenállást fogják választani: harcolni fognak a tálibok ellen, a Pandzsír-völgyért, a tádzsikokért, Észak-Afganisztánért.

A helyzet most bizonytalan, és ez vonatkozik Afganisztán jövőjére is, ha az ellenállás továbbra is folytatódik, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy megint polgárháború lesz Afganisztánban.

Mi történt Afganisztánban?

Afganisztánban május óta ismét elmérgesedett a helyzet, a radikális iszlamista tálibok májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az amerikaiak vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Időközben a tálibok szinte az egész ország területét ellenőrzésük alá vonták. Az amerikai csapatok, és egyúttal a nemzetközi haderő végleges kivonulásának dátuma augusztus utolsó napja.

2 hozzászólás
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 152. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 152. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 22., kedd

Ötezer fölé ugrott az elmúlt 24 órában regisztrált fertőzések száma

Ötezer fölé ugrott az egy nap alatt regisztrált koronavírusos fertőzések száma keddre közel 23 ezer feldolgozott teszt eredménye alapján, míg egy nappal korábban mintegy 2200 új esetet regisztráltak országszerte .

Ötezer fölé ugrott az elmúlt 24 órában regisztrált fertőzések száma
2022. március 21., hétfő

Megérkeztek Dubajba a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagjai

Szerencsésen megérkezett az Egyesült Arab Emirátusokba a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 25 fős csoportja, akik egy héten keresztül a Dubaji Világkiállításon fognak részt venni és fellépni.

Megérkeztek Dubajba a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagjai
2022. március 21., hétfő

Járványnapló: ismét 2200 körüli esetszámot regisztráltak

Nincs számottevő változás az újonnan regisztrált fertőzöttek számát illetően: vasárnaphoz hasonlóan az elmúlt 24 órában is kevéssel több mint 2200 új esetet regisztráltak országszerte.

Járványnapló: ismét 2200 körüli esetszámot regisztráltak
2022. március 21., hétfő

Itt a tavasz

Felmelegszik az idő a következő két hétben, helyenként 17–18 Celsius-fokos nappali csúcshőmérséklet várható, de csapadékkal is számolni kell, főleg március 28-a után.

Itt a tavasz
Itt a tavasz
2022. március 21., hétfő

Itt a tavasz

2022. március 21., hétfő

A szülők fele szerint az évharmadokra tagolt tanév nem válna az oktatási rendszer javára

A szülők közel ötven százaléka nem támogatja az oktatási miniszter javaslatát, miszerint át kellene térni a féléves rendszerről az évharmadokra. A közvitára bocsátott javaslatról online felmérést végeztek.

A szülők fele szerint az évharmadokra tagolt tanév nem válna az oktatási rendszer javára
2022. március 20., vasárnap

Járványnapló: kevesebb teszt, még kevesebb fertőzött

Az elvégzett tesztek s ezzel párhuzamosan az újonnan regisztrált fertőzöttek száma is csökkent az elmúlt 24 órában országszerte, a kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek száma viszont növekedett szombathoz képest. 

Járványnapló: kevesebb teszt, még kevesebb fertőzött
2022. március 19., szombat

Több millió lejnyi bírságot róttak ki a trükköző benzinkutakra

A belügyminisztérium több millió lej értékben szabott ki bírságokat a benzinkutaknál végzett ellenőrzéseket követően – tájékoztatott szombati sajtótájékoztatóján a kormány szóvivője.

Több millió lejnyi bírságot róttak ki a trükköző benzinkutakra
2022. március 19., szombat

Országos járványnapló: tovább csökkent a napi esetszám

Tovább csökkent az egy nap alatt regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma: míg a pénteki adatok szerint még 3700 feletti volt az esetszám, szombaton már alig haladja meg a 3100-at. 

Országos járványnapló: tovább csökkent a napi esetszám
2022. március 18., péntek

Korlátozta az áram és a gáz árát a román kormány jövő év áprilisáig

Jóváhagyta a kormány pénteki ülésén a villamos energia és a földgáz árának a következő egy évben érvényes korlátozásáról szóló sürgősségi rendeletet – jelentette be egy Facebook-bejegyzésben Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

Korlátozta az áram és a gáz árát a román kormány jövő év áprilisáig
2022. március 18., péntek

Nem szabad lerövidíteni: számos előnye van szervezetünkre nézve a megfelelő alvásnak

A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás meghosszabbítja az életet és megkímél bizonyos betegségek kialakulásától, mégis napi teendőink elvégzése érdekében általában az alvásidőt rövidítjük le. 

Nem szabad lerövidíteni: számos előnye van szervezetünkre nézve a megfelelő alvásnak
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM