Belföld
Külföld
HIRDETÉS

Egyre kevesebb a COVID-19 eset, a hónap közepétől nyithatnak a bevásárlóközpontok

Székelyhon 2020. június 03., 09:29 utolsó módosítás: 2020. június 03., 10:14

Egyre kevesebb a súlyos COVID-19 eset – állapította meg kedden késő este a román közszolgálati televízió műsorában Nelu Tătaru egészségügyi miniszter. Mint mondta, valószínűleg június 15-én nyithatnak a bevásárlóközpontok, de szót ejtett arról is, hogy a tünetmentes, de fertőzött személyeket továbbra is be kell utalni a kórházba – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. 

Egyre kevesebb a COVID-19 eset, a hónap közepétől nyithatnak a bevásárlóközpontok
galéria
Nelu Tătaru egészségügyi miniszter Fotó: Haáz Vince

A tárcavezető szerint a járvány csökkenő szakaszában vagyunk, négy-öt hete kétszáz körül van az intenzív osztályon kezelt betegek száma. „A súlyos, lélegeztető gépet igénylő esetek száma egyre csökken” – hangsúlyozta Tătaru. Hozzátette,

az utóbbi időben alacsony a vírus közösségi terjedése,

fertőzésgócok leginkább az öregotthonokban, ideggyógyászati intézményekben fordulnak elő, emiatt visszaesett a napi tesztelések száma is.

Valószínűleg június 15-én nyithatnak a bevásárlóközpontok – jelentette ki a miniszter. Rámutatott, mielőtt erre sort kerítenének, még kielemzik a június 1-jén bevezetett lazítások hatásait. Tătaru elmondta,

az az elképzelés, hogy több lépésben nyissák meg a mallokat,

előbb az üzletek nyithatnak, majd a vendéglők, végül a mozik és a játszóházak. 

Szót ejtett arról is, hogy a tünetmentes, de fertőzött személyeket továbbra is be kell utalni a kórházba. A tárcavezető szerint nem lehet egyidőben lazítani a korlátozásokat és ugyanakkor beengedni a közösségbe olyan személyeket, akik koronavírus-hordozókként terjesztik a betegséget. Meglátása szerint a tünetmentes betegeket kórházba kell utalni és ott kell tartani addig, amíg negatív teszteredményt produkálnak.

Leghamarabb a nyár végén térhetünk vissza a járvány előtti életünkhöz

– magyarázta a miniszter. Kinyitnak a bevásárlóközpontok, folytatódnak a sportversenyek, igaz, nézők nélkül, megnyílnak a strandok, ötszáz személynél alacsonyabb nézőszámmal lehet koncerteket szervezni – sorolta a lazításokat a miniszter és azt mondta: a következő lépés előtt fel kell mérni ezek hatásait. Hozzátette, ősztől számolnak azzal is, hogy „együtt fogunk élni a vírussal”, de úgy, hogy a közösségi terjedés nagyon alacsony szintű legyen. Ugyanakkor arra számítanak, hogy a lakosság egy részében kialakul az immunitás a vírussal szemben. Egy esetleges második hullám súlyossága attól függ, hogy a lakosság milyen hányadánál alakul ki az immunitás – magyarázta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat