Egy havi villanyszámla összegét is megspórolhatjuk egy év alatt

Egy havi villanyszámla összegét is megspórolhatjuk egy év alatt

Fotó: 123RF

Sok kicsi sokra megy alapon egy év alatt akár egy havi számla értékét is megtakaríthatjuk, ha odafigyelünk a villanyáram-fogyasztásunkra. Felkerestünk néhány szakembert, arra kérve őket, adjanak tanácsot, hogyan spórolhatunk az elektromos energiával.

Barabás Hajnal

2023. április 01., 21:082023. április 01., 21:08

„Amennyiben egy háztartásban nem villanyárammal fűtenek, akkor legtöbbet a világításra használnak fel, így ennek észszerűsítésével lehet megtakarítást elérni. Hosszútávon sokat nyerhetünk a takarékos izzók használatával a hagyományos égők fogyasztásához viszonyítva. Ugyanakkor számottevő lehet az is, hogy ahol nem használjuk, ott lekapcsoljuk a villanyt” – emelte ki a leglényegesebbeket Bíró Árpád csíkszeredai elektromérnök.

Megéri az izzócsere?

A szakember szerint át kell gondolni azt is, hogy megéri-e az izzócsere, hiszen például

ha egy kamrában mindössze néhány percet ég egy nap a villany, nem biztos, hogy megéri egy 50 lejes ledes izzóba befektetni,

mert annyit valószínűleg nem lehet megspórolni vele, hogy megtérüljön az ára. Továbbá említést tett azokról az eszközökről is, amelyek várakozó üzemmódban (angolul standby) vannak, mint például a konnektorra kapcsolt televízió, laptop, DVD-lejátszó, telefontöltők.

Mindezeket, ha 8-10 óráig nem használjuk, akkor érdemes kikapcsolni, valamennyit ugyanis ezzel is spórolhatunk. Elmondta azt, hogy tudomása szerint újabban már léteznek olyan fejlesztések, amelyek ezeket az eszközöket automatikusan lezárják, a jövőben ez is lehet majd megoldás, hogy ne legyenek áramfeszültség alatt a használaton kívüli eszközök.

Összességében, ha egy év alatt egy havi fogyasztás árát megtakaríthatjuk, akkor azért már érdemes odafigyelni

– tette hozzá.

Elromlott fogyasztók

Egy telefontöltő 200 óra működéssel fogyaszt körülbelül egy kilowattot, amelyért 65-80 banit kell fizetni, szerződéstől függően – ezek nagyon kis fogyasztók, keveset lehetne megtakarítani vele, véli egy másik szakember. Szerinte

jelentősebb költségmegtakarítást azzal lehet elérni, ha figyeljük, hogy a hűtőszekrények, fagyasztóládák kompresszorai, a villanybojlerek, a vízpumpák megfelelően működjenek,

az ellenállás ne legyen lerakodva vízkővel. Hozzátette, a mosógép is nehezebben melegíti fel a vizet, ha vízköves, így következésképp több áramot is fogyaszt. Amennyiben egy hónapban az átlagosnál magasabb, akár 30–50 kilowattal is nagyobb a fogyasztás, akkor érdemes utánanézni, hogy ennek mi az oka, netán egy rosszul működő elektromos eszköz is lehet a hátterében.

Rejtett fogyasztók

„A háztartások legnagyobb fogyasztói közé sorolhatjuk a villanykályhát, a mosógépet, a villanybojlert, a mosogatógépet és a vasalót” – sorolta Csiszér Márton elektroenergetikai mérnök. Hozzátette, közepes fogyasztók lehetnek a porszívók, a mikrohullámú-sütők, hűtőszekrények; kisfogyasztású eszközöknek pedig többek között a mobiltelefon-töltők, laptopok, rádiók, lámpák számítanak.

Ahhoz, hogy megtakarítást érjünk el, ne hagyjuk a fogyasztókat használaton kívül bekapcsolva, még a telefontöltő trafójának is üresjárati áramfelvétele van, a fényjelzéses kapcsolók szintén fogyasztanak energiát

– példázódott a szakember. Szerinte a bojlert javallott olyan hőfokra állítani, hogy ne kelljen hideg vizet keverni hozzá tusolás, mosás közben, továbbá ajánlata szerint érdemes kerülni a hosszabbítók használatát is, főleg a kis keresztmetszetű hosszabbítókét, ugyanis ezek melegednek és önmagukban is fogyasztanak.

Akárcsak a fenti szakemberek, ő is a ledes izzók használatára biztat a megtakarítás érdekében. Említést tett arról, hogy egyre elterjedtebbek vidékünkön is a napelemek, amelyekkel szintén lehet energiát spórolni.

A biztonság is fontos

Ugyanakkor felhívta arra is a figyelmet, hogy a villamossági rendszerek nem megfelelő felszerelése, karbantartása, és helytelen használata lehet veszélyforrás, mint például a vezetékek aláméretezése, nem megfelelő szigetelése.

Kerüljük a szakadt, repedt kapcsolók, konnektorok, lámpák használatát

– emelte ki. Hozzátette, oda kell figyelni, hogy egy adott eszköz teljesítményének megfelelően legyen méretezve a tápkábel. A biztonsági intézkedések fontosak, hiszen az elektromos áram tűzkárokat okozhat, és fennállhat az áramütés veszélye is. „Ha bármilyen üzemzavart, furcsa szagot észlelünk, azonnal hívjunk hatósági engedéllyel rendelkező villanyszerelőt. Továbbá biztonságosabb, hogyha időközönként leellenőriztetjük a villamossági rendszereket” – hangsúlyozta.

Számításokat osztottak meg

Az egyik energiaszolgáltató számításokat is megosztott azzal kapcsolatban, hogy mennyit spórolhatunk egy év alatt egy kis odafigyeléssel. Mint sorolták, többek között a televíziónak, a laptopnak, és egyéb környezeti világításnak rejtett fogyasztása van, ha ezeket kiiktatjuk, akkor számottevő spórolást érhetünk el. Ez évi 225 kilowatt megtakarítást is jelenthet.

Galéria

Fotó: Gábos Albin

Amennyiben kicseréljük a hagyományos izzókat takarékosokra, akkor akár 247 kilowattot is megspórolhatunk.

Ha pedig asztali számítógép helyett laptopot használunk, akkor 55 kilowattot nyerünk.

Összesítve így akár 527 kilowattot is megtakaríthatnak, amely 400 lejnél nagyobb összeget jelenthet egy év alatt.

Néhány példa

A televízió az első 10 legnagyobb fogyasztó közé tartozik, ezért fontos, hogy annak kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy legalább A, vagy A+ besorolású energetikai kategóriában legyen, és csak akkor működjön, ha tényleg nézik. Továbbá jó tudni, hogy

HD felbontásban kevesebbet fogyaszt, mint UltraHD, vagy 4K felbontásban.

A ledes tévék pedig háromszor kevesebbet fogyasztanak, mint a plazmatévék.

Ugyanakkor közleményükben kiemelik azt is, hogy a laptopok vagy táblagépek 80 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint az asztali gépek. Mivel a lapos képernyők várakozó üzemmódban is fogyasztanak, ezért használaton kívül érdemes kikapcsolni, ugyanakkor a fényerősség csökkentésével szintén energiát lehet spórolni, és azzal is, ha a laptop akkumulátorának feltöltése után kihúzzuk a dugaszból. Az energiaszolgáltató arra is kitér, hogy érdemes lehet kikapcsolni az internetes routert is, hiszen évente átlagban 135 kilowattot fogyaszthat, ha állandóan működik. Mint írják, összességében az a következtetés, hogy

a várakozó üzemmódú készülékek akár 40–70 százalékát is használhatják annak az energiának, amit használat közben fogyasztanak.

A világításra évente hozzávetőleg 330 kilowatt áramot fogyasztunk, ezért akár 75 százalékos megtakarítást is el lehet érni a ledes, vagy egyéb takarékos izzók használatával.

Galéria

Fotó: Jakab Mónika

„Még ha úgy is tűnik, hogy egyes intézkedések nem jelentősek, hatásuk hosszú távon már lehet számottevő, hogy energiát és ezzel pénzt takaríthassunk meg” – summázták.

Nem tesz jót a routernek

Több IT szakember szerint nem ajánlott ki-és be kapcsolgatni a routert, mert az energiafogyasztás csökkentése kismértékű, ellenben egyre több eszköz működését befolyásolja, főleg az okoseszközök, okosházak elterjedésével. Ezen túl a sok ki- bekapcsolgatás terheli a routerek tápegységét, ami idővel meghibásodáshoz vezethet – többek között erről szól egy angol nyelvű anyag egy informatikai témákat boncolgató oldalon.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. március 30., csütörtök

Átlagban ötmillió nyugdíjast tartottak nyilván tavaly Romániában

2022-ben átlagban 5,004 millió nyugdíjast tartottak számon Romániában, mintegy 75 ezerrel kevesebbet, mint 2021-ben; az átlagnyugdíj 11,3 százalékkal, 1855 lejre nőtt egy év alatt – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból.

Átlagban ötmillió nyugdíjast tartottak nyilván tavaly Romániában
2023. március 30., csütörtök

Anyanyelvből és anyanyelvi irodalomból próbaérettségiznek a végzősök

Az oktatási minisztérium által jóváhagyott ütemterv értelmében csütörtökön anyanyelvből és anyanyelvi irodalomból mérik fel a 12. és 13. osztályos tanulók tudását a próbaérettségi keretében.

Anyanyelvből és anyanyelvi irodalomból próbaérettségiznek a végzősök
2023. március 30., csütörtök

A matek ment a leggyengébben a képességfelmérőn

Az országos képességfelmérő próbavizsgán részt vevő diákok 75,3 százaléka ötöst vagy annál magasabb jegyet ért el román nyelv és irodalomból, 59,2 százakéka matematikából és 81,7 százaléka anyanyelvből – közölte a tanügyminisztérium.

A matek ment a leggyengébben a képességfelmérőn
A matek ment a leggyengébben a képességfelmérőn
2023. március 30., csütörtök

A matek ment a leggyengébben a képességfelmérőn

2023. március 29., szerda

Benyújtotta jelölését egy újabb RMDSZ-elnöki mandátumra Kelemen Hunor

Újabb mandátumra jelölteti magát Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Az alakulat sajtóközleményben tájékoztatott, hogy Kelemen Hunor kedden iktatta jelölését egy újabb mandátumra.

Benyújtotta jelölését egy újabb RMDSZ-elnöki mandátumra Kelemen Hunor
2023. március 29., szerda

A szaknak megfelelő tantárgyból vizsgáznak ma a próbaérettségizők

Az oktatási minisztérium által jóváhagyott ütemterv értelmében szerdán a szaknak megfelelő választható tantárgyból mérik fel a 12. és 13. osztályos tanulók tudását a próbaérettségi keretében.

A szaknak megfelelő tantárgyból vizsgáznak ma a próbaérettségizők
2023. március 28., kedd

Tovább hűl az idő csütörtökig

Erős lehűlésre figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat Románia teljes területére.

Tovább hűl az idő csütörtökig
Tovább hűl az idő csütörtökig
2023. március 28., kedd

Tovább hűl az idő csütörtökig

2023. március 28., kedd

Már lehet jelentkezni a Kárpát-medencei nagy családi vetélkedőre

Harmadszor is megrendezik a köztudatba (H)azám! jelszóval beépült Kárpát-medencei nagy családi vetélkedőt, már lehet is regisztrálni a szervezők honlapján. A játék különlegessége, hogy bármely, a Kárpát-medencében élő magyar család részt vehet benne.

Már lehet jelentkezni a Kárpát-medencei nagy családi vetélkedőre
2023. március 28., kedd

Tervezet: február 28-i szinten fagyasztanák be hat hónapra az RCA árát

A 2023. február 28-i szinten fagyasztaná be hat hónapra a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) árát a hétfő este közzétett új kormányhatározat-tervezetében a pénzügyminisztérium.

Tervezet: február 28-i szinten fagyasztanák be hat hónapra az RCA árát
2023. március 27., hétfő

Érkezik a lehűlés, már itt van a nyakunkon

A következő napokban fokozatosan lehűl az idő, felerősödik a szél és vegyes csapadék várható – közölte az országos meteorológiai szolgálat (ANM).

Érkezik a lehűlés, már itt van a nyakunkon
2023. március 24., péntek

Érkezik az élelmiszertámogatás újabb részlete, élelmiszercsomagot is kapnak a rászorulók

Márciusban és áprilisban folytatják a szociális támogatások kiosztását, így április közepén újabb 250 lejes részlettel töltik fel a szociális utalványkártyákat, illetve március végétől újabb 25 kg-os élelmiszercsomagokat osztanak ki.

Érkezik az élelmiszertámogatás újabb részlete, élelmiszercsomagot is kapnak a rászorulók
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM