Tiszta és világos: csak a magyar nyelvű felirat tilos

Tiszta és világos: csak a magyar nyelvű felirat tilos

Fotó: Borbély Fanni

Miközben az FK Csíkszereda szurkolói nem használhatták magyar nyelvű felirataikat azzal az indokkal, hogy csak román nyelvű feliratok lehetnek a Bukaresti Steaua focipályáján, a Steaua angol nyelvű molinói senkit sem zavartak.

Dobos László

2023. november 15., 12:422023. november 15., 12:42

2023. november 15., 12:452023. november 15., 12:45

Egygólos vereséget szenvedett hétfőn este az FK Csíkszereda a Bukaresti Steaua otthonában a labdarúgó 2. Ligában.

A mérkőzés azonban arról is emlékezetes marad, hogy

a csíki szurkolókat késve, de a náluk lévő molinó és zászlók egy része nélkül engedték be.

korábban írtuk

Gólhelyzete sem volt, pont nélkül tér haza Bukarestből az FK Csíkszereda
Gólhelyzete sem volt, pont nélkül tér haza Bukarestből az FK Csíkszereda

Nem sikerült jó eredményt elérnie az FK Csíkszeredának hétfőn késő délután Bukarestben, a labdarúgó 2. Liga 13. fordulójának zárómérkőzésén. A székelyföldi gárda egygólos vereséget szenvedett a Steauától a Ghencea stadionban.

Harmadszor hívott össze sajtótájékoztatót az FK Csíkszereda a Bukaresti Steaua otthonában játszott mérkőzések után. Szondy Zoltán, a klub elnöke elmondta:

egymást követően a harmadik szezonban is Bukarestben játszott a csíki futballcsapat a katonacsapat ellen, és mindhárom alkalommal olyan dolgok történtek, amelyeket nem lehet szó nélkül hagyni.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

„Két éve 1–0-ra kaptunk ki, tavaly 4–0-ra nyertünk, idén pedig újra 1–0-ra kikaptunk. A meccs előtt pár perccel tudtam meg, hogy a szurkolóinkat nem akarják beengedni. Összesen 28 szurkolónk volt, ez nem egy kritikus tömeg.

Idézet
A mérkőzés megfigyelője, egy buzău-i úriember megkeresett a meccs előtt, és megkért szépen, hogy egyezzek bele abba, hogy a székely zászlót ne vihessék be a stadionba, mert a székely zászló sérti egyesek érzelmeit. Mondtam, hogy nem fogok ebbe beleegyezni, mert ilyen alapon a csapat se mehetne be.

Ezzel a logikával messze el lehet menni. Ezt így elbeszéltük ketten, utána pedig ő visszafutott a mérkőzése szervezőihez. Kiderült, hogy igazam volt, ezzel a logikával messze el lehet menni. Ebben a Steaua vezetősége megelőzött, mert ezt a logikát el is vitték a végleteikig: klubunk kapott egy átiratot a Steaua vezetőjétől, Ștefan Răzvan Bichir alezredestől, amelyben az az áll, hogy tilos a Steaua stadionjában bevinni olyan bannert, zászlót vagy bármilyen más olyan anyagot, amelyeken nem román a felirat.

Idézet
A székely zászlóval kapcsolatban arról döntöttek, hogy annak semmi köze a sporteseményekhez”

– mesélte Szondy.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Erre hivatkozva a csendőrség az FK-szurkolókat be sem akarta engedni, mert

a szurkolóknál voltak FK Csíkszereda-zászlók, amelyen a Hajrá Szereda! nem románul van, de a Lokálpatrióták zászlaja is zavaró volt, de zavaróak voltak székely zászló kék-aranysárga színei is.

„Csak negyedóra késéssel engedték be a szurkolóinkat, úgy, hogy lemondtak a zászlók egy részéről. Én is csak negyedóra késéssel mentem be, de amint kiderült, nem veszítettünk semmit.

Idézet
Ahogy bementünk, az első dolog, amit láttunk, azok az idegen nyelvű feliratok voltak a Steaua drukkereinél.

Úgy tűnik, az alezredes úr nem igazán tud rendet tartani a saját szemétdombján, mert a Steaua szurkolói idegen nyelvű bannerekkel mehettek be. Azt, hogy a Steaua drukkerei törvényen kívülinek, bűnözőknek tartják magukat, azt én nem kommentálnám. Az egész történet azonban alkotmányellenes! Többször jeleztem, hogy a nyílt magyarellenességnek a román futball egy megbízható bázisa. A Steauáról tudjuk, hogy nincsen feljutási joga, a megyei bajnokságtól kezdődően iszonyatos közpénzeket költött el. Mivel nincsen feljutási joga, természetesen eredményei sincsenek.

Idézet
Az egyetlen, amiben jók, azok a konfliktusok. Kivel van bajuk? Hát, elsősorban a magyarokkal, most ezt írásban is adták, másodszor a másik Steauával, harmadsorban a szövetséggel és néhány politikai párttal.

Mi ezeket a történeteket elmondtuk egyszer, kétszer s most harmadszorra. Ezeket mi nem fogjuk tolerálni, nem hagytuk szó nélkül akkor sem, amikor 4–0-ra nyertünk sem.

Idézet
Klubunk jelezte a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatnak ezt a történetet, de mi mint FK Csíkszereda a Steauát, illetve a Steauának a vezetőségét feljelentjük, és reméljük eljutunk odáig, hogy valamilyen rend lesz”

– hangsúlyozta a klubelnök.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Tilos minden, ami magyar nyelvű – de csak az

Szondy szerint oda jutottak, hogy már azt is nézik, hogy milyen feliratú trikóban jelennek meg az FK szurkolói a stadionban, milyen feliratú klubzászlók vannak, és ami nem román azt nem engedik be. „Oda jutottunk, hogy erről kelljen beszélni, vitatkozni 2023-ban. Bármilyen nyelvű felirat, angol és minden más mehet, viszont a magyar nem? Ez nagyon szánalmas történet.

Idézet
Van egy papírunk arról, hogy idegen nyelvű feliratot nem szabad bevinni a Ghencea-stadionba. Szeretnénk, ha arról is lenne egy papírunk, hogy ez az alezredes úr diszkriminálja az embereket. És ha lesz egy ilyen papírom, akkor valószínű, hogy lesz egy ilyen papírja az éppen ott levő védelmi miniszternek is. Azt akarom elérni, hogy ezek az állapotok szűnjenek meg.

A Steaua, a Steaua fociszurkolói, illetve a klubnak a parancsnoka többedszerre bebizonyította, hogy magyarellenes, ez a létezésük lényege. Elmondhatják: »igaz, hogy elköltöttek ennyi és ennyi millió eurót, igaz, hogy nincs feljutási jogunk, de a magyarok ellen egy jót harcoltunk«. Ezt nem szabad szó nélkül hagyni” – nyilatkozta Szondy, aki

felháborítónak tartja, hogy a csapatodnak csak azokat a szimbólumait viheted be a meccsre, amelyeken román felirat van.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

„Oda mész szurkolni, utazol pár száz kilométert, és akkor nem engednek be, mert van nálad egy FK Csíkszereda zászló vagy egy magyar felirat. Szánalmas dolgok. Ezek az emberek a román hadsereget képviselik, a mi pénzünkön élnek és szórakoznak.

Idézet
Jelen esetben a mi 28 szurkolónknak nagyobb joga van használni a Steaua stadionját, mint például annak az alezredesnek, mert a 28 szurkoló adójából is épült a stadion. Ez az alezredes egész életében a mi adónkból élt. Ezekért a dolgokért ő a felelős”

– nyomatékolta Szondy Zoltán.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Rosszak a szabályzatok

A Székelyhon kérdésre válaszolva Szondy Zoltán elmondta, hogy a mérkőzések megrendezésére vonatkozó szabályzatok is rosszak. „Emlékeznek, mi volt a Sepsi OSK–Craiova meccsel? A mi esetünkben pedig tavaly, amikor 3–0-ra vezettünk a Steaua otthonában, azért ordították torkuk szakadtából, hogy »Ki a magyarokkal az országból!«, mert remélték, hogy félbeszakítják a meccset, és lesz újrajátszás. Most is kiabálták, de miután 1–0-ra vezettek, félbehagyták. A szabályzatok többértelműek, értelmezhetetlenek. A meccsek előtt létezik ez az úgynevezett »Punct de comandă«, ez a harciasan hangzó parancsnoki állás, mintha egy rakétakilövő állásban lennénk.

Idézet
Ez a Punct de comandă gyakorlatilag fel van jogosítva arra, hogy akármilyen döntést meghozzon, tételesen alkotmányellenest, törvényellenest. Ott ha azt mondják, hogy a fehér trikósok nem mehetnek be, akkor nem mennek be; ha azt mondja, hogy a fekete bőrűeket ki kell tiltani a stadionból, akkor a csendőrség nem engedi be őket”

– példálózott Szondy.

Elhangzott, hogy az FK Csíkszereda minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a bukaresti konfliktusért a szurkolóink elégtételt kapjanak.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

„Ezúton üzenem a Hargita megyei parlamenti képviselőknek és szenátoroknak, hogy

Idézet
a parlamentben nincsen gond a székely zászlóval, a mi szimbólumainkat nem a parlamentben kell megvédeni, hanem a parlamenten kívül.

A székely zászló, a székely szimbólumok a romániai labdarúgó mérkőzéseken be vannak tiltva” – mondta el zárásként Szondy Zoltán.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 27., szerda

Egyenlítés mindkét összecsapásban: a Sportklub kikapott, a GYHK diadalmaskodott

Mindhárom harmadot megnyerte a Gyergyói Hoki Klub a Brassói Coronával vívott Este Liga elődöntő negyedik mérkőzésén. A másik mérkőzésen viszont sokat hibázott és kikapott a Sportklub, így döntetlenre áll a Ferencváros elleni párharca.

Egyenlítés mindkét összecsapásban: a Sportklub kikapott, a GYHK diadalmaskodott
2024. február 24., szombat

Győzelem itt is, ott is

Nem volt telt ház szombaton este a Vákár Lajos Műjégpályán, de legalább ezren így is látták a Sportklub fölényes győzelmét a Dunaújvárosi Acélbikák felett. A Gyergyói Hoki Klub motorja lassan pörgött fel, de aztán simán célba ért a DEAC ellen.

Győzelem itt is, ott is
Győzelem itt is, ott is
2024. február 24., szombat

Győzelem itt is, ott is

2024. január 11., csütörtök

A Sportklubnak simán jött össze a győzelem, a GYHK-nál ez elmaradt

Hazai pályán nyert csütörtök este a Csíkszeredai Sportklub, az Erste Liga újabb összecsapásában a Ferencvárost győzték le. A GYHK Gyergyószentmiklóson kapott ki a DEAC-tól.

A Sportklubnak simán jött össze a győzelem, a GYHK-nál ez elmaradt
2023. december 27., szerda

Kiválóan kezdett anyaországi túra

Szenzációsan kezdett a Sportklub a Dunaújvárosi Acélbikák ellen a jégkorong Erste Liga szerdai játéknapján, sőt a folytatásban is remekelt. A Gyergyói Hoki Klub pedig először győzte le ebben a szezonban az Újpestet.

Kiválóan kezdett anyaországi túra
Kiválóan kezdett anyaországi túra
2023. december 27., szerda

Kiválóan kezdett anyaországi túra

2023. november 17., péntek

Ghencea: nem magyarnak való vidék

Elkísérték a Lokálpatrióták, az FK Csíkszereda szurkolótáborának maroknyi csapatát bukaresti kiszállásukra a Médiatér közéleti hetilapjának, a Heti Hírmondónak a munkatársai, ahol egyáltalán nem várta őket barátságos fogadtatás.

Ghencea: nem magyarnak való vidék
Ghencea: nem magyarnak való vidék
2023. november 17., péntek

Ghencea: nem magyarnak való vidék

2023. október 20., péntek

Sorozatos vereség az egyik oldalon, a dominancia keserű napja a másikon

Továbbra is nyeretlen a jégkorong Erste Ligában a Sportklub, a GYHK csütörtök esti meccse pedig büntetőkkel végződött, amit végül az újpestiek nyertek. De hogyan látják az edzők?

Sorozatos vereség az egyik oldalon, a dominancia keserű napja a másikon
2023. október 14., szombat

Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában

Szerbiával csap össze a magyar válogatott a labdarúgó Európa-bajnokság selejtező hetedik fordulójában, a budapesti Puskás Arénában. A mérkőzésre székelyföldről is sokan kiutaztak, többek közt kollégánk is.

Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában
Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában
2023. október 14., szombat

Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában

2023. október 09., hétfő

Gyergyói győzelem, csíki vereség – értékeltek a szakvezetők

Négygólos vereséget szenvedett vasárnap este a Csíkszeredai Sportklub Újpesten a jégkorong Erste Ligában, a Gyergyói Hoki Klub viszont nagyon fontos egygólos sikert aratott Dunaújvárosban. Így látták az edzők.

Gyergyói győzelem, csíki vereség – értékeltek a szakvezetők
2023. október 06., péntek

Kikapott a Sportklub és a GYHK is

Miskolcon játszott péntek este a Gyergyói Hoki Klub, a Csíkszeredai Sportklubot pedig a Ferencváros fogadta a Tüskecsarnokban. Ezúttal nem termett babér a vendégeknek, mindkét székelyföldi csapat vereséget szenvedett.

Kikapott a Sportklub és a GYHK is
Kikapott a Sportklub és a GYHK is
2023. október 06., péntek

Kikapott a Sportklub és a GYHK is

2023. május 25., csütörtök

Az érkezéstől a trófea magasba emeléséig – így hódította el a kupát a Sepsi OSK

Csapatkapitánya emberfeletti teljesítményének is köszönhetően újra elhódította a labdarúgó Román Kupa trófeáját a Sepsi OSK szerda este, miután büntetőpárbajban felülmúlta döntős ellenfelét, a Kolozsvári U-t. A mérkőzés képes krónikája következik.

Az érkezéstől a trófea magasba emeléséig – így hódította el a kupát a Sepsi OSK
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!