Tiszta és világos: csak a magyar nyelvű felirat tilos

Tiszta és világos: csak a magyar nyelvű felirat tilos

Fotó: Borbély Fanni

Miközben az FK Csíkszereda szurkolói nem használhatták magyar nyelvű felirataikat azzal az indokkal, hogy csak román nyelvű feliratok lehetnek a Bukaresti Steaua focipályáján, a Steaua angol nyelvű molinói senkit sem zavartak.

Dobos László

2023. november 15., 12:422023. november 15., 12:42

2023. november 15., 12:452023. november 15., 12:45

Egygólos vereséget szenvedett hétfőn este az FK Csíkszereda a Bukaresti Steaua otthonában a labdarúgó 2. Ligában.

A mérkőzés azonban arról is emlékezetes marad, hogy

a csíki szurkolókat késve, de a náluk lévő molinó és zászlók egy része nélkül engedték be.

korábban írtuk

Gólhelyzete sem volt, pont nélkül tér haza Bukarestből az FK Csíkszereda
Gólhelyzete sem volt, pont nélkül tér haza Bukarestből az FK Csíkszereda

Nem sikerült jó eredményt elérnie az FK Csíkszeredának hétfőn késő délután Bukarestben, a labdarúgó 2. Liga 13. fordulójának zárómérkőzésén. A székelyföldi gárda egygólos vereséget szenvedett a Steauától a Ghencea stadionban.

Harmadszor hívott össze sajtótájékoztatót az FK Csíkszereda a Bukaresti Steaua otthonában játszott mérkőzések után. Szondy Zoltán, a klub elnöke elmondta:

egymást követően a harmadik szezonban is Bukarestben játszott a csíki futballcsapat a katonacsapat ellen, és mindhárom alkalommal olyan dolgok történtek, amelyeket nem lehet szó nélkül hagyni.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

„Két éve 1–0-ra kaptunk ki, tavaly 4–0-ra nyertünk, idén pedig újra 1–0-ra kikaptunk. A meccs előtt pár perccel tudtam meg, hogy a szurkolóinkat nem akarják beengedni. Összesen 28 szurkolónk volt, ez nem egy kritikus tömeg.

Idézet
A mérkőzés megfigyelője, egy buzău-i úriember megkeresett a meccs előtt, és megkért szépen, hogy egyezzek bele abba, hogy a székely zászlót ne vihessék be a stadionba, mert a székely zászló sérti egyesek érzelmeit. Mondtam, hogy nem fogok ebbe beleegyezni, mert ilyen alapon a csapat se mehetne be.

Ezzel a logikával messze el lehet menni. Ezt így elbeszéltük ketten, utána pedig ő visszafutott a mérkőzése szervezőihez. Kiderült, hogy igazam volt, ezzel a logikával messze el lehet menni. Ebben a Steaua vezetősége megelőzött, mert ezt a logikát el is vitték a végleteikig: klubunk kapott egy átiratot a Steaua vezetőjétől, Ștefan Răzvan Bichir alezredestől, amelyben az az áll, hogy tilos a Steaua stadionjában bevinni olyan bannert, zászlót vagy bármilyen más olyan anyagot, amelyeken nem román a felirat.

Idézet
A székely zászlóval kapcsolatban arról döntöttek, hogy annak semmi köze a sporteseményekhez”

– mesélte Szondy.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Erre hivatkozva a csendőrség az FK-szurkolókat be sem akarta engedni, mert

a szurkolóknál voltak FK Csíkszereda-zászlók, amelyen a Hajrá Szereda! nem románul van, de a Lokálpatrióták zászlaja is zavaró volt, de zavaróak voltak székely zászló kék-aranysárga színei is.

„Csak negyedóra késéssel engedték be a szurkolóinkat, úgy, hogy lemondtak a zászlók egy részéről. Én is csak negyedóra késéssel mentem be, de amint kiderült, nem veszítettünk semmit.

Idézet
Ahogy bementünk, az első dolog, amit láttunk, azok az idegen nyelvű feliratok voltak a Steaua drukkereinél.

Úgy tűnik, az alezredes úr nem igazán tud rendet tartani a saját szemétdombján, mert a Steaua szurkolói idegen nyelvű bannerekkel mehettek be. Azt, hogy a Steaua drukkerei törvényen kívülinek, bűnözőknek tartják magukat, azt én nem kommentálnám. Az egész történet azonban alkotmányellenes! Többször jeleztem, hogy a nyílt magyarellenességnek a román futball egy megbízható bázisa. A Steauáról tudjuk, hogy nincsen feljutási joga, a megyei bajnokságtól kezdődően iszonyatos közpénzeket költött el. Mivel nincsen feljutási joga, természetesen eredményei sincsenek.

Idézet
Az egyetlen, amiben jók, azok a konfliktusok. Kivel van bajuk? Hát, elsősorban a magyarokkal, most ezt írásban is adták, másodszor a másik Steauával, harmadsorban a szövetséggel és néhány politikai párttal.

Mi ezeket a történeteket elmondtuk egyszer, kétszer s most harmadszorra. Ezeket mi nem fogjuk tolerálni, nem hagytuk szó nélkül akkor sem, amikor 4–0-ra nyertünk sem.

Idézet
Klubunk jelezte a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatnak ezt a történetet, de mi mint FK Csíkszereda a Steauát, illetve a Steauának a vezetőségét feljelentjük, és reméljük eljutunk odáig, hogy valamilyen rend lesz”

– hangsúlyozta a klubelnök.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Tilos minden, ami magyar nyelvű – de csak az

Szondy szerint oda jutottak, hogy már azt is nézik, hogy milyen feliratú trikóban jelennek meg az FK szurkolói a stadionban, milyen feliratú klubzászlók vannak, és ami nem román azt nem engedik be. „Oda jutottunk, hogy erről kelljen beszélni, vitatkozni 2023-ban. Bármilyen nyelvű felirat, angol és minden más mehet, viszont a magyar nem? Ez nagyon szánalmas történet.

Idézet
Van egy papírunk arról, hogy idegen nyelvű feliratot nem szabad bevinni a Ghencea-stadionba. Szeretnénk, ha arról is lenne egy papírunk, hogy ez az alezredes úr diszkriminálja az embereket. És ha lesz egy ilyen papírom, akkor valószínű, hogy lesz egy ilyen papírja az éppen ott levő védelmi miniszternek is. Azt akarom elérni, hogy ezek az állapotok szűnjenek meg.

A Steaua, a Steaua fociszurkolói, illetve a klubnak a parancsnoka többedszerre bebizonyította, hogy magyarellenes, ez a létezésük lényege. Elmondhatják: »igaz, hogy elköltöttek ennyi és ennyi millió eurót, igaz, hogy nincs feljutási jogunk, de a magyarok ellen egy jót harcoltunk«. Ezt nem szabad szó nélkül hagyni” – nyilatkozta Szondy, aki

felháborítónak tartja, hogy a csapatodnak csak azokat a szimbólumait viheted be a meccsre, amelyeken román felirat van.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

„Oda mész szurkolni, utazol pár száz kilométert, és akkor nem engednek be, mert van nálad egy FK Csíkszereda zászló vagy egy magyar felirat. Szánalmas dolgok. Ezek az emberek a román hadsereget képviselik, a mi pénzünkön élnek és szórakoznak.

Idézet
Jelen esetben a mi 28 szurkolónknak nagyobb joga van használni a Steaua stadionját, mint például annak az alezredesnek, mert a 28 szurkoló adójából is épült a stadion. Ez az alezredes egész életében a mi adónkból élt. Ezekért a dolgokért ő a felelős”

– nyomatékolta Szondy Zoltán.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Rosszak a szabályzatok

A Székelyhon kérdésre válaszolva Szondy Zoltán elmondta, hogy a mérkőzések megrendezésére vonatkozó szabályzatok is rosszak. „Emlékeznek, mi volt a Sepsi OSK–Craiova meccsel? A mi esetünkben pedig tavaly, amikor 3–0-ra vezettünk a Steaua otthonában, azért ordították torkuk szakadtából, hogy »Ki a magyarokkal az országból!«, mert remélték, hogy félbeszakítják a meccset, és lesz újrajátszás. Most is kiabálták, de miután 1–0-ra vezettek, félbehagyták. A szabályzatok többértelműek, értelmezhetetlenek. A meccsek előtt létezik ez az úgynevezett »Punct de comandă«, ez a harciasan hangzó parancsnoki állás, mintha egy rakétakilövő állásban lennénk.

Idézet
Ez a Punct de comandă gyakorlatilag fel van jogosítva arra, hogy akármilyen döntést meghozzon, tételesen alkotmányellenest, törvényellenest. Ott ha azt mondják, hogy a fehér trikósok nem mehetnek be, akkor nem mennek be; ha azt mondja, hogy a fekete bőrűeket ki kell tiltani a stadionból, akkor a csendőrség nem engedi be őket”

– példálózott Szondy.

Elhangzott, hogy az FK Csíkszereda minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a bukaresti konfliktusért a szurkolóink elégtételt kapjanak.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

„Ezúton üzenem a Hargita megyei parlamenti képviselőknek és szenátoroknak, hogy

Idézet
a parlamentben nincsen gond a székely zászlóval, a mi szimbólumainkat nem a parlamentben kell megvédeni, hanem a parlamenten kívül.

A székely zászló, a székely szimbólumok a romániai labdarúgó mérkőzéseken be vannak tiltva” – mondta el zárásként Szondy Zoltán.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. november 17., péntek

Ghencea: nem magyarnak való vidék

Elkísérték a Lokálpatrióták, az FK Csíkszereda szurkolótáborának maroknyi csapatát bukaresti kiszállásukra a Médiatér közéleti hetilapjának, a Heti Hírmondónak a munkatársai, ahol egyáltalán nem várta őket barátságos fogadtatás.

Ghencea: nem magyarnak való vidék
Ghencea: nem magyarnak való vidék
2023. november 17., péntek

Ghencea: nem magyarnak való vidék

2023. október 20., péntek

Sorozatos vereség az egyik oldalon, a dominancia keserű napja a másikon

Továbbra is nyeretlen a jégkorong Erste Ligában a Sportklub, a GYHK csütörtök esti meccse pedig büntetőkkel végződött, amit végül az újpestiek nyertek. De hogyan látják az edzők?

Sorozatos vereség az egyik oldalon, a dominancia keserű napja a másikon
2023. október 14., szombat

Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában

Szerbiával csap össze a magyar válogatott a labdarúgó Európa-bajnokság selejtező hetedik fordulójában, a budapesti Puskás Arénában. A mérkőzésre székelyföldről is sokan kiutaztak, többek közt kollégánk is.

Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában
Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában
2023. október 14., szombat

Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában

2023. október 09., hétfő

Gyergyói győzelem, csíki vereség – értékeltek a szakvezetők

Négygólos vereséget szenvedett vasárnap este a Csíkszeredai Sportklub Újpesten a jégkorong Erste Ligában, a Gyergyói Hoki Klub viszont nagyon fontos egygólos sikert aratott Dunaújvárosban. Így látták az edzők.

Gyergyói győzelem, csíki vereség – értékeltek a szakvezetők
2023. október 06., péntek

Kikapott a Sportklub és a GYHK is

Miskolcon játszott péntek este a Gyergyói Hoki Klub, a Csíkszeredai Sportklubot pedig a Ferencváros fogadta a Tüskecsarnokban. Ezúttal nem termett babér a vendégeknek, mindkét székelyföldi csapat vereséget szenvedett.

Kikapott a Sportklub és a GYHK is
Kikapott a Sportklub és a GYHK is
2023. október 06., péntek

Kikapott a Sportklub és a GYHK is

2023. május 25., csütörtök

Az érkezéstől a trófea magasba emeléséig – így hódította el a kupát a Sepsi OSK

Csapatkapitánya emberfeletti teljesítményének is köszönhetően újra elhódította a labdarúgó Román Kupa trófeáját a Sepsi OSK szerda este, miután büntetőpárbajban felülmúlta döntős ellenfelét, a Kolozsvári U-t. A mérkőzés képes krónikája következik.

Az érkezéstől a trófea magasba emeléséig – így hódította el a kupát a Sepsi OSK
2023. május 24., szerda

Amiben nincs vita: sportra pénzt nem adnak

Mit sem ér az utánpótlás-nevelésbe és sportinfrastruktúra fejlesztésébe fektetett pénz, ha az akadémiákról kikerülő több száz képzett sportoló számára szűk a mozgástér. A magántőkén és az önkormányzatokon a sor, hogy beszálljanak a finanszírozásba.

Amiben nincs vita: sportra pénzt nem adnak
2023. május 19., péntek

Mind lehet stratégia, ha nincs anyaországi támogatás

Addig lehet stratégiákat kidolgozni és ezekről hosszasan beszélni a határon túli rendszerben, amíg az anyaországból érkezik a támogatás – adta meg az alaphangját Szondy Zoltán annak a beszélgetésnek, amelyen a székelyföldi sportfejlődésekről beszélgettek.

Mind lehet stratégia, ha nincs anyaországi támogatás
2023. március 29., szerda

Az FK Csíkszereda bocsánatkérés helyett fricskát adott a Vasas Feminának

A vasárnap kirobbant FK Csíkszereda–Székelyudvarhelyi Vasas Femina női focicsapatok közötti vita miatt közleményt adtak ki a csíkiak, melyben Szondy Zoltán klubelnök szeretné lezárni a viszályt és közös munkára szólította fel az udvarhelyieket.

Az FK Csíkszereda bocsánatkérés helyett fricskát adott a Vasas Feminának
2023. március 29., szerda

Idegengyűlölő, magyarellenes megnyilvánulások Bukarestben

Újabb idegengyűlölő megnyilvánulásokról, köztük magyarellenes skandálásokról és feliratokról számolt be szerdán a kedd esti bukaresti Románia-Fehéroroszország Eb-selejtezőről tudósító román sportsajtó.

Idegengyűlölő, magyarellenes megnyilvánulások Bukarestben
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM