HIRDETÉS

Rendezvényekkel ünneplik az Arany-évfordulót

Antal Erika 2017. január 08., 15:17 utolsó módosítás: 2017. január 08., 15:18

Arany János születésének 200. évfordulóját ünnepeljük az idén, erre az alkalomra készül a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület is – tudtuk meg azok vezetőitől.

Arany János 1817. március 2-án született, ebből az alkalomból a Lórántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület egy megemlékezést tart – tudtuk meg Náznán Olgától, az egyesület elnökétől. Az év során további rendezvények is lesznek, például ifjúsági vetélkedő Arany János életéről és munkásságáról, irodalmi előadások, valamint egy Arany-est. „Beiktattuk a kerek évfordulót az idei eseménynaptárba, de még nincs mindenre költségvetésünk, ugyanis a pályázatokat csak ezután fogják kiírni”  – mondta Náznán Olga.

Az elképzelés szerint a májusban szokásos Marosvásárhelyi Napok magyar jellegű kulturális programjaiba illesztenék be az Arany János születési évfordulójához kapcsolódó rendezvényt, ahogy az augusztusban sorra kerülő Vásárhelyi Forgatag keretében is szeretnék kivenni a részüket.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Maros megyei szervezetének elnöke, Kilyén Ilka is arról számolt be a Vásárhelyi Hírlapnak, hogy készülnek Arany János születésnapjának kerek évfordulós megünneplésére. Erre az alkalomra iskolások számára szerveznek balladamondó versenyt, amit ezt követően hirdetnek meg és valamikor a tavasszal kerítenek rá sort. „Még nem tudjuk az iskolai dolgozatírások, vizsgák pontos időpontját, azok függvényében fogjuk megszervezni” – mondta Kilyén Ilka.

Annak ellenére, hogy sem a nyolcadikosok, sem az érettségizők vizsgatételei között nem szerepel Arany János költészete, sőt, az utóbbi tíz évben a gimnáziumban is csak a Szondi két apródját hagyták benne a tantervben, az iskolában nagy hangsúlyt fektet a 200 éve született költő életművének megismertetésére Böjte Lídia szászrégeni magyartanár. A pedagógus elmondta, három nagyobb horderejű eseményt is szerveznek az idén a Kemény János Társaság és a könyvtár együttműködésével. Az iskolások számára szavalóversenyt hirdetnek, majd a költő születésnapján, március 2-án irodalmi estre kerül sor:

Arany János költészetéről lesz egy előadás, illetve hivatásos színészek közreműködésével összeállítás hangzik el a költő alkotásaiból. A harmadik nagyszabású rendezvény a felolvasómaraton lesz, szintén Arany műveiből. „Fontos számomra Arany János költészetének a megismertetése, annak ellenére, hogy a tananyagban már nem kap akkora figyelmet, amekkorát megérdemelne e költőóriás” – fogalmazott Böjte Lídia, hozzátéve, hogy igyekszik tanítványai figyelmét ráirányítani úgy a lírai költészetére, mint a Toldi-trilógiára.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS