HIRDETÉS

Folytatni szeretné Gáspárik Attila a Nemzeti élén

Szász Cs. Emese 2016. december 28., 17:56 utolsó módosítás: 2016. december 29., 00:20

Augusztusban lejárt Gáspárik Attila igazgató ötéves mandátuma a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház élén, szerdán délután pedig éppen versenyvizsgázott egy újabb periódusra. Arra kértük, hogy értékelje az elmúlt időszakot.

Gáspárik Attilának augusztusban járt le az ötéves igazgatói mandátuma a Nemzetinél, azóta kinevezett igazgatója az intézménynek, szerdán épp Bukarestben volt, hogy újabb ötéves mandátumra pályázzon.

„Az elmúlt öt évben voltak eredményeink, de én egy csapatot vezetek, nem én vagyok az oroszlánkirály. Sajnos elég sok ember ment el, cserélődött, mert nem bírták a tempót, amit diktáltunk. Akik maradtak, azokat képviselem. Az elmúlt időszakban is célunk volt, a sok diák és nyugdíjas találkozó mellett, a színházat kivinni az emberek közé, az évadnyitót is a Színház téren tartottuk. Ezután is szeretnénk, ha nem is  a kocsmába, de a folyópartra, a munkahelyekre kivinni a színházat” – mesélt már újabb terveiről az igazgató.

Sok szempontból jó év volt a 2016-os – mondta a Vásárhelyi Hírlap kérdésére Gáspárik. Különlegessége volt az esztendőnek, hogy több pénzt keresett a Nemzeti Színház, mint amennyit a minisztérium előirányzott, így kétszer kellett úgynevezett „negatív költségvetést” kérni, vagyis engedélyt arra, hogy a többletbevételt el is költhessék. Ebből futotta többek közt a színház pincehelyiségének felújítására, amelyben a Stresszfaktor 15 című előadást játsszák, de most, hogy emberibb körülmények vannak, más előadásokat is tervezhetnek ott.

„A színház eredményeit nem tudom kiemelni a város és környezetének szimbiózisából. Azokat az eredményeket, amelyeket nekünk tulajdonítanak – a megnövekedett nézőszámot, a díjakat, elismeréseket – mind a mi közönségünkre alapozva tudtuk elérni. Nekem is mondták valamikor, de én is hiszem, hogy előbb a színpad ürül ki, s aztán a nézőtér, vagyis ha megtöltöd a színpadot, jön a közönség is, mert az emberek szeretnek embereket nézni” – fogalmazta meg Gáspárik Attila.

Hozzátette: az idei év eredményének számít, hogy sikerült 90 százalék fölé emelni a teremkihasználtságot, 10 előadással többet játszott a két társulat, mint múlt évben, emellett pedig rengeteg hazai és nemzetközi fesztiválra eljutottak a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadásai.
Bár még nem zárták le az évet, idén körülbelül 65 ezer néző váltott jegyet a színház előadásaira, ebből a magyar tagozat 40 ezer nézőt tudhat magáénak. Ez nagyon nagy emelkedés, ahhoz képest, hogy öt évvel ezelőtt 19 ezer nézője volt évente a Tompa Miklós Társulatnak – hangsúlyozta Gáspárik.

Az igazgató nagy fájdalma, hogy a rengeteg pozitív visszajelzés dacára a város önkormányzata nem értékeli, hogy a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Marosvásárhelyre hozza a sikereket, sőt még a legapróbb plakátolóhelyekért is meg kell harcolniuk. „Mindent a minisztériumtól kapunk, költségvetést, fizetést, s bár a színház tábláján nem azt írja, hogy minisztériumi színház, hanem azt, hogy Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, ennek ellenére kuncsorogni kell azért, hogy valahová kitehessük a plakátjainkat. Ha meg választási kampány van, nem tehetjük ki sehová. Bár tudom, hogy nem csak mi szenvedünk emiatt, más kulturális intézmények is. A kultúra szinten tartása kéne jellemezze ezt a várost, nem csak az elit kultúra – amit mi képviselünk –, hanem a tömegkultúra tekintetében is” – fogalmazott Gáspárik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS