HIRDETÉS

Bartók által gyűjtött népdalok csendülnek fel a Kultúrpalotában

Szász Cs. Emese 2017. január 08., 15:02

A Bartók kivirágzott fái című hangverseny egy nem mindennapi művészi kísérlet, amelyben először szólalnak meg Bartók Béla népzenei feldolgozásaiban a népdalok úgy, ahogy azokat a zeneszerző is hallhatta a gyűjtések során.

A Hagyományok Háza által létrehozott hangversenyt Bartók Béla zeneszerző halálának 70. évfordulója kapcsán, a budapesti Zeneakadémián mutatták be, január 17-én pedig a Spectrum Színház szervezésében láthatja, hallhatja a nagyérdemű a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

Bartók kivirágzott fái
Közreműködnek:
Kelemen Barnabás – hegedű
Pál István – „Szalonna” és bandája (a Magyar Állami Népi Együttes zenekara)
Navratil Andrea – ének
Pál Eszter – ének
Czébely Beáta – zongora
Borbély László – zongora
Szerkesztő: Kelemen László

A műsor szerkesztője és ötletgazdája, a Hagyományok Háza főigazgatója, Kelemen László. A Lajtha László-díjjal kitüntetett zeneszerző, zenész és szerkesztő Gyergyóditróból származik, zenei érettségijét még Marosvásárhelyen szerezte. Bár a Ceaușescu rezsim elől Magyarországra telepedett, gyökerei ma is visszahúzzák zenélni és zenét gyűjteni is. 1997 és 2001 között az ő kezdeményezésére az MTA Zenetudományi Intézete támogatásával megszervezték Utolsó Óra címmel a 20. század legnagyobb Kárpát-medencei hangszeres népzenei gyűjtését. Szakmai vezetésével Életek Éneke címmel kilenc részes dokumentumfilmet mutattak be az erdélyi népzenészekről, hagyományőrzőkről, amelyből mozifilm is készült. Kelemen László mindemellett nem egyszer szerzett zenét a Spectrum Színház előadásainak is. Most pedig a Hagyományok Háza és a Spectrum Színház szervezésében jön Marosvásárhelyre a Bartók kivirágzott fái című előadás is.

A komolyzenei és a népzenei élet kiváló előadói valósítják meg ezt a nem mindennapi művészi kísérletet: többek közt Kelemen Barnabás hegedűművész, Czébely Beáta zongoraművész, Navratil Andrea népdalénekes és a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusaiból álló Szalonna és bandája népzenei együttes.

Kelemen László szerint a népzenei feldolgozásokkal Bartók valami olyat próbált zenébe foglalni, ami számára életének és művészetének egyik alapélményét jelentette. „Műveinek jó részében ránk köszönnek olyan népzenei idézetek, amelyeket a zeneszerző, mint drágakövet a gyűrűbe, zenéjébe beillesztett, feldolgozott. Akkor, amikor ezeket komponálta, a zeneszerzőnek esélye sem volt arra, hogy az amúgy is néhol kényszerűen leegyszerűsített notáció mellett olyan előadókat találjon, akik, mint ő, végigjárták a Kárpát-medence tájait, magukba szívva nem csak a dallamokat, de azok előadási stílusát, finomságait. Ma, Bartók halála után 70 évvel hál’ Istennek már más a helyzet. A táncházmozgalomnak és a képzéseknek köszönhetően ma már itt vannak azok az előadók, akik képesek az álmodott álmokat beteljesíteni, a Bartók által elültetett fákat virágba borítani. Mi semmi mást nem csinálunk tehát ezen az estén, csak megpróbáljuk minél pontosabban, ahogy a zeneszerző hallotta akkor a helyszínen, és utána egy életen keresztül belül, a fülében-szívében, ezeket a dallamokat a művekbe beilleszteni. Meggyőződésem, hogy a zeneszerző akaratának, műveinek jobb megértését szolgáljuk ezzel” – vallja a műsorról Kelemen László szerkesztő.

 A Bartók kivirágzott fái című január 17-ei koncertet 19 órától lehet megtekinteni a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A belépő 30 lej, kedvezményesen 20 lej. Jegyek már kaphatók a Kultúrpalota jegypénztárában hétköznaponként 9-16 óra között.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS