HIRDETÉS

Bajna György utcái

Gergely Imre 2009. december 02., 20:35 utolsó módosítás: 2009. december 03., 11:48

Ha léteznek olyan személyek, akiket Gyergyószentmiklós ismer, akkor Bajna György mindenképpen közéjük tartozik. Itt született, itt él, és fiatal kora óta a város közéletének, művelődésének kikerülhetetlen, mindenhol jelenlévő alakja. Művelődés-szervezőként, költőként, újságíróként, lehetőségeihez mérten tett,  tesz a város jobbításáért.

Fotó: Gergely Imre

Tehát Bajna Györgyöt, Gyuri bácsit mindenki ismeri Gyergyószentmiklóson. A Szent Miklós Napokra időzített könyvbemutató, valószínűleg egy átlagos napon tartott író-olvasó találkozónál jobban megmozdítja az érdeklődőket, de alig hihető, hogy különösebb tervezésre volt szükség. A városi könyvtár terme zsúfolásig telt, sőt az előtérben, a nyitott erkélyen is állt a hallgatóság. Ez pedig nagyrészt nem a városnapoknak, hanem Bajna Györgynek szólt.


Fotó: Gergely Imre
Most, új könyvével ő is bizonyítja azt, ami egyébként eddig sem volt titok, hogy nemcsak őt ismeri mindenki, hanem ő is ismeri városát.  A szerzőt bemutató és a könyvet méltató Kis Portik Irén, valamint Csíki Károly, erre hívták fel a figyelmet.
Utcáim. Ez a címe a kötetnek, és ez mindent elárul. Egyrészt, hogy a kiskalauzt lapozgatva a várost járhatjuk be együtt a szerzővel, és azt is hogy az író a sajátjának tartja őket. Az övé ez a mintegy 100 gyergyószentmiklósi út, utca, hiszen – ahogy a kötet előszavában írja -  szülővárosa, ha nem is a világ  legszebb települése, a szívében Gyergyószentmiklósé a főhely.

Fődíj gyergyószentmiklósi alkotóknak
A  kistérségi és kisközösségi televíziók idei filmszemléjén Zsigmond Attila és Bajna György, gyergyószentmiklósi alkotók: Sziklára épített iskola című portréfilmje vívta ki a legnagyobb elismerést.

A könyvhöz egy térképet is kap az olvasó. Érdekessége, hogy a három tömbháznegyed belső utcái nem szerepelnek rajta. Ahogy Bajna György elmondta, aminek nincs neve az nem létezik. A számokkal jelölt blokkok önmagukban lélektelenek. Nevet kellene adni a tömbházak közti sétányoknak és akkor már könnyebben magáénak érezhetné az ott lakó is. Gyuri bácsi helyekhez, utcákhoz, épületekhez kötődő emlékei ötvöződnek a tárgyilagos leírással. A könyv, a kiskalauz elolvasása sok olyan dolgot megmutat az utcákban sétálónak, amit enélkül soha nem vett volna észre. Megváltozik a megszokott kép. Szebb lesz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS