HIRDETÉS

Időutazás Mátyás király udvarába

Iochom Zsolt 2011. április 03., 11:15

Nemcsak Kolozsváron ünnepelték szombaton Mátyás királyt, hanem Csíkszeredában is. A Gutenberg Kiadó és a Csíki Anyák Egyesülete egész napos rendezvénysorozattal várta a kicsiket és a nagyokat a Mikó-várba a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja alkalmából.

Fotó: Iochom Zsolt

Tőzsér László és Lövétei Lázár László köszöntötte az érdeklődőket

Az egész napos rendezvénysorozat délelőtt 11 órakor vette kezdetét a Csíki Székely Múzeum protokolltermében, ahol Tőzsér László, a csíkszeredai Gutenberg Kiadó vezetője köszöntötte a gyermeksereget és a felnőtteket a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napján, melyet 1967 óta világszerte  április 2-án, Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján tartanak.

Három meséskönyvvel tisztelegtek Mátyás király alakja előtt

A folytatásban a kiadó három kötetét, amelyek Benedek Elek, Jókai Mór és Móra Ferenc legszebb Mátyás királyról szóló történeteit tartalmazza, Lövétei Lázár László a Mátyás-kötetek szerkesztője ismertette röviden. A háromszor három mesét tartalmazó kötetet három fiatal erdélyi grafikus – Csillag István, Keszeg Ágnes és Mezey Ildikó – illusztrálta. A találkozót még hangulatosabbá tette a tizenöt éves születésnapját ünneplő Codex Régizene Együttes. Előadásukban XVI-XVII. századi régi magyar zene csendült fel a Kájoni és az Apponyi-kódexből.

Makkai Kinga papírszínháza

Ezt követően Makkai Kinga marosvásárhelyi főiskolai tanár papírszínház formájában elevenítette meg az Egyszer volt Budán kutyavásár jól ismert történetét. Az „utazó színház”, a japán kamishibai egy asztalra helyezett színpadot formázó fakeret, amelyben a képek egy történetet mesélnek el.

A nagyobb gyerekek számára játékos műhelymunkát szerveztek, ahol közös rajzolással egybekötött illusztrátor-olvasó találkozóra került sor. A mesekönyveket illusztráló Csillag István, Keszeg Ágnes és Mezey Ildikó arról mesélt a gyerekeknek, hogyan született meg egy-egy rajz a bemutatott kötetekbe. A műhelymunkának helyet adó kápolnateremben Zsigmond Éva Beáta, a Csíki Játékszín színművésze olvasott fel Mátyás királyról szóló történeteket.

„A műhelymunka lényege, hogy a mesék meghallgatása után, a mesék alapján ihletődve mindenki megrajzolja a saját Mátyás királyát vagy egy mesejelenetet a saját fantáziája szerint” – mondta érdeklődésünkre Tőzsér Kinga, a Csíki Anyák Egyesületének tagja.

Tekintse meg galériánkat!

A gyereksereg benépesítette a Mikó-vár udvarát, ahol egy rövid időre bárki Mátyás király, hős vitéz vagy éppen királykisasszony lehetett. A reneszánsz kort idéző jelmezek mellől nem hiányozhatott a játszóvár sem. Hagyományos régi játékokat, ügyességi vetélkedőket, kirakós és társas játékokat játszva töltötték el a a kora délutáni órákat a legkisebbek. „A Mátyás királyt ábrázoló faragott díszes szék adta az alapötletet, hogy miért is ne öltözhetnének be néhány percre a gyerekek Mátyás királynak, így készítettünk babérkoszorút és palástot. De ha már a fiúk jelmezt ölthetnek, a lányok miért ne öltözhetnének be úri hölgyeknek? Így adta az egyik lépés a másikat” – mesélte Tőzsér Kinga és Albert-Homonnai Emőke, a játékos foglalkozások irányítói. „Mezey Ildikó, az egyik Mátyás-kötet illusztrátora egy lépegetős társasjátékot is készített, ami nagy sikernek örvendett a gyerekek körében. A játék lényege, hogy Mátyás-korabeli bábukkal kell beérni a Budai-várba, és nem az van, hogy én nyertem, vagy te nyertél, és összevesznek a gyerekek, hanem a bábuk nyernek” – tudtuk meg Tőzsér Kingától.

A kiscipők alá valót a Codex Régizene Együttes húzta

17 órától a szülők, nagyszülők, pedagógusok számára tartott előadást Mit, mikor és miért olvassunk a gyermekeknek? címmel Makkai Kinga főiskolai tanár a meseolvasás pedagógiai, lélektani, esztétikai jelentőségéről. Előadása során hasznos gyakorlati tanácsokkal látta el a szülőket az olvasási technikákról és a helyes könyvválasztás módszeréről. Felhívta a jelenlévők figyelmét Tündérország-meseország című blogjára is, ahol a könyvújdonságokról és a fontosabb eseményekről tájékoztatja az érdeklődőket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS