HIRDETÉS

Hogy ne költsünk rengeteget az ünnepek előtt – stratégiák a készülődésre, ajándékozásra

Szász Cs. Emese 2016. december 22., 14:33 utolsó módosítás: 2016. december 22., 14:34

Bár van példa arra, hogy egyesek hónapokkal ezelőtt elintézték az ajándékvásárlást, legtöbben mégis futnak még egy kört az üzletekben, hogy legalább a töltött káposztához való darált húst frissen beszerezzék. S ha már vásárlás, bizony nem olcsó a karácsonyi készülődés. Körképünkből is kiderül: több száz lejt szánnak a vásárhelyi, marosszéki háztartások az ünnepre.

Ha tetszik, ha nem, a karácsony a vásárlásról is szól, ezt bizonyítja a bevásárlóközpontokban, játék- és ékszerüzletekben tapasztalt zsúfoltság, de az is, hogy napok óta csak araszolva lehet haladni a marosvásárhelyi forgalomban.

Novák Enikő két kisgyermekes édesanyaként nagyon be kell ossza az idejét, ha azt akarja, hogy mindenre jusson. „Megreformáltam idén a karácsonyi ajándékok vásárlásának a stratégiáját, mert nem akarom a családi kasszát nagyon leterhelni az utolsó hónapban. Mi ugyanis a közeli családtagoknak nagyobb értékű ajándékot veszünk, akár 100 lej feletti értékben. A távolabbi rokonoknak, akik ebben az időszakban hazajönnek külföldről, egy kis figyelmességgel kedveskedünk, amelynek érteke 40 lej körüli. S hogy ne egyszerre legyen ez a sok kiadás, én már szeptember körül elkezdek fülelni, hogy mit is szeretnének a családban az emberek, s szerre-szerre meg is vásárolom az ajándékokat” – osztotta meg velünk jól működő „stratégiáját” a fiatal családanya. Hozzáteszi: idén az ajándékok zömét internetről rendelte, sok kézműves tárgy közül válogatott. „A szűk család nálunk tíz embert jelent, valamint az én négytagú kis családomat, így 900 lejt biztosan elköltöttem az ajándékokra az öt hónap alatt” – mondja Novák Enikő. A karácsonyi vacsora azonban már nem kerül ilyen sokba, ugyanis a szentestét hagyományosan az anyósáéknál töltik, ott vacsoráznak, onnan felpakolva mennek  haza, valamint Enikő édesanyjától is kikerül másnapra a húsleves és a töltelékes káposzta. Enikő inkább sütni szokott, és hidegtálat készít maguknak az ünnepre, így a karácsonyi bevásárlás nála nem lesz sokkal nagyobb, mint egy szokványos hétvégi bevásárlás, amit egyáltalán nem bán, mert saját bevallása szerint is szeretné elkerülni az üzletekben ilyenkor tapasztalható tumultust.

A hatvanéves jobbágyfalvi Fazakas Bertánál pont fordítva történik minden: az ajándékvásárlásra nem pazarolja az időt, mert úgy tapasztalja, hogy mindenkinek jobb, ha saját maga választja ki a fa alá való ajándékot. „A lányom sem hordta soha azt a pizsamát, amit nagymamától kapott, én ezt szeretném elkerülni, éppen ezért én pénzt adok mindenkinek, általában 100 lejt fejenként. Így idén 700 lejbe kerültek a karácsonyi ajándékok, szombaton meg kiderül, ki mit vett belőle” – meséli Fazakas Berta, aki immár kétszeres nagymama. Amíg nem voltak unokák, mindig náluk készült a töltött káposzta, mert az ő családjukban szenteste kötelező ez az étek, és a karácsony úgy az igazi, hogyha betölti a töltelékes káposzta illata a házat. Manapság azonban úgy van, hogy a fiának és a lányának is összekészíti a káposztát, s azok otthon főzik majd meg. Karácsony első napján is ünnepi ebéd készül: húsleves, majd sóban főtt, szósszal és krumplipürével, meg valami egyéb sült hús. Persze a bejgli, s a többféle sütemény, az üdítők, a sör, a bor sem maradhat el az ünnepi asztalról. Az ünnepi ételek hozzávalóit már jó ideje beszerezte: a lisztet, a mákot, a diót, a vajat a süteményekhez.

„Múlt héten voltunk Vásárhelyen a nagy bevásárlóközpontban, ott megvettem mindent, ne kelljen ezen a héten szaladgálni, már csak a húsféléket kell beszereznem, azt Nyárádszeredában szoktam frissen megvenni az ünnep előtt 2-3 nappal. Ha jól összeszámolom, ezekre is elmegy 400-500 lej” – mondja Fazakas Berta.

A 73 éves nyugdíjas Antal Sarolta nem csinál nagy dolgot a karácsonyi ajándékozásból, ugyanis már az unokái is felnőttek, azoknak csak szimbolikus ajándékokat vásárol. Nagyobb ajándékot a két dédunokájának szán, de velük nem találkozik az ünnepen, csak utána, így nem sürgeti azok megvásárlását sem. „Ha nem így tennék, s mindenkinek csak 50 lejre vásárolnék, már az is nagy összegre rúgna, mert van két lányom, öt unokám, két dédunokám, s még ezeknek is van párjuk” – mondta Antal Sarolta. Amire többet költ most, az az étel, mert vendégei lesznek, így több személyre készül a húsleves, a töltött káposzta, a kalács. A nyugdíjas asszony úgy számolja, körülbelül 300 lejbe kerül neki idén az ünnep.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS